Nishikori na sensationele thriller naar kwartfinales Australian Open

Tennisser Kei Nishikori heeft zich op de Australian Open na een werkelijk fantastische strijd met Pablo Carreño Busta geplaatst voor de kwartfinales. De als achtste geplaatste Japanner liep na meer dan vijf uur vechten met de als 23e geplaatste Spanjaard als winnaar van de baan.

In de eerste set werd over en weer flink gebroken, maar het was de Spanjaard die de set in een tiebreak pakte. Carreño Busta won ook set twee, maar Nishikori trok de derde set na het goedmaken van een break naar zich toe en won vervolgens ook set vier. De vijfde en beslissende set ging naar de zogenaamde supertiebreak, dit jaar ingevoerd om veel te lange wedstrijden te voorkomen - iets waar Nishikori en Carreño Busta ogenschijnlijk lak aan hadden.

De Spanjaard kwam in de beslissende supertiebreak - waar het tot tien punten gaat - op een 8-5 voorsprong, maar na een wat controversiële beslissing in Nishikori's voordeel wat betreft een bal die al dan niet uit was knokte de Japanner zich knap terug en pakte hij met vijf opeenvolgende punten alsnog de winst: 6-7 (8), 4-6, 7-6 (4), 6-4, 7-6 (8).

Milos Raonic zette zijn overtuigende toernooi ondertussen voort door nummer vier Alexander Zverev eruit te kegelen. De Canadees (16) maakte gehakt van de Duitser, die alleen in set drie iets in te brengen had: 6-1, 6-1, 7-6 (5). De mondiale nummer één, Novak Djokovic, stond dik drie uur op de baan tegen de Rus Daniil Medvedev (15), die na een gewonnen tiebreak echter leeg was: 6-4, 6-7 (5), 6-2, 6-3.

De als 28e geplaatste Fransman Lucas Pouille plaatste zich ondertussen ook voor de kwartfinales en wel door Borna Coric (11) uit Kroatië naar huis te sturen. Na een dikke drie uur stapte Pouille als winnaar de baan af: 6-7 (4), 6-4, 7-5, 7-6 (2).