Nieuwe Fallout uit koker Obsidian 'zeer onwaarschijnlijk'

Het is zeer onwaarschijnlijk dat er een nieuwe Fallout-versie uitbesteed gaat worden aan de genieën van Obsidian Entertainment, zoals we dat zagen in 2010 met Fallout: New Vegas. Dat blijkt uit een reactie van Obsidian op Twitter, op de vraag of zij ooit nog een Fallout-game gaan maken.

Fallout: New Vegas wordt door het merendeel van Fallout-fans gezien als beste deel uit het Bethesda-tijdperk. Het is ook geen geheim dat ze bij Obsidian maar al te graag een nieuwe Fallout zouden maken, een wens die Obsidian-topman Feargus Urquhart vorig jaar nog uitsprak namens het bedrijf. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat bij Obsidian mensen werken die verantwoordelijk waren voor de originele Fallout-games van eind jaren negentig.

De onwaarschijnlijkheid van een nieuwe Obsidian-Fallout werd vorig jaar aangesterkt door een uitspraak van Bethesda-voorman Todd Howard. Die gaf aan dat het onlogisch zou zijn om een nieuwe iteratie uit te besteden aan een third-party studio omdat zij zelf de afgelopen jaren enorm gegroeid zijn en meer dan genoeg mensen beschikbaar hebben om ontwikkeling in-house te houden. Howard gaf nog wel toe dat Obsidian in 2010 inderdaad een fantastisch product heeft afgeleverd met New Vegas.

Overigens doen er de afgelopen tijd geruchten de ronde dat Obsidian in onderhandeling is met Microsoft voor een studio-overname. Volgens bronnen van Kotaku is het geen kwestie van 'of', maar 'wanneer'. Uiteraard houden wij deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Voorlopig is Bethesda in ieder geval druk bezig met Fallout 76, een MMORPG-versie van de franchise. Fallout 76 komt op 14 november 2018 uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.