6-voudig moordenaar Yilmaz eist gratie

We gaan even terug naar het jaar 1983, naar 5 april om precies te zijn. Cevdet Yilmaz hielp op die dag in café 't Koetsiertje zes mensen naar het hiernamaals. Onder de slachtoffers bevond zich ook een meisje van slechts twaalf jaar. De reden? De man die hij als eerste doodschoot zou hem hebben uitgescholden voor 'kankerturk'. 

Hij werd door de rechtbank tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld en op dit punt springen we naar 2009 toen bekend werd dat hij in 2001 overgeplaatst werd naar een TBS-kliniek, omdat hij een psychische stoornis zou hebben. De kliniek wilde hem opnemen, maar alleen onder de voorwaarde dat Yilmaz ooit weer vrij kon komen. Justitie stemde hiermee in. Toen in 2009 bekend werd dat hij tijdens onbegeleid verlof een gezin had gesticht, laaiden de gemoederen dan ook hoog op. Toenmalig minister van Justie Hirsch Ballin trok daarop alle verloven van de zesvoudig moordenaar in. 

Opnieuw een sprong, dit keer naar 2014: Yilmaz wist via de rechter af te dwingen dat hij toch weer op verlof mocht. Nu hij de vrijheid geproefd heeft, eist hij dan ook onvoorwaardeljk gratie. Hoewel sinds 2005 Nederland strenger omgaat met gratieverzoeken en levenslang ook daadwerkelijk levenslang betekent, zal de advocaat van Yilmaz, Romke Wybenga, komende woensdag pleiten dat de afspraken die met zijn cliënt zijn gemaakt, van voor die tijd zijn en dus nagekomen dienen te worden.