Sony zet R. Kelly aan de kant

Sony's muzieklabel RCA Records heeft R&B-zanger R. Kelly aan de kant geschoven. Hoewel formeel onbevestigd is Kelly niet meer te vinden op RCA's artiestenpagina. De zanger is al jaren onderwerp van beschuldigingen van seksueel misbruik, maar met de recente documentaire Surviving R. Kelly lijkt hem dit in het #metoo-tijdperk dan uiteindelijk toch de das om te doen.

De 52-jarige Kelly is bekend van hits als I Believe I Can Fly en If I Could Turn Back the Hands of Time. Een bron van RCA zegt tegen Variety dat er geen officiële aankondiging is gepland, oftewel, de zanger wordt stilletjes gedropt. Zijn muziek zou wel gewoon beschikbaar blijven.

In de zesdelige documentaire doen vrouwen vermeend seksueel misbruik door de Grammywinnaar uit de doeken. Tevens komt zijn relatie aan bod met de in 2001 overleden zangeres Aaliyah, met wie hij in 1994 trouwde toen ze 15 was. Ook de geinterviewde vrouwen waren vaak nog tieners. R. Kelly ontkent de beschuldigingen uit de documentaire.

Zijn laatste RCA-release was een kerstalbum twee jaar terug en Kelly heeft in de tussentijd enkele songs in eigen beheer uitgegeven. Recent gaf hij aan dat er een nieuw album aankomt. Vermoedelijk is het in dat kader dat er op 20 april een opgetreden gepland staat in The Box in Amsterdam. Die zaal zegt "opties en mogelijkheden door de ontstane situatie" te onderzoeken, maar het is nog onduidelijk wat dat precies betekent.