Etappezege voor Quintana na prachtige tweede rit Vuelta, Roche nieuwe leider

Na een prachtige rit heeft Nairo Quintana de tweede etappe in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Colombiaan reed in de laatste twee kilometer weg uit een kopgroep van zes en had aan de streep een voorsprong van vijf seconden op Nicolas Roche, die wel de rode leiderstrui pakte. De Ier heeft daarin een voorsprong van twee seconden op Quintana.

Na de incidentrijke ploegentijdrit van zaterdagavond stond vandaag de eerste rit in lijn op het programma, met maar liefst 2800 hoogtemeters. Vanuit de start wisten vier renners weg te rijden: Sander Armée (Lotto-Soudal), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Willie Smit (Katusha) en Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA). Ze pakte een voorsprong van meer dan zes minuten, waarna Astana samen met BORA-hansgrohe het gat dichtreden.

Op dertig kilometer was met de Belg Armée de laatste koploper van de vroege vlucht ingerekend door het peloton, waar ondertussen Jumbo-Visma de leiding had overgenomen van Astana en BORA-hansgrohe. Het peloton had de vaart er goed in zitten en begon compleet aan de steile Alto de Puig Llorença. Daar lieten de betere klimmers zich meteen zien, waardoor de sprinters kansloos waren voor een goed resultaat in de tweede etappe van de Ronde van Spanje. Ook Steven Kruijswijk en Wout Poels moesten op de steilen stukken passen en kunnen een goed klassement vergeten. Wereldkampioen Alejandro Valverde liet zich wel goed zien en zou ook als eerst boven komen gevolgd door Pierre Latour en George Bennett.

In de afdaling reed er een groep van zes weg, met daarbij Primoz Roglic. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma had met Nicolas Roche, Fabio Aru, Rigoberto Uran, Mikel Nieve en Nairo Quintana goed renners met zich mee. Het zestal werkte goed samen, terwijl in de achtergrond Astana aan het werk moest. Eerst was het Ion Izagirre die het kopwerk deed en later moest ook Miguel Angel Lopez aan de bak.

De rode leiderstrui zag het gat al snel groeien en de kleine Colombiaan wist de schade nog te beperken tot 37 seconden maar verloor wel al meteen zijn rode leiderstrui.

In de slotfase keek de kopgroep wat naar elkaar en daar profiteerde Quintana van. De Colombiaan reed in de laatste twee kilometer weg bij zijn metgezellen, mede door de hulp van zijn landgenoot Uran. In de slotkilometer hield de Colombiaan van Movistar voldoende over voor de etappezege, maar hij kwam wel net te kort voor de rode leiderstrui, doordat Roche als tweede over de finish kwam en net voldoende bonificatieseconden pakte om de nieuwe leider in de Ronde van Spanje te worden. Roglic werd nog derde en komt zo weer terug in de top van het klassement, al heeft hij nog wel een achterstand van 36 seconden op de nieuwe nummer één Roche.