Rotterdam wil af van ongewenst reclamedrukwerk

De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam is de tweede gemeente die de ja/ja sticker invoert, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

Wethouder Duurzaamheid Arno Bonte hoopt met de maatregel veel afval te besparen. "Ongevraagd reclamedrukwerk is niet alleen een grote ergernis voor veel mensen, maar is ook een ongelofelijke verspilling van ongelezen papier. Met deze maatregel kunnen we meer dan 3 miljoen kilo papierafval per jaar besparen."

Duurzaamheidsambitie
Het college staat positief tegenover de invoering van een Opt-in systeem. Het past goed binnen het beleid van de gemeente Rotterdam. Rotterdam wil een zo schoon mogelijke stad zijn in de toekomst. Folders worden gedrukt op papier, vervoerd met vrachtwagens en belanden meestal ongelezen in de prullenbak. Dit vormt een onnodige extra belasting op het toch al kwetsbare milieu. Met deze nieuwe Opt-in maatregel bespaart Rotterdam meer dan 3 miljoen kilo oud papier per jaar.

Systeem
Met het huidige systeem moeten bewoners door middel van een sticker op de bus aangeven indien ze geen prijs stellen op ongeadresseerd reclamedrukwerk. Niet iedereen weet hoe ze aan deze sticker moeten komen en het systeem werkt onvoldoende. Het nieuwe systeem draait dit daarom om. Mensen hebben geen sticker meer nodig, tenzij ze gebruik willen maken van reclamedrukwerk. Voor huis-aan-huis bladen geldt een uitzondering. Die worden altijd bezorgd omdat hier ook informatie in kan staan die voor alle inwoners van belang is.

Gerechtshof
Het besluit tot invoering van het Opt-in-systeem is niet in strijd met de Europese wet- en regelgeving, zo besliste de rechter vorig jaar. Drie organisaties van verspreiders van het reclamedrukwerk zijn echter in Amsterdam in hoger beroep gegaan, 28 maart 2019 volgt de uitspraak. Afhankelijk van de uitspraak van het Gerechtshof gaat de nieuwe maatregel van kracht in Rotterdam vanaf 1 januari 2020.