Marquez zegeviert in GP van Spanje, concurrenten rijden elkaar onderuit

Marc Marquez heeft de Grand Prix van Spanje in de MotoGP gewonnen. De Spaanse Honda-coureur was op het circuit van Jerez de la Frontera de beste en zag zijn enige uitdagers ook nog eens wegvallen in één grote crash.

Jorge Lorenzo kende vanaf de vierde plek een wereldstart en nam gelijk de leiding, voor Dani Pedrosa, Johann Zarco, Cal Crutchlow en Marquez. De Suzuki's van Alex Rins en Andrea Iannone volgden, voor Andrea Dovizioso en de Yamaha's van Valentino Rossi en Maverick Viñales.

Marquez had het mes al snel tussen de tanden en werkte zich via Zarco en Honda-teamgenoot Pedrosa naar de tweede plek. Rins toonde op plek vijf weer aan de snelheid goed te pakken te hebben, maar de Spanjaard ging voor de derde keer in vier races onderuit en kon gaan douchen.

Niet veel later was het ook voor polesitter Crutchlow al klaar: de Brit, rijdend op plek vier, gleed met Honda en al onderuit. Dovizioso en Zarco schoven zo een plekje op, terwijl Lorenzo en de twee Honda's van Marquez en Pedrosa op de podiumposities reden.

Lorenzo moest ondertussen opletten en Marquez passeerde hem na acht ronden. Dovizioso kwam zich melden en de twee Ducati's en twee Honda's sloegen langzamerhand een gaatje richting Zarco en Iannone, die beiden een vrij eenzaam eerste deel van de race reden.

Met zeven ronden te gaan ging het achter leider Marquez helemaal fout: Dovizioso probeerde teamgenoot Lorenzo in te halen, de Ducati's gingen wijd en Pedrosa dook binnendoor. Lorenzo sneed vervolgens naar binnen en kwam in aanraking met Pedrosa, wat ertoe leidde dat de drie heren gezamenlijk hard door de lucht vlogen.

Marquez kwam na de crash niet meer in gevaar, net als Zarco op plek twee. Iannone en Petrucci vochten nog om de derde plek, waar ook Rossi nog in de buurt was. Iannone veroverde de laatste podiumplek, voor Petrucci en Rossi. Jack Miller eindigde als zesde, voor Viñales en de tevreden Alvaro Bautista en Franco Morbidelli.