Communisten brengen Olympische Spelen Oostenrijk in gevaar

Een volgende poging om de Olympische en Paralympische Winterspelen binnen te halen lijkt in onrustig vaarwater te komen. Dit keer gaat het om het Oostenrijkse Graz, waar de Winterspelen dankzij de vele al aanwezige faciliteiten zonder veel bijkomend bouwwerk prima gehouden zouden kunnen worden.

Het leek dan ook de goede kant op te gaan en nadat een referendum in Innsbruck, de hoofdstad van wintersportprovincie Tirol, negatief uitpakte zou Graz het namens Oostenrijk dan wél kunnen doen wat betreft de Spelen van 2026. Daar stak de KPÖ, de Oostenrijkse communistische partij, echter een stokje voor.

De communisten verzamelden in bijna een half jaar tijd ruim elfduizend handtekeningen, een dikke duizend meer dan nodig was. Daardoor moet de provincie Steiermark (Stiermarken) een referendum gaan houden, dat vermoedelijk in september op het programma staat, omdat in oktober een bid definitief ingediend moet worden.

In de omgeving van de op één na grootste stad van Oostenrijk zijn vrijwel alle benodigde faciliteiten al voorhanden, en ze worden ook al jaar-in-jaar-uit gebruikt voor wedstrijden van international niveau, waardoor van ongebruikte nieuwbouw geen sprake zal zijn.

Een ijshockeystadion moet nog wel gebouwd worden als aanvulling op het huidige stadion in Graz, maar dat staat sowieso al in de planning, ongeacht de komst van de Winterspelen over acht jaar.

Burgemeester Siegfried Nagl is teleurgesteld over de actie van de communisten, maar houdt vertrouwen: "Politiek gezien hebben we op elk niveau steun, dat weet iedereen. Het referendum zal wat mij betreft bindend zijn en ik heb vertrouwen dat de Steiermarkers met visie stemmen."

De KPÖ is met name tegen de Spelen omdat het te duur zou zijn. Volgens voorstanders valt dat juist mee bij een stad waar vrijwel alles al aanwezig is, in tegenstelling tot de vorige edities van de Winterspelen, waar bijna alles nieuw gebouwd moest worden. Ook verwacht men stijgende inkomsten uit toerisme: de gemiddelde niet-Oostenrijker kent Wenen en misschien een skigebied, maar daar houdt het wel op.

Naast Graz zijn ook Calgary (Canada), Sapporo (Japan), Erzurum (Turkije), Stockholm (Zweden) en een Italiaanse stad in de race voor 2026. Italië kiest komende week of Milaan, Turijn of Cortina d'Ampezzo hen gaat vertegenwoordigen. Het Zwitserse Sion trok zich na een referendum terug, Calgary krijgt mogelijk ook met een referendum te maken.