FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 augustus 2019

PSV met één been in groepsfase na ruime winst tegen Apollon Limasol

PSV heeft donderdagavond uitstekende zaken gedaan in de play-offs van de Europa League. Na een zeer stroeve eerste helft, waarin de Eindhovenaren geen enkele kans creëerden, nam PSV in het tweede bedrijf afstand van Apollon Limasol: 3-0. Kostas Mitroglou maakte zijn officiële debuut voor de ploeg van trainer Mark van Bommel en liet zich direct gelden.

PSV trad aan met Olivier Boscagli als vervanger van de geschorste Michal Sadílek. Kersverse aanwinst Mitroglou begon op de bank en maakte in de tachtigste minuut zijn debuut voor de Noord-Brabanders. De thuisploeg had vanaf de openingsfase moeite om vloeiende aanvallen op te zetten en zag de Cypriotische tegenstander al direct enkele speldenprikjes uitdelen.

Na een klein half uur kon Jeroen Zoet ternauwernood voorkomen dat een van richting veranderd schot van Giannis Gianniotas in het Eindhovense doel belandde. Even later claimde Cody Gakpo een penalty, nadat hij met een duw naar de grond was gebracht. Voor het overige slaagde PSV er in de eerste 45 minuten niet in om gevaarlijk te worden.

Direct na rust sloeg PSV wél toe. Balverlies van Apollon leidde een messcherpe counter in van PSV, die via Steven Bergwijn bij Donyell Malen uiteindelijk door Mohamed Ihattaren werd afgewerkt. Gakpo maakte er even later 2-0 van, door van links naar binnen te snijden en de bal prachtig in de verre kruising te schieten. Denzel Dumfries kreeg vervolgens de 3-0 in de schoot geworpen. De rechtsback kon de bal na misgrijpen van doelman Joel Mall in een leeg doel schuiven.

Apollon bleef zoeken naar een waardevol uitdoelpunt en kreeg daar een uitgelezen mogelijkheid voor in de persoon van invaller Fotis Papoulis. Zijn stiftje werd echter knap gekeerd door Zoet. In de slotfase viel Mitroglou onder luid applaus in en de spits liet zich meteen zien met enkele geslaagde acties. De Griek werd met name als aanspeelpunt uitstekend gevonden door zijn ploeggenoten.

België staat in Europese hockeyfinale na kraker tegen Duitsland

België mag zaterdag de finale van het Europees kampioenschap hockey spelen tegen Spanje. Duitsland lag lange tijd in poleposition voor de finale, maar in het laatste kwart gingen de Belgen over de Duitsers heen. Het werd 4-2. 

België en Duitsland lieten een meeslepend duel in ijltempo heen en weer golven. In het eerste kwart ontsnapten de Red Lions eerst drie keer aan een achterstand, maar namen vervolgens de controle over. België zette zijn tegenstander vast, maar net dan sloegen de bezoekers toe. Christopher Rühr tikte een dwarrelbal binnen. Bij rust was het zelfs 2-0 voor de Duitsers. 

De pauze had duidelijk raad gebracht en met vernieuwde moed trok de wereldkampioen ten strijde. één minuut in het derde kwart zou uiteindelijk cruciaal zijn voor de wedstrijd. Een Duitse strafcorner werd met een Belgische voet gered op de lijn, wat in principe altijd een strafbal is. Maar het arendsoog van doelman Vanasch had gezien dat de Duitsers de bal met de hand hadden geraakt bij de stop. De videoref zag dit ook en cancelde de strafbal. 

Niet veel later kregen de Lions aan de overkant zelf een strafcorner, die door Boon door de benen van de doelman werd gespeeld. Dat was de goal die de Belgen én het sowieso al fanatieke publiek in Antwerpen nét dat tikkeltje meer geloof en hoop gaf. 

Zes minuten voor tijd mepte Nicolas De Kerpel dan toch de gelijkmaker binnen. 2-2. Verdiend. En België wilde meer. En België kreeg meer. Een raket van Victor Wegnez: 3-2. Een spektakelgoal in een spektakelstuk. Op de counter maakte Charlier het af. Duitsland moest nu gokken door zijn doelman van het veld te halen. Zo waren ze kwetsbaar op de counter. De eerste ging nog verloren voor Belgiê, maar op de tweede kon Charlier na een schitterende diepe bal wel scoren. Met 4-2 was het duel gespeeld. 

Zaterdagavond om 20.30 uur speelt België de finale tegen Spanje om de Europese titel en een olympisch startbewijs. Om 18 uur speelt Nederland tegen Duitsland om plek drie. 

AZ blijkt steken op gelijkspel tegen Antwerp

AZ heeft de heenwedstrijd in de play-offs van de Europa League gelijkgespeeld. De thuiswedstrijd in Enschede tegen Antwerp in de Europa League werd 1-1.

In de zesde minuut was de eerste grote kans van de wedstrijd voor AZ. Na een goeie steekpass dook Boadu alleen voor Bolat op. De Turkse doelman kwam echter goed uit, maakte zich breed en weerde het zachte schot van de spits van AZ. AZ was de beter ploeg, maar Antwerp kreeg ook wat kansen. Juklerod haalde uit na een corner, maar zag de bal recht op de vuisten van Bizot belanden. Toch wel tegen de verwachtingen in was het Antwerp die in de 39e minuut op voorsprong kwam. Dylan Batubinsika schoot de bal na een kopbal van Mbokani binnen. Dit was ook de ruststand.

Antwerp was in de 50e minuut dicht bij de 0-2.Na een één-tweetje kreeg hij de bal terug van Buta. Daarna schoot de Israëliër echter op de paal. De Belgen moesten in de 73e minuut met tien man verder nadat Aurélio Buta na zijn tweede geel van de wedstrijd de kleedkamer moest opzoeken. Antwerp blijft desalniettemin gevaarlijker dan AZ. Aurélio Buta krijgt een kans na een counter, maar de uitgekomen Bizot redt AZ.

In de 82e minuut kwamen de Alkmaarders op gelijke hoogte. Na een strakke lage voorzet van Idrissi tikte Boadu de bal in het Belgische doel. AZ drong na de gelijkmaker meer aan, maar gescoord werd er niet meer.

De return is volgende week donderdag.

AZ

1 - 1

Antwerp

82' Boadu   39' Batubinsika
 
Gele kaart: Koopmeiners, Stengs, Vlaar, Idrissi, (AZ), Mbokani, Bolat, Lamkel Ze, (Antwerp)
Rode kaart: Buta (/2xg) (Antwerp)
 
Arbiter: Jovanovic (Ser)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson (Johnsen/76)
Hatzidiakos (Sugawara/68)
Vlaar
Wijndal
Midtsjö
Koopmeiners
Ouwejan (Gudmundsson/60)
Stengs
Boadu
Idrissi
  Bolat
Buta
Batubinsika
De Laet
Jukleröd
Rodrigues (Hairemans/66)
Haroun
Refaelov (Arslanagic/75)
Hongla
Lamkel Ze (De Sart/90 4)
Mbokani

Van der Weerden staat voor raadsel: "Het viel ineens uit elkaar"

Hockeyer Mink van der Weerden stond na afloop van de desastreus verloren halve finale tegen Spanje (3-4) voor een raadsel. "Ik heb van tevoren geen enkel gevoel, geen enkel signaal gehad dat iets niet klopte. De voorbereiding is goed, we zijn allemaal superfit, iedereen is heel en het tactisch plan klopt. Ineens verlies je al je duels, is het niet zoals het moet zijn en sta je 4-0 achter", zei de aangeslagen Oranje-verdediger tegen de media.

"Het was niet verbonden zoals het moet zijn", vond Van der Weerden. "Waar dat nu in zit, durf ik niet te zeggen. Dat gevoel is er ineens niet. We waren in het veld constant bezig met scherper in contact komen. Regel het, zeiden we tegen elkaar. Maar er bleef een soort wolk overheen hangen, waardoor we niet echt loskwamen."

"We hebben de afgelopen jaren wel vaker gehad dat het qua spel of score niet goed was, maar toen bleven we bij elkaar", vervolgende Van der Weerden. "Vandaag viel het wel uit elkaar. Dat kregen we niet gekanteld op het veld."

Van der Weerden pleit voor een grondige evaluatie. "Een verliespartij maakt sommige dingen soms urgenter. We moeten eens goed kijken: wat hebben we allemaal gedaan? Wat hebben we afgesproken? Bijvoorbeeld hoe je als ploeg met elkaar in verbinding staat. Dat je elkaar aankijkt en het bij iedereen goed voelt. Dat zie je in kleine handelingen, in communicatie. Dat miste ik vandaag."

De manier waarop Oranje uit elkaar viel, deed terugdenken aan de teleurstellend verlopen Spelen van Rio, inmiddels al drie jaar geleden. Van der Weerden: "We zijn na Rio een andere weg in geslagen. Dat hebben we heel goed gedaan. We hebben twee jaar geleden een heel goed EK gespeeld. Vorig jaar een goed WK. En dit jaar een prima Pro league, ondanks omstandigheden met het reizen. Ik heb echt het gevoel dat we stappen hebben gezet, maar vandaag maakt duidelijk dat het niet vanzelf gaat. We niet kunnen denken: het lek is boven en alles gaat vanzelf prima. Daar moeten we mee bezig blijven. Het is nog steeds heel urgent om aan te werken richting Tokio."

In die Japanse stad worden volgend jaar de Olympische Spelen gehouden. Een Europese titel was de eerste kans voor Oranje om een ticket veilig te stellen voor die Spelen. Die kans gaat nu aan de neus Van der Weerden en zijn ploeggenoten voorbij. Zij zullen zich nu moeten kwalificeren via een dubbele ontmoeting in eigen huis tegen een veel lager geplaatste ploeg op de wereldranglijst. Die tegenstander wordt in september bekend.

Van der Weerden: "Natuurlijk hadden we liever dat ticket nu al gehaald, maar we wisten van tevoren dat het geen een-tweetje is dat je het EK wint en je kwalificeert. We hadden van tevoren twee programma’s richting de Spelen. In de voorbereiding op Tokio is dit geen ramp."

Dat was dan ook het enige positieve punt na de verloren halve finale.

Feyenoord na dubbelslag van Fer dicht bij groepsfase Europa League

Feyenoord staat met een been in de groepsfase van de Europa League. Donderdagavond was de ploeg van Jaap Stam in de laatste voorronde met 3-0 te sterk voor Hapoel Beer Sheva. Sam Larsson opende de score, waarna Leroy Fer een dubbelslag voor zijn rekening nam. Het waren zijn eerste doelpunten voor Feyenoord sinds 28 augustus 2011. Feyenoord neemt zodoende over een week een uitstekende uitgangspositie mee naar Israël.

Feyenoord trad voor het eerst aan met Edgar Ié in de basis; Jan-Arie van der Heijden, die zijn plek verloor, behoorde niet eens tot de wedstrijdselectie. Hetzelfde gold voor Liam Kelly. Jaap Stam koos tegen Hapoel Beer Sheva voor een middenveld met Fer, Orkun Kökcü en Renato Tapia, terwijl de voorhoede bestond uit Steven Berghuis, Luciano Narsingh en Larsson. Net als in de wedstrijd tegen FC Utrecht (1-1) van zondag opereerde Narsingh als spits. Feyenoord had het initiatief in het eerste kwartier, maar voorzetten op Narsingh en Larsson kwamen net niet aan.

Feyenoord was veelvuldig in balbezit en zocht geduldig naar een opening. Van de bezoekers uit Israël had de thuisploeg aanvankelijk weinig te vrezen, maar na 25 minuten kwam Hapoel er toch dreigend uit. De Nederlandse spits dook aan de rechterkant van het strafschopgebied op voor Kenneth Vermeer, ging voor eigen succes en stuitte op de doelman. Het leidde een wat betere fase van de bezoekers in, maar die was van korte duur. Feyenoord kreeg al gauw kans op kans om de score te openen en het was wachten op de 1-0 in De Kuip.

Narsingh slaagde er niet in om de bal over Ernestas Setkus te mikken en Rick Karsdorp dwong de voormalig keeper van ADO Den Haag tot een ingreep. Fer trof na een halfuur de paal, na een vrije trap van Larsson, terwijl een voorzet van Kökcü bijna ineens in het doel vloog. Het was uiteindelijk Larsson die de ban brak: de Zweed stond op de juiste plek om van dichtbij binnen te tikken nadat Setkus een afstandsschot van Berghuis tegen de paal had gewerkt. Het was een verdiende voorsprong, die Feyenoord na 45 minuten mee de kleedkamer in nam.

Tien minuten na rust breidde Feyenoord de marge uit. Na een corner van Kökcü kopte Fer de bal aan tegen Tapia, die zijn ploeggenoot daarmee onbedoeld in staat stelde om in tweede instantie raak te schieten. Na ruim een uur moest Kenneth Vermeer voor het eerst in actie komen, toen Nav Zrihan het van grote afstand probeerde, maar verder kwam Feyenoord niet in de problemen. Het thuispubliek genoot ondertussen van Ié en scandeerde zijn naam nadat hij met een van zijn rushes naar voren een kans van Narsingh inleidde. Feyenoord voelde dat nog een betere uitgangspositie mogelijk was en kreeg waarop het hoopte. Met een harde knal van buiten het strafschopgebied bepaalde Fer na een corner de eindstand op 3-0.

VVV stunt met komst Sunderland-icoon: "Een nieuwe kans voor mij"

Lee Cattermole mag zich definitief speler van VVV-Venlo noemen. De Limburgers melden donderdagmiddag via de officiële kanalen dat de 31-jarige Engelsman, die de afgelopen tijd al meetrainde met de selectie van trainer Robert Maaskant, een eenjarig contract heeft getekend. De komst van Cattermole komt als een stunt, aangezien de middenvelder bijna driehonderd Premier League-wedstrijden op zijn cv heeft staan. Technisch directeur Stan Valckx is dan ook verheugd over de komst van Cattermole naar VVV.

"Met Lee haal je een speler in huis die lang op het hoogste niveau in Engeland heeft gespeeld. Naast zijn voetballende kwaliteiten, zijn werklust en zijn loopvermogen, brengt hij als bagage een hele hoop voetbalervaring en kennis van het de voetbalwereld met zich mee", weet hij.

"Daar kunnen op hun beurt met name onze jonge spelers weer wat van leren. Je zag het al meteen op de trainingen: Lee coacht veel en zet de organisatie op het middenveld goed neer. Hij is met zijn 31 jaar een absolute versterking voor onze selectie.

Cattermole onderstreept de woorden van Valckx. "De club kwam op het juiste moment. Voor mij biedt het een nieuwe kans. Ik ben dan ook heel blij dat ik na zoveel seizoenen in Engeland nu in Nederland bij een mooie Eredivisie-club als VVV-Venlo aan de slag mag."

"Met mijn ervaring kan ik een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van deze jonge ploeg. Ik wil samen met VVV vooruit", belooft hij.

Cattermole zette bij Middlesbrough zijn eerste stappen in het betaald voetbal, met het bereiken van de finale van de UEFA Cup in 2006 als hoogtepunt van zijn dienstverband aldaar.

Via Wigan Athletic kwam de middenvelder bij Sunderland terecht, waar hij tien seizoenen actief was. Cattermole kwam bij the Black Cats tot 262 wedstrijden, waarin de routinier 10 doelpunten maakte.

Kompany zet uit clubliefde een stap terug bij Anderlecht

Anderlecht heeft de tegenvallende seizoensstart aangegrepen om het takenpakket van Vincent Kompany te wijzigen. De 33-jarige verdediger, die als speler-trainer aan deze jaargang begon, zal op wedstrijddagen louter nog als speler fungeren. Daarnaast draagt de routinier voortaan de aanvoerdersband. Assistent-trainer Simon Davies is vanaf heden verantwoordelijk voor de opstelling en tactiek van Paars-Wit.

"Kompany moet meer speler zijn tijdens de match", wordt Davies donderdag op een persconferentie geciteerd door onder meer Het Laatste Nieuws. "Hij moet in staat zijn de ploeg echt te leiden op het veld. Natuurlijk twijfelt er niemand aan dat hij dat kan, maar het is belangrijk dat hij tijdens de match louter een van de spelers is. Zo zal ik, samen met mijn staf, de tactiek naast het veld helemaal op mij nemen", belooft hij.

"Want je kan dan wel sommige zaken vooraf plannen, tijdens een match gebeuren er toch altijd verrassende dingen. Die pak ik op mij. De ploeg heeft stabiliteit nodig, laat dat duidelijk zijn", vervolgt Davies zijn uitleg. "Vinnie houdt echter zo veel van de club, dat hij altijd alles wil geven voor Anderlecht. Elke dag. Maar nu zal hij zich op wedstrijddagen louter concentreren op zijn match. Dit moet ons toelaten efficiënter en meer resultaatgericht te werken. Van die duidelijkere hiërarchie kan de club alleen maar de vruchten plukken."

Davies benadrukt dat er louter wordt gehandeld in het belang van Anderlecht. "Het enige wat telt, is dat we elke match leren en beter worden om zo snel mogelijk punten te pakken. Als we winnen morgen (tegen Racing Genk, red.), zetten we een kleine stap in de goeie richting. Als we verliezen, zullen we weer veel geleerd hebben."

Anderlecht verzamelde slechts twee punten uit de eerste vier competitieduels en bezet de teleurstellende dertiende plaats in de Jupiler Pro League.

Tabeling en Piek naar kwartfinales op WK badminton

Robin Tabeling en Selena Piek hebben op het WK badminton in Basel de kwartfinales bereikt van het gemengd dubbelspel. Het Nederlands koppel won verrassend genoeg van de als zesde geplaatste Indonesiërs Praveen Jordan en Melati Daeva Oktavianti in drie games: 21-13 21-23 21-8.

In de eerste game ging het tot 9-9 gelijk op waarna Tabeling en Piek vier punten op rij wonnen. Het Nederlands duo gaf de voorsprong nooit meer weg en liep in het vervolg van de eerste game alleen maar verder uit bij het Indonesisch koppel. Uiteindelijk wonnen Tabeling en Piek de eerste game met 21-13.

In de tweede game ging Tabeling en Piek uitstekend van start. Al snel hadden ze een 6-2 voorsprong te pakken, maar Jordan en Oktavianti kwamen terug in de game. Toch kreeg het Nederlands duo op 20-19 het eerste matchpoint, maar die werd weggewerkt door het Indonesisch duo en wonnen vervolgens de game met 21-23.

Tabeling en Piek raakte niet in paniek en in de beslissende laatste game was het Nederlands team duidelijk te sterk voor Jordan/Oktavianti. Bij de kantwissel had Nederland al een 11-3 voorsprong en die zou alleen maar verder oplopen in de rest van het laatste beslissende game. Het werd uiteindelijk 21-8 voor het Nederlands team.

In de kwartfinale speelt Tabeling/Piek tegen de nummer vier van de wereld Dechapol Puavaranukroh/Sapsiree Taerattanachai uit Thailand.

Tabeling en Piek naar kwartfinales op WK badminton (Pro Shots / Action Images)
Tabeling en Piek naar kwartfinales op WK badminton (Pro Shots / Action Images)

Nerfs slaan weer toe in Hearthstone

Nadat we een paar weken met Saviors of Uldum aan de slag zijn gegaan, is het alweer tijd voor de (eerste) nerfs voor Hearthstone. Het zal spelers niet verrassen dat Conjurer's Calling, Luna's Pocket Galaxy, Dr. Boom, Mad Genius en Extra Arms worden gewijzigd.

Conjurer's Calling kost in de nieuwe patch 4 mana, Dr. Boom, Mad Genius gaat naar 9 mana en de buffs van Luna's Pocket Galaxy en Extra Arms worden teruggedraaid (7 en 3 mana respectievelijk). Ook voor Wild-spelers is er goed nieuws: Barnes wordt aangepast en kost in de toekomst 5 mana.

De patch wordt 26 augustus doorgevoegd.

Geen EK-finale voor Nederlandse hockeyers na verrassende nederlaag tegen Spanje

De Spaanse hockeyers hebben voor de grootste EK-stunt gezorgd in jaren, door titelverdediger Oranje in de halve finale met 4-3 van de mat te spelen, na een 4-0 voorsprong. De nummer negen van de wereld overrompelde in de halve finale vanaf de eerste minuut de Nederlandse hockeyers, die passief begonnen en paniekerig reageerden terwijl de score opliep. Met drie uit vier strafcorners was Spanje effectief tegen een defensief chaotisch Oranje.

In de negentiende minuut was er even hoog overleg bij een klein groepje Oranje-spelers. De 2-0 was net gemaakt en het moest beter. Echt véél beter. Maar het gebeurde niet. Sterker nog, de Spanjaarden kregen veel meer kansen op de 3-0, dan Oranje op de 2-1. Defensief leek Oranje de hele wedstrijd verrast en kwam het keer op keer in de problemen. Aanvallend kon het zelfs bij een 3-0 achterstand nauwelijks een vuist maken.

Oranje was op jacht naar de derde EK-titel op rij en leek met de overtuigende poulewinst op de juiste route voor weer een finale. Maar dit Nederlands elftal was defensief kwetsbaar en aanvallend onmachtig. De nummer 3 van de wereld speelde een zeldzaam slechte halve finale, een wedstrijd waarin de toeschouwers elkaar aankeken: wat is er in godsnaam aan de hand met dit Oranje? Deze 4-1 nederlaag tegen het zwakker geachte Spanje zal mentaal lang nadreunen bij de Nederlandse hockeyers, die onherkenbaar acteerden, met paniek in de ogen. Het olympische ticket gaat aan hun neus voorbij. Spanje verdient na de 4-1 oorwassing overigens alle credits voor hun geweldige spel, hun beste wedstrijd sinds jaren, met uitblinkers Pau Quemada en Xavi Lleonart.

1e kwart
In de jacht naar de EK-titel op rij en de vijfde halve finale op rij kon Oranje niet dramatischer beginnen. De 35-jarige sluwe veteraan Pau Quemada wist raad met het passieve en slappe begin van Nederland, dat volledig overrompeld werd. Hij forceerde een strafcorner, die hij daarna zelf langs de spartelende Sam van der Ven sleepte. Er waren nog geen twee minuten gespeeld.

Het zou een passief Oranje wakker moeten hebben geschud, maar na balverlies van Sander Baart moest Van der Ven weer in actie komen na een harde flats van Ricardo Sanchez. Langzaam liepen de tribunes vol en waren ook een groot stel Spaanse supporters gearriveerd, die met halve finales bij de mannen en vrouwen de koning te rijk waren en luidruchtig ‘España’ schreeuwden. Ze zouden later niet weten waar ze in beland waren.

Spanje verloor nog met 5-0 van België
Oranje moest voor het eerst met een achterstand omgaan dit toernooi en dat lukte matig in het eerste kwart, waarin het Nederlands elftal geen goede kans kon creëren tegen de sterke Spanjaarden, de nummer negen van de wereld, die in de poulefase nog met 5-0 onderuit gingen tegen wereldkampioen België.

In het tweede kwart werd een opleving van Oranje verwacht, een statement, agressie en dominant spel, zeker na een passief eerste kwart. Het tegenovergestelde gebeurde. Bij het uitverdedigen van Spanje mocht Xavi Lleonart zomaar vrij een scoop aannemen, Mink van der Weerden was te laat, waarna Enrique Gonzalez de strafcorner haalde via Lars Balk.

En weer was het de 35-jarige Pau Quemada – die tien jaar in Leuven hockeyde – die de Nederlandse hockeyers geselde, nu met een fijne corner hoog langs Pirmin Blaak. Pas in de 22ste minuut kreeg Oranje een eerste kans via Mirco Pruyser en Seve van Ass. Vlak voor rust kreeg een vrijstaande Jeroen Hertzberger de bal, maar die stuiterde hoog van zijn stick. Zou het zo’n dag worden waar niets zou lukken? Kon Nederland het defensief op orde krijgen en de paniek in hun ogen sussen?

Het antwoord was nee. Hoewel ‘plok’ het eerste belangrijke geluid was dat Oranje hoorde na de rust. De paal die strafcornerschutter Mink van er Weerden hoorde bij zijn goede inzet tegen het ijzer in Antwerpen. Aanvoerder Seve van Ass had net daarvoor in de catacomben voor de camera nog gezegd dat als Oranje beter ging spelen, ze Spanje in de tweede helft weg zou tikken.

Daarna was het Xavi Lleonart die Sander de Wijn zijn hielen liet zien in de cirkel, waarna er een strafcorner volgde. Het was niet Quemada, maar Josep Romeu die goed binnen pushte aan de handkant van Van der Ven. De gepasseerde middenvelders Robbert Kemperman en Valentin Verga zagen vanaf de tribune hoe hun team kansloos was tegen dit Spanje.

Geen comeback hing in de lucht
In Valencia stond het in de Pro League nog 3-0 voor Oranje en kwam Spanje terug tot 3-3, waarna ze de shoot-outs wonnen. Die comeback zat er vandaag nooit in. Toen Jip Janssen de vierde Nederlandse strafcorner – net als Van der Weerden – ook op de paal pushte wist iedereen in het stadion dat de nachtmerrie van Oranje waarheid zou blijken.

Het was uitblinker Xavi Lleonart die daarna maar weer eens fantastisch versnelde en Ricardo Sanchez in staat stelde de 4-0 te maken. Lleonart liep triomfantelijk weg, met de armen in de lucht. Dit Spanje had de op een of andere manier de achilleshiel van dit Oranje gevonden, het Nederlands elftal bij de keel gegrepen en nooit meer losgelaten. Billy Bakker scoorde nog de 4-1 en Jip Janssen de 4-2. Maar met 1:20 op de klok was twee scoren te veel gevraagd.

Wiebes wint met overmacht openingsrit Ladies Tour of Norway

Lorena Wiebes heeft de openingsetappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Nederlandse kampioene won in de massasprint voor Chloe Hosking en Amalie Dideriksen. De 20-jarige Wiebes is ook de eerste leidster in de Noorse Women's World Tour-wedstrijd.

De eerste etappe in de Ladies Tour of Norway ging van Åsgårdstrand naar Horten over 128 kilometer over voornamelijk vlakke wegen. Toch was het opletten in het peloton vanwege het slechte weer en het peloton brak verschillende keren in meerdere stukken. Uiteindelijk zou een groep veertig rensters strijden voor de dagzege en daarin was Nederlandse kampioene Wiebes duidelijk de snelste. Ze won voor Hosking en Dideriksen.

Ook Marianne Vos eindigde vooraan. De winnares van de laatste twee edities kwam in de openingsetappe als vijfde over de finish.

Giro-winnaar Carapaz mist Vuelta a España door blessure

Richard Carapaz zal niet aan de start staan van de Vuelta a España, die zaterdag van start gaat. De Giro-winnaar heeft nog te veel last van de gevolgen van een valpartij in het wielercriterium van Etten-Leur. De 26-jarige Ecuadoraan wordt vervangen door José Joaquin Rojas.

De deelname van Richard Carapaz aan de Ronde van Spanje was sinds enkele dagen twijfelachtig nadat hij ten val was gekomen afgelopen in het criterium van Etten-Leur. Hij liep daar een gekneusde rechterschouder op.

Verder onderzoek moest uitwijzen of Carapaz kon aantreden in de Vuelta, die zaterdag begint met een ploegentijdrit over 13,4 kilometer. Na het onderzoek werd duidelijk dat de Ecuadoraan niet fit genoeg was om te starten in de Vuelta a España. Bij Movistar zullen nu Nairo Quintana en Alejandro Valverde de kopmannen zijn bij de Spaanse ploeg.

NVWA start gerichte inspecties naar verkoop 'groene' gewasbeschermingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf komend najaar risicogericht inspecties uitvoeren naar de verkoop van ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen. Gewasbeschermingsmiddelen die verkocht worden als ‘groene middelen’ maar die niet zijn toegelaten als gewasbeschermingsmiddel kunnen risico’s opleveren voor mens, dier en milieu omdat de veiligheid niet is aangetoond. De inspecties vinden plaats bij producenten en leveranciers van deze middelen.

Groene middelen worden met verschillende claims en onder verschillende namen op de markt gebracht. Denk aan biostimulanten, plantversterkers, bodemverbeteraars, planten- en kruidenextracten, micro-organismen en middelen van natuurlijke oorsprong.

Middelen die worden verkocht voor de bescherming van planten tegen ziekten, plagen of onkruiden vallen in veel gevallen onder de definitie van een gewasbeschermingsmiddel, óók als dit niet wordt geclaimd. Gewasbeschermingsmiddelen mogen alleen op de markt worden gebracht en gebruikt als ze door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zijn beoordeeld en toegelaten.

Naast de regels voor gewasbeschermingsmiddelen gelden er ook regels voor zogenoemde RUB-middelen en basisstoffen. De NVWA gaat ook de verkoop van deze producten controleren.

RUB-middelen
RUB-middelen zijn gewasbeschermingsmiddelen en biociden die waren toegelaten op basis van de Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB-lijst). Omdat de risico’s van deze middelen nooit zijn beoordeeld, voldoen deze middelen niet aan de Europese regelgeving. De regeling is daarom in 2017 ingetrokken. De RUB-middelen moeten óf worden beoordeeld volgens de Europese regelgeving, óf van de markt verdwijnen.

Tot februari 2018 konden belanghebbenden RUB-middelen bij het Ctgb aanmelden voor een reguliere toelating. Middelen die niet zijn aangemeld mochten tot 1 oktober 2018 worden verkocht en mogen tot 1 oktober 2019 worden gebruikt. RUB-middelen die wel zijn aangemeld en door het Ctgb zijn geplaatst op een speciale lijst, mogen voorlopig nog wel worden verkocht en gebruikt.

Basisstoffen
Basisstoffen zijn producten die worden verkocht voor een ander doel dan gewasbescherming, maar kunnen daarnaast wel nuttig zijn als gewasbeschermingsmiddel. Alleen basisstoffen die zijn goedgekeurd door de Europese commissie mogen worden gebruikt voor gewasbeschermingsdoeleinden, maar mogen niet worden verkocht als gewasbeschermingsmiddel.

Reeks mooie screenshots Cyberpunk 2077 getoond

Bezoekers van Gamescom 2019 worden getrakteerd op een fonkelnieuwe live gameplaydemo van Cyberpunk 2077, maar de thuisblijvers moeten het voorlopig even doen met een aantal voortreffelijke screenshots.

Behalve een aantal mooie vista's zien we ook een handjevol actie-shots. De hierboven genoemde gameplaydemo wordt volgende week voor de rest van de wereld getoond en kun je te zijner tijd uiteraard op FOK!Games verwachten. Feast your eyes! Alle screenshots zijn 4K-resolutie, klik op een afbeelding voor een grotere versie. Cyberpunk 2077 komt volgend jaar 16 april uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

AH roept listerialeverworst terug

Albert Heijn heeft besloten de AH Leverworst (170 gram in plakjes) van het Albert Heijn-merk met ten minste houdbaarheidsdatum 2/9/2019 uit de winkels terug te halen. Het gaat alleen om de producten met deze specifieke houdbaarheidsdata.

Tijdens kwaliteitscontroles is in het product listeria aangetroffen. Dit kan mogelijk voedselinfecties veroorzaken. Het consumeren van dit product kan een gevaar vormen voor de gezondheid, vooral bij jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangere vrouwen. Raadpleeg uw (huis)arts bij vragen over gezondheidsproblemen

Klanten worden dringend verzocht de AH Leverworst niet te eten en terug te brengen naar een Albert Heijn-winkel. Daar krijgen zij bij inlevering van het product het aankoopbedrag terug.

Daklozencamping Vondelpark verboden door rechter

De daklozencamping in het Amsterdamse Vondelpark, bedacht door activist Frank van der Linde, is definitief afgeblazen. De voorzieningsrechter heeft zijn verzoek tot een voorlopige voorziening namelijk afgewezen. Aan AT5 laat hij weten dat hij zowel de kickoff-party als de oprichting van de camping heeft geannuleerd.

Dat laatste omdat er nu naar eigen zeggen een dwangsom van 50.000 euro boven zijn hoofd hangt. "Voorts heeft Halsema een helder en hard signaal gegeven dat politieke activisme hard zal worden aangepakt," aldus Van der Linde.

Daklozenprobleem
Van der Linde is zelf dakloos en vindt dat er veel te weinig opvang is in de stad. De camping in het Vondelpark was bedacht om aandacht te vragen voor het daklozenprobleem.

Burgemeester Halsema moest niets hebben van het plan voor de camping. "Op 16 augustus heb ik u medegedeeld dat het niet is toegestaan om zonder vergunning of ontheffing een evenement te houden, objecten in het park te plaatsen en op de openbare weg te overnachten", schreef ze in een brief aan Van der Linde. En dat was de voorzieningsrechter dus met Halsema eens.

Van der Linde: "We mogen evident niet te zichtbaar worden. En ook komt dit college vooralsnog niet met een oplossing." Aanstaande zondag had het openingsfeest inclusief hapjes en drankjes moeten plaatsvinden.

Oprit Pekela-Zuid op de N366 per direct afgesloten na ongeval(len)

De oprit Pekela-Zuid op de provinciale weg N366 in de richting van Stadskanaal is per direct afgesloten voor verkeer. Dit heeft de provincie Groningen besloten, nadat deze zomer ter hoogte van de aansluiting Pekela-Zuid meerdere ongevallen plaatsvonden. De noordelijke op- en afrit bij Pekela-Zuid was al gestremd voor verkeer in verband met de werkzaamheden aan de N366. De zuidelijke op- en afrit was nog open. Nu is ook daar de oprit afgesloten voor verkeer. De afrit vanuit de richting Veendam richting Pekela-Zuid is nog open voor bestemmingsverkeer.

Na een ongeval op woensdagmiddag 21 augustus tussen een vrachtwagen en twee personenwagens heeft de provincie per direct tijdelijke verkeersmaatregelen ingesteld. Het verkeer wordt zo spoedig mogelijk omgeleid via Alteveer.

Aanpassingen
Het verkeer kan geen gebruik meer maken van de oprit Pekela-Zuid richting Stadskanaal. De oprit richting Veendam werd al eerder afgesloten voor verkeer in verband met de wegwerkzaamheden op de N366. Verkeer vanuit Pekela-Zuid wordt nu via de parallelweg langs de N366 omgeleid naar Alteveer. Vanaf Alteveer kan het verkeer doorrijden op de N366. Hiervoor wordt de parallelweg Pekela – Alteveer tijdelijk een eenrichtingsweg in de richting van Alteveer. De afrit Pekela-Zuid blijft vanuit de richting Veendam alleen beschikbaar voor aanwonenden en bestemmingsverkeer. Vanuit de richting Stadskanaal blijft de afrit afgesloten.

Werkzaamheden N366
De provinciale weg N366 was jarenlang een van de meest onveilige wegen in de provincie Groningen. De provincie Groningen werkt samen met verschillende gemeenten, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie samen om de verkeersveiligheid op de weg te verbeteren.

Springruiters blijven negende na tweede dag landenwedstrijd in Rotterdam

De Nederlandse springruiters staan ook na de tweede dag op de negende plaats in de landenwedstrijd op de Europees kampioenschapen in Rotterdam. België gaat aan de leiding.

Frank Schuttert, Doron Kuipers, Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten kwamen donderdag tot 33,90 strafpunten namens Nederland. België nam met 11,07 punten de leidende positie van Duitsland over. De Duitse springruiters hebben 12,22 punten en Groot-Brittannië staat derde met 13,41 punten.

Houtzager met Sterrehof's Calimero en Schuttert met Lyonel D maakten beiden één springfout en kregen vier strafpunten. Van der Vleuten noteerde met Dana Blue liefst twaalf strafpunten. Kuipers kwam met Charley tot dertien strafpunten, maar dat resultaat werd voor het landenwedstrijd geschrapt.

Na het jachtparcours van woensdag bezette Nederland ook al de negende plek. Vrijdag wordt in Rotterdam de tweede manche van de springwedstrijd gehouden, waaraan alleen de beste tien landen deelnemen. De scores die de ruiters in de landenwedstrijd behalen, tellen mee voor de individuele rangschikking. Zondag is de finale van het individuele toernooi. 

Vijf gewonden na aanrijding; politie zoekt getuigen

Bij een ernstig ongeval op de kruising van de Tjalklaan en de Franselaan in Rotterdam zijn gisteravond vijf mensen gewond geraakt. Aan de aanrijding zou een verkeersruzie vooraf zijn gegaan. De politie zoekt getuigen.

Het ongeval werd rond 22:45 uur veroorzaakt door een bestuurder in een zwarte Fiat Punto, die met gedoofd licht en hoge snelheid door het rode licht reed. Hij botste daarbij op een andere auto met daarin twee personen. Zij zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Ook de bestuurder van de Punto raakte ernstig gewond. Hij is aangehouden, maar vanwege zijn letsel direct heengezonden om in het ziekenhuis te herstellen. Na zijn herstel zal hij ontboden worden voor verhoor. Het betreft een 23-jarige Rotterdammer. Er wordt onderzocht of hij onder invloed heeft gereden. Ook twee andere inzittenden van de Punto raakten gewond.

De bestuurder van de Punto zou eerder op de Westzeedijk ruzie hebben gekregen met een bestuurder van een grijze Volkswagenbus. Hij zou de bus aan de kant hebben gedrukt door op het laatste moment te willen ritsen op de plek waar twee rijbanen één worden, richting de Vierhavenstraat. Dit mondde uiteindelijk uit in de roekeloze actie op de kruising bij de Tjalklaan. De Volkswagen was niet betrokken bij het ongeval op de Tjalklaan, maar reed op dat moment achter de Punto en stopte voor het rode licht.

De politie verzoekt getuigen zich te melden via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Half jaar cel voor doodrijder

Een 37-jarige man uit Zeist is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van een half jaar, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hij veroorzaakte op 9 maart van dit jaar een verkeersongeluk op de Biltsestraatweg in Utrecht. Een voetganger kwam hierbij om het leven. De man reed na het ongeluk door en meldde zich pas een dag later bij de politie. De rechtbank legt de man ook een rijontzegging van drie jaar op.

Schuld
De rechtbank stelt dat de man onvoorzichtig en onoplettend reed en dat hierdoor het ongeluk met dodelijke afloop plaatsvond. Zo reed hij harder dan de toegestane 80 kilometer per uur. Daarnaast was hij onder invloed van alcohol en drugs. De man was tijdens het rijden bezig met andere dingen en had daardoor geen zicht meer op de weg en het slachtoffer. Doordat de man na de aanrijding doorreed en zich pas veel later bij de politie meldde, kon niet meer vast worden gesteld hoeveel alcohol hij had gedronken. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan.

Busbaan
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank naar verschillende omstandigheden gekeken. Zo is de man eerder veroordeeld voor te hard rijden en voor rijden onder invloed. Hij was dus een gewaarschuwd mens. De rechtbank weegt dit mee in het nadeel van de verdachte. De rechtbank heeft ook gekeken naar de omstandigheden op het moment van het ongeluk. Zo liep het slachtoffer op de busbaan. Een plek waar de verdachte er in principe vanuit had mogen gaan dat daar niemand liep. Met name om deze reden komt de rechtbank tot een lagere straf dan door de officier van justitie geëist.

Straf
De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf recht kan doen aan het verlies en het verdriet dat het overlijden van het slachtoffer bij de nabestaanden heeft veroorzaakt. Volgens de rechtbank heeft de man schuld aan het verkeersongeluk, maar heeft hij nooit de bedoeling gehad om het slachtoffer te doden. Dit heeft hij ook nooit gewild. Desondanks legt de rechtbank, gelet op de ernst van het feit, de man een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op van een half jaar. Ook mag hij drie jaar niet autorijden en moet hij zich laten behandelen voor zijn middelengebruik.

Nieuwe gebreken in buiten gebruik gestelde mortiergranaten

Bij een onderzoek naar het veilig vernietigen van de buiten gebruik gestelde voorraad 60mm-mortiergranaten zijn nieuwe gebreken aan het licht gekomen. Daaruit blijkt dat een onnauwkeurige maatvoering van verschillende onderdelen van de granaten oorzaak zouden kunnen zijn geweest van het ongeval in Mali.

Een van de maatregelen bij de aanbevelingen van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het ongeval in Mali, was het vernietigen van de bij Defensie resterende voorraad 60mm mortiergranaten. Het Kenniscentrum Wapens en Munitie (KCW&M) deed daarom onderzoek om de risico’s in kaart te brengen voor de afvoer en vernietiging van de resterende 11.000 60mm-mortiergranaten die nog liggen opgeslagen in Nederland, Aruba en Duitsland. Bij dit onderzoek zijn de nieuwe gebreken aan het licht gekomen.

Blijven leren
Voor het veilig afvoeren en vernietigen van de overige mortiergranaten is het van essentieel belang te weten welke risico’s er voor het personeel zijn, zegt minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten: "Het is onze verantwoordelijkheid te zorgen voor een veilige afvoer en vernietiging. De Commandant der Strijdkrachten heeft daarom opdracht gegeven een plan van aanpak te maken waarbij rekening wordt gehouden met de in beide rapporten geconstateerde gebreken." Volgens Bijleveld blijven de conclusies van de OVV onverminderd overeind: "De OVV heeft aangetoond dat er in de aanloop naar het dodelijke ongeval veel veiligheidsbarrières zijn weggevallen. Het is zaak dat we blijven leren, ook van nieuwe onderzoeken."

Anderen geïnformeerd
Hoewel de betreffende mortiergranaten niet meer in gebruik zijn bij Defensie, kunnen zij wel een risico vormen voor andere landen waar dit type nog in gebruik is. Defensie heeft daarom de fabrikant geïnformeerd en melding gemaakt in het daarvoor aangewezen systeem Munitions Safety Information Analysis Center van de NAVO. Het KCW&M-rapport is eveneens aangeboden aan de OVV. Ook het Openbaar Ministerie is op de hoogte gesteld van het rapport vanwege een nog lopend onderzoek naar het ongeval.

Man veroordeeld voor handel in gestolen champagne

De rechtbank legt een man een voorwaardelijke taakstraf van 80 uur op voor de koop en verkoop van ruim 100 gestolen flessen champagne eind 2018. Daarnaast moet hij ruim 7.000 euro aan de Staat terugbetalen.

De strafbare feiten vonden plaats tussen november 2018 en december 2018. De man had bij de aankoop van de champagne moeten vermoeden dat de herkomst van de flessen niet pluis was. Zo had hij al eerder twijfels over de betrouwbaarheid van zijn leverancier. Daarom zette de man hun samenwerking stop. Toch ging de man daarna weer met de leverancier in zee en vertrouwde hij hem op zijn woord zonder uit te zoeken of de herkomst van de champagne wel legaal was.

Impact
De man heeft geen strafblad en de strafzaak heeft een enorme impact gehad op hem en zijn gezin. Na zijn aanhouding zat de man een paar dagen vast, wat hem erg zwaar is gevallen. De rechtbank vindt een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf - zoals de officier van justitie heeft geëist - daarom niet passend. Wel vindt de rechtbank een voorwaardelijke taakstraf met een proeftijd van 2 jaar als stok achter de deur nodig, zodat de man voortaan beter let op de legale herkomst van de producten die hij verhandelt.

Tot slot moet de man de ruim 7.000 euro die hij heeft verdiend aan de handel in de gestolen champagne en andere wijnen terugbetalen aan de Staat.

Celstraffen voor fraude biodiesel

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 51 jarige man uit Harderwijk tot een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor fraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Twee medeverdachten (de 47-jarige vrouw van de hoofdverdachte en een 52-jarige man uit Wijhe), kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen en een taakstraf opgelegd. Een vierde verdachte, een 54-jarige man uit Kampen, werd vrijgesproken. Het biodieselbedrijf waar de vier verdachten aan zijn verbonden, moet een boete betalen van 400.000 euro.

Witwassen
De 51-jarige hoofdverdachte uit Harderwijk, eigenaar van het biodieselbedrijf, heeft zich volgens de rechtbank samen met anderen schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en witwassen. Hierbij is over een periode van vier jaar ongeveer 3 miljoen euro onttrokken aan ondernemingen waarover de hoofdverdachte zeggenschap had. Dat gebeurde door middel van verschillende constructies zoals het opmaken van valse facturen. Het verkregen geld werd grotendeels omgezet in onroerende zaken in Nederland en op Bonaire.

Biotickets
De hoofdverdachte maakte zich daarnaast ook schuldig aan valsheid in geschrifte tijdens de handel in zogeheten biotickets. In die biotickets stond dat door het biodieselbedrijf grote hoeveelheden biobrandstof op de Nederlandse markt waren gebracht zonder dat dit in werkelijkheid gebeurde. Dit leverde het bedrijf ongeveer 2 miljoen euro op.

Brutaliteit
De rechtbank acht de feiten zeer ernstig en rekent deze de hoofdverdachte zwaar aan. ‘Het was verdachte die telkens het initiatief nam tot het strafbare handelen en die anderen – personeel van zijn ondernemingen en zijn echtgenote – daarin heeft meegezogen. Zijn belangrijkste drijfveer daarbij was het eigen financieel gewin. Het handelen van de verdachte getuigt van een grote mate van brutaliteit en tegelijkertijd van een ernstige mate van onverschilligheid ten aanzien van de regelgeving en het belang van een gezonde bedrijfsvoering voor zijn ondernemingen’, aldus de rechtbank.

Strafmaat
Bij de strafoplegging houdt de rechtbank in strafverzwarende zin rekening met de bepalende en leidinggevende rol die de hoofdverdachte speelde, de omvang van periode en het bedrag dat is witgewassen. In het voordeel van de hoofdverdachte houdt de rechtbank er rekening mee dat hij, nadat hij werd betrapt, goed heeft meegewerkt aan het onderzoek en dat hij niet eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld. Dit levert, na een strafeis van 38 maanden gevangenisstraf, uiteindelijk een gevangenisstraf van 30 maanden op waarvan 10 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

Medeverdachten
De 47-jarige vrouw van de hoofdverdachte kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden opgelegd en een taakstraf van 240 uur. Volgens de rechtbank was de vrouw weliswaar niet de initiatiefneemster voor het plegen van de fraude, maar zij was wel van alles op de hoogte en liet het op zijn minst gebeuren. ‘Verdachte heeft zonder schroom jarenlang samen met haar man, geprofiteerd van een zeer luxe levensstijl, die slechts kon bestaan als gevolg van de fraude en het witwassen waaraan zij als medepleger heeft bijgedragen’, aldus het vonnis. De rechtbank heeft bij de strafkeuze nadrukkelijk rekening gehouden met de omstandigheid dat de vrouw nog de zorg heeft voor twee minderjarige kinderen.

Een 52-jarige medeverdachte kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van vier maanden en een taakstraf van 160 uur voor medeplichtigheid aan het witwassen en het medeplegen van valsheid in geschrifte. Deze verdachte had volgens de rechtbank weliswaar een ondergeschikte rol maar als hoofd administratie had hij een eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de onderneming gevrijwaard zou blijven van strafbaar handelen.

Een vierde verdachte, een 54-jarige man uit Kampen, is vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs om te concluderen dat er wettelijk sprake is van medeplegen. Als financieel directeur van de bedrijven was hij verantwoordelijk voor een correcte gang van zaken rond de financiële situatie van de bedrijven en ‘gelet op die functie had meer verantwoordelijkheidsgevoel en een kritischer houding mogen worden verwacht. Deze constatering is echter onvoldoende om te komen tot het oordeel dat er bij deze verdachte sprake is geweest van opzettelijk strafbaar handelen, zoals ten laste gelegd.

Dronkenlap bedreigt en beledigt agenten

Agenten die een man, slapend op een bank, wilden aanspreken op zijn gedrag werden vervolgens bedreigd, geschopt en uitgescholden. De 33-jarige man uit Poeldijk werd aangehouden.

Gistermiddag rond 13.00 uur kregen agenten een melding dat een dronken man in het Ganzerikplein in Rotterdam een vrouw lastig viel. Slapend op een bankje werd de man aangetroffen. Nadat hij door de agenten, door verschillende keren hem aan te roepen, ‘wakker’ was gemaakt, ging hij gelijk uit zijn dak.

”***politie, ik ga jullie afmaken”, was zijn goedemiddag. Ook haalde hij direct uit om de agenten te slaan. Reden genoeg om de man aan te houden. Ook dit ging niet vanzelf. De ziektes vlogen door de lucht en de man verzette zich heftig. Uiteindelijk werd de man, met behulp van omstanders, aangehouden en is ingesloten. De agenten doen aangifte van belediging, bedreiging en verzet.

Aantal mensen met schulden onder bewind neemt fors toe

Het aantal mensen dat door schulden onder toezicht is komen te staan van een bewindvoerder is de afgelopen jaren fors gestegen. Waren er in 2013 nog ongeveer 35.000 mensen onder bewind, in 2018 waren dat er al ruim 56.000. Een stijging van zo’n 60 procent. Bewind is een maatregel om iemand te beschermen die niet goed voor zijn geldzaken en zijn bezit kan zorgen. De kantonrechter benoemt dan een bewindvoerder die dit voor hem doet.

Rechters maken zich grote zorgen over de steeds grotere groep mensen die zich moeilijk staande houdt in deze ingewikkelde samenleving en daardoor onder bewind komt te staan. Hulp is moeilijk te vinden en rechtszaken kunnen de problemen alleen maar verergeren. Vandaag werd ook bekend dat mensen met schulden en lage inkomens steeds minder geld overhouden voor boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging, te wijten aan de gestegen uitgaven aan huur, energie en zorgkosten.

Hulp bij schulden en bewind
Daarom ontwikkelen rechters nieuwe initiatieven om mensen uit het schuldenmoeras te trekken. Zo stellen sommige rechtbanken schuldenfunctionarissen aan. Schuldeisers die normaal gewend zijn een schriftelijk vonnis af te wachten worden uitgenodigd naar de rechtbank te komen en een betalingsregeling te treffen. Ook behandelen rechters waar mogelijk verschillende schulden tegelijk om mensen zo snel mogelijk uit de rode cijfers te helpen.

Beginnend alcomobiliste ramt gevels

Om ongeveer 00.45 uur in de nacht van woensdag op donderdag reed een 23-jarige vrouw uit die plaats over de Turkeijeweg in Waterlandkerkje. In een bocht raakte zij de macht over het stuur kwijt, reed de weg af en crashte tegen de gevels van twee woningen.

De bewoners schrokken wakker en gingen kijken wat er gebeurd was. De politie kwam ter plaatse en heeft van de bestuurster een blaastest afgenomen. Zij bleek te hebben gedronken. Om een exacte hoeveelheid alcohol te bepalen moest de vrouw mee naar het bureau waar ze een ademanalyse moest doen.

Ze bleek 465 ug/l te blazen, dat is ruim vijf keer zoveel als is toegestaan. Omdat ze beginnend bestuurster is werd haar rijbewijs ingevorderd. De Officier van Justitie beslist later wat er met haar rijbewijs gebeurt. De auto van de 23-jarige is waarschijnlijk total loss. De schade aan de gevels wordt onderling geregeld, een schadebedrag is niet bekend.

Inspectie JenV publiceert plan van aanpak 112-onderzoek

Bij haar onderzoek naar de crisiscommunicatie rondom de uitval van het nationale noodnummer 112 op 24 juni, bekijkt de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV) wat er is gedaan om de hulpdiensten bereikbaar te houden. Ook gaat de Inspectie na hoe burgers zijn geïnformeerd over de alternatieven voor 112 en welke afspraken en procedures er zijn. Dat staat in het vandaag verschenen plan van aanpak van het onderzoek.

Met het onderzoek wil de Inspectie lessen trekken voor de toekomst. Zij richt zich in dit onderzoek voornamelijk op de lessen die het Nationaal Crisiscentrum, de nationale politie en de 25 veiligheidsregio’s inclusief regionale meldkamers kunnen leren op het gebied van crisiscommunicatie.

Samenhangende onderzoeken
Naast de Inspectie Justitie en Veiligheid doen ook andere diensten onderzoek naar de kwestie. Zo kijkt Agentschap Telecom specifiek naar de storing in het telefoniesysteem (inclusief 112 en NL-Alert) bij KPN en de afhandeling daarvan door de dienst. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd inventariseert onder andere hoe zorgorganisaties zijn omgegaan met de uitval van het alarmnummer 112. Tot slot onderzoekt het Instituut Fysieke Veiligheid onder meer hoe de veiligheidsregio’s, de nationale politie en de Rijksoverheid onderling hebben samengewerkt.

PSV bevestigt nieuws Galatasaray en heeft Mitroglou binnen

Kostas Mitroglou is de nieuwe spits van PSV. Nadat Galatasaray de overstap van de Griekse spits woensdagavond meldde, heeft de Nederlandse topclub dat nieuws donderdag bevestigd. De aanvaller heeft de medische keuring met succes doorstaan en wordt voor een seizoen gehuurd.

Een nieuwe spits was meer dan welkom bij PSV, nadat Luuk de Jong aan Sevilla werd verkocht en Sam Lammers geblesseerd raakte.

Galatasaray maakte woensdag bekend dat PSV een huursom van 1,25 miljoen euro betaalt. In het seizoen 2019/20 zou Mitroglou een bedrag van 2,65 miljoen euro ontvangen.

De Turkse topclub keert 1,95 miljoen euro aan de Grieks international uit. Het is niet duidelijk of PSV het verschil van zeven ton voor zijn rekening neemt of dat de spits afziet van dat bedrag.

Mitroglu staat onder contract bij Olympique Marseille, dat hem in januari voor anderhalf jaar verhuurde aan Galatasray. In Turkije kwam Mitroglou amper aan de bak. Hij kwam het afgelopen halfjaar niet verder dan zeven wedstrijden en een doelpunt.

De 31-jarige Griek emigreerde op jonge leeftijd samen met zijn ouders naar Neukirchen-Vluyn in Duitsland. Hij werd opgeleid bij MSV Duisburg en kwam via Borussia Mönchengladbach bij Olympiacos terecht.

Na een succesvolle periode in Griekenland, waarin hij een sterke ontwikkeling doormaakte, werd hij in 2014 voor ruim vijftien miljoen euro aan Fulham verkocht.

Na uitleenbeurten bij Olympiacos en Benfica telde Olympique Marseille in de zomer van 2017 vijftien miljoen euro voor hem neer. Tot dusver kwam Mitroglou tot 65 interlands voor Griekenland.

In Eindhoven hoopt Mitroglou zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. De Griek zal naar verwachting niet de laatste aankoop van PSV zijn.

Hirving Lozano is verkocht aan Napoli en technisch manager John de Jong hoopt een vervanger aan te trekken. Ritsu Doan van FC Groningen staat bovenaan het lijstje. Wanneer hij niet haalbaar blijkt, komt Nicolás González van VfB Stuttgart in beeld.

Eén miljoen euro voor bewijs dat Duitse stad niet bestaat

Zin om een miljoen euro te verdienen? Bewijs dan even dat het Duitse Bielefeld niet bestaat en het geld is van jou. Dat hebben autoriteiten in Bielefeld laten weten, hoewel die zinsnede alleen al natuurlijk niet echt lekker in het verhaal past - hoe moeten de autoriteiten gaan betalen als jij het bewijs van het niet bestaan van hun stad levert?

Het wel of niet bestaan van Bielefeld is al zo'n 25 jaar een niet al te serieuze complottheorie, opgestart door computerexpert Achim Held op Usenet om aan te tonen dat er vaak allerlei cirkelredeneringen nodig zijn voor een complottheorie. Deze is vrij simpel en bestaat uit drie vragen: "Ken je iemand uit Bielefeld?", "Ben je ooit in Bielefeld geweest?" en "Ken je iemand die wel eens in Bielefeld is geweest?". Het antwoord is vaak drie keer nee en dus rijst de vraag of de stad wel bestaat, zo is ongeveer het niveau van nogal veel complottheorieën.

Naar verluidt ligt Bielefeld zo'n 390 kilometer ten westen van Berlijn, tussen Dortmund en Hanover. De autoriteiten hebben laten weten dat er geen limiet is aan de creativiteit van de inzendingen, maar er moet wel onomstotelijk bewijs geleverd worden.

Nauta stopt als langebaanschaatsster

Yvonne Nauta stopt als professioneel langebaanschaatsster. De 28-jarige Friezin kende haar beste seizoen in 2014, toen ze derde werd tijdens de WK allround, zilver pakte op de EK allround en de nationale allroundtitel veroverde. 

Vijf jaar geleden deed ze ook mee aan de Olympische Spelen in Sochi. Ze werd zesde op de 5000 meter.  Het proces om het besluit te nemen was al even gaande. "Ik besefte pas later dat ik deze beslissing uit angst niet durfde te nemen. Doorgaan met wat je deed is natuurlijk veel makkelijker", aldus Nauta.

Een paar dagen voordat ze haar coach Henk Hospes in zou lichten, kon ze haar tranen tijdens een telefoongesprek met haar moeder niet bedwingen. "De emoties waren zo heftig, dat heb ik nog nooit zo gevoeld", geeft de Friezin eerlijk toe. Toen ze Hospes het nieuws vervolgens mededeelde, had ze eindelijk het gevoel dat ze recht uit haar hart sprak. "Het kwam nu écht uit mezelf. Er viel een enorme last van m'n schouders."

Nauta kende in het seizoen 2013/2014 haar doorbraak door onder meer Nederlands kampioen te worden op de vijf kilometer en de nationale allroundtitel binnen te slepen. De jaren erna verliepen moeizaam, mede omdat ze geen gas durfde terug te nemen. Hoewel ze in die periode bijna tegen een burn-out aanliep, bleef ze maar doorgaan. "Ik dacht dat ik er met wilskracht en hard werken wel bovenop zou komen. In het verleden was dat ook zo, maar als je je lijf de hele tijd uitput, kan dat niet meer. Ja, ik kan wel zeggen dat ik daar nog steeds van moet herstellen."

In 2017 stapte ze over naar LottoNL-Jumbo. Nog geen maand na haar overstap sloeg het noodlot toe bij de toen 26-jarige Nauta. Tijdens een sprongtraining liep ze meerdere botbreuken in haar rechteronderbeen op en leek ze een streep te kunnen zetten door het olympische seizoen. De deskundigen gaven haar überhaupt weinig kans om terug te keren op de ijsbaan, maar zelf had ze hele andere plannen.

"Je wordt zo uit het schaatsleven gerukt dat je er alles aan wil doen om terug te komen. De artsen hadden het over 'lopen', maar ik zag mezelf wel weer schaatsen." Die instelling bleek een positieve invloed op het herstel te hebben, want wonder boven wonder keerde Nauta een paar maanden later alweer terug op het ijs. Ze knokte zich zelfs aan de start van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), maar daar kon ze geen startbewijs bemachtigen. "Volgens de arts was mijn terugkeer al een olympische medaille waard. Destijds liet ik dat niet echt binnenkomen, maar nu ben ik er heel trots op!"

Nauta blijft wel op het ijs staan, maar dan voor het rijden van marathons. 


Roeier (33) kapseist en overlijdt op WK

Drama op het wereldkampioenschap roeien in het Oostenrijkse Linz-Ottensheim. De 33-jarige Wit-Russische pararoeier Dzmitry Ryshkevich is er om het leven gekomen nadat zijn boot om was geslagen.

Een en ander speelde zich woensdagmiddag tijdens de trainingen af. De boot van skiffeur Ryshkevich sloeg om, waarna een reddingsboot direct reageerde. Op het moment dat een van de redders de boot benaderde hield de Wit-Rus zijn boot nog vast, maar hij kon het niet volhouden, liet los en zonk.

De redder verloor hem vrijwel gelijk uit het oog en duikers werden opgeroepen om te helpen zoeken. Een kleine drie uur later werd het inmiddels levenloze lichaam van Ryshkevich gevonden. De oorzaak van het omslaan van de boot wordt nog onderzocht, maar mogelijk was een van de drijvers kapot.

Acht jaar dopingschorsing voor snelwandelaar Bakulin

Een Russische snelwandelaar die een dopingschorsing aan z'n broek heeft hangen, we zijn weer net zo verbaasd als bij de ontdekking dat water toch echt nat kan zijn. Sergey Bakulin is de sjaak en dat is niet voor het eerst: in 2015 werd de tijdelijke wereldkampioen op de 50 kilometer al eens voor ruim twee jaar geschorst.

Net als destijds gaat het om verdachte bloedwaarden, dit keer tussen april en juni vorig jaar. Bakulin, die zijn wereldtitel op de 50km van 2011 rond zijn eerste schorsing kwijtraakte, mag nu maar liefst acht jaar iets anders gaan doen om zich mee te vermaken - hoewel geschorste Russische snelwandelaars nog wel eens in het geheim aan nationale wedstrijden meedoen.

In 2027, als hij 40 jaar oud is, mag de Rus weer meedoen, hoewel zijn favoriete afstand dan al lang de nek om is gedraaid - vanaf 2022 is de 50 kilometer, waar de vrouwen sinds kort ook aan mee kunnen doen, geen officieel onderdeel meer.

Dopingproblemen voor supersprinter en olympisch favoriet Coleman

Sprinter Christian Coleman zit flink in de problemen. De 23-jarige Amerikaan is de topfavoriet voor de wereldtitel dit jaar en het olympisch goud volgend jaar op de 100 meter, maar hij lijkt drie dopingtests gemist te hebben.

Volgens het Britse Sportsmail is Coleman met zijn juridisch team in beroep gegaan tegen een van de drie gemiste tests in de afgelopen twaalf maanden. Als het niet lukt om die gemiste test te schrappen, hangt hem een schorsing van zeker twee jaar boven het hoofd, waardoor hij naast het WK van volgende maand ook de Spelen van volgend jaar zou missen.

Coleman verpletterde in de afgelopen jaren al het wereldrecord op de 60 meter indoor en op de 100 meter liep hij in 2017 (9,82), 2018 (9,79) en 2019 (9,81) de snelste tijd op aarde. De vier snelste tijden wereldwijd sinds Usain Bolt in Rio de Janeiro zijn derde olympische titel pakte zijn allemaal in handen van Coleman, die op de eeuwige wereldranglijst slechts zes man voor zich heeft staan.

Bewoner had geen last van 60.000 bijen in plafond

In een doodnormaal woonhuis in Brisbane (Australië) heeft een imker een bijennest met zeker 60.000 bijen uit het plafond verwijderd. De dieren hadden een meterslang golvend nest gemaakt tussen de plafonddelen.

De bijen zijn levend naar de achtertuin van de imker gebracht. De honing wordt verkocht, de opbrengst wordt besteed aan een nieuw onderkomen voor de bijen. 

Gezochte Aldijr Marlin eerder betrokken bij schietincident

De politie is nog steeds op zoek naar de 22-jarige Aldijr Marlin. Hij wordt verdacht van het doodschieten van de 25-jarige Gino Oliveira op 3 juli van dit jaar aan de Westkousdijk in Rotterdam. Uit politieonderzoek blijkt dat Marlin betrokken is geweest bij een eerder schietincident op 1 juli op het Henegouwerplein.

Op 1 juli kwam bij de politie een melding binnen dat er eerder op de avond schoten waren gehoord op het Henegouwerplein. Bij onderzoek werd een patroon gevonden maar ontbraken verdere sporen naar betrokkenen. Uit het lopende onderzoek naar de dood van Oliveira is het vermoeden ontstaan dat er op 1 juli op Aldijr Marlin is geschoten door een 21-jarige Rotterdammer, die daarvoor op 20 augustus is aangehouden. Na de aanhouding werd bij de doorzoeking van de woning waar de 21-jarige verdachte verbleef een geladen vuurwapen aangetroffen. De politie onderzoekt het verband tussen de schietincidenten van 1 juli en 3 juli.

De politie zet de zoektocht naar Aldijr Marlin voort. Marlin is 1.76 meter lang, heeft zwart kroeshaar en donkerbruine ogen. De politie adviseert om direct 112 te bellen als men hem ziet.

Aldijr Marlin (Foto: Politie)
Aldijr Marlin (Foto: Politie)

Eerste landelijke Democratiefestival in Nijmegen

Op 30 en 31 augustus vindt de eerste editie van het Democratiefestival plaats in Nijmegen. Inspiratiebron voor het festival zijn de meerdaagse democratiefestivals die al jaren succesvol in Scandinavië en de Baltische staten worden georganiseerd.

Tijdens het festival vieren we dat we leven in een land waar we mogen zijn wie we zijn, waar verschil mag zijn, maar waar ook samen keuzes gemaakt moeten worden als het moeilijk is. Het festival is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het programma
Het festival kent een divers programma met 40 podia, tenten en attracties waar in totaal 300 programmaonderdelen op plaatsvinden. Zo kun je in gesprek met Diederik Samson over klimaatverandering en het verduurzamen van je eigen omgeving. Maar je kunt ook leren speechen als Obama of Trump of het werk van een politieagent aan den lijve ondervinden. Of dansen bij Merol, luisteren naar Danny Vera of Herman Pleij. Ook kun je met wandel- en fietsexcursies de stad ontdekken, meedoen aan clinics en is er ruimte voor theater en muziek.

Het uitgebreide blokkenschema staat op de website www.democratiefestival.nu en is in de festival app te downloaden via Apple appstore en Google Play store.

De sprekers en acts
Een greep uit de sprekers en acts: Khadija Arib, Hugo Borst, Annemarie van Gaal, Kajsa Ollongren, Maarten van Rossem, Sunny Bergman, Alexander Rinnooy Kan, Stientje van Veldhoven, Denker des Vaderlands Daan Roovers, Herman Pleij, kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, Jan Rotmans, Danny Vera, Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg, Boris Dittrich, Barbara Baarsma, Jan van Zanen, Jacqueline Cramer, Maarten Hajer, Rudi Westendorp, Arend Jan Boekestijn, Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Splinter Chabot, Joost Eerdmans en Diederik Samsom aanwezig. Tijdens het festival wordt er gemodereerd door Ajouad el Miloudi, Eva Cleven, Anita Witzier en Eric Corton.

Iedereen is welkom
Het Democratiefestival is gratis toegankelijk. Iedereen is welkom. Bezoekers kunnen zich aanmelden via de website www.democratiefestival.nu. Naast open inschrijving zijn alle burgemeesters, commissarissen van de Koning en dijkgraven van Nederland uitgenodigd om met een bus inwoners naar Veur Lent in Nijmegen te komen.

Opnieuw een stalbrand met duizenden slachtoffers

Vanochtend zijn er 16.000 kippen omgekomen in een stalbrand in Nijkerk. Het is de twaalfde stalbrand met slachtoffers dit jaar. Toen de brandweer arriveerden stond de stal al in lichterlaaie. Alle kippen in de stal zijn overleden. De brandweer kon gelukkig wel voorkomen dat de brand ook de stal ernaast bereikte.

Er zijn dit jaar al meer dieren omgekomen in een brand dan vorig jaar. Er vielen 174.000 slachtoffers. Wakker Dier strijd al jaren voor veiligere stallen. De wetgeving is zo mager, dat niet eens een brandmelder verplicht is.

Hezemans schrijft racehistorie met NASCAR-debuut

Loris Hezemans zal komend weekeinde Nederlandse racegeschiedenis schrijven. De 22-jarige coureur mag op het circuit van Road America zijn debuut maken in de NASCAR Xfinity Series, de klasse onder de Cup Series - de hoofdmoot van de NASCAR-wereld.

Hezemans zal gaan rijden in de #99 Chevrolet Camaro van BJ McLeod Motorsports, waarmee hij hoopt voor een plek in de top-20 te kunnen vechten. Hij wordt daarmee de allereerste Nederlander ooit in een van de drie topklasses van de NASCAR: de Cup Series, de Xfinity Series en de Truck Series.

Hezemans rijdt doorgaans in de Europese NASCAR Whelen Euro Series, waarin hij al een paar zeges te pakken heeft. Eerder dit jaar zat een debuut in de VS er al aan te komen, nu is het dan echt zover. De race start zaterdag om 21.00 uur en we verwijzen graag naar het NASCAR-topic op het FOK!forum als je tegen die tijd mee wilt kijken.

4 arrestaties na opstootjes in Middelburg

Bij meerdere opstootjes in het centrum van Middelburg zijn woensdagavond en –nacht vier verdachten aangehouden. Rond 21.45 uur werd een meisje van 16 uit Westkapelle door de politie aangehouden wegens mishandeling van een beveiliger. Door getuigen werd gezien dat zij wat onenigheid had met een jongeman. Hierop kwam de beveiliger tussenbeide en moest zij het bekopen met een klap van het meisje. Ze deed aangifte. De Westkapelse wordt op een later tijdstip gehoord door de politie.

Rond 22.30 uur werd melding gemaakt van een opstootje op de Markt. Een 21-jarige Vlissinger is aangehouden wegens vechten. Door agenten werden getuigen gehoord. De Vlissinger zit vast en wordt vandaag gehoord.

Omstreeks 00.20 uur meldde een portier van een cafe aan de Schuttershofstraat dat een man zich erg vervelend gedroeg en dat hij mogelijk in het bezit zou zijn van drugs. De aanwezige politieagenten zijn een kijkje gaan nemen en troffen een 19-jarige man uit Middelburg aan. De man bleek inderdaad in het bezit van hasj en ook had hij een geldbedrag van ruim 2700 euro bij zich. De man wordt verdacht van drugshandel en witwassen. Hij is overgebracht naar een politiecellencomplex en wordt daar gehoord door rechercheurs.

Om 03.45 uur werden agenten naar de Vlasmarkt in Middelburg gestuurd. Er zou een vechtpartij gaande zijn waarbij drie personen gewond zouden zijn geraakt. Uit onderzoek bleek dat een 19-jarige Middelburger de verdachte in deze zaak zou zijn. Hij is aangehouden in de Rijnstraat. Agenten hebben getuigenverklaringen opgenomen. De 19-jarige man is overgebracht naar een politiecellencomplex waar hij vandaag wordt gehoord. Twee van de 3 gewonde mannen hebben zichzelf bij de huisartsenpost gemeld (22, Philippine en 19, IJzendijke), een derde (23, Vlissingen) is door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Alle zaken worden verder door de politie onderzocht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

'Nutri-Score'-logo leidt tot verrassende ontmaskeringen

‘30% van je dagelijkse vitaminebehoefte!’ of ‘volkoren - de beste’: dergelijke reclamebeloftes proberen consumenten te overtuigen van een gezonde keuze. Voedselwaakhond foodwatch toetste verschillende producten met gezonde claims aan de hand van het voedselkeuzelogo ‘de Nutri-Score’, dat aantoont hoe (on)gezond een product is. Door forse gehalten calorieën, suiker, vet of zout krijgen de zogenaamd 'gezonde' producten de laagste scores D en E.

Foodwatch: "Als staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) beweert dat hij de gezonde keuze echt gemakkelijker wil maken, moet hij verder kijken dan zijn neus lang is en zich aansluiten bij de Europese tendens pro Nutri-Score.’ Europese erkenning, waarvoor de Nutri-Score het meest kans maakt, is noodzakelijk om een voedsellogo verplicht op te leggen aan alle bedrijven en hun producten. Zonder verplichting is het onwaarschijnlijk dat bedrijven zoals Mars, met de laagste Nutri-Scores D of E voor 100% van hun aanbod, een voedsellogo implementeren. Als slechts enkele bedrijven meedoen, blijft het voor de consument moeilijk om producten te vergelijken en gezonde claims te doorzien."

De gezonde keuze
In één oogopslag zien of de ene pizza minder ongezond is dan de andere? Dat is momenteel niet mogelijk in de supermarkt. De voedingstabellen met informatie over suiker, vet of zout zijn meestal verborgen in de kleine lettertjes op de achterkant van de verpakking. Consumentenorganisaties als foodwatch pleiten daarom al geruime tijd voor het kleurenlogo de Nutri-Score: een onafhankelijk en wetenschappelijk logo op de voorkant van de verpakking, dat via een kleur (van groen tot rood) en letter (van A tot E) aantoont hoe (on)gezond een product is. Het logo ontmaskert zo valse reclamebeloftes of maakt een vergelijking tussen producten gemakkelijker.

Rode E op de verpakking ontduiken
Staatssecretaris Blokhuis maakt eind dit jaar het nieuwe voedselkeuzelogo, dat het misleidende Vinkje moet vervangen, bekend. Foodwatch roept Blokhuis op om verder te kijken dan zijn neus lang is: een Nederlands logo moet zoveel mogelijk aansluiten bij de Europese tendens. Een voedselkeuzelogo kan immers enkel verplicht opgelegd worden aan bedrijven, als het Europees erkend wordt. Individuele lidstaten zijn hier niet tot bevoegd. Nu Frankrijk, Spanje, België en ook Zwitserland (het Federaal Bureau voor Voedselveiligheid en Veterinaire Zaken) hun neuzen richting Nutri-Score draaien, mag Nederland de boot niet missen.

Zolang er geen Europees verplicht logo is – wat in 2010 al werd tegengehouden na een industrielobby van 1 miljard euro – kunnen voedingsbedrijven vrijwillig kiezen of ze een voedselkeuzelogo implementeren. Daardoor is er een risico op cherry picken: gezonde producten krijgen een logo, maar op ongezonde producten verschijnt het niet. Het is niet waarschijnlijk dat bedrijven zoals bijvoorbeeld Mondelez en Mars, die eerder al lobbyden tegen een streng voedsellogo, zonder verplichting mee zullen doen. Bij Mondelez krijgt 86% van hun producten de laagste scores (Nutri-Score D en E), volgens cijfers uit 2017. Bij Mars is dit zelfs 100%. Om de lobby tegen een goed logo tegen te gaan, organiseert foodwatch een petitie: 'Teken nu voor een lobbyvrij logo!'

Haase sneuvelt in achtste finales Winston-Salem

Tennisser Robin Haase heeft zijn kans om terug te keren in de mondiale top-100 laten liggen. De Hagenaar had het ATP-toernooi van Winston-Salem moeten winnen, maar sneuvelde op het Amerikaanse hardcourt in de achtste finales.

Na zeges op Denis Kudla en de als vierde geplaatste João Sousa leek er voor Haase wel iets leuks in te zitten, maar tegen de Australiër John Millman (ATP-61) lukte het toch niet voor de nummer 154 van de wereld. Een vroege break wist hij nog ongedaan te maken, maar gelijk werd hij nog eens gebroken, waarna de Nederlander drie breakpoints liet liggen.

In set twee wist hij zijn eerste servicegame met pijn en moeite te behouden, maar op 3-3 kwam Millman toch door de Haagse opslag heen. De Australiër serveerde het vervolgens vrij simpel uit en won na anderhalf uur met 3-6, 4-6.

Het toernooi kende overigens een opvallende wedstrijd: de Amerikaan Bjorn Fratangelo deelde een heuse double bagel uit (6-0, 6-0) aan de met een comeback bezig zijnde Israëliër Amir Weintraub, de eerste double bagel op mannelijk topniveau sinds de Spelen van 2016.

Voetballer vertrekt na week uit Zweden: "Te koud"

In een bericht over een terugkeer keren we nog even terug naar iets eerder in de week. Naar Zweden, om precies te zijn, want tweededivisieclub Trelleborgs FF is haar nieuwe aanwinst al na een week kwijt.

De 19-jarige Musa Noah Kamara werd afgelopen seizoen met 15 goals topscorer en leidde zijn team East End Lions naar de landstitel in zijn eigen Sierra Leone, waar hij ook al voor het onder 20-team speelde. Een prima talent dus, misschien zelfs wel de grootste uit zijn land, en Trelleborgs sloeg toe en bood Kamara een contract van 3,5 jaar aan.

Na een week is hij er echter weer vandoor, volgens Trelleborgs om persoonlijke redenen. Dat lijkt te kloppen, want een journalist zegt dat Kamara hem verteld heeft sinds zijn aankomst ziek te zijn: "Eerlijk gezegd kan ik niet tegen dit weer, het is te koud."

In het Zuid-Zweedse Trelleborg is het deze dagen overigens droog en een graadje of 20, in Freetown is het dag na dag zo'n 25-30 graden en zeikweer.

Rode Kruis: wereld lijkt de mensen in kampen Bangladesh te zijn vergeten

Twee jaar nadat een grote stroom mensen gevlucht is uit Myanmar naar Bangladesh, zitten tienduizenden mensen nog vast in kampen in Cox’s Bazar. Hulp voor deze mensen blijft van levensbelang, maar het is steeds lastiger om donaties te krijgen voor dit soort langslepende rampen. Ondertussen leven de mensen daar in op elkaar gepakte hutten van zeil en bamboe in slechte leefomstandigheden, ver onder de internationale standaarden. Daarom start het Rode Kruis een nieuwe vorm van actie om geld op te halen voor de hulp. In september vraag het Rode Kruis sporters om zichzelf sportief uit te dagen, om zo te zorgen voor betere leefomstandigheden en de broodnodige hulp voor vluchtelingen. Dit doen ze via de actie Verder voor Vluchtelingen.

Op dit moment zijn er gezinnen in Cox’s Bazar die met hun familie leven in hutten van 10 vierkante meter, terwijl 30 vierkante meter de standaard is. Tegelijkertijd kunnen de weersomstandigheden in Cox’s Bazar extreem zijn. Slagregens, hitte, tropische stormen en cyclonen zijn geen uitzondering in deze regio. Daar zijn vele hutten niet tegen bestand. Betere woonplekken zijn daardoor letterlijk van levensbelang. "Net nadat de grote stroom mensen uit Myanmar naar Bangladesh kwam, was onze focus om te zorgen dat we konden voorzien in de basisbehoeften van de mensen”, zegt Syad Ali Nasim Khaliluzzaman, hoofd van de hulpverlening van het Rode Kruis in Cox’s Bazar. "Nu mensen hier zo lang zitten, moeten we ervoor zorgen dat we de leefomstandigheden verbeteren. Dit is een langdurige crisis geworden.” Het Rode Kruis zet tijdelijk onderdak op dat groter is en beter bestand is tegen het extreme weer. Er is in totaal zo’n 9 miljoen euro nodig om mensen in Cox’s Bazar te helpen.

Tegelijkertijd merkt de hulporganisatie dat het lastig is om donaties binnen te krijgen voor deze hulp, omdat deze ramp niet op het netvlies staat van de Nederlanders. Het Rode Kruis vraagt sporters daarom in september om hun steentje bij te dragen, om zo meer geld op te halen voor dit soort broodnodige hulp. Veel mensen gaan vanaf september, na de zomervakantie, weer een sportieve uitdaging aan. Het Rode Kruis vraagt mensen om zichzelf uit te dagen in hun eigen sport en afstanden af te leggen die vluchtelingen ook hebben overbrugd. Door zich te laten sponsoren kunnen zij werken aan hun eigen sportieve doel èn vluchtelingen helpen.

Sporters
Suzanne Brummel, voormalig Nederlands kampioen open water zwemmen, gaat hardlopen voor Verder voor Vluchtelingen. Ze gaat 300 kilometer afleggen in september. Dit is bijna dezelfde afstand die mensen vanaf Myanmar naar de kampen in Bangladesh hebben moeten lopen. Voor Brummel is deze afstand een flinke uitdaging, nog nooit legde ze in één maand zo’n grote afstand af.

Naast tijdelijk onderdak helpt het Rode Kruis vluchtelingen in Bangladesh en andere plekken in de wereld waar vluchtelingen zijn met voedsel, medische hulp, psychosociale hulp, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Iedereen kan zich inzetten om met het sporten vluchtelingen te helpen. Je kunt dit doen door een afstand af te leggen van een vluchteling door bijvoorbeeld te fietsen, zwemmen, hardlopen, roeien of skeeleren en je te laten sponsoren. Dit kan via www.verdervoorvluchtelingen.nl.

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen neemt wederom af

In het tweede kwartaal van 2019 werd voor 12.800 nieuwbouwwoningen een vergunning verleend, het laagste aantal in drie jaar tijd. Dat is ruim 14 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2018. Ook in het eerste kwartaal was het aantal vergunde nieuwbouwwoningen lager dan een jaar eerder. De vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen lag in het tweede kwartaal van 2019 bijna 14 procent lager dan dezelfde periode een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de bouw.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor de hoeveelheid woningen die in de nabije toekomst gebouwd worden. Woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen) zijn niet in deze cijfers opgenomen. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar.

De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor het bouwen en verbouwen van woningen en bedrijfsgebouwen waren in het tweede kwartaal 2019 met 3,8 miljard euro bijna 15 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2018.

Omzet bouw 7,9 procent hoger
De omzet van de bouw was in het tweede kwartaal van 2019 7,9 procent hoger vergeleken met een jaar eerder.

Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw zetten in het tweede kwartaal 0,7 procent minder om dan in hetzelfde kwartaal van 2018. Het was voor het eerst in twee en een half jaar tijd dat de kwartaalomzet van deze bedrijven lager was dan een jaar eerder. Bij middelgrote bedrijven met 10 tot 100 werkzame personen daalde de omzet met 6,6 procent het sterkst. Wel ligt het omzetniveau van de gehele grond-, water- en wegenbouw nog bijna 15 procent boven dat van voor de crisis.

Bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw deden het beduidend beter in het tweede kwartaal. Zij zetten 10,9 procent meer om dan een jaar eerder. Ook bij de overige gespecialiseerde bouwbedrijven, zoals installatiebedrijven en afwerkingsbedrijven was de omzet hoger. Zij zetten in het tweede kwartaal 8,9 procent meer om dan in hetzelfde kwartaal van 2018.

Meer faillissementen
In het tweede kwartaal zijn 110 faillissementen uitgesproken in de bouw, 17 procent meer dan een jaar eerder. De afgelopen vier kwartalen steeg het aantal faillissementen in de bouw.

Het ondernemersvertrouwen in de bouw is aan het begin van het derde kwartaal van 2019 gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder, van 27,8 naar 20,6. Nog steeds zijn ondernemers overwegend positief gestemd. In de voorgaande elf kwartalen waren ondernemers in de bouw onafgebroken het meest positief gestemd van alle bedrijfstakken. Door de daling is het ondernemersvertrouwen in de bedrijfstak informatie en communicatie nu hoger dan in de bouwnijverheid.

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

Het is zonnig, vooral in het noorden drijft er soms wat dunne sluierbewolking over. De middagtemperatuur loopt uiteen van 21°C in het noordelijk kustgebied tot 26°C in het zuidoosten. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar het westen.

Komende nacht is er weinig bewolking en liggen de minima tussen 9°C lokaal landinwaarts en 15°C vlak aan zee. Er staat weinig wind.

Morgen is het zonnig en loopt de temperatuur in de middag uiteen van 22°C in het noordelijk kustgebied tot 27°C in het zuidoosten van het land. De wind is zwak tot matig en komt uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

GeraT (Foto: qltel)
Collega qltel maakte deze mooie foto vanuit Gera. Het slot van Gera. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.