Spermaregen na brand opslagplaats stierenzaad

De brandweer in het Australische Gippsland heeft deze week een serieuze zaadklus voor de kiezen gekregen. Bij een lokale stierenzaadleverancier brak brand uit en dat zorgde voor niet al te frisse taferelen.

Door de enorme hitte werden de deksels van de vaten met in vloeibare stikstof bewaarde sperma geslagen. In die cilinders zaten rietjes met zaadcellen van prijsstieren, belangrijk voor de fokprogramma's in de regio, en die cilinders werden door de brand als raketten afgevuurd.

Daar bleef het niet bij: in de lucht explodeerde de boel en spoot de inhoud over alles en iedereen heen. Dat was een beetje jammer voor de brandweerlieden, want die waren in reguliere brandweerkledij al bezig om de brand te bestrijden. Door de vliegende zaadlozingen was echter extra bescherming nodig: "Het regende stierensperma", aldus de commandant, die het hun smerigste klus ooit noemde.

Het hele bedrijf is overigens in de as gelegd. Uiteraard een drama voor de eigenaren, maar ook voor de hele omgeving, want vrijwel alle boeren hadden het zaad van hun dieren bij dit bedrijf opgeslagen.