Thomas wint op Alpe d'Huez, Kruijswijk en Dumoulin sterk

De 12de etappe in de Tour de France, over 175,5 kilometer met finish op de befaamde Alpe d'Huez, is gewonnen door Geraint Thomas. De drager van de gele trui versloeg Tom Dumoulin in de eindsprint. Steven Kruijswijk leek even naar de ritwinst te gaan, maar werd 3.5 kilometer voor de finish teruggepakt.

Het was onrustig aan het begin van de etappe. Het peloton begon tesamen aan de beklimming van de eerste berg van de dag, de Madeleine (buitencategorie). Het bleef onrustig vooraan, waardoor achter in het peloton renners moesten lossen.

Verschillende renners, onder wie Gesink en Ten Dam, probeerden weg te rijden, maar ze kregen geen ruimte. Een grote groep, met daarin Valverde, Gesink, Minnaard ten Dam en Kruijswijk wist wel een gat te slaan. Een kilometer onder de top hadden ze een voorsprong van ruim twee minuten op het peloton. Alaphilippe was als eerste boven voor Barguil en Pauwels.

Rolland reed in de afdaling weg uit de kopgroep. Hij kwam als eerste boven op de Lacets de Montvernier (2de categorie). Voor Alaphilippe, Pauwels en Gesink, die de achtervolgende groep aanvoerden. Achter Rolland viel de kopgroep uit elkaar. Een groepje met Kruijswijk en Valverde ging in de achtervolging op de Fransman en sloten bij hem aan. Ze hadden een voorsprong van ruim vier minuten op het peloton. Ze kregen later gezelschap van Gesink, Zakarin, Nieve, Barguil, Majka, Izagirre, Rolland, Martinez en Amador.

Tijdens de beklimming van de Croix de Fer reed Kruijswijk weg en niemand leek hem te kunnen volgen. Tien kilometer onder de top had de Nederlander ruim een minuut op zijn achtervolgers en dat liep langzaam op. Met een voorsprong van zes minuten op de groep favorieten kwam Kruijswijk als eerste boven. In de afdaling was er geen spoor van vermoeidheid te vinden en de voorsprong bleef stabiel.

In de vallei was het verschil nog zo'n 5 minuten, door het rijden van Team Sky. Aan de voet van de Alpe d'Huez was de voorsprong van Kruijswijk iets meer dan vier minuten. Die voorsprong liep langzaam terug. De groep met favorieten dunde ondertussen langzaam uit. Negen kilometer voor de streep sprong Nibali en later Quintana weg uit de groep met favorieten, maar ze kwamen niet ver. Quintana moest even later zelfs lossen.

Kruijswijk zette ondertussen alles op alles om voorop te blijven. Acht kilometer voor de finish was het verschil nog 2,5 minuut. Het verschil werd steeds kleiner met de groep Froome waar ook Dumoulin nog in zat. Het tempo in die groep ging steeds meer omhoog. Froome plaatste een aanval en niemand kon volgen. Kruijswijk verloor steeds meer tijd en moest 3.5 kilometer voor de meet Froome voorbij laten. Dumoulin, Thomas en Bardet konden de Brit volgen.

Omdat de vier elkaar geen ruimte gaven, kon Landa terugkomen.Bardet plaatste een aanval 2,5 kilometer voor de streep, maar de vier sloten weer aan. Dumoulin was de volgende die wegreed en kreeg Thomas mee, maar ook zij kwamen niet ver. In de laatste kilometer ging Landa aan, maar de rest kon volgen. Het was Thomas die zijn tweede ritzege deze Tour pakte voor Dumoulin.