Klimaatactivisten massaal opgepakt in Londen

De politie van Londen heeft meer dan 120 mensen aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Protesten van de zogeheten Extinction Rebellion gingen dinsdag hun tweede dag in, aldus de BBC. In verschillende delen van de Britse hoofdstad blokkeerden activisten wegen.

Dat had omleidingen tot gevolg waar circa een halfmiljoen mensen last van hadden, zegt de Metropolitan Police. Het is de leden van de protestgroep juist om zoveel mogelijk arrestaties te doen. Dat leidt volgens hen immers alleen maar tot meer aandacht.

Oprichter Roger Hallam heeft naar eigen zeggen jaren gestudeerd op de vraag hoe sociale verandering teweeg moet worden gebracht. Hij is van mening dat burgerlijke ongehoorzaamheid de beste kans op succes heeft.

Het gaat de demonstranten niet enkel om het tegengaan van klimaatverandering, maar ook luchtvervuiling. Onlangs werd in het Zuid-Londense Lewisham gestart met de bouw van een woningblok, maar de vervuiling zou er zo ernstig zijn dat bewoners het advies zullen krijgen om hun ramen gesloten te houden.

Ultra Low Emissions Zone
Londen zit op dat gebied evenwel niet stil, zo werd een groot deel van de stad vorige week tot Ultra Low Emissions Zone bestempeld, wat betekent dat er voor toegang met oudere auto's moet worden betaald.

Extinction Rebellion wil echter dat de Britse regering veel verder gaat en de koolstofuitstoot in 2025 tot nul terugbrengt.

De protesteerders bestaan niet enkel uit 'beroepsdemonstranten'. De 42-jarige Ben Moss zei tegen de BBC dat hij een week vrij had genomen om mee te doen. Dat deed hij met de nodige creativiteit; de man lijmde zichzelf aan de onderkant van een vrachtwagen vast.

Zoals te verwachten waren niet alle forenzen te spreken over de acties. "Vrijheid van meningsuiting ben ik het mee eens, maar als ik niet naar mijn werk kan dan kost me dat geld", liet ene Peter Newport weten.