Grote dopingrazzia op WK langlaufen, vijf atleten gearresteerd

Op het wereldkampioenschap langlaufen in het Oostenrijkse Seefeld is de pleuris uitgebroken. Volgens diverse media hebben de Oostenrijkse en Duitse politie gezamenlijk invallen gedaan, onder meer in hotels rondom Innsbruck, nabij Seefeld.

Autoriteiten in Oostenrijk en Duitsland hebben nog niks bevestigd, maar de gerenommeerde journalist Hajo Seppelt spreekt onder meer over drie teams die in de belangstelling van de politie staan: Kazachstan, Estland en gastland Oostenrijk.

Om 15.00 uur staat een persconferentie gepland. Klein detail: om 14.00 uur begint de 15 kilometer klassieke stijl, dus het zal interessant worden om te zien welke langlaufers er plotseling niet aan de start staan.

Update 14.00
Enige humor hebben de autoriteiten wel: de razzia is officieel 'Operatie Aderlating' genoemd, zo heeft men laten weten. Naar alle waarschijnlijkheid hingen de Oostenrijkse langlaufers Dominik Baldauk en Max Hauke in hun hotel gezellig aan de bloedzakken en werden ze op heterdaad betrapt. Het duo werd zondag nog knap zesde op de teamsprint.

Vermoedelijk draait het onderzoek om een Duitse arts, die eerder samenwerkte met onder meer het beruchte Gerolsteiner-wielerteam. Zijn kantoor in Duitsland is door de politie aldaar eveneens overhoop gehaald.

Update 14.22 uur
Namen zijn er officieel nog niet genoemd, hoewel de Oostenrijkse skifederatie het inderdaad had over Hauke en Baldauf. Verder zouden er twee Esten en één Kazach opgepakt zijn, net als de twee Oostenrijkers. Die zijn beiden niet van start gegaan, Andreas Veerpalu en Karel Tammjärv uit Estland vertrokken ook niet en meervoudig World Cup-winnaar Alexey Poltoranin is de enige Kazach die niet is gestart. Namen zijn er dus nog niet genoemd, maar één en één lijkt hier toch echt twee te zijn.

De lokale politie profiteert ondertussen prima van de situatie, in elk geval de langlaufliefhebbers onder de politie: er zijn fllink wat agenten aanwezig rond het parcours, die zo ineens gratis het WK van dichtbij mee kunnen maken.