Aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka

Vanochtend zijn op zes plekken in Sri Lanka aanslagen gepleegd. Het gaat om drie kerken en drie hotels. In de kerken waren vanochtend paasdiensten bezig. Het gaat o.a. om het Shangri-La hotel, het Kingsbury hotel en kerken in de hoofdstad Colombo. Er zijn zeker 100 tot 160 mensen omgekomen.

Praat ook mee op het forum.

Update 11.03 uur
Er is sprake van tegen de 140 doden, aldus de NOS. Er zijn tot dusver zeven aanslagen gepleegd op drie kerken, drie hotels en een dierentuin. Volgens persbureau AFP zijn er ook Nederlanders onder de slachtoffers. Hoeveel is evenwel volstrekt onduidelijk.

Update 11.58 uur
Er zou inmiddels ook een achtste explosie zijn geweest. Sommige bronnen hebben het ondertussen over meer dan 200 dodelijke slachtoffers, meldt de NOS.

De aanslagen hebben plaatsgehad in de St. Anthonykerk te Colombo, de St. Sebastiankerk in Katuwapitiya, de Zionskerk in Batticaloa, en in verschillende hotels in Colombo, te weten het Shangri-La-, het Kingsbury- en het Cinnamon Grand-hotel. Ook de Dehiwala-dierentuin in diezelfde plaats is getroffen.

Er wordt gesproken over honderden gewonden. In het Shangri-La-hotel zou materiaal zijn gevonden dat wordt gebruikt door islamitische extremisten, meldt de Sri-Lankaanse Daily Mirror. Volgens dat dagblad is onduidelijk of het om aanslagplegers uit binnen- of buitenland gaat.

Update 14.15 uur
Er circuleren nu aantallen van 156 tot zelfs 185 dodelijke slachtoffers, waaronder mogelijk twee Nederlanders. En er zijn zeven arrestaties verricht, zo meldt de Sri Lankaanse minister Ruwan Wijewardene tijdens een persconferentie.

In de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo hebben volgens het AD opnieuw twee explosies plaatsgevonden. Het waren de zevende en achtste ontploffingen in korte tijd. Ze eisten volgens de politie minstens drie mensenlevens.

Update 14.30 uur
Volgens Reuters is het aantal dodelijke slachtoffers opgelopen naar 207 en zijn er 450 gewonden.

Update 14.33 uur
Minister Stef Blok meldt dat er één Nederlander is omgekomen. 

Update 15.38 uur
De NOS meldt dat het Nederlandse slachtoffer een 54-jarige vrouw is die is omgekomen bij de aanslag op het Cinnamon Grand hotel in Colombo. De vrouw woonde niet in Sri Lanka, maar wel in het buitenland.