Marquez met overmacht naar MotoGP-winst in de VS

MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez heeft zijn eerste zege van het jaar binnen. Na de tumultueuze Argentijnse Grand Prix van twee weken terug was de Spanjaard op het Circuit of the Americans in Austin veruit de beste tijdens de Amerikaanse Grand Prix. 

Andrea Iannone nam vanaf de tweede plek de koppositie bij de start, voor de als vierde vertrokken Marquez. Het duo werd gevolgd door Maverick Viñales, Cal Crutchlow, Johann Zarco en Valentino Rossi, terwijl Marquez nog voor het einde van de eerste ronde de leiding pakte.

Na het geweld van de eerste ronden had Marquez op de Honda al een gaatje geslagen naar Iannone en diens Suzuki, die de twee Yamaha's van Viñales en Rossi achter zich aan had. Zarco reed op een klein gaatje op de vijfde plek, voor Andrea Dovizioso, Crutchlow en de niet geheel fitte Dani Pedrosa.

Richting de helft van de race ging het fout voor Crutchlow: de Brit, na zijn zege in Argentinië de leider in het WK, ging onderuit. Viñales wist zich na nog een paar ronden voorbij Iannone te werken, maar Rossi had grote moeite om de Suzuki-coureur te volgen. 

Dovizioso opende vier ronden voor het einde de aanval op Zarco en deed dat met succes, waardoor de Italiaan opschoof naar plek vijf. Een vierde plek was op dat moment nog niet onmogelijk, want Rossi had het tempo er daar niet echt lekker in zitten.

Van een beetje serieus gevecht was in de top-7 geen sprake en Marquez reed volkomen onbedreigd naar de winst. Viñales mocht met Iannone naar het podium, Iannone's eerste podium sinds zijn overstap naar Suzuki. Rossi eindigde als vierde, voor Dovizioso, Zarco, Pedrosa, Tito Rabat en Jack Miller.