Van Vleuten prolongeert wereldtitel tijdrijden, podium geheel Nederlands

Op het WK wielrennen in Oostenrijk heeft de tijdrit bij de vrouwen een geheel Nederlands podium opgeleverd. Annemiek van Vleuten prolongeerde op het 27,7 kilometer lange parcours in Innsbruck haar wereldtitel in het tijdrijden.

De 35-jarige Nederlandse klokte een tijd van 34.25 en was daarmee 28 seconden sneller dan Anna van der Breggen. Ook vorig jaar in het Noorse Bergen moest Van der Breggen genoegen nemen met een tweede plaats achter Van Vleuten. Het brons was voor Ellen van Dijk. De tijdritspecialiste gaf 1.28 toe op haar landgenote. Lucinda Brand, de vierde Nederlandse deelneemster, eindigde op de zesde plaats op 1.43.

Van Vleuten startte snel want ze had geleerd van haar optreden bij het NK tijdrijden, eerder dit jaar in Bergen op Zoom. "Ik was daar te langzaam gestart en kon het opgelopen verlies niet meer goed maken. Daardoor zag het er op het einde misschien niet meer uit, maar wat maakt het uit. Ik weet hoe mooi het is om in de regenboogtrui te trainen en te koersen. Dat wilde ik komend jaar weer.''

Het was lang geleden dat een podium bij de WK wielrennen, mannen én vrouwen, door slechts één land werd bezet. In 1962 wonnen de Belgische vrouwen op de weg goud, zilver en brons.

Vandaag stond ook de tijdrit van de junioren op het programma. Daarin ging de titel naar topfavoriet Remco Evenepoel. De 18-jarige Belg, die volgend jaar al de overstap maakt naar de profs, was 1.24 sneller dan Luke Plapp. Het brons was voor Andrea Piccolo. De 18-jarige Manuel Michielsen was met een zesde plaats de beste Nederlander. Hij gaf 2.11 op de winnaar.


Van Vleuten in actie tijden het WK tijdrijden (Pro Shots / Action Images)
Van Vleuten in actie tijden het WK tijdrijden (Pro Shots / Action Images)