'Aanslagen Sri Lanka wraak Nieuw-Zeeland'

Volgens het Sri Lankaanse ministerie van Defensie waren de terreuraanslagen op kerken en hotels tijdens pasen waarbij meer dan driehonderd doden vielen, een vergelding voor de aanslagen in Nieuw-Zeeland van half maart. Dat zouden de eerste onderzoeken hebben uitgewezen, zegt staatssecretaris Ruwan Wijewardene.

De Australische terrorist Brenton Tarrant schoot destijds vijftig bezoekers dood in twee moskeeën te Christchurch. Die aanslagen zouden op hun beurt weer wraak zijn geweest voor islamitische terreuraanslagen in Europa.

Verdere informatie waaruit zou moeten blijken dat het inderdaad om een vergeldingsactie ging gaf de Sri Lankaanse bewindsman niet, aldus de Volkskrant. Terreurgroep IS zou de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hebben opgeëist, maar dat doen ze wel vaker. Nieuw-Zeeland wordt echter niet genoemd door IS, wel dat het doelwit bestond uit "leden van de door de VS geleide coalitie en christenen".

Volgens de regering van Sri Lanka zijn de aanslagen gepleegd door twee lokale groeperingen, te weten National Thowtheeth Jama’ath en Jammiyathul Millathu Ibrahim. Die zouden hulp hebben gehad van een internationaal terreurnetwerk. Er zijn veertig personen opgepakt, waaronder een Syriër. Alle zeven aanslagplegers zouden inmiddels zijn geïdentificeerd. Het dodental staat ondertussen op 321, en er zijn circa 500 gewonden.

De Sri Lankaanse veiligheidsdiensten zouden tien dagen vantevoren door India zijn gewaarschuwd dat er plannen waren voor zelfmoordaanslagen op kerken. Er zijn vermoedens gerezen dat er niet of niet afdoende op die informatie is gereageerd vanwege gebrek aan samenwerking, veroorzaakt door een interne machtsstrijd in het land.