Marquez raakt MotoGP-pole kwijt na ophouden ViŮales

Maverick Viñales heeft in de MotoGP de poleposition te pakken voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. Voor het zesde jaar op rij was Marc Marquez de snelste op het circuit van Austin, maar de Honda-coureur kreeg een gridstraf van drie plekken wegens het ophouden van Viñales.

De Yamaha-coureur zat in een snelle ronde, maar had plotseling Marquez voor zich rijden en was daar duidelijk not amused mee, wat leidde tot wat gebaren. Na afloop moest Marquez bij de raceleiding komen, waar hij een straf van drie plekken opgelegd kreeg. De pole ging zo naar Viñales, die op de eerste rij vergezeld wordt door Andrea Iannone en Johann Zarco. Marquez staat op de tweede rij, naast Valentino Rossi en Jorge Lorenzo.

Bo Bendsneyder kwam er in de Moto2 weer niet aan te pas en start zondag als 23e. Alex Marquez klopte de Brit Sam Lowes met anderhalve tiende in de strijd om pole, Mattia Pasini maakt de eerste rij vol. Jorge Martin was in de Moto3 oppermachtig: alleen zijn Spaanse landgenoot Aron Canet bleef (net) binnen een halve seconde. Het duo wordt op rij één vergezeld door John McPhee.

Vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd gaan de lichten zondag op groen, met eerst de Moto3, dan de Moto2 en om 21.00 uur de MotoGP.