Crutchlow wint knotsgekke GP van ArgentiniŽ, Marquez beukt Rossi omver

Cal Crutchlow heeft de Grand Prix van Argentinië in de MotoGP gewonnen. Op het circuit van Termas de Rio Hondo werd het een werkelijk knotsgekke race, van start tot finish, waarbij vooral wereldkampioen Marc Marquez zich van zijn allerslechtste kant liet zien.

De start werd uitgesteld door de nodige chaos: iedereen, behalve polesitter Jack Miller, wilde van start gaan op regenbanden, maar kort voor de start werd het droog. Een ieder, behalve uiteraard Miller, trok snel naar binnen om slicks te halen, wat voor chaotische taferelen zorgde. Na lang wikken en wegen werd een aparte oplossing bedacht: Miller vertrok van poleposition, de rest startte meerdere rijen achter de Australiër.

Dat ging overigens ook nog niet makkelijk: Marquez rende ineens naar voren, want zijn Honda sloeg af. Hij kreeg de machine toch weer aan de praat, reed snel terug naar zijn startplek en de race kon eindelijk van start. Uiteraard nam Miller de leiding, ruim voor Dani Pedrosa, Johann Zarco, Marquez, Alex Rins, Crutchlow en Andrea Dovizioso.

Voor men met de ogen kon knipperen zaten Marquez en Pedrosa in het achterwiel van Miller en voor Pedrosa ging het fout: met een flinke highsider werd hij van zijn machine geslingerd en zijn race zat erop. Teamgenoot Marquez opende al gelijk met succes de aanval op Miller, terwijl Rins plek drie pakte. 

Na een handvol ronden had Marquez een mooie voorsprong op Miller, maar dat viel in het water: vanwege zijn actie vlak voor de start kreeg hij een drive through penalty. Miller nam dus weer de leiding over, met Rins, Zarco en Crutchlow achter zich, gevolgd door een gat van bijna zeven seconden naar Andrea Dovizioso en Tito Rabat.

Marquez was ondertussen op oorlogspad: de testosteron spoot hem uit de oren en vol agressie passeerde hij Aleix Espargaro en Franco Morbidelli rond de vijftiende plek. Dat ging de wedstrijdleiding allemaal iets te hard en dus moest Marquez wel weer een plekje inleveren. Rins opende vooraan volle bak de aanval op Miller, maar keer op keer pareerde de Australiër nadat Rins zijn Suzuki iets te wijd de bocht in stuurde.

Negen ronden voor het einde lukte het Rins dan eindelijk om de leiding langer dan een paar meter vast te houden, terwijl de hele kopgroep van vier man - met ook nog Zarco en Crutchlow - alsmaar meer aan het bakkeleien raakte. Rins gaf al snel de leiding weer weg en moest zelfs even afhaken bij de andere drie, hoewel Miller na een fout dan weer achter de Spanjaard terecht kwam, met Crutchlow op kop.

Vijf ronden voor de finish had Marquez zijn weg gevonden naar Rossi, en dat kon met een gefrustreerde Marquez maar één ding betekenen: gedoe. Niet geheel verrassend duurde het anderhalve seconde voor het fout ging, want Marquez ramde zijn Honda met volle gang binnendoor bij Rossi, die met zijn Yamaha tegen de vlakte ging. 

Zarco nam voorin de leiding over, maar Crutchlow kwam uit de slipstream en nam de koppositie over. Dat was dan eindelijk de laatste wisseling van de kop, want Zarco slaagde er niet meer in om de Brit serieus aan te vallen, waardoor hij wederom naast zijn eerste zege greep. Rins pakte de derde plek en kon juichen, want de Suzuki-coureur pakte zijn eerste MotoGP-podium.

De vierde plek was voor Miller, terwijl Marquez als vijfde over de streep kwam nadat hij Maverick Viñales ook vol agressie aan de kant zette. De wedstrijdleiding was klaar met de wereldkampioen, die gelijk na de finish dertig seconden tijdstraf kreeg en zo alsnog buiten de punten viel...één plek voor Rossi.