Meisje (8) vist duizend jaar oud zwaard uit meer

Het zal je gebeuren: je bent lekker aan het zwemmen in het lokale meer en plotseling vindt je een zwaard. Niet zomaar een zwaard ook: een zwaard van zeker 1000 jaar of mogelijk zelfs wel 1500 jaar oud.

Dat overkwam de 8-jarige Saga Vanecek afgelopen zomer, zo is nu gebleken. Het water in het in zuid-Zweden gelegen Vidöstern-meer stond door de extreme droogte nogal laag: "Ik voelde iets en tilde het op. Ik zag een handvat en daarna zag ik dat het een zwaard was", aldus de jonge vindster.

De conservator van het lokale museum heeft laten weten dat het zwaard zich in uitzonderlijk goede staat bevindt. In het meer werd nog wat verder gezocht naar andere voorwerpen, waarbij onder meer een broche uit de derde eeuw gevonden werd.

Saga was overigens wel erg blij met haar vondst: zij en haar familie komen oorspronkelijk uit de Amerikaanse staat Minnesota en ze zijn groot fan van het NFL-team aldaar, de Minnesota, jawel, Vikings. 

De vraag van vandaag: wat zijn zoal leuke dingen die jij gevonden hebt toen je 8 - nou vooruit, 7 of 9 mag ook - jaar oud was?