Daklozencamping Vondelpark verboden door rechter

De daklozencamping in het Amsterdamse Vondelpark, bedacht door activist Frank van der Linde, is definitief afgeblazen. De voorzieningsrechter heeft zijn verzoek tot een voorlopige voorziening namelijk afgewezen. Aan AT5 laat hij weten dat hij zowel de kickoff-party als de oprichting van de camping heeft geannuleerd.

Dat laatste omdat er nu naar eigen zeggen een dwangsom van 50.000 euro boven zijn hoofd hangt. "Voorts heeft Halsema een helder en hard signaal gegeven dat politieke activisme hard zal worden aangepakt," aldus Van der Linde.

Daklozenprobleem
Van der Linde is zelf dakloos en vindt dat er veel te weinig opvang is in de stad. De camping in het Vondelpark was bedacht om aandacht te vragen voor het daklozenprobleem.

Burgemeester Halsema moest niets hebben van het plan voor de camping. "Op 16 augustus heb ik u medegedeeld dat het niet is toegestaan om zonder vergunning of ontheffing een evenement te houden, objecten in het park te plaatsen en op de openbare weg te overnachten", schreef ze in een brief aan Van der Linde. En dat was de voorzieningsrechter dus met Halsema eens.

Van der Linde: "We mogen evident niet te zichtbaar worden. En ook komt dit college vooralsnog niet met een oplossing." Aanstaande zondag had het openingsfeest inclusief hapjes en drankjes moeten plaatsvinden.