FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 mei 2018

PVV stelt vragen over 'terreuraanslag Den Haag'

De Haagse PVV heeft een debat aangevraagd met burgemeester Krikke over de islamitische terreuraanslag door een Syrische asielzoeker gisterenmiddag en de berichtgeving daarover. Wat de Haagse PVV betreft heeft de burgemeester bij de eerstvolgende raadsvergadering van 17 mei het één en ander uit te leggen over extra veiligheidsmaatregelen tegen terreur en over de berichtgeving rondom deze islamitische terreuraanslag.

Fractievoorzitter Karen Gerbrands: “Dit zaakje stinkt aan alle kanten. De dader is een Syrische asielzoeker die volgens getuigen 'allahoe akbar' riep en willekeurige onschuldige mensen de keel doorsneed. Zwaar bewapende antiterreureenheden van de politie waren aanwezig bij zijn arrestatie. En terwijl het bloed op straat nog niet was opgedroogd wist de burgemeester meteen te melden dat het niet om een islamitische terreuraanslag maar om de actie van een zogenaamd verwarde man zou gaan. Als zij de Haagse bevolking bewust heeft voorgelogen dan is dat onacceptabel. Mensen in Den Haag moeten op de burgemeester kunnen vertrouwen. Dit vertrouwen staat nu ter discussie.”

Aardbeving in Gronings dorp Garrelsweer

Bij het Groningse dorp Garrelsweer (gemeente Loppersum) heeft zich zondagavond een lichte aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 1.7 en was op een diepte van 3 kilometer volgens de meetgegevens van het KNMI.

De aardbevingen in Groningen zijn het gevolg van gaswinning. Bevingen met een kracht kleiner dan 2 worden meestal niet gevoeld door mensen.

Bij Garrelsweer was op 11 februari ook een beving. Die had een kracht van 2.2 en was ook op een diepte van 3 kilometer.

Volgens het KNMI blijkt uit onderzoek dat de meeste bevingen in het Groningen-gasveld daar voorkomen waar de inklinking het grootst is. Dat is in de omgeving van Loppersum.

Lichte beving in Gronings dorp Garrelsweer
Lichte beving in Gronings dorp Garrelsweer (Foto: ANP)

Slachtoffers keelsnijdende Syriër Malek F. nog in ziekenhuis

De drie mensen die zaterdag met een mes werden belaagd in Den Haag liggen nog in het ziekenhuis. Ook de 31-jarige verdachte, een Syrische man genaamd Malek F., die na zijn daad door de politie werd neergeschoten in de buurt van station Hollands Spoor ligt in het ziekenhuis, waar hij wordt bewaakt. Hij wordt medisch behandeld en tevens verhoord over "zijn motief en de achtergronden" van zijn keelsnijderij.

De man, die zelf ook in Den Haag woont, is zowel bij de politie als bij hulpverleningsinstanties bekend "vanwege verward gedrag". Wat dat precies inhoudt, zegt de politie niet, maar het zou gaan om een man die eerder al werd aangehouden wegens het op straat flikkeren van meubels. De politie en de gemeente Den Haag weigeren overigens de identiteit van de dader te bevestigen.

In het onderzoek kijkt de politie ook naar "alle verbale uitingen die door de man gedaan zijn, ook die te horen zijn op de camerabeelden die in omloop zijn". Hierbij wordt gedoeld op het door terroristen veelvuldig gebruikte 'allahu akbar', wat duidelijk te horen is op beelden van de arrestatie die door een omstander zijn gemaakt.

De gewonden zijn een 21-jarige Zoetermeerder en twee Hagenaars van 35 en 41 jaar. Ze raakten ernstig gewond, maar zijn buiten levensgevaar. Bij in ieder geval één van hen werd de keel van achteren doorgesneden, zo meldt een ooggetuige. "Ik hoorde een meisje achter mij schreeuwen. Ik draaide mij om en toen zag ik dat een man in een groen gewaad een andere man van achteren aanviel en zijn keel doorsneed", aldus de ooggetuige.

Politie en justitie zeggen ernaar te streven meer informatie bekend te maken, maar stellen dat dit "vanwege het onderzoeksbelang" nu nog niet kan, want als wij als volk weten wie de dader is en hoe hij zijn slachtoffers de keel doorsneed zou dat natuurlijk het onderzoek enorm schaden.

Ook een woordvoerster van de Haagse burgemeester Pauline Krikke maant tot geduld. "Laten we niet speculeren. De recherche moet nu eerst goed onderzoek doen." Zij vergeet daarbij voor het gemak maar even dat juist het gebrek aan informatie speculeren alleen maar in de hand werkt.

Agenten schoten de man in zijn been na de drievoudige steekpartij bij het Johanna Westerdijkplein, dichtbij het treinstation. Ook losten zij meerdere waarschuwingsschoten.

Slachtoffers geweld Den Haag nog in ziekenhuis
Slachtoffers keelsnijdende Syriër nog in ziekenhuis (Foto: ANP)

Hangover-acteur helpt vrouw met beroerte

Ken Jeong heeft een vrouw bijgestaan die werd getroffen door een beroerte tijdens zijn comedyshow in de Amerikaanse stad Phoenix. Dat meldt TMZ.

De 48-jarige Hangover-ster, die tevens is opgeleid tot arts, was nog maar net begonnen aan zijn liveshow toen een vrouw op de derde rij onwel werd. Jeong dacht in eerste instantie dat het om een grap ging, maar toen bleek dat het menens was, sprong de acteur van het podium en haastte zich naar de vrouw.

Jeong maakte ruimte voor haar en gaf eerste hulp. Uiteindelijk kwam ze weer bij bewustzijn maar Ken bleef bij haar totdat ambulancemedewerkers arriveerden. Hierna ging Jeong, onder applaus, verder met zijn optreden.

Hangover-acteur helpt vrouw met beroerte
Hangover-acteur helpt vrouw met beroerte (Foto: BuzzE)

Geen verborgen ruimte in tombe Toetanchamon

Onderzoekers hebben geen bewijs gevonden van verborgen ruimtes bij de grafkamer van farao Toetanchamon. Sommige experts hadden gespeculeerd dat de stoffelijke resten van koningin Nefertiti mogelijk in een nog onontdekte kamer lagen.

Het maandenlange onderzoek van de Polytechnische Universiteit van Turijn heeft aangetoond aan dat een dergelijke ruimte niet bestaat, zegt het Egyptische ministerie van Oudheden. De minister van Oudheden had in 2015 nog aangegeven voor "90 procent" zeker te zijn dat zich nog iets bevond achter de muren van de tombe. Dat zou zijn gebleken uit een scan.

Nefertiti dankt haar bekendheid onder meer aan een circa 3300 jaar oude buste, die te zien is in een museum in Berlijn. Ze was vermoedelijk de stiefmoeder van Toetanchamon. Hij kreeg wereldwijde bekendheid doordat zijn graf vrijwel ongeschonden is aangetroffen.

Geen verborgen ruimte in tombe Toetanchamon
Geen verborgen ruimte in tombe Toetanchamon (Foto: ANP)

Cardiff terug in Premier League, 'pitch invasion' in Wales

Na vier jaar is Cardiff City weer terug in de Premier League. Op de laatste speeldag van de Championship was een 0-0 gelijkspel tegen Reading voldoende, want naaste achtervolger Fulham ging bij Birmingham City met 3-1 onderuit.

Cardiff eindigt zo als tweede achter de Wolverhampton Wanderers, die de promotie en vervolgens ook de titel al eerder veilig konden stellen. Fulham moet moet de play-offs in om promotie af te dwingen, net als Aston Villa, Middlesbrough en Derby County. 

Jahanbakhsh kroont zich met hattrick tot topscorer

Alireza Jahanbakhsh heeft zijn leidende positie in het topscorersklassement van de Eredivisie niet meer uit handen gegeven. Hij maakte een hattrick in de wedstrijd tegen PEC Zwolle.

Voor aanvang van de laatste speelronde waren nog zes spelers in de race om topscorer van de Eredivisie te worden. Jahanbakhsh leidde de dans met achttien treffers, maar wist zich op de voet gevolgd door ADO-spits Johnsen (17) en PSV'er Lozano (17). Ook zijn clubgenoot bij AZ Wout Weghorst, Steven Berghuis van Feyenoord en Fran Sol van Willem II met allen zestien goals mochten nog hopen om de plek in de geschiedenisboeken.

Johnsen was de eerste die zich liet gelden. De Noor had deze week nadrukkelijk uitgesproken er alles aan te doen om zo veel mogelijk te scoren en hij slaagde al na twee minuten in die missie. Op bezoek bij laagvlieger Roda JC knalde hij na een half uur spelen nog een keer raak waardoor hij de concurrentie dwong om te scoren. Zelf werd hem die kans ontnomen door de trainer, want ADO moest winnen om een ticket voor de play-offs veilig te stellen. Hij werd gewisseld voor een verdediger en besloot het seizoen dus met negentien treffers, wat Johnsen uiteindelijk op de tweede plaats bracht in het eindklassement.

De winst werd vervolgens in stijl opgeëist door Jahanbakhsh. De buitenspeler van AZ had het ook tijdens de laatste speelronde flink op zijn heupen en verschalkte de arme doelman van PEC Zwolle tot drie keer toe. Ook Wout Weghorst mocht twee goals bijschrijven waardoor de productieve tandem van AZ samen op het podium eindigt. Weghorst kwam tot achttien treffers en de Iraniër schoot dit seizoen 21 keer raak.

Jahanbakhsh over topscorerstitel (Bron: Youtube)

Weghorst moet zijn derde plaats overigens wel delen met Feyenoorder Steven Berghuis. De vleugelspeler werd de hele wedstrijd nadrukkelijk gezocht door zijn ploeggenoten en hij wist twee kansen te verzilveren. Daarmee passeerde hij Lozano op de eindlijst, want de Mexicaan kwam namens landskampioen PSV niet tot scoren.

Alireza Jahanbakhsh is de opvolger van Nikolai Jörgensen, die vorig jaar met de trofee naar huis ging. Naast zijn vele doelpunten verzorgde de Iraans international van AZ ook nog eens twaalf assists, wat hem in dat klassement op de derde plaats brengt. Berghuis bracht veertien keer een Feyenoorder in stelling en moet alleen Ajacied Hakim Ziyech voorlaten. De Marokkaans international gaf vijftien keer een beslissende voorzet en besluit het seizoen als assistkoning.

Alireza Jahanbakhsh viert de 2-0 tegen PEC (PRO SHOTS/Jasper Ruhe).
Alireza Jahanbakhsh viert de 2-0 tegen PEC (PRO SHOTS/Jasper Ruhe).

Comeback hockeyers Amsterdam, Kampong naar finale

Ondanks een 2-0 achterstand en een eerste verloren wedstrijd op zaterdag, wisten de hockeyers van Amsterdam zondag in de halve finales van de play-offs in de Hoofdklasse nog terug te komen tot 2-2, ondanks dat Bloemendaal delen van de wedstrijd beter was.

Het beslissende moment kwam toen de Duitse spits Florian Fuchs een overtreding maakte op Jan Willem Buissant, waar de arbitrage aan de overkant geel voor gaf en een strafcorner: 2-2 via de push van Valentin Verga.

Daarna toverde Amsterdam-coach Graham Reid een konijn uit de hoge hoed, met het opstellen van de Belgische Nederlander Philip van Leeuwen als keeper bij de shoot-outs, in plaats van vaste keeper Jan de Wijkerslooth.

Van Leeuwen redde meteen de eerste shoot-out van Thierry Brinkman. Xavi Lleonart maakte shoot tijdens zijn shoot-out en het was verdediger Teun Rohof die Amsterdam met de 4-3 (in shoot-outs) naar de derde wedstrijd schoot, die donderdag gespeeld zal worden.

Kampong - Oranje-Rood
Kampong heeft zich voor het tweede jaar op rij geplaatst voor de finale van de play-offs om de landstitel. De Utrechtse formatie kwam zondagmiddag tegen Oranje-Rood wel goed weg. Pas in de slotminuut scoorde Philip Meulenbroek de 1-1. In de beslissende shootout-serie won Kampong.

Politie zoekt 2 doorrijders na 1 ongeluk

Een 43-jarige vrouw die zaterdagavond 5 mei wilde helpen bij een ongeval werd daarbij aangereden door een passerende auto. De vrouw is overgebracht naar een ziekenhuis.

Een automobiliste moest rond 21.40 uur op de A59 bij Sprang-Capelle plots remmen omdat er een ree midden op de weg stond. Haar auto raakte in een slip en kwam tegen de vangrail tot stilstand. Zij raakte niet gewond. Een voorbijrijdende auto stopte om te helpen.

De man en een vrouw stapten uit om de bestuurster te gaan helpen.Een aankomende auto reed vervolgens tegen het slachtoffer aan. Deze bestuurder is doorgereden. Volgens getuigen gaat het om een luxe grijze personenauto, mogelijk een Mercedes of een Audi. De politie is nog op zoek naar deze bestuurder en verzoekt hem/haar zich te melden.

Gevaarlijke situatie
Meerdere passanten stopten bij het ongeval om hulp te verlenen. Er ontstond een gevaarlijke situatie omdat auto’s nog op volle snelheid voorbij het ongeval reden. Hierbij heeft een auto die aan de kant was gestopt schade opgelopen. Ook deze veroorzaker is doorgereden. Van deze auto zijn geen kenmerken bekend. Een vrachtwagenchauffeur heeft uiteindelijk zijn wagen zo langs de weg neergezet dat iedereen veilig kon wachten tot de hulpdiensten gearriveerd waren.

Getuigenoproep
De politie onderzoekt de zaak en roept - naast de twee doorgereden betrokkenen - getuigen op zich via 0900 – 8844 te melden of via het Politie WhatsApp nummer 06 – 1220 7006.

Politie zoekt 2 doorrijders na 1 ongeluk (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie zoekt 2 doorrijders na 1 ongeluk (Foto: stockfoto politie.nl)

Galatasaray dankzij goals Rodrigues dichter bij titel

Galatasaray heeft in de Turkse Süper Lig weer een stap richting de landstitel gezet. Op bezoek bij Akhisar Belediyespor werd met 1-2 gewonnen en dat was voor een groot deel te danken aan de in Rotterdam geboren Garry Rodrigues.

De Kaapverdisch international opende na een kwartier de score al en voegde daar drie minuten later een tweede goal aan toe. Akhisar miste vervolgens een penalty, maar door een eigen goal van Serdar Aziz kwam de thuisclub wel op het scorebord. Bafetimbi Gomis miste een strafschop, maar Galatasaray hield de voorsprong vast.

Fenerbahce won met 2-1 van Bursaspor en staat nu, met twee wedstrijden te spelen, drie punten achter koploper Galatasaray. Dat geldt ook voor Basaksehir, dat vrijdag thuis tegen Sivasspor dure punten liet liggen: 1-1. Besiktas speelt maandag nog en moet winnen om enigszins kans te blijven houden op de titel.

Brouwer en Meeuwsen in finale Huntington Beach

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben de halve finale van het toernooi van Huntington Beach, een viersterrentoernooi op de World Tour. In de halve finale treffen ze zondagavond om 19.30 de Letten Aleksandrs Samoilovs en Janis Smedins. 

Brouwer en Meeuwsen bereikten de laatste vier door de Amerikanen Theodore Brunner en John Hyden te verslaan: 21-10 en 21-17.

Het Nederlands koppel staat aan de leiding van deWorldTour-stand. Ze staan voor de negentiende keer in de halve finales in 72 deelnames aan een WorldTour-toernooi.

Update 21:27

Brouwer en Meeuwsen hebben de halve finales in drie sets gewonnen van het Letse koppel Aleksandrs Samoilovs/Janis Smedins: 17-21, 21-18, 15-10.

Feeststemming komt Atlético duur te staan

Atlético Madrid drong deze week door tot de finale van de Europa League, maar heeft in de eigen competitie minder reden tot juichen. De ploeg verloor.

In eigen huis nam de nummer twee van Spanje het op tegen laagvlieger Espanyol. Buigend op een ijzersterke reeks vol goede resultaten in het Wanda Metropolitano, begon de ploeg van Diego Simeone vol goede moed aan het duel, maar de echte scherpte ontbrak. Met de eerste verliesbeurt in het nieuwe stadion biedt het stadgenoot Real Madrid de kans om te passeren op de ranglijst.

Exact zestien minuten moesten de fans van Atlético wachten op het eerste doelgevaar van hun helden. Lucas Hernández kopte te zacht binnen om te verrassen en even later schoot Vitolo net naast. Dat waren de beste kansen in de eerste helft, waarbij keeper Jan Oblak het vaakst aanvallen te verwerken kreeg, al hoefde hij zich ook weer niet bovenmatig in te spannen om de 'nu' te houden.

Na rust trokken de bezoekers echter vol door en Atlético, dat de afgelopen dagen vierde dat de finale van de Europa League is bereikt, was niet bij machte om de wedstrijd te doen kantelen. Eerst scoorde Oscar Melendo en vervolgens was het de beurt aan Leo Baptistao om de eindscore van 0-2 op het bord te zetten.

Atlético blijft door de nederlaag voorlopig steken op 75 punten, waar Real Madrid er 71 heeft. De Koninklijke heeft echter nog wel twee duels in te halen, waarvan de eerste vanavond tegen landskampioen Barcelona wordt afgewerkt. Na de inhaalrondes van Real staan er nog twee wedstrijddagen op het programma waarin de strijd om plek twee wordt beslist. Dat is echter vooral een prestigestrijd, want beide ploegen zijn al geplaatst voor de Champions League.

Overige uitslagen speelronde 36
Sevilla - Real Sociedad 1-0
Girona - Eibar 1-4
Athletic de Bilbao - Real Betis Sevilla 2-0
Celta de Vigo - Deportivo La Coruña 1-1
Villarreal - Valencia 1-0
Málaga - Alavés 0-3
Las Palmas - Getafe 0-1
Barcelona - Real Madrid nog bezig
Leganés - Levante maandag 21.00u

Drie podiumplaatsen voor Nederlandse BMX'ers bij wereldbeker Papendal

De tweede wereldbekerfinale voor de BMX'ers op Papendal heeft zondag geen Nederlands goud opgeleverd. Wel was er zilver bij de vrouwen voor Judy Baauw. Bij de mannen won Twan van Gendt ook het zilver en pakte Dave van der Burg het brons.

De finale bij de mannen verliep chaotisch. Joris Harmsen reed vanaf de start aan kop, maar kwam daarna te val en nam in zijn valpartij de Fransman Joris Daudet met zich mee. Een andere Fransman profiteerde daarvan. Sylvain Andre nam de leiding en gaf die daarna niet meer af. Van Gendt werd tweede, voor Van der Burg.

Bij de vrouwen won Baauw het zilver. Laura Smulders de andere Nederlandse aan de start in de finale kwam niet verder dan een vierde plaats en dat was haar slechtste prestatie van het seizoen tot nu. Eerder had ze de eerste drie wereldbekerwedstrijden van het seizoen gewonnen. De winst ging in de vierde wereldbeker van het seizoen naar wereldkampioene Alsie Willoughby uit Amerika.

''Supporters'' FC Twente nemen afscheid van Eredivisie met rookbommen

Het voorlopig laatste duel van FC Twente in de Eredivisie werd ontsierd door wangedrag van Twente-supporters. Kort na het begin van de tweede helft werden door de aanhang rookbommen op het veld gegooid.


In het thuisduel tegen NAC Breda was FC Twente kort voor rust op gelijke hoogte gekomen. Na de rust ging het al snel mis op de tribunes van de Grolsch Veste. Verschillende rookbommen werden op het veld gegooid en scheidsrechter Edwin van de Graaf was genoodzaakt het spel even stil te leggen.

NAC had na de hervatting het betere van het spel. Na enkele minuten werd er weer vuurwerk op het veld gegooid maar dit keer liet de scheidsrechter doorspelen. Beide ploegen kwamen niet meer tot scoren.

GoT-acteur is sterkste man ter wereld

Hafthor Björnsson is zondag uitgeroepen tot sterkste man ter wereld 2018. De IJslandse Game of Thrones-acteur won dit weekend drie van de zes The World's Strongest Man-uitdagingen in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Björnsson, bekend van zijn rol als de angstaanjagende Gregor 'The Mountain' Clegane in Game of Thrones, moest onder meer een vrachtwagen voorttrekken, twee stalen balken van 375 kilo per stuk dragen en grote ronde stenen verplaatsen.

Afgelopen drie jaar eindigde Björnsson steeds als tweede in de sterkste-mancompetitie. Dankzij zijn overwinning dit jaar is hij de eerste man die binnen een jaar de titel pakt bij The World's Strongest Man, Europe's Strongest Man en de Arnold Strongman Classic.

GoT-acteur is sterkste man ter wereld
GoT-acteur is sterkste man ter wereld (Foto: BuzzE)

Sloëtjes pakt Champions League volleybal met Vakifbank

Volleybalster Lonneke Sloëtjes heeft met haar Turkse club Vakifbank wederom de Champions League gewonnen. Tijdens de finale van de Final Four in Boekarest was de Turkse topclub veel te sterk voor thuisploeg Alba Blaj.

De Roemeense club had in de halve finales verrassend gewonnen van Galatasaray, maar een tweede stunt zat er geen moment in. Sloëtjes en co hadden de finale vanaf het begin in een ijzeren greep en voor het achtste jaar op rij eindigde de Champions League-finale in 3-0: 25-17, 25-11, 25-17.

Conegliano, de Italiaanse ploeg van Robin de Kruijf, was in de strijd om plek drie in drie sets te sterk voor Galatasaray: 25-17, 25-18, 25-20.

Fraai afscheid voor Wenger in eigen stadion, Chelsea blijft zicht houden op CL-ticket

Arsène Wenger leidde zondag voor het laatst een duel van Arsenal in eigen stadion. Hij kreeg een onvergetelijk afscheid van fans en spelers.

In een uitverkocht stadion wilde Arsenal de kater van de Europa League wegspoelen en dat lukte uiteindelijk met een eenvoudige 5-0 overwinning op Burnley. Trainer Arsène Wenger was er kapot van dat hij zijn 22-jarige dienstverband bij de Londenaren niet kon afsluiten met een prijs. Atlético Madrid versperde hem de weg naar de finale en ook in de Premier League staat er niets meer op het spel voor de ploeg die het seizoen als zesde gaat eindigen.

Die wetenschap weerhield de spelers en de fans er echter niet van om hem een fraai afscheid te bezorgen. Het stadion was schitterend versierd en overal konden toeschouwers een digitaal afscheid optekenen voor de Franse oefenmeester. Er werd bovendien hartstochtelijk gezongen en ook op het veld was het zo nu en dan smullen geblazen. Dat begon al voor het fluitsignaal, waar Wenger met een erehaag van beide ploegen en scheidsrechters werd begroet.

Genietend van het zonnetje en de indrukwekkende sfeer in het stadion zag Wenger zijn ploeg na een kwartier de leiding nemen via Aubameyang. De spits kreeg de bal op een presenteerblaadje van Alexandre Lacazette, waar hij in de competitie al weken een sterke tandem mee vormt. De twee weten elkaar makkelijk te vinden en ook de Fransman scoort geregeld. Op slag van rust bewees hij zijn doelgerichtheid weer eens met een treffer. Hector Bellerin verzorgde de assist, nadat hij donderdag nog werd bekritiseerd vanwege zijn voorzetten die zwaar ondermaats waren.

Na rust toonden de Gunners zich vastbesloten om het afscheid van Wenger in het Emirates meer glans te geven. Sead Kolasinac scoorde tien minuten na rust en Alex Iwobi, doorgebroken onder Wenger, bracht de marge na een uur spelen op vier. Topspits Pierre-Emerick Aubameyang knalde even later de vijfde treffer binnen en wederom was de aan Juventus gelinkte verdediger Hector Bellerin de aangever. Daarna verslapte de aandacht enigszins en was er alleen nog aandacht voor de Franse trainer. Hij werd luidkeels toegezongen en had het af en toe zichtbaar moeilijk met het naderende afscheid.

Na vandaag is hij nog twee keer de trainer van Arsenal, maar die wedstrijden worden op vreemde bodem afgewerkt. Vandaar dat het publiek nu alvast afscheid van hem nam in het Emirates. De komende weken volgen ongetwijfeld nog meer eerbetonen aan de trainer die de ploeg 22 jaar onder zijn hoede had. Op Twitter was de hashtag #MerciArsene wereldwijd trending.

Applaus voor Wenger. (Pro Shots / Action Images)
Applaus voor Wenger. (Pro Shots / Action Images)

Chelsea
Chelsea mag nog altijd hopen op deelname aan de Champions League. Dankzij spits Olivier Giroud wonnen The Blues enigszins verrassend van Liverpool.


Liverpool drong deze week verdiend door tot de finale van de Champions League, maar die zegetocht in Europa vreet energie. In de Premier League laat het daardoor veel punten liggen de laatste weken en daar heeft Chelsea dankbaar van geprofiteerd. Als nummer vijf van de competitie won het in eigen huis van Liverpool, waarmee het de druk op de Reds en Tottenham Hotspur vergroot.

Olivier Giroud was de grote man aan Chelsea-zijde. Hij scoorde het enige doelpunt en dat mag de voorhoede van Liverpool zich aanrekenen. Al na drie minuten stond Roberto Firmino één op één met de keeper, maar Thibaut Courtois toonde zijn grote klasse door zijn inzet te pareren. Ook in het vervolg van de wedstrijd is het verrassend te noemen dat het team van Jürgen Klopp niet trefzeker was. Met maar liefst 87 procent balbezit in de eerste tien minuten domineerde het de openingsfase en ook Clyne, Robertson en Mané misten precisie in de afwerking.

Aan de andere kant toonde Giroud zich juist een uiterst geduldige sluipmoordenaar. Hij kwam totaal niet in het stuk voor, tot hij na een goed half uur ineens een voorzet zijn richting uit zag komen. De bal van Victor Moses kwam in de buurt van zijn hoofd en de van Arsenal overgekomen stormram bleef koel. Hij verschalkte de keeper met een fraaie kopbal en tekende daarmee voor de treffer die aan het einde van de rit vele miljoenen kan opleveren voor Chelsea.

Na rust bracht Eden Hazard bijna een vroege beslissing, maar keeper Karius hield Liverpool in de race met een fraaie redding. Zijn ploeg oogde echter vermoeid en slaagde er niet in om een punt te veroveren. Zodoende blijft Liverpool op 72 punten staan en ziet het Chelsea naderen in de race om tickets voor de Champions League. De Londenaren hebben nu 69 punten en bovendien nog een wedstrijd tegoed ten opzichte van de Liverpudlians.

Ook Tottenham Hotspur zit er nog tussen met 71 punten en één wedstrijd minder dan Liverpool. De ploeg van Jürgen Klopp heeft het in de competitie dus niet meer zelf in de hand, maar kan alsnog op eigen kracht deelname aan de volgende editie van het miljardenbal afdwingen. Dan moet het de Champions Leaguefinale van dit seizoen winnen tegen Real Madrid.

Uitslagen Premier League zondag:
Manchester City - Huddersfield Town 0-0
Arsenal - Burnley 5-0
Chelsea - Liverpool 1-0

Huntelaar verlengt bij Ajax en gaat nog een jaar door

Klaas-Jan Huntelaar heeft direct na afloop van het seizoen bekend gemaakt dat hij zijn aflopende contract bij Ajax met één jaar heeft verlengd.

De 34-jarige aanvaller keerde aan het begin van het seizoen terug bij de Amsterdammers, na een lange voetbalreis bij Real Madrid, AC Milan en Schalke 04. Met zijn ervaring moest hij de selectie helpen in de jacht op een nieuwe landstitel. In die missie slaagde hij niet, maar de routinier was met zijn geslepen spel wel van grote waarde voor Ajax.

In 28 duels kwam de voormalig international tot dertien treffers en acht assists. Dat is voor de clubleiding ruim voldoende om hem een nieuw contract aan te bieden en dat heeft de Hunter dus geaccepteerd. Hij leek in eerste instantie tweede spits te worden achter Kasper Dolberg, maar de Deense groeibriljant kende een terugval en verloor zijn basisplaats aan zijn ervaren collega.

Tegen Excelsior, waar er al lang en breed niets meer op het spel stond, speelden de twee samen in de voorhoede. Huntelaar moest zich echter na ruim een half uur laten vervangen met een lichte blessure die hem vermoedelijk niet lang parten zal spelen. Direct na afloop van het met 1-2 gewonnen duel meldde hij aan verschillende media zoals De Telegraaf en Voetbal International dat hij er nog een seizoen aan vastplakt.

Als een grote verrassing kwam dat niet, want de 76-voudig international van Oranje liet enkele weken geleden al doorschemeren dat er na de laatste wedstrijd van het seizoen snel duidelijkheid zou zijn. "Er is van twee kanten intentie om met elkaar door te gaan", sprak hij toen al uit en die belofte komt hij nu na. Ajax eindigt het seizoen op de tweede plaats en moet zich opmaken voor de tweede voorronde van de Champions League.

Huntelaar blijft nog een jaar bij Ajax voetballen. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)
Huntelaar blijft nog een jaar bij Ajax voetballen. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)

Geen hoofdrol voor Depay bij winnend Lyon

Memphis Depay is de afgelopen weken uitstekend op dreef bij Olympique Lyon. Tegen Troyes kwam hij niet tot een hoofdrol, maar zijn ploeg won wel: 3-0.

De Oranje-international was zo nu en dan gevaarlijk, maar moest na 77 minuten concluderen dat het niet zijn wedstrijd is geworden, zoals het dat afgelopen weken juist wel telkens was. Nu kwam hij niet tot scoren en werd hij een kwartier voor tijd gewissel door trainer Bruno Genesio. Lyon won de wedstrijd met 3-0, wat van groot belang is in de strijd om plek twee.

Bertrand Traoré liet na een klein half uur zien waarom de Franse topclub hem heeft gekocht van Chelsea. De voormalig huurling van Ajax veranderde een schot met de hak bewust van richting, waardoor hij een geniaal doelpunt mag bijschrijven. De spits eiste een half uur later nog nadrukkelijker de hoofdrol op door ook de tweede goal te maken voor de thuisploeg.

Na rust bleef het lang rustig voor beide doelen, maar in de absolute slotfase bracht Gnaly Maxwell Cornet de eindscore op het bord. Hij profiteerde van een assist van Ferland Mendy, die ook bij de tweede goal al aangever was geweest. Memphis zag die laatste goal vanaf de bank en vierde het feestje mee van een afstandje.

Met de driepunter komt Lyon nu op een totaal van 75 punten. Dat is er één meer dan AS Monaco, dat Caen met 1-2 klopte. De twee ploegen zijn al weken verwikkeld in een strijd om het tweede en laatste ticket voor de Champions League. Landskampioen Paris Saint-Germain staat een straatlengte voor en legde zodoende beslag op het eerste startbewijs. Na zondag worden er nog twee speelronden afgewerkt in de Franse Ligue 1.

Uitslagen Ligue 1 zondag
St Etienne - Girondins de Bordeaux 1-3
Olympique Lyon - Troyes 3-0
Caen - AS Monaco 1-2
Dijon - Guingamp 3-1
Metz - Angers 1-2
Nantes - Montpellier 1-2
Toulouse - Lille 2-3
Marseille - Nice 2-1

Netanyahu sluit confrontatie Iran niet uit

Israël kan beter vroeger dan later de confrontatie aangaan met Iran, als dat noodzakelijk is. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die volgens de krant Haaretz benadrukte niet uit te zijn op escalatie.

Netanyahu zei dat Iran de afgelopen maanden geavanceerd wapentuig naar Syrië heeft gebracht. Dat kan volgens de premier worden gebruikt tegen zijn eigen land. "We zijn vastberaden de Iraanse agressie in een vroeg stadium te stoppen. Zelfs als daar een conflict bij komt kijken. Liever nu dan later", stelde de premier. "We willen geen escalatie, maar we zijn klaar voor alle scenario's."

Iran geldt als een belangrijke bondgenoot van de regering van Syrië. De Iraanse militaire aanwezigheid in dat land is Netanyahu een doorn in het oog. Hij stelde dat de Iraanse Revolutionaire Garde onder meer aanvalsdrones, raketten en luchtdoelsystemen naar Syrië heeft overgebracht. "Landen die niet klaar waren om tijdig op te treden tegen moordlustige agressie, betaalden later een veel hogere prijs", stelde de premier.

Netanyahu sluit confrontatie met Iran niet uit
Netanyahu sluit confrontatie met Iran niet uit (Foto: ANP)

Beachvolleybalsters Keizer/Meppelink verliezen finale in Turkije

Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Madelein Meppelink hebben zich op het driesterrentoernooi van Mersin in Turkije geplaatst voor de finale. In de halve eindstrijd rekende het duo af met Josemari Alves en Liliane Maestrini uit Brazilië: 21-16, 23-21.

In de eindstrijd speelt het Nederlandse duo tegen Katharina Schützenhöfer en Lena Plesiutschnig uit Oostenrijk, die een maat te groot waren voor Andrea Strbova en Natalia Dubovcova uit Slowakije: 21-13, 23-21.

Jolien Sinnema en Laura Bloem werden uitgeschakeld in de kwartfinales, Marleen van Iersel en Joy Stubbe gingen er in de achtste finales uit. Dirk Boehlé en Steven van de Velde schopten het bij de mannen niet tot de knock-outfase.

De vrouwenfinale in Mersin gaat om 15.00 uur Nederlandse tijd van start.

Update 19.15 uur
Keizer en Meppelink wonnen de eerste set in de finale in Mersin nog, maar daarna ging het fout. Het Oostenrijkse duo won de tweede set, waarna Schützenhöfer en Plesiutschnig het in set twee afmaakten: 21-18, 21-23, 12-15.

Chinese tafeltennissers weer oppermachtig op WK landenteams

Op het wereldkampioenschap tafeltennis voor landenteams heeft China, niet geheel verrassend, de titel bij zowel de mannen als de vrouwen gewonnen. Voor beide teams is het al de 21e wereldtitel en de dominantie is duidelijk: bij de mannen won sinds de jaren tachtig alleen Zweden vier keer, verder gingen alle titels vanaf 1981 naar China. Bij de dames wint China vanaf halverwege de jaren zeventig alles, op 1991 (Korea) en 2010 (Singapore) na.

De vrouwen wonnen in de kwartfinales met 3-0 van Oostenrijk en met 3-1 van Hong Kong, waarna in de finale Japan klaar stond. De Japanse dames hadden Oekraïne met 3-0 verslagen en waren ook met 3-0 te sterk voor het plotseling samengekomen Koreaanse team.

De 17-jarige Mima Ito, toch al een heuse veterane, was Liu Shiwen uit China knap de baas in het eerste duel, maar olympisch- en wereldkampioene Ding Ning en Zhu Yuling stelden orde op zaken, waardoor China met 3-1 won.

Bij de mannen won China met 3-0 van Oostenrijk en Zweden, waarna het in de finale tegenover Duitsland stond. De Duitsers, zeker niet voor het eerst in de WK-finale aanwezig, hadden Brazilië (3-1) en Zuid-Korea (3-2) met wat moeite aan de kant geschoven.

In de finale konden de Duitsers niet op tegen het Chinese dream team. Timo Boll, 's werelds nummer twee, legde het in het openingsduel af tegen de grote Ma Long, wiens teamgenoten het vervolgens zonder problemen af konden maken: 3-0.

Stadgenoot helpt Juventus, Lazio morst dure punten

Zonder te spelen is Juventus zondag een stap dichter bij de landstitel gekomen. Stadgenoot Torino speelde verrassend gelijk tegen concurrent Napoli.

De Napolitanen zagen Juventus gisteren al eenvoudig winnen van Bologna en daarmee bedroeg de achterstand zeven punten. Om de hoop op de titel levend te houden moest Napoli dus winnen en dat lukte niet tegen Torino, wat zich zondagmiddag toonde als een uiterst hulpvaardige stadgenoot van La Vecchia Signore.

De ploeg van Maurizio Sarri kwam nog wel op voorsprong door de jarige Dries Mertens, maar zag de gasten tien minuten na rust weer op gelijke hoogte komen. Aanvoerder Daniele Baselli schoot enigszins fortuinlijk raak. Ook een tweede voorsprong, via Marek Hamsik, werd weggepoetst door Torino, die de competitie gaat eindigen in de middenmoot. Met een trefzekere kopbal was het Lorenzo De Silvestri die de eindstand op 2-2 bepaalde.

Zodoende is het gat met nog twee wedstrijden te gaan en Juventus heeft bovendien een veel beter doelsaldo. De officieuze kampioen uit Turijn staat op +61 terwijl de Napolitanen een doelsaldo van 'slechts' +45 kunnen overleggen. Officieel gaat in Italië het onderlinge resultaat voor, maar dat is exact in evenwicht. Beide duels eindigden in 0-1.

Iets lager op de ranglijst, in de strijd om tickets voor plek 4, liet Lazio Roma dure punten liggen tegen Atalanta. De ploeg van Marten de Roon kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel en verzuimt afstand te nemen van Internationale. De topclub uit Milaan won eerder vanmiddag wel van Udinese en met nog twee wedstrijden te gaan is het verschil nu twee punten.

Uitslagen Serie A zondag:
Udinese - Internazionale 0-4
Genoa - Fiorentina 2-3
Lazio - Atalanta 1-1
Napoli - Torino 2-2
Chievo Verona - Crotone 2-1
SPAL - Benevento 2-0
Sassuolo - Sampdoria 1-0
Cagliari - AS Roma 0-1

Tennisser Zverev verdedigt titel in München, eerste ATP-titel Daniel

Tennisser Alexander Zverev heeft zijn titel op het ATP-toernooi van München met succes kunnen verdedigen. In de finale in Zuid-Duitsland was Zverev te sterk voor zijn Duitse landgenoot Philipp Kohlschreiber.

Zverev won het toernooi vorig jaar ook al en werd daarmee de opvolger van Kohlschreiber, die in 2007, 2012 en 2016 de beste was in München. In 2013 en 2015 verloor hij de eindstrijd, dit keer had hij tegen Zverev geen moment echt een kans om in de wedstrijd te komen: 6-3, 6-3.

De 25-jarige Japanner Taro Daniel speelde in Istanbul zijn eerste ATP-finale en hij pakte er gelijk zijn allereerste titel. De 34-jarige Tunesiër Malek Jaziri was zijn opponent en ook hij speelde voor het eerst een finale. Daniel won set één via de tiebreak en maakte het vervolgens af: 7-6 (4), 6-4.

In Estoril stond de Portugees João Sousa voor eigen publiek in de finale, zijn tiende in totaal. Hij klopte de jonge Amerikaan Frances Tiafoe, die na zijn zege in Delray Beach dit jaar zijn tweede ATP-finale speelde. Sousa won met 6-4, 6-4 en pakte na Kuala Lumpur 2013 en Valencia 2015 zijn derde titel.

De dubbelspelfinale in Estoril leverde een nederlaag op voor Wesley Koolhof. De Nederlander ging samen met zijn Nieuw-Zeelandse partner Artem Sitak in twee sets onderuit tegen de Britten Kyle Edmund en Cameron Norrie: 6-4, 6-2.

Avengers: Infinity War in recordtijd naar miljard

Avengers: Infinity War heeft, zoals verwacht, in een recordtijd meer dan een miljard dollar binnen weten te harken in de bioscopen. Dit werd zojuist bekendgemaakt door BoxOfficeMojo, die de opbrengsten van alle bioscoopfilms bijhoudt.

Het was nog wel de vraag in hoeveel dagen de mijlpaal behaald zou worden en dat werd dus 11 dagen. De superheldenfilm neemt het stokje over van Star Wars: The Force Awakens, die dit in 12 dagen wist te doen. Het is knap dat de film het zo snel weet te bereiken, als in ogenschouw wordt genomen dat The Force Awakens uitkwam tijdens de wereldwijde feestdagen, rondom Kerst. Infinity War zag wel de grootste wereldwijde opening ooit, met onder meer India als een belangrijke markt. Over een week komt de film nog uit in China en Japan, en die landen hebben zich in het verleden ook bewezen als belangrijke markten voor Marvel-films.

Infinity War brengt alle losse verhaaleindjes van de afgelopen 18 Marvel-films bij elkaar. De Titan Thanos wil alle Infinity Stones verzamelen om zo de mensheid in perfecte balans te herstellen. In de hoofdrollen zijn onder meer Robert Downey Jr., Benedict Cumberbatch, Chris Pratt, Tom Holland, Mark Ruffalo en Josh Brolin te zien. De film is geregisseerd door de gebroeders Russo, die eerder het succesvolle Captain America: Civil War maakten. 

In Nederland leverde Avengers: Infinity War de beste opening ooit voor een superheldenfilm; er werd 650.000 euro opgebracht in het eerste weekend. Bioscoopzalen in Nederland mogen nog steeds het bordje 'Uitverkocht' ophangen bij de avondvoorstellingen.

Lees onze review hier!

Avengers: Infinity War in recordtijd naar miljard
Avengers: Infinity War in recordtijd naar miljard

Vrouwen Ajax zetten weer stapje naar landstitel

De voetbalsters van Ajax hebben zondag weer een stapje gezet richting een nieuwe landstitel. De landskampioenen hadden in Zwolle weinig moeite met PEC en wonnen uiteindelijk met 0-4.

Desiree van Lunteren opende de score al na drie minuten en nog geen tien minuten later had ze de bal weer in het doel liggen. Na een korte drinkpauze halverwege de eerste helft kreeg Ajax weer de nodige kansen, maar de lat stond in de weg.

PEC had ondertussen slechts één kansje, gemist door Esmee de Graaf. Linda Bakker tekende vroeg in de tweede helft voor 0-3, Inessa Kaagman bepaalde de eindstand op 0-4 voor er nog een drinkpauze ingelast werd. 

Ajax staat in de kampioensgroep na vijf wedstrijden aan kop met 31 punten. FC Twente volgt met 26 punten, maar heeft wel één wedstrijd minder gespeeld. SC Heerenveen won eerder met 2-4 bij PSV, maar met 17 punten is de achterstand op de kop veel te groot.

Williams pakt voorsprong in eerste sessie finale WK snooker

Mark Williams heeft een voorsprong genomen na de eerste sessie in de finale van het wereldkampioenschap snooker. Hij staat nu met 5-3 voor tegen John Higgins. 

Williams was om half twee snachts nog een broodje kebab aan het eten, wat hem uiteindelijk goed had gedaan. Hij pakte de eerste vier frames van de middag. In het tweede deel wist Higgins met onder andere een break van 119 zich terug in de wedstrijd te vechten. De Schot won in het tweede deel drie van de vier frames, waardoor het nu 5-3 voor Williams is. 

De finale gaat om 20.00 uur Nederlandse tijd verder. Maandag valt uiteindelijk de beslissing. De eerste speler die achttien frames wint, mag zich wereldkampioen noemen. 

Rossetto wint slotrit Tour of Yorkshire, Van Avermaet eindwinnaar

Stéphane Rossetto heeft de slotrit in de Tour of Yorkshire gewonnen. De Fransman van Cofidis kwam na 189 kilometer solo aan in Leeds. Greg Van Avermaet werd tweede op 34 seconden van Rossetto en dat was voldoende voor de eindzege in de Engelse rittenkoers.

De renners kregen in de slotetappe van de Tour of Yorkshire een heuvelachtig parcours te verwerken. Rossetto had vroeg in de slotrit het gezelschap van Max Stedman, maar met ruim honderd kilometer te rijden ging de Fransman solo. Op dat moment had Rossetto een voorsprong van acht minuten op het peloton.

In de finale barste de strijd om de eindzege los. Tijdens een van de vele hellingen moest leider Magnus Cort Nielsen lossen, waardoor Van Avermaet virtueel aan de leiding kwam. De Belg van BMC had nog drie ploeggenoten bij zich die de koers controleerde. Het verschil tussen Rossetto en het uitgedunde peloton liep snel terug, maar de Fransman hield in de laatste tien kilometer genoeg over van zijn voorsprong en pakte zijn eerste zege in vijf jaar.

Van Avermaet won de sprint voor de tweede plaats en verzekerde zich daarmee van de eindzege van de Tour of Yorkshire.

Noppert zegeviert tegen White, Van Gerwen komt goed weg tegen Webster

Danny Noppert en Michael van Gerwen staan in de kwartfinales van de European Darts Grand Prix. Voor Jermaine Wattinema hield het toernooi in Sinfeldingen na de middagsessie op. 

Danny Noppert speelde tegen Peter Wright en begon erg sterk aan zijn partij. De eerste drie legs gingen tegen de darts in waardoor Noppert met 2-1 voor kwam. De Fries kon zijn break houden en kwam op 3-1. Het werd 4-2, waarna Wright sterker werd en de stand op gelijke hoogte brak. Het werd zelfs 4-5 voor de Schot. Wright begon de tiende leg van de wedstrijd met 2x 180, maar miste de achtste pijl voor een 9-darter. Wright miste vervolgens drie matchdarts op dubbel zestien, waardoor Noppert terug kon komen tot 5-5. In de laatste leg miste Peter Wright opnieuw een matchdart op dubbel 16, waarna Noppert met een 64-finish er met de overwinning aan de haal ging.

Van Gerwen kwam goed weg tegen Darren Webster. Demolition Man kwam met 0-3 voor, waarna van Gerwen met een 86-finish zijn eerste leg op het bord mocht zetten. Webster gooide vervolgens 164 uit om op 4-1 te komen. Een sterke fase van Van Gerwen met onder andere een 134-finish bracht de Brabander op gelijke hoogte. Nadat Van Gerwen de wedstrijd naar zich toe leek te trekken kwam Webster met een fenomenale 141-finish terug tot 5-5. Een beslissende elfde leg werd uiteindelijk gewonnen door van Gerwen.

Voor Jermaine Wattinema zit het toernooi erop. Hij verloor met 6-3 van Michael Smith. Het toernooi gaat vanavond verder met de kwartfinales. Van Gerwen speelt tegen Dave Chisnall en Noppert treft Joe Cullen, die voor de vijfde keer dit jaar op de Euro Tour de kwartfinales haalt. 

Uitslagen derde ronde European Darts Grand Prix

Michael van Gerwen (104.8) 6 – 5 (99.95) Darren Webster
Dave Chisnall (107.04) 6 – 5 (95.43) Ian White
Jamie Lewis (89.16) 6 – 5 (95.34) Paul Nicholson
Michael Smith (98.32) 6 – 3 (87.78) Jermaine Wattimena
Peter Wright (103.49) 5 – 6 (94.45) Danny Noppert
Joe Cullen (105.89) 6 – 3 (97.68) Kyle Anderson
Mensur Suljovic (100.82) 4 – 6 (98.65) Simon Whitlock
Rob Cross (98.5) 5 – 6 (100.52) James Wade

Kwartfinales (vanaf 19.00 uur)
Dave Chisnall v Michael van Gerwen
Michael Smith v Jamie Lewis
Joe Cullen v Danny Noppert
James Wade v Simon Whitlock

Halve finale
Chisnall/Van Gerwen v Smith/J Lewis
Cullen/Noppert v Wade/Whitlock

Finale

Uitslagen Eredivisie 06/05/2018 overig

Vandaag stonden negen duels in de Eredivisie op het programma. Voor een aantal clubs stond er nog plaatsing voor de play-offs van de Europa League en de strijd om de nacompetitie op het programma. Voor andere teams telde alleen de eindstand op de ranglijst nog. De uitslagen van de wedstrijden tussen PSV en FC Groningen, Excelsior en Ajax, FC Utrecht en VVV-Venlo, Willem II en Vitesse en Sparta Rotterdam en Heracles Almelo vind je hier.

PSV - FC Groningen
Sinds PSV de titel heeft veroverd hebben de Eindhovenaren gas terug genomen. FC Groningen kreeg tegen de landskampioen de beste kansen, maar gescoord werd er in Eindhoven niet: 0-0.

PSV

0 - 0

FC Groningen

 
Gele kaart: Lozano (PSV), Te Wierik, Doan (FC Groningen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.700
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Schwaab
Luckassen
Paal
Van Ginkel
Hendrix (Rosario/40)
Ramselaar (Mauro Júnior/21)
Pereiro
Lozano (Lammers/86)
Bergwijn
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Absalem
Van de Looi
Bacuna (Reis/61)
Hrustic
Doan
Van Weert (Freriks/88)
Antuna (Breij/81)

Excelsior - Ajax
Ajax had weinig zin om zich tegen Excelsior in te spannen. De Amsterdammers kwamen op achterstand door een verkeerde terugspeelbal van De Ligt. Vlak na rust zorgden twee bevliegingen van Ziyech voor de zege van Ajax. Mattheij kreeg nog een kans op de gelijkmaker, maar faalde in de afwerking.

Excelsior

1 - 2

AFC Ajax

20' De Ligt (e.d.)   48' Kluivert
53' Dolberg (pen)
 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kristinsson
Karami
Mattheij
De Wijs
Fortes
Faik
Messaoud (Vermeulen/73)
Koolwijk (Caenepeel/79)
Elbers
Van Duinen
Hadouir (García/69)
  Lamprou
Mazraoui
De Ligt
Tagliafico
Ziyech
Matusiwa
Van de Beek (Ekkelenkamp/86)
Schöne
Kluivert
Huntelaar (Neres/38)
Dolberg (Cassierra/72)

FC Utrecht - VVV-Venlo
Utrecht domineerde met name voor rust tegen VVV, maar pas halverwege de tweede helft werd het krachtsverschil in de score uitgedrukt. Klich kroonde zich tot matchwinner: 1-0.

FC Utrecht

1 - 0

VVV-Venlo

71' Klich    
 
Gele kaart: Van der Maarel, Klich (FC Utrecht), Promes (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Dumic
Janssen (Leeuwin/75)
Van der Maarel
Klich
Kali
Van de Streek (Emanuelson/46)
Ayoub (Görtler/83)
Kerk
Dessers
  D.van Crooy
Dekker (Janse/70)
Röseler
Promes (Janssen/46, Hunte/82)
Labylle
Seuntjens
Rutten
Leemans
Castelen
Thy
V.van Crooy

Willem II - Vitesse
Willem II startte sterk tegen Vitesse en de Tilburgers stonden bij rust in eigen huis dan ook verdiend op een 1-0 voorsprong. Na de pauze vielen aan beide kanten veel kansen te noteren en wist Vitesse uiteindelijk nog langszij te komen: 2-2.

Willem II

2 - 2

Vitesse

29' Tsimikas
70' Rienstra
  63' Miazga
83' Matavz
 
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.600
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Dankerlui
Lachman
Wijnaldum
Tsimikas
Haye (Ogbeche/86)
Lieftink
Rienstra (El Hankouri/88)
Chirivella
Sol
Azzaoui (Croux/77)
  Houwen
Karavajev
Van der Werff (Ali/80)
Miazga
Büttner
Serero (Castaignos/57)
Mount
Foor
Van Bergen
Matavz
Linssen (Bruns/46)

Sparta Rotterdam - Heracles Almelo
Sparta en Heracles hebben het publiek vandaag flink vermaakt. De thuisclub kwam tot tweemaal toe op voorsprong, maar Heracles sloeg in de slotfase flink toe: 2-5. Sparta gaat de nacompetitie in en mag proberen zich te handhaven in de Eredivisie.

Sparta Rotterdam

2 - 5

Heracles Almelo

25' Friday
50' Spierings
  26' Peterson
61' Vermeij
78' Breukers
90+1' Gladon
90+2' Vermeij
 
Gele kaart: Sanusi, Spierings, Nelom (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 8.846
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Huth
Holst
Fischer
Chabot (Breuer/30)
Nelom
Duarte
Mühren (Van Moorsel/68)
Sanusi
Verhaar (Alhaft/46)
Friday
Spierings
  Castro
Breukers
Droste
Pröpper
Van Hintum
Van Ooijen (Osman/65)
Monteiro
Leemhuis (Gladon/60)
Navrátil (Vermeij/60)
Kuwas
Peterson

Lycurgus grijpt derde volleybaltitel op rij

De volleyballers van Abiant Lycurgus hebben ten koste van Orion voor het derde jaar op rij de nationale volleybaltitel gewonnen. In de finale van de play-offs was een beslissende vijfde wedstrijd nodig die vandaag door Lycurgus met 3-1 werd gewonnen. (25-22, 21-25, 25-22, 25-23).

Nadat Lycurgus de eerste twee wedstrijden had gewonnen in de best-of-five leek het snel op weg naar de titel maar Orion knokte zich terug door wedstrijd drie en vier te winnen. Ook vandaag toonde Orion veerkracht door geregeld een achterstand van meerdere punten goed te maken. Dit deden ze letterlijk tot het eind, want op het moment dat Lycurgus drie matchpoints kreeg werden er nog twee weggewerkt. Uiteindelijk moest Orion toch definitief buigen en ging de titel net als de afgelopen twee jaar naar Lycurgus.

Veerpont Amsterdam ramt kade: 13 gewonden

In Amsterdam zijn dertien mensen gewond geraakt toen de veerpont over het IJ zondagmiddag hard tegen de De Ruijterkade bij het Centraal Station aanvoer. Een opvarende is met een gebroken pols naar het ziekenhuis gebracht. Ook een zwangere vrouw is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De anderen liepen lichte verwondingen op.

Volgens de politie, die ter plaatse onderzoek doet, is de aanvaring mogelijk het gevolg van een technisch mankement. Er was geen alcohol in het spel, zo heeft een blaastest bij de schipper uitgewezen.

Veerpont Amsterdam ramt kade: 13 gewonden
Veerpont Amsterdam ramt kade: 13 gewonden (Foto: ANP)

Opnieuw ritzege Viviani in Giro d'Italia

Elia Viviani heeft na de tweede ook de derde etappe gewonnen in de Giro d'Italia. De Italiaanse sprinter van Quick-Step Floors was na 229 kilometer in Eilat de snelste voor Sacha Modolo en Sam Bennett. Danny van Poppel was de beste Nederlander met een vijfde plaats. Rohan Dennis blijft leider in het algemeen klassement.

Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy), Enrico Barbin (Bardiani-CSF) en Marco Frapporti (Androni Giocatolli) waren de vluchters van de dag. Een kleine zes minuten kreeg het drietal, maar onder leiding van BMC hield het peloton alles onder controle.

Later kwam daar ook nog een renner van Quick-Step Floors erbij maar met nog zes kilometer te gaan was de vluchtpoging van de drie renners voorbij. In aanloop naar de sprint was het vooral de Belgische ploeg die perfect aantrok voor hun sprinter Viviani. Bennett ging in de sprint als eerste aan, met Viviani in het wiel. Ondanks dat Bennett flink van zijn lijn afweek kon de Italiaan toch naar zijn tweede overwinning van deze Giro sprinten.

Maandag is een reisdag voor de renners. Dinsdag gaat de koers verder op Sicilië.

Viviani na winst in derde etappe Giro d'Italia (Pro Shots / Action Images)
Viviani na winst in derde etappe Giro d'Italia (Pro Shots / Action Images)

Uitslagen Eredivisie 06/05/2018: Play-offs & nacompetitie

SC Heerenveen en ADO Den Haag hebben in de slotronde van de Eredivisie de resterende tickets voor de play-offs om een Europa League ticket gegrepen. ADO Den Haag won met 2-3 van Roda JC terwijl PEC Zwolle met 6-0 onderuit ging tegen AZ. Door die nederlaag grepen de Zwollenaren naast een play-off ticket. SC Heerenveen verloor met 2-3 van Feyenoord maar door de nederlaag van PEC Zwolle bleef dat zonder grote gevolgen. Ze zakten alleen van plek zeven naar plek acht.

NAC Breda speelde gelijk tegen het al gedegradeerde FC Twente en verzekerde zich daardoor van de vijftiende plek. Roda JC moet zich via de nacompetitie gaan zien te handhaven in de Eredivisie.

sc Heerenveen

2 - 3

Feyenoord

 79' Bruijn
 80' v.d.Heijden (e.d)
   10' Berghuis
 41' Berghuis
 90' Basacikoglu
 
 Gele kaart: Ghoochannejhad, Bulthuis, (sc Heerenveen), v.d.Heijden, Haps, (Feyenoord)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Zeneli mist pen.(83)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Dumfries
Höegh
Bulthuis
Woudenberg (Schmidt/46)
Kobayashi
Vlap (Bruijn/46)
Thorsby
Rojas (Veerman/64)
Ghoochannejhad
Zeneli
  Bijlow
Diks (Nieuwkoop/85)
Botteghin
v.d.Heijden
Haps
Amrabat
Toornstra
Tapia
Berghuis
Vente (v.Persie/67)
Boëtius (Basacikoglu/67)

FC Twente

1 - 1

NAC Breda

 39' George    16' Koch
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.600
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
v.d.Lely
Bijen
Thesker
R.Jensen (Laukart/63)
George (Boere/76)
Holla
Maher
Lam
Trotman (Fernandes/60)
El Hamdaoui
  Bertrams (Niemczycki/81)
Sporkslede
Koch
Marí
Angelino
Nijholt (Vloet/63)
García
Verschueren
Fernandes (Agyepong/71)
Te Vrede
El Allouchi

AZ

6 - 0

PEC Zwolle

 13' Jahanbakhsh
 52' Jahanbakhsh
 62' Midtsjö
 76' Weghorst
 77' Weghorst
 88' Jahanbakhsh
   
 
 Gele kaart: Koopmeiners, (AZ), Marcellis, (PEC Zwolle)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.532
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
v.Eijden (Hoedemakers/75)
Hatzidiakos
Wijndal
Midtsjö (Reijnders/85)
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Weghorst
Seuntjens (Boadu/ 67)
  Boer
Ehizibue
v.d.Berg (Ondaan/46)
Marcellis
Freire
v.Polen
Dekker (Israelsson/70)
Sandler
Menig
Saymak
Mokhtar (Woudstra/61)

Roda JC

2 - 3

ADO Den Haag

 56' Schahin
 61' Gustafson(pen)
   3' Johnsen
 23' Immers
 34' Johnsen
 
 Gele kaart: , Meijers, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.794
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Kum
Banggaard
Auassar
Vansteenkiste (Engels/81)
Ndenge
Gustafson
Gnjatic (Dijkhuizen/73)
Rosheuvel
Schahin
Avdijaj
  Groothuizen
Goppel
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Becker (Hooi/63)
Johnsen (Lorenzen/63)
Falkenburg (N.Kuipers/90+2)

Glock wint DTM-race vol strijd op Hockenheimring, Ekström stopt na 17 jaar

Timo Glock heeft zijn eerste zege in het DTM-seizoen te pakken. De Duitser won de tweede race op de Hockenheimring, wat tot in de laatste minuten een prachtige strijd was om de podiumplaatsen. 

Glock verzilverde zijn poleposition en nam de leiding, voor René Rast en Lucas Auer. De Oostenrijker was wel erg snel weg en in de herhaling bleek dat hij precies tijdens of net vóór het doven van de lichten vertrok. De jury koos voor het tweede en gaf hem een tijdstraf van vijf seconden.

Paul di Resta volgde, voor Gary Paffett, Mike Rockenfeller en Joël Eriksson. Robin Frijns kende vanaf plek vijftien een goede start en won in de eerste ronde al vier plaatsen, terwijl Edoardo Mortara vanaf plek vier nauwelijks weg kon komen. De Italiaan dook na twee ronden naar binnen en was klaar.

Na tien minuten had Auer de tweede plek van Rast overgenomen, maar de Oostenrijker had nog wel de tijdens de pitstop in te lossen tijdstraf boven het hoofd hangen. DTM-veteraan Paffett pakte ondertussen plek vier over door Di Resta op prima wijze te verschalken, waarna hij ook Rast passeerde.

Na een dikke twintig minuten was leider Glock de eerste van de toppers die naar binnen kwam, terwijl Paffett Auer inhaalde en de leiding nam, alvorens zijn pitstop te maken. Paffett kwam terecht tussen Glock en Di Resta, die hem op al opgewarmde banden doodsimpel te grazen nam.

Met een kleine 25 minuten op de klok kwam Auer als laatste van de toppers naar binnen, maar voor de Oostenrijker ging het fout: naast zijn vijf seconden straf verloor hij ook veel tijd bij de bandenwissel en hij kwam buiten de top-10 terecht.

Ondertussen was er voor Frijns even een prima moment: de Nederlander lag voor het eerst aan de leiding in de DTM, met als kanttekening dat hij zijn pitstop nog wel moest maken, wat hij twintig minuten voor het verstrijken van de tijd deed.

Terwijl Frijns terugviel naar de dertiende plek, opende Paffett de aanval op leider Glock, met succes. Twee ronden later probeerde de Duitser op dezelfde plek weer terug te slaan, maar dat lukte niet. Niet veel later lukte het wel, maar Paffett sloeg weer terug in het fraaie duel om de winst.

Het gevecht tussen Glock en Paffett leidde ertoe dat rookie Eriksson langzaam maar zeker aan kon sluiten en vijf minuten voor tijd was de Zweed er bij. Eriksson opende de aanval op Paffett en daardoor kwam ook Rockenfeller kijken: hij pakte Eriksson's derde plek zelfs af en ook Rast kwam er weer bij.

In de slotronden was duidelijk dat de winst voor Glock was, maar daarachter moest Paffett alles uit de kast trekken om Rockenfeller van het lijf te houden. Dat lukte in de slotronde dan toch niet en de Duitser pakte plek twee, voor Paffett, Eriksson, Loïc Duval en Pascal Wehrlein. 

BMW-coureur Glock had na de finish over de boordradio nog duidelijke woorden voor het na dit jaar vertrekkende Mercedes: "Dit was het beste potje racen uit mijn leven! Mercedes, jullie zijn gestoord als je dit kampioenschap verlaat, 'fucking idiots!'!"

Mattias Ekström eindigde onzichtbaar als zestiende, maar de 39-jarige Zweed kreeg wel de nodige, dikverdiende aandacht: de kampioen van 2004 en 2007 verlaat de DTM na zeventien jaar om zich volledig op het WK rallycross te richten.

Messentrekker aangehouden in AZC Weert

Een man die verblijft in het asielzoekerscentrum (AZC) in Weert is zondagochtend in het AZC aangehouden nadat hij met messen had gezwaaid. Een andere persoon, die ook in het AZC aanwezig was maar er niet woont, is ook ingerekend.

Tegen 10.30 uur vanochtend vertrokken agenten richting het AZC omdat daar sprake zou zijn van een dreigende situatie. Twee mannen misdroegen zich om nog onbekende redenen. Een van de twee begon vervolgens met messen te zwaaien.

De politie heeft de twee aangehouden. Er raakte niemand gewond.  

Update 15:28 uur
Het incident van vanochtend is ontstaan omdat daar een man illegaal verbleef. Toen COA-medewerkers de ongewenste gast daarop aanspraken, begon de AZC-bewoner bij wie hij in de kamer verbleef te dreigen. Eerst met woorden, daarna met messen. Ook de gast blijkt met messen te hebben gedreigd nadat hij werd verzocht het AZC te verlaten.

Een doortastend optreden van de politie heeft ervoor gezorgd dat er niemand bij het incident gewond is geraakt. De mannen worden verdacht van bedreiging en zitten vast. Wie de gast is en waarom hij met de bewoner in het Weertse AZC was, is niet duidelijk.

Inter blijft in de race om CL-ticket

Internazionale heeft de hoop op een Champions Leagueticket nog niet opgegeven. Dankzij een 0-4 overwinning op Udinese blijft de ploeg in de race.
De ploeg van Luciano Spaletti heeft zichzelf een goede dienst bewezen door op bezoek bij het in de onderste regionen bungelende Udinese te winnen. Ranocchia, Rafinha en Icardi scoorden voor rust en Borja Valero verzorgde het slotakkoord.

De voormalig werkgever van Frank de Boer wist dat het moest winnen om kans te blijven houden op een ticket voor de Champions League. Aanvallen was het devies en dat lieten Candreva, Perisic en Icardi zich geen twee keer zeggen. Binnen tien minuten na de aftrap dwongen zij allemaal keeper Bizzarri tot een redding.

Hij was echter kansloos toen Andrea Ranocchia zijn doel onder vuur nam. Met een krachtige kopbal knikte hij keurig in het hoekje na een corner van Marcelo Brozovic. Daarmee had Inter zijn vroege voorsprong te pakken en gezien het spelbeeld was het eigenlijk alleen maar wachten op de volgende treffer.

Als door een klein wonder kwam die er pas kort voor rust. Rafinha schoot met links raak en in de blessuretijd van de eerste helft deed Mauro Icardi het met rechts. Met die ruime 0-3 marge deed de ploeg zich eigenlijk nog tekort, maar de overwinning was toen al wel binnen.

Het laatste beetje twijfel werd vrijwel direct na het rustsignaal weggenomen door Seko Fofana. De middenvelder van Udinese moest met rood van het veld en de trainer besloot direct een spits te offeren voor een verdediger, om zodoende de schade nog enigszins te beperken. Dat lukte, want alleen Borja Valero wist nog te scoren. Icardi was nog dicht bij zijn tweede van de middag, maar zijn van ruim 35 meter werd geblokt.

Door de overwinning komt Inter nu op 69 punten uit 36 wedstrijden. Ze bivakkeren daarmee op de vijfde plaats, maar houden wel druk op AS Roma en Lazio. De Romeinse ploegen staan allebei op zeventig punten en hebben bovendien een wedstrijd tegoed. Alleen de top 4 mag volgende seizoen meedoen aan de Champions League. Nummer vijf moet het doen met een ticket voor de Europa League.

Marquez zegeviert in GP van Spanje, concurrenten rijden elkaar onderuit

Marc Marquez heeft de Grand Prix van Spanje in de MotoGP gewonnen. De Spaanse Honda-coureur was op het circuit van Jerez de la Frontera de beste en zag zijn enige uitdagers ook nog eens wegvallen in één grote crash.

Jorge Lorenzo kende vanaf de vierde plek een wereldstart en nam gelijk de leiding, voor Dani Pedrosa, Johann Zarco, Cal Crutchlow en Marquez. De Suzuki's van Alex Rins en Andrea Iannone volgden, voor Andrea Dovizioso en de Yamaha's van Valentino Rossi en Maverick Viñales.

Marquez had het mes al snel tussen de tanden en werkte zich via Zarco en Honda-teamgenoot Pedrosa naar de tweede plek. Rins toonde op plek vijf weer aan de snelheid goed te pakken te hebben, maar de Spanjaard ging voor de derde keer in vier races onderuit en kon gaan douchen.

Niet veel later was het ook voor polesitter Crutchlow al klaar: de Brit, rijdend op plek vier, gleed met Honda en al onderuit. Dovizioso en Zarco schoven zo een plekje op, terwijl Lorenzo en de twee Honda's van Marquez en Pedrosa op de podiumposities reden.

Lorenzo moest ondertussen opletten en Marquez passeerde hem na acht ronden. Dovizioso kwam zich melden en de twee Ducati's en twee Honda's sloegen langzamerhand een gaatje richting Zarco en Iannone, die beiden een vrij eenzaam eerste deel van de race reden.

Met zeven ronden te gaan ging het achter leider Marquez helemaal fout: Dovizioso probeerde teamgenoot Lorenzo in te halen, de Ducati's gingen wijd en Pedrosa dook binnendoor. Lorenzo sneed vervolgens naar binnen en kwam in aanraking met Pedrosa, wat ertoe leidde dat de drie heren gezamenlijk hard door de lucht vlogen.

Marquez kwam na de crash niet meer in gevaar, net als Zarco op plek twee. Iannone en Petrucci vochten nog om de derde plek, waar ook Rossi nog in de buurt was. Iannone veroverde de laatste podiumplek, voor Petrucci en Rossi. Jack Miller eindigde als zesde, voor Viñales en de tevreden Alvaro Bautista en Franco Morbidelli.

Hake over nederlaag: "Belachelijk en onwaardig"

sc Cambuur Leeuwarden leek voor gisteren zonder grote problemen verder te gaan in de strijd om promotie/degradatie. Het eerste duel met FC Dordrecht werd met 4-1 gewonnen, dus leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar gisteren voltrok zich een doemscenario. De Dordtenaren wonnen met dezelfde cijfers en waren ook de besten tijdens het nemen van strafschoppen.

Na afloop van de wedstrijd was trainer René Hake dan ook woedend. "Ik ben heel boos, pislink. Tegelijkertijd probeer ik vooral te kijken naar waarom dit fout is gegaan, want ik ben geen supporter maar trainer. We wonnen geen duels, geen tweede ballen, ik heb de jongens geprobeerd naar voren te schreeuwen en met wissels geprobeerd wat te doen", zo liet de trainer aan Voetbal International weten. "Ik heb na afloop in de kleedkamer gezegd dat dit belachelijk en onwaardig is. Een schande dat dit ons overkomt."

Ook routinier Martijn Barto snapte er niks van. "Ik heb er eigenlijk geen woorden voor wat ons is overkomen, we moeten ons helemaal kapot schamen met zijn allen."

Wolff: "Ik ben optimistisch over de toekomst"

Mercedes hoeft zich op de lange termijn nog geen zorgen te maken over het uitblijven van nieuw talent. Het team beschikt op dit moment over Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Esteban Ocon en George Russell. Teambaas Tot Wolff is daar erg blij mee.

"Dit is een luxeprobleem", aldus Wolff tegenover Motorsport.com. "We zijn heel tevreden over hoe Valtteri het momenteel doet en over Lewis hoeven we het niet te hebben - van de huidige grid is hij in mijn ogen de beste coureur. Dan heb je nog de talenten die zich ontwikkelen, zoals Ocon en George. Ik ben optimistisch over de line-up van Mercedes in de toekomst."

De contracten van Hamilton en Bottas lopen na dit seizoen af, waar men verwacht dat een contractverlenging van de eerstgenoemde coureur slechts een kwestie van tijd is. "We hebben er voor een paar dagen of weken niet meer over gesproken, omdat de prioriteit volledig lag op het op de rit krijgen van onze zaken. Dat was heel intens. Maar we zitten duidelijk op één lijn met wat we in de toekomst van elkaar verwachten en het is nu gewoon zaak om tijd te vinden om met elkaar te gaan zitten."

Voor Bottas ligt het iets anders. De concurrentie voor hem komt vooral van Ocon en Russell. "Op dit moment kijken we niet naar coureurs buiten Mercedes, omdat we onze eigen jongens moeten steunen", zegt de Oostenrijker. "Dat heeft de prioriteit. Als je gelukkig bent met je vrouw, kijk je ook niet buiten de deur! Geef ons nog enkele races en dan hebben we er beter zicht op."

Mocht Mercedes ervoor kiezen om Bottas te behouden, dan is de kans groot dat Ocon bij Force India zal blijven. Dat is dan wel weer slecht nieuws voor Russell, aangezien Force India Sergio Perez niet snel zal laten gaan. Normaal gesproken is dát team de meest logische keuze voor de regerend GP3-kampioen, die dit seizoen in de Formule 2 actief is.

Simeone pleit voor wijziging 'uitdoelpunten'

De regels omtrent uitdoelpunten moeten worden aangepast. Dat is de mening van Diego Simeone, trainer van Atlético Madrid. Bij een gelijke score tellen doelpunten die gemaakt worden in de uitwedstrijd dubbel.

Volgens Simeone heeft de ploeg die in de return de uitwedstrijd speelt hier extra voordeel van, mocht het tot een verlenging komen. "Als het op een verlenging aan komt, heeft de uitploeg dertig minuten extra om een doelpunt te maken dat dubbel telt. De thuisploeg niet en dat is oneerlijk", aldus de coach.

Eerder deze week bereikte Simeone met Atlético Madrid de finale van de Europa League door met 1-0 van Arsenal te winnen. De eerste wedstrijd eindigde in een gelijkspel: 1-1.

'Wielrenner Najar betrapt op gebruik CERA'

Gonzalo Najar zou geschorst zijn vanwege het gebruik van CERA. Dat meldt Ciclismo Internacional op hun website. De Argentijnse kampioen zou na de derde etappe van de Vuelta a San Juan een positieve plas ingeleverd hebben. Najar won de vijfde etappe en het eindklassement in de Argentijnse rittenkoers

Ook een ploeggenoot van Najar bij Sindicato Empleados Públicos of San Juan zou betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen tijdens de zevendaagse rittenkoers door Argentinië. De UCI heeft echter nog niets bevestigd over de zaak.

Mocht Najar geschorst worden dan zal de eindzege gaan naar Oscar Sevilla.

Nog veel vragen over steekpartij Den Haag

Na de steekpartij in Den Haag waarbij zaterdag drie mensen ernstig gewond raakten, zijn nog veel vragen onbeantwoord. De politie en de gemeente Den Haag konden zondagmorgen nog geen nieuwe informatie geven over de toestand van de slachtoffers en de motieven en achtergronden van de opgepakte verdachte, die tijdens en na de steekpartij 'allahu akbar' zou hebben geroepen.

"Laten we niet speculeren. De recherche moet nu eerst goed onderzoek doen", zegt een woordvoerster van burgemeester Pauline Krikke. De politie meldde zaterdagavond dat de 31-jarige verdachte, die uit Den Haag komt, "bij de politie alleen bekend is vanwege verward gedrag". "Op dit moment zijn er geen signalen dat er meer speelt."

Kort nadat de politie de man uitschakelde liet zij juist nog weten dat het gevaar nog niet zou zijn geweken. Waarom dat was is niet bekend. Ook is hier verder niet meer over gesproken.

Agenten schoten de man in zijn been na de steekpartij bij het Johanna Westerdijkplein, dichtbij station Hollands Spoor. De gewonden zijn een 21-jarige Zoetermeerder en een 41-jarige Hagenaar. Wie het derde slachtoffer is kan de politie nog niet zeggen. Alle drie waren zaterdagavond buiten levensgevaar.

Op beelden van de arrestatie die door een omstander zijn gemaakt en door Omroep West gepubliceerd, zijn de woorden "allahu akbar" te horen, Arabisch voor God is de grootste.

Nog veel vragen over steekpartij Den Haag
Nog veel vragen over steekpartij Den Haag (Foto: ANP)

Baldassarri boekt tweede Moto2-zege, Bendsneyder net buiten de punten

Moto2-coureur Lorenzo Baldassarri heeft zijn tweede Grand Prix-zege binnen. Na San Marino 2016 was de Italiaan zondag op het circuit van Jerez de la Frontera duidelijk de sterkste, zeker na het wegvallen van Alex Marquez.

Marquez nam vanaf de tweede plek de leiding door polesitter Baldassarri af te troeven, wat Francesco Bagnaia ook deed. Achter Balda reed Brad Binder naar plek vier, voor Joan Mir en Xavi Vierge, terwijl ook Miguel Oliveira vanaf de veertiende plek rap naar voren kwam.

Red Bull KTM-rijders Oliveira en Binder hadden het tempo lekker te pakken: Binder nam plek twee in, zijn Portugese teamgenoot reed naar de vierde stek. Even verderop reed Moto2-rookie Romani Fenati op een prima negende plek, achter Moto3-wereldkampioen Mir.

Voor Fenati was het na zeven ronden klaar: veteraan Mattia Pasini liet hem totaal geen ruimte en Fenati schoof onderuit, terwijl Pasini wél verder kon. Dat gold na tien ronden ook voor Marquez. De Spaanse titelfavoriet probeerde op plek drie een gat naar Oliveira dicht te remmen, maar schoof weg.

Na de val van Marquez had Baldassarri de leiding stevig in handen, voor Oliveira en Bagnaia, die Vierge dan weer achter zich had. Daar veranderde in de slotfase niks meer aan en dus kon Baldassarri eindelijk weer eens een zege bijschrijven, voor Oliveira, Bagnaia, Vierge en Pasini.

Bo Bendsneyder vertrok van de 23e plek en kwam rustig wat naar voren. In de slotfase streed de Nederlander om in de buurt van de punten te komen en na valpartijen van Joe Roberts en Steven Odendaal kwam hij op plek zestien terecht. Er was nog één positie nodig voor een punt, maar Bendsneyder kwam net tekort om Andrea Locatelli te passeren.

Vluchtende inbreker beschadigt meerdere schuttingen

Zaterdagochtend omstreeks 9.30 heeft de politie een 24-jarige inbreker aan de Zantvoortselaan in Heemstede in de kraag gevat. De man werd op heterdaad betrapt door de bewoner van het huis.

De bewoner betrapte de insluiper op het moment dat hij een laptop in zijn handen had. De inbreker liet deze vervolgens vallen waarna een worsteling ontstond. De geveltoerist wist zich los te maken en koos het hazenpad. Getuigen zetten de achtervolging in maar verloren de inbreker uit het oog.

De ondertussen gealarmeerde politie maakte een zoekslag en bij het treinstation zagen agenten een man die voldeed aan het signalement maar toen de man de agenten in de gaten kreeg, ging hij er wederom vandoor.

Op de Schollevaarlaan sprong de man over een schutting een tuin in en hij herhaalde dit bij meerdere tuinen. Meerdere schuttingen raakten beschadigd door de dolle hordeloop. Uiteindelijk vluchtte de geveltoerist een woning in, vernielde het badkamerraam om vervolgens weer naar buiten te kunnen vluchten.

Ditmaal waren de agenten sneller en zetten de woning af waarna de inbreker inzag dat vluchten er niet meer in zat. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor.

Vluchtende inbreker beschadigt meerdere schuttingen (Foto:stockfoto politie.nl)
Vluchtende inbreker beschadigt meerdere schuttingen (Foto:stockfoto politie.nl)

Eindelijk GP-zege voor Öttl, titelfavorieten onderuit

Motorcoureur Philipp Öttl heeft in zijn zesde seizoen in de Moto3 eindelijk zijn eerste zege te pakken. De 22-jarige Duitser zegevierde op het circuit van Jerez de la Frontera tijdens de Spaanse Grand Prix.

Jorge Martin vertrok vanaf poleposition en nam gelijk de leiding, voor teamgenoot Fabio Di Giannantonio, Öttl, Niccolo Antonelli en de verrassend sterke Spanjaard Alonso Lopez. Marco Bezzecchi kwam zich ook snel voorin melden, net als Enea Bastianini, die na een paar bochten wel met kunst- en vliegwerk net overeind wist te blijven.

Na een dikke handvol ronden kwam ook Tony Arbolino, nota bene vertrokken als 21e, zich voorin melden. Bezzecchi had even de leiding in handen, maar Martin bleef constant scherp, terwijl Arbolino en Antonelli om de voorste plekken vochten. Halverwege de race nam Öttl de koppositie over, terwijl inmiddels zo'n tien man nog in de kopgroep zaten.

Vier ronden voor het einde ontstond een kleine schifting, waardoor zes man overbleven. Dat duurde echter niet lang: Canet verremde zich en beukte Martin eraf, waarna ook Bastianini en Arbolino kansloos onderuit gekegeld werden. Öttl pakte de leiding weer terug voor Bezzecchi, die in de titelstrijd zo een mooie slag kon slaan. De jonge Kaito Toba rook ook ineens kansen: hij lag plotseling op plek drie, vier plaatsen beter dan zijn beste resultaat ooit.

Öttl en Bezzecchi vochten om de winst, een grote groep knokte om de derde podiumplek, aangevoerd door Toba en de ver teruggevallen maar weer naar voren gereden Lopez. De strijd om de winst bleef spannend en het was Öttl die in zijn zesde seizoen eindelijk zijn eerste zege wist te pakken. Bezzecchi eindigde als tweede en nam uitgebreid de tijd om zijn concurrent te feliciteren met het mooie duel. 

Achter het vechtende duo ging de derde plek naar Lopez, voor Marcos Ramirez en rookie Jauma Masia, vertrokken als respectievelijk 17e en 25e. Zo leek het aanvankelijk te zijn, maar kort na de finish kwam het bericht door dat Lopez één plek straf heeft gekregen en dus mocht Ramirez naar het podium. 

Man grijpt parkeerwachter bij de keel

De politie hield zaterdag 5 mei rond 18.20 uur een 45-jarige man uit Eindhoven aan op het politiebureau aan de Mathildelaan. Hij wordt er van verdacht eerder die middag een medewerker van Stadstoezicht te hebben mishandeld. 

Rond 17.05 uur was het slachtoffer samen met zijn collega bezig met een parkeercontrole bij Winkelcentrum Woensel. Hij wilde net een bekeuring uitschrijven bij een geparkeerde auto toen de eigenaar van de auto hem aansprak.

De eigenaar van de auto was het niet eens met de bekeuring. De verdachte greep de medewerker Stadstoezicht bij de keel. Daarna ging hij er vandoor. Later die dag kwam de man zichzelf op het politiebureau melden waarop hij werd aangehouden.

Man grijpt parkeerwachter bij de keel (Foto:stockfoto politie.nl)
Man grijpt parkeerwachter bij de keel (Foto:stockfoto politie.nl)

Fun met Funda #99: woonwagen zonder wielen

In de buurt van Coevorden staat een leuk huis te koop. Een royale, vrijstaande woning op 5180 m² eigen grond, met een schitterend dakterras (±200 m²) en een eigen jacuzzi. En duur is het niet, 349.000 euro. Het is echter wel te hopen (en gelukkig ook te verwachten) dat de huidige eigenaren hun inrichting meenemen..

Woonwagen zonder wielen
Woonwagen zonder wielen

Woonwagen zonder wielen
Woonwagen zonder wielen

Woonwagen zonder wielen
Woonwagen zonder wielen

NBA: 'King James' doet het wéér, buzzer beater Belinelli mag niet baten

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben in de tweede ronde van de play-offs in de NBA een 3-0 voorsprong te pakken tegen de Toronto Raptors. Daar moest in eigen huis vooral in het einde nog wel even flink voor geknokt worden.

De Cavaliers waren vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij en hadden geregeld een punt of vijftien voorsprong. In het vierde kwart kwamen de Raptors echter zeer dicht in de buurt en het was volledig aan een aantal knappe plays van LeBron James te danken dat de Cavaliers niet op achterstand kwamen.

Met 8,8 seconden op de klok was het de Britse rookie OG Anunoby die met een fraaie driepunter voor de gelijke stand zorgde: 103-103. Toch kwam het nog goed voor de Cavaliers en dat was te danken aan (wie anders) dan King James. Hij nam de bal, bleef rustig en met 0,1 seconde op de klok viel zijn knappe worp precies in de basket, waardoor de Cavaliers met 105-103 wonnen en de stand op 3-0 zetten.

De Philadelphia 76ers hoopten in eigen huis tegen de Boston Celtics een eerste zege te pakken na twee nederlagen. Het ging zeer lang gelijk op en de Celtics leken het af te maken. Dat lukte echter nog niet, want met een dikke seconde te gaan kreeg Marco Belinelli de bal en de Italiaan werkte die op zeer knappe wijze in de basket: 89-89. Er was dus overtime nodig en na een paar spannende minuten trokken de Celtics met 98-101 toch de winst en dus de 3-0 voorsprong naar zich toe.

James schitterde vooral in de slotfase (Bron: YouTube)

Belinelli houdt de Sixers in leven (Bron: YouTube)

NHL: Capitals en Jets één zege verwijderd van laatste vier in play-offs

De ijshockeyers van de Washington Capitals en de Winnipeg Jets hebben beiden nog één zege nodig om zich te plaatsen voor de Conference Finals in de NHL, de laatste vier van de play-offs.

De Capitals begonnen thuis met een 2-2 stand in de serie aan duel vijf tegen de Pittsburgh Penguins. Jamie Oleksiak bracht de Penguins snel op voorsprong, maar in krap een halve minuut zorgden John Carlson en Brett Connolly dik vijf minuten later voor 2-1. 

Toch gaven de Penguins niet op: Sidney Crosby tekende voor de gelijkmaker, Patric Hornqvist zette de Pens op voorsprong na twee perioden. Evgeny Kuznetsov liet al vroeg in de derde periode de 3-3 optekenen, waarna de Capitals het in de laatste vijf minuten afmaakten: Jakub Vrana maakte de 4-3, TJ Oshi en Lars Eller scoorden beiden nog in een leeg doel.

In Nashville stonden de Predators en Jets tegenover elkaar, ook met 2-2 in de serie als stand. Het ging vooral los in de tweede periode, waarin Kyle Connor twee keer scoorde namens de Jets. Dustin Byfuglien en Paul Stastny troffen ook doel en de goals van Yannick Weber en Ryan Johansen hielden de Predators in leven.

Dat duurde niet lang: na nog geen halve minuut in periode drie was het Mark Scheifele die de 2-5 maakte, waarna Matthieu Perreault de eindstand op 2-6 bepaalde. 

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Slachtoffers steekincident buiten levensgevaar

De slachtoffers van het steekincident aan het Johanna Westerdijkplein in Den Haag zijn alle drie ernstig gewond maar op dit moment buiten levensgevaar. Het rechercheonderzoek naar het incident is in volle gang. De recherche is op zoek naar mensen die camerabeelden hebben van het incident.

Een 31-jarige man uit Den Haag verwondde zaterdagmiddag 5 mei in de omgeving van het Johanna Westerdijkplein in totaal drie mensen met een mes. Bij zijn aanhouding werd hij door de politie in zijn been geschoten.

Beelden
Op social media circuleren filmpjes die door getuigen zijn gemaakt. In verband met het onderzoek krijgt het rechercheteam graag de beschikking over deze beelden. Dan kunnen beelden van vlak voor, tijdens of direct na het steekincident zijn. Mensen met beelden kunnen deze uploaden via het tipformulier op Politie.nl.

Slachtofferhulp
Door Slachtofferhulp Nederland zijn zaterdagmiddag getuigen van het steekincident opgevangen. Mensen die nog geen contact hebben gehad met Slachtofferhulp maar wel behoefte hebben aan opvang, kunnen contact opnemen met de politie via nummer 0900-8844.

Update:

Tweet met video toegevoegd

Man eet 30.000e Big Mac

Als je elke dag McDonald's eet ga je snel dood, want fastfood is de duivel en je bent al een ranzig varken als je één keer gaat 'Maccen', aldus de culinaire experts in de commentsectie hieronder ( )

Toch heeft het gewoonweg alles te maken met moderatie en variatie. Al eet je dagelijks een hamburger, als je verder gevarieerd eet en normaal beweegt is er helemaal niets aan het handje. Je gaat echt niet dood van een beetje fastfood en je wordt er ook niet per se moddervet van. Dat is simpelweg een mythe.

En de Amerikaan in de video hieronder bewijst dat door zijn 30.000e Big Mac naar binnen te werken. Hij at er dagelijks minstens één sinds mei 1972. Gemiddeld zo'n 1.8 per dag.

Kratjesdieven aangehouden na achtervolging

Een 34-jarige en een 22-jarige man uit Amsterdam werden zaterdagmiddag aangehouden nadat zij lege kratten hadden gestolen waar statiegeld op zit. Dit gebeurde rond 13.20 uur bij een supermarkt aan De Stient in Volendam.

Het duo werd betrapt en sloeg daarna op de vlucht. Het tweetal stapte een auto in en reden weg richting de N247. Hier zagen agenten de auto rijden en zij gaven hem een stopteken. De bestuurde negeerde dit en slingerde daarna over de weg. De achtervolging werd ingezet en de politie volgde de auto tot aan Amsterdam.

Op de afslag Industrie-Noord verloor de bestuurder de macht over de auto en kwam hij tot stilstand in de berm. Het tweetal raakte niet gewond en kon daarna worden aangehouden. De Amsterdammers werden overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Schrijfster Renate Dorrestein (64) overleden

Schrijfster Renate Dorrestein is overleden. Haar uitgeverij Podium heeft dat bekendgemaakt. Ze leed aan slokdarmkanker en overleed vrijdagavond in het bijzijn van haar dierbaren in haar woning in Aerdenhout. Dorrestein is 64 jaar geworden.

Volgens haar uitgever verliest de Nederlandse literatuur "een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven".

Schrijfster Renate Dorrestein (64) overleden
Schrijfster Renate Dorrestein (64) overleden (Foto: ANP)

Bloemendaal wint spektakelstuk in hockeyklassieker na shoot-outs

Na een wervelende hockeyshow die op de valreep in 5-5 eindigde, waarbij Bloemendaal terugkwam van een 4-2 achterstand en Amsterdam van een 4-5 achterstand, moesten shoot-outs de beslissing brengen. Bloemendaal miste geen shoot-out en won de eerste play-off wedstrijd.

Het leek alsof alle energie uit de lijven van de Amsterdammers was geperst, nadat ze de 4-2 hadden gemaakt. Daarna was het een en al Bloemendaal. Via een goal van de 39-jarige Jamie Dwyer en twee assists van de Australische veteraan liepen De Mussen in deze hockeyshow uit naar 5-4. Dat Nicki Leijs op de valreep de 5-5 maakte, paste in deze thriller van een wedstrijd.

Tussen de 22ste tot de 24ste minuut was het chaos bij beide teams – er werden drie goals gemaakt – en dat gaf de verhoudingen in de wedstrijd goed weer. Aanvallen was belangrijker dan verdedigen en dat was voor het publiek heerlijk. Dat Amsterdam de 4-2 relatief eenvoudig liet glippen, had het vooral aan zichzelf te wijten. Neem de 4-3: de sterke Australische veteraan Dwyer mocht makkelijk doorlopen en de assist geven aan Yannick van der Drift.

Bloemendaal liet zien mentaal sterk te zijn en was niet van slag van de 4-2 achterstand. Zondag zal het op het eigen Kopje af willen maken tegen Amsterdam.

Amsterdam - Bloemendaal (5-5)
16' 0-1 Roel Bovendeert
22' 1-1 (sc) Boris Burkhardt
23' 1-2 Xavi Lleonart
24' 2-2 Caspar van Dijk
31' 3-2 (sc) Justin Reid-Ross
39' 4-2 Billy Bakker
43' 4-3 (sc) Jamie Dwyer
46' 4-4 Yannick van der Drift
49' 4-5 Tim Jenniskens
70' 5-5 Nicki Leijs
Shoot-outs
71' 5-6 Thierry Brinkman
72' 5-7 Florian Fuchs
72' 6-7 Mirco Pruyser
73' 6-8 Xavi Lleonart
73' 7-8 Justin Reid-Ross
74' 7-9 Jamie Dwyer
74' 8-9 Teun Rohof
75' 8-10 Roel Bovendeert

Van aftasten was geen sprake in de eerste halve finale van de play-offs tussen Oranje-Rood en Kampong. Beide ploegen knalden er vol op en creëerden kans na kans in een snelle op en neer golvende wedstrijd. Gescoord werd er minder: na de 1-1 uitslag in de reguliere speeltijd volgden er shoot-outs, die Kampong naar zich toe trok. Kampong-spits Björn Kellerman: "Een zware pot, lekker om hem te winnen."

Wie in de rust naar de scoreborden keek had misschien gedacht dat je als hockeyliefhebber veel beter in Amsterdam kon zijn, waar Amsterdam toen met 3-2 voor stond tegen Bloemendaal. De 0-0 die in Eindhoven op het bord stond was echter geenszins een bloedeloos gelijkspel: in een snelkookpan werd actie na actie gemaakt. In de beginfase vooral door Kampong, maar al snel golfde het spel snel heen en weer met kansen aan beide kanten. Met name Kellerman had in die eerste helft veel en kwalitatief goede kansen. Hij wist er geen af te maken. "Ik ben blij dat ik kansen kríjg. In plaats van balen dat ik ze mis denk ik meer zo: we creëren kansen, dat is goed. Dat betekent dat dat morgen ook gaat lukken."

Goal maakt iets los bij Oranje-Rood
Kort na rust was het Niek van der Schoot die tekende voor de openingstreffer. Onlangs zei hij op hockey.nl nog dat hij niet vaak scoort, maar áls hij het doet, dan doet hij het wel mooi. Daar viel deze treffer niet onder. "Ik raakte hem eigenlijk verkeerd", vertelt hij. Zijn forehand-schot leek in eerste instantie houdbaar – zeker voor ’s werelds beste keeper, David Harte – maar Harte keerde de bal maar half en zag hem vervolgens tergend langzaam alsnog in de goal rollen. "Het voelde als een bevrijding", vond Van der Schoot. "Ik hoopte dat het iets zou losmaken bij de ploeg, en dat gebeurde ook."

Vorig seizoen zat Kampong in hetzelfde schuitje als Oranje-Rood nu: als nummer vier tegen de nummer één spelen in de play-offs. Toen schakelden ze tegen de verwachtingen Bloemendaal in drie wedstrijden uit, om vervolgens ook de finale te winnen. Kampong had vorig jaar niets te verliezen, maar heeft nu wel de druk als koploper van de reguliere competitie. Kellerman voelt dat niet zo. "In de competitie eindigen er vier kampioenen, zo zie ik dat. Eén van die vier wordt het écht. In die zin verschilt het nu niet van vorig seizoen. Het enige is dat het fijn is dat wij het thuisvoordeel hebben."

Marginaal verschil tussen nummer vier en één op de ranglijst
Oranje-Rood bewees vandaag dat het verschil tussen de nummer vier en één marginaal is in de Hoofdklasse bij de heren. In het spel was dat verschil in de ranglijst nauwelijks op te merken. "Het was een gelijk opgaand duel. Het is heel zuur dat we hem niet pakken. Uiteindelijk geven we simpel de 1-1 weg. Heel onnodig, want we kwamen er in balbezit relatief eenvoudig uit. Toch sluipt er dan iets van onzekerheid in de ploeg, waardoor we de verkeerde keuze maken aan de bal", vond Van der Schoot

Het was oud-captain van Kampong Quirijn Caspers die optimaal van die korte periode van onzekerheid bij Oranje-Rood gebruik maakte. In het begin van het vierde kwart sloeg eerst Lars Balk nog hard voorlangs. Enkele seconden later was er nog een kans en wipte Caspers de bal knap over uitkomende doelman Pirmin Blaak in de touwen: de stand was weer in evenwicht.

Open veld
Vervolgens: Galema, Meulenbroek, De Voogd en Kemperman. Zomaar een greep uit de kansen die er nog volgden voor beide ploegen. "Het was een open veld, omdat je allebei alles op alles gaat spelen", zag Van der Schoot, wat Kellerman beaamde. "Oranje-Rood speelde ook vol op de aanval." Dat maakte dat de toeschouwers, ondanks de weinige goals in de reguliere speeltijd, werden vermaakt met snel en attractief hockey. Aan niets was te merken dat de ploegen wisten dat ze morgen nóg een wedstrijd tegen elkaar spelen.

Aan het eind van het vierde kwart werd het spel harder: beide ploegen probeerden nog één goal te maken en te winnen voor shoot-outs nodig waren. Dat gebeurde niet. Bij Oranje-Rood was Bob de Voogd te geforceerd op zoek naar corners en Kampong werd stelselmatig afgestopt net voor ze de cirkel in konden komen. Shoot-outs dus, met het Eindhovense en meegereisde Utrechtse publiek inmiddels op de banken.

Belangrijke milliseconden
Daarin kwam het uiteindelijk aan op milliseconden. Caspers en De Wijn scoorden voor Kampong beiden vanuit de rebound, nét binnen de tijd. De Voogd legde voor Oranje-Rood juist net ná het fluitsignaal de bal in de goal. Nadat Harte een shoot-out van Muhammad Rizwan knap pakte en Philip Meulenbroek scoorde voor Kampong, was het klaar.

Kellerman stond nog klaar om de laatste shoot-out te nemen en toch nog zijn goaltje mee te pikken vandaag, maar het hoefde niet meer. "Ik neem altijd de laatste. Dat vind ik een lekker gevoel, met die druk erop spelen." Dat hij niet in actie hoefde te komen, daar zal hij niet mee zitten. "Wij namen vier goede shoot-outs. Overtuigend. Dat was het verschil vandaag." Niek van der Schoot trok een andere conclusie: "Aan het eind zat het ons niet mee."

Strijdplan voor zondag
Zondag staat het tweede onderlinge duel al op het programma, wat al beslissend zou kunnen zijn. "Wij moeten niet bang zijn om ons eigen spel te blijven spelen", vindt Van der Schoot. "Want je ziet gewoon dat we het hen daar moeilijk mee kunnen maken." Kellerman houdt het strijdplan van Kampong liefst gewoon hetzelfde. "Het werkt hè. Alleen denk ik dat we morgen nog meer energie gaan leveren, met het thuispubliek achter ons."

Oranje-Rood - Kampong (1-1)
39' 1-0 Niek van der Schoot
54' 1-1 Quirijn Caspers
Shoot-outs
71' 2-1 Benjamin Stanzl
71' 2-2 Quirijn Caspers
72' 3-2 Thomas Briels
72' 3-3 Sander de Wijn
73' 3-4 Robbert Kemperman
74' 3-5 Philip Meulenbroek

Libanon na bijna 10 jaar weer naar de stembus

Voor het eerst in bijna tien jaar kunnen Libanezen zondag een nieuw parlement kiezen. De laatste verkiezingen waren in 2009. Het toen verkozen parlement zou vier jaar aanblijven, maar wegens de burgeroorlog in buurland Syrië en politieke onrust in eigen land werden de verkiezingen twee keer uitgesteld.

De strijd gaat vooral tussen de partij van de soennitische premier Saad al-Hariri en de sjiitische beweging Hezbollah. Hariri zorgde eind vorig jaar voor verwarring, toen hij tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië zijn aftreden aankondigde. Een maand later trok hij dat weer in.

Libanezen in het buitenland konden afgelopen week al hun stem uitbrengen. Het is voor het eerst dat zij mogen stemmen. In Libanon sluiten de stembureaus zondagavond 20.00 Nederlandse tijd.

Libanon na bijna 10 jaar weer naar de stembus
Libanon na bijna 10 jaar weer naar de stembus (Foto: ANP)

Volleyballers Orion dwingen Groningen tot het uiterste in finale

De finale van de Eredivisie in het Nederlandse mannenvolleybal kent zondag een gepaste ontknoping. Topfavoriet Abiant Lycurgus uit Groningen won de eerste twee wedstrijden van de best-of-5-finale tegen Seesing Orion, maar de Doetinchemmers knokten zich volledig terug.

Na winst in wedstrijd drie was het zaterdagavond raak in de vierde ontmoeting. In Doetinchem startten goed en wonnen set één, maar Lycurgus leek het met een simpele zege in de tweede set toch niet meer uit handen te gaan geven.

Niks was minder waar, want een Groningse voorsprong in set drie werd ongedaan gemaakt, Orion won set drie en maakte het in de vierde set af: 25-21, 14-25, 26-24, 25-20. Zondag gaat het vijfde en beslissende finaleduel om 14.00 uur van start in Groningen.

Bij de vrouwen is Sliedrecht Sport op 2-1 gekomen in de finale tegen het Apeldoornse Coolen/Alterno. Dankzij een zeer sterke Lisanne Baak namen de Apeldoornse underdogs brutaal een 0-2 voorsprong in Sliedrecht, maar de titelverdediger rechtte de rug en maakte de wedstrijd toch af: 22-25, 23-25, 25-20, 25-21, 15-13.

Woendsdag volgt in Apeldoorn de vierde ontmoeting, waarbij Sliedrecht de vierde titel in zeven jaar kan pakken. Als Coolen/Alterno weet te verrassen zal de titelstrijd zaterdag in Sliedrecht beslist worden.

Sloëtjes in finale Champions League volleybal

Volleybalster Lonneke Sloëtjes heeft zich met het Turkse Vakifbank geplaatst voor de finale van de Champions League. Tijdens de Final Four in Boekarest werd het Italiaanse Conegliano opzij geschoven.

Bij Conegliano maakte de lang geblesseerde Robin de Kruijf een comeback en het was Sloëtjes die de Turkse setwinst in set één binnen sloeg. Ook in set twee was Sloëtjes weer van groot belang en wederom won Vakifbank de set. 

De wedstrijd kantelde vervolgens volledig. Vakifbank stapelde fout op fout en Conegliano ramde juist het ene na het andere punt binnen, waardoor ze er plots een beslissende vijfde set uit wisten te slepen. 

In de vijfde set nam Conegliano een 12-9 voorsprong, maar de Chinese Zhu Ting stond op en hielp Vakifbank langszij. Op 15-15 vroeg de voormalig bondscoach van Nederland, Giovanni Guidetti, een videochallenge aan na een vermeende overtreding van Conegliano en hij kreeg gelijk: 16-14 en dus de 3-2 winst voor Vakifbank.

In de finale staat de Turkse titelverdediger verrassend tegenover het Roemeense Alba Blaj. De thuisploeg wist het favoriete Galatasaray in vier sets te verrassen en haalde zo als eerste Roemeense club ooit de finale. Die wordt hopelijk wel spannender dan de vorige edities: de vorige zeven Champions League-finales bij de vrouwen eindigden allemaal in 3-0.

Dodelijk ongeluk met tractor in Slootdorp

Zaterdagavond vond rond 19.30 uur vond een dodelijk ongeval plaats op de Molenweg in Slootdorp. Bij het verkeersongeval kwam een 45-jarige man uit Anna Paulowna om het leven. Het slachtoffer fietste over de Kooltuinenweg en sloeg de Molenweg op. Hier reed een landbouwvoertuig met aanhangwagen.

Het slachtoffer kwam in botsing met dit voertuig en kwam ten val. Omstanders begonnen de man direct te reanimeren. Dit werd overgenomen door het ambulancepersoneel. Ondanks de reanimatie overleed het slachtoffer. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

'Dief fietst politie tegemoet'

Zaterdagavond om ongeveer 18.00 uur kregen agenten een melding dat er een fiets was gestolen vanaf de Parallelweg in Bergen op Zoom. De fietsendief zou richting het politiebureau fietsen.

Agenten zijn er lopend en op de fiets achteraan gegaan en zagen dat de man op de fiets richting Hoogerheide reed. Op de Antwerpsestraat hebben ze hem kunnen achterhalen en is hij aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiecellencomplex.

Toen de 39-jarige man uit Bergen op Zoom werd aangehouden troffen de agenten ook nog een tasje aan met sieraden waarvan zij het idee hadden dat ze mogelijk van diefstal afkomstig waren. Dit is gecontroleerd bij de winkel waar ze vandaan kwamen en dat bleek inderdaad zo te zijn. De man zal zondag gehoord worden. 

MLB: Yankees blijven winnen, Red Sox-werper gooit 300e save

De honkballers van de New York Yankees zijn nog altijd niet te stoppen. Thuis tegen de Cleveland Indians werd ook de tweede wedstrijd in de serie gewonnen: 5-2, waardoor de Yankees voor het eerst in twintig jaar veertien zeges boekten in vijftien wedstrijden.

Op bezoek bij de Texas Rangers was er winst voor de Boston Red Sox. Andrew Benintendi was de voornaamste man bij de Red Sox in de wedstrijd, waarin Xander Bogaerts tot één honkslag kwam. Werper Craig Kimbrel maakte het in de laatste inning af en gooide zo zijn 300e save, de jongste MLB-pitcher ooit die dat voor elkaar heeft gekregen en ook nog eens de werper die er het laagste aantal wedstrijden voor nodig had (494).

Uitslagen MLB zaterdag
New York Yankees - Cleveland Indians 5-2
St.Louis Cardinals - Chicago Cubs 8-6
Washington Nationals - Philadelphia Phillies 1-3
Kansas City Royals - Detroit Tigers 2-3
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 5-3
Atlanta Braves - San Francisco Giants 2-11
Chicago White Sox - Minnesota Twins 4-8
Cincinnati Reds - Miami Marlins 0-6
Milwaukee Brewers - Pittsburgh Pirates 5-3
New York Mets - Colorado Rockies 0-2
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 7-4
Texas Rangers - Boston Red Sox 5-6
Arizona Diamondbacks - Houston Astros 4-3
Oakland Athletics - Baltimore Orioles 2-0 (3 extra innings)
Seattle Mariners - Los Angeles Angels 9-8 (2 extra innings)

Een knappe vangbal van Kyle Schwarber van de Cubs op een belangrijk moment in de laatste inning (Bron: YouTube)

Agent van sokken gereden door motorrijder

Zaterdagavond rond 23:15 uur zagen agenten op de fiets een motorrijder over de Vlasmarkt in de richting van de Kromme Weele in Middelburg rijden. Aangezien motorfietsen daar niet mogen komen wilden de agenten de bestuurder aanspreken op zijn gedrag.

De bestuurder wilde kennelijk niet stoppen en gaf, toen hij een stopteken kreeg, vol gas en reed op een van de agenten af. De agent wist de bestuurder van zich af te duwen en kwam ten val op de straat. De motorrijder reed door. Hij doofde zijn verlichting en vluchtte. Via de Seisbinnenbrug, de Seisstraat, het Seisplein, Klein Vlaanderen en de Noordsingel ging hij er vandoor.

Het onderzoek richt zich nu op de identiteit van de motorrijder. Er zijn en worden verschillende getuigen gehoord. Ook gaan camerabeelden uitgekeken worden omdat deze motorrijder daar vrijwel zeker op zal staan. Die beelden zullen vandaag verzameld worden door de politie. Een deel van het kenteken van de motor is bekend bij de agenten. 

De agent raakte lichtgewond als gevolg van de opzettelijke aanrijding. Hij heeft aangifte gedaan.

Higgins of Williams wordt de oudste wereldkampioen snooker sinds 1978

John Higgins en Mark Williams staan in de finale van het wereldkampioenschap snooker. Higgins won in de halve finales van Kyron Wilson en Williams wist zaterdagavond af te rekenen met Barry Hawkins. Beide finalisten zijn al vaker wereldkampioen geweest en strijden weer om de wereldtitel. 

Higgins had zaterdag nog vier frames nodig tegen Wilson en de oude meester liet zien waarom hij in de finale hoort te staan. Met breaks van 136, 100 en 98 wist hij de partij naar zich toe te trekken. Het werd 17-13. 

Williams keek tegen een 7-9 achterstand aan tegen Hawkins. Na de ochtendsessie stond het verschil van twee frames nog steeds op het bord (11-13). Pas bij 16-15 kwam The Welsh Potting Machine een eerste keer op voorsprong. In de slotfase stapelden beide spelers de fouten op. Uiteindelijk bleek Williams het best tegen de druk bestand en won hij een eindeloos durend 32ste frame op de zwarte bal. Het werd 17-15. 

Het wordt de vierde WK-finale voor Williams. In 1999 verloor hij met 18-11 van Stephen Hendry. Een jaar later werd hij wereldkampioen door zijn landgenoot Matthew Stevens met 18-16 te verslaan en in 2003 moest de Ier Ken Doherty eveneens met 18-16 voor de bijl. Sinds die tweede titel schopte hij het nog slechts één keer tot de halve finales (2011) en twee keer tot de kwartfinales (2006 en 2016). Vorig jaar wist Williams zich niet eens te kwalificeren voor het WK en dacht nog aan stoppen. Dit seizoen ging echter goed en hij won de Noord-Ierland Open, de German Masters en het WK six red. 

Higgins won het WK al in 1998, 2007, 2009 en 2011. Vorig jaar haalde hij de finale en zag Mark Selby er met de beker vandoor gaan. Met een vijfde wereldtitel zou The Wizard of Wishwaw even goed doen als Ronnie O’Sullivan. Alleen de Schot Stephen Hendry (7), de Engelsman Steve Davis (6) en de Welshman Ray Reardon (6) doen nog beter.

Samen met O’Sullivan vormen Williams (43 jaar) en Higgins (42 jaar) “The class of ’92”. De drie spelers werden in 1975 geboren en werden in 1992 profspeler. Vanaf maandagavond is het trio goed voor twaalf wereldtitels. Eén van hen wordt morgen de oudste wereldkampioen sinds de Welshman Ray Reardon in 1978 zijn zesde wereldtitel pakte. 

De finale wordt zondag en maandag over vier sessies naar een best of 35 frames gespeeld. De winnaar mag 425.000 pond (481.000 euro) bijschrijven, de runner-up krijgt een cheque van 180.000 pond (204.000 euro) overhandigd.

Camper over de vangrail na conflict

Een bestuurder (58) raakte zaterdag 5 mei gewond nadat hij met zijn camper op de A58 van de weg raakte. De oorzaak was vermoedelijk een verkeersconflict met een medeweggebruiker.

Het ongeval gebeurde rond 18:30 uur bij knooppunt Sint Annabosch van Tilburg richting Breda. De twee weggebruikers hadden vermoedelijk een verkeersconflict en haalden elkaar telkens in. De medeweggebruiker trapte vervolgens onnodig op zijn rem waardoor de camperbestuurder moest uitwijken.

Het voertuig kwam in een slip en kwam over de vangrail in de bosschages terecht. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. De medeweggebruiker krijgt een proces-verbaal.

Van Gerwen, Noppert en Wattinema naar finaledag in Sinfeldingen

Michael van Gerwen, Danny Noppert en Jermaine Wattinema staan in de achtste finales van de European Darts Grand Prix. De darters wonnen in het Duitse Sinfeldingen zaterdag hun partij in de tweede ronde. 

Wattinema kwam als eerste in actie. Hij trof landgenoot Jelle Klaasen en die kwam sterk uit de startblokken. The Cobra pakte een 0-3 voorsprong. Vanaf dat moment ging het echter mis Klaasen, die vijf pijlen miste voor 4-0 en zes pijlen voor 4-2. Wattimena kwam terug in de partij en brak Klaasen met een veertiendarter in leg acht. The Machine Gun maakte het daarna in zijn eigen leg af via dubbel 10 (6-4).

Noppert trof Gerwyn Price. Met een 127-finish op de bullseye wist Noppert zijn tegenstander uit Wales te breken in de achtste leg. Price wist echter knap terug te komen tot 5-5, waarna Noppie ijzig koel bleef in de beslissende leg. Hij won met 6-5 en treft in de volgende ronde Peter Wright. Van Gerwen won 'regulier' met 6-2 van Alan Tabern. Darren Webster wacht zondagmiddag in de achtste finales. 

Voor Jan Dekker was zaterdag geen leuke dag. Hij ging er met 6-0 af tegen Simon Whitlock. Vincent van der Voort kwam nog dichtbij Rob Cross. Hij begon allesbehalve scherp aan de wedstrijd: na drie legs stond hij met 3-0 achter tegen de wereldkampioen. Die voorsprong leek Cross lange tijd vast te houden, maar de regerend wereldkampioen liet Van der Voort terugkomen tot 5-5. Voltage herpakte zich echter net op tijd en wist de Nederlander te verslaan.

Uitslagen European Darts Grand Prix - tweede ronde
Ian White 6-1 Madars Razma
Dave Chisnall 6-5 Matt Padgett
Jelle Klaasen 3-6 Jermaine Wattimena
Joe Cullen 6-5 Martin Schindler
Gerwyn Price 5-6 Danny Noppert
Michael Smith 6-5 Arron Monk
Kim Huybrechts 4-6 Kyle Anderson
Simon Whitlock 6-0 Jan Dekker

Daryl Gurney 4-6 Jamie Lewis
Darren Webster 6-3 Robert Marijanovic
Mervyn King 4-6 Paul Nicholson
Mensur Suljovic 6-5 Jamie Caven
Michael van Gerwen 6-2 Alan Tabern
Peter Wright 6-2 Kirk Shepherd
John Henderson 4-6 James Wade
Rob Cross 6-5 Vincent Van der Voort

Derde ronde (vanaf 13.00 uur)

Michael van Gerwen - Darren Webster
Dave Chisnall - Ian White
Jamie Lewis - Paul Nicholson
Michael Smith - Jermaine Wattinema
Peter Wright - Danny Noppert
Joe Cullen - Kyle Anderson
Mensur Suljovic - Simon Whitlock
Rob Cross - James Wade

Vrouw wil zevende DNA test om de vader van haar kind te vinden

Wat moet je als je een kind hebt, maar geen flauw idee hebt wie de vader is? Precies, dan ga je op zoek en probeer je middels DNA tests te bewijzen wie de vader is. Zo ook de vrouw in de video hieronder. Opvallend is dat dit de zevende man is die ze de test laat doen. 

Dat het altijd nóg gekker kan bewees jaren geleden de vrouw in onderstaand filmpje toen die voor de zeventiende keer een vaderschapstest moest doen om de vader van haar kinderen te vinden. Let niet op de montagegrap, een origineel kon ik niet vinden

FC Porto zonder te spelen kampioen

FC Porto zaterdag voor de 28ste keer kampioen van Portugal geworden. De koploper is niet meer te achterhalen door Sporting Lissabon en Benfica, die zaterdag in een directe confrontatie punten lieten liggen: 0-0.

De ploeg van trainer Sérgio Conceição speelt morgenavond voor eigen publiek tegen CD Feirense en kan dan het kampioenschap vieren. Porto won tot nu toe 26 van de 32 wedstrijden en verloor er slechts twee.

Sporting Lissabon en Benfica hebben evenveel punten, maar Sporting staat op de tweede plaats dankzij een beter onderling resultaat. De tweede plaats in Portugal geeft recht op Champions League-voorronde.

FC Dordrecht door na stunt op Cambuur, Almere City plaatst zich ook voor volgende ronde

FC Dordrecht heeft zich geplaatst voor de halve finale van de play-offs om promotie. FC Dordrecht leek kansloos na een 1-4 nederlaag tegen SC Cambuur, maar maakten die achterstand goed door zelf met 1-4 te winnen in de reguliere speeltijd.

Er leek in de eerste niets aan de hand voor SC Cambuur. De Friezen kwamen op een 1-0 voorsprong via Issa Kallon. In de tweede helft maakte Jeremy Cijntje na drie minuten de gelijkmaker. Jafar Arias maakte er tien minuten later 1-2 van, waarna Denis Mahmudov nog twee goals maakte voor de uitploeg. 

Een strafschoppenserie moest daardoor onverwachts beslissing brengen. Namens Cambuur miste Daniel Crowley de eerste penalty, de rest van de strafschoppen werd allemaal benut, waardoor Sparta in de halve finale van de play-offs nu speelt tegen FC Dordrecht.

Dordrecht viert feest met het uitvak. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Dordrecht viert feest met het uitvak. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Almere City
Almere City FC heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de Jupiler Play-Offs. De ploeg van Jack de Gier won op eigen veld ook de tweede ontmoeting met MVV Maastricht: 3-2. Dat was meer dan genoeg nadat ze eerder met 3-1 hadden gewonnen in Maastricht.

MVV kwam wel op voorsprong tegen Almere City via Christophe Janssens, maar vlak voor rust maakte Silvester van der Water de gelijkmaken. In het begin van de tweede helft kwamen de Limburgers opnieuw op voorsprong, nu door Jonathan Okita.

Via Sherjill MacDonald kwam Almere City in de 77ste minuut weer op gelijke hoogte. Acht minuten maakte MacDonald ook de 3-2 voor de thuisploeg, waardoor Almere het in de volgende waarschijnlijk moeten opnemen tegen Roda JC.

FOK! Wat een weer: lekker weertje

Vandaag schijnt de zon overal volop en blijft het droog. De maximumtemperaturen komen op de meeste plaatsen uit rond 25°C. In het Waddengebied blijft de temperatuur iets achter met 21°C. Er staat een matige oostelijke wind. In de middag kan de wind langs de (zuid)westkust vanaf zee gaan waaien met enige afkoeling tot gevolg.

In de nacht naar maandag blijft het onbewolkt en droog. De minima liggen rond 11°C. De wind is oost tot zuidoost en landinwaarts zwak, in de kustgebieden matig.

Maandag overdag is het opnieuw zonnig en droog. De temperatuur loopt in de middag op naar 24°C langs de noordkust en 27°C in het zuiden. Op de Wadden wordt het ongeveer 22°C. Er staat een matige oostelijke wind, in de middag waait de wind langs de zuidwestkust opnieuw vanaf zee.

De dagen daarna zonnig en warm weer. Vanaf woensdag meer bewolking en een toenemende kans op regen of enkele buien. Vanaf donderdag dalen de maxima naar waardes onder normaal, m.u.v. vrijdag.

(Bron: KNMI)

Nederland
 

Prachtig weer in Kempen (D) net over de grens bij Venlo. Daar vinden de Highland Games  plaats.  (Foto: Spylacopa_68)
Prachtig weer in Kempen (D) net over de grens bij Venlo. Daar vinden de Highland Games plaats. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gewonden en vermisten instorting Poolse mijn

Reddingswerkers zoeken in een mijn in het zuiden van Polen naar vier vermiste mijnwerkers. Door een aardschok kwamen op zaterdagmiddag zeven kompels op bijna een kilometer diepte vast te zitten in een kolenmijn in Jastrzebie-Zdrój, op de grens met Tsjechië. Twee van hen zijn na een urenlange operatie uit de mijn bevrijd en reddingswerkers hebben contact met een derde.

Een woordvoerder van de hulpdiensten zei tegen televisiezender TVN24 dat het werk bemoeilijkt wordt door hoge concentraties methaangas in de mijngangen. De twee geredde mijnwerkers zijn zwaargewond. De oorzaak van de beving is niet bekend.

Gewonden en vermisten instorting Poolse mijn
Gewonden en vermisten instorting Poolse mijn (Foto: ANP)

Mexicaanse politie vindt busje vol lijken

De Mexicaanse politie heeft zaterdag in een bestelbusje negen lichamen gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie behoorden de slachtoffers tot een groep van elf mannen die donderdag werden ontvoerd in Tixtla, een stad in de zuidelijke deelstaat Guerrero.

Guerrero geldt als een van de gevaarlijkste streken in Mexico. Er wordt veel papaver gekweekt voor de heroïneproductie en verschillende drugskartels strijden er met elkaar om de macht.

Vorig jaar kwamen meer dan 29.000 mensen om het leven door het drugsgeweld in Mexico.

Mexicaanse politie vindt busje vol lijken
Mexicaanse politie vindt busje vol lijken (Foto: ANP)

Alonso bekroont WEC-debuut met winst in 6 uur van Spa

De 6 uur van Spa-Francorchamps, deel uitmakend van het World Endurance Championship, is zaterdag gewonnen door de #8 Toyota. Die auto werd bestuurd door Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima en WEC-debutant Fernando Alonso.

Alonso en zijn teamgenoten veroverden eerder al de poleposition en hadden de touwtjes tijdens de race stevig in handen. In de slotfase werd Alonso nog opgejaagd door Toyota-stalgenoot Mike Conway in de #7, maar nadat bleek dat beide auto's problemen hadden met de temperatuur in de versnellingsbak werd niet meer tot de limiet gereden.

Alonso kon standhouden en pakte de winst, samen met Buemi en Nakajima. Conway eindigde zo als tweede, met teamgenoten Kamui Kobayashi en Jose Maria Lopez. G-Drive Racing met onder meer Jean-Eric Vergne won in de LMP2-klasse, waar Racing Team Nederland het tot technische problemen bijzonder goed deed. Ford Chip Ganassi pakte de winst in de LMGTE Pro, Aston Martin reed naar de winst in de LMGTE Am. 

Tjechoslowaakse ijshockeyderby gaat tot het gaatje op WK

Op het WK ijshockey in Denemarken was het zaterdag op de tweede dag van het toernooi gelijk tijd voor een van de krakers in de sport. Tsjechië en Slowakije stonden tegenover elkaar en dat is altijd weer een bijzonder prestigieuze strijd, zeker in dé nationale sport in Slowakije.

Vooraf lieten de fans van beide landen zien dat ook dergelijke derby's gewoon vriendelijk benaderd kunnen worden: Tsjechische en Slowaakse fans brachten de dag samen door in Kopenhagen en stonden gezellig in één gezamenlijke tent feest te vieren richting de clash.

Michal Kristof bracht de Slowaken al binnen acht minuten op voorsprong, maar Dominik Kubalik tekende vroeg in de tweede periode voor de gelijkmaker. NHL-veteraan Andrej Sekera scoorde de 1-2 namens de Slowaken en lang leek het erop dat de underdog ging winnen.

De Slowaakse goalie Marek Ciliak, spelend bij het Tsjechische Kometa Brno, deed het geweldig, maar tien seconden voor het einde ging het dan toch fout: uitgerekend zijn pas 19-jarige teamgenoot bij Brno, Martin Necas, verschalkte Ciliak kort voor tijd.

Er moest dus overtime gespeeld worden en daarin ging het even flink fout voor Necas: de tiener schaatste hard op het doel af, ging erlangs en ramde op volle snelheid tegen de boarding, waarna hij gestrekt op het ijs ging, waar Ciliak de eerste was die hem bij kwam staan.

Necas schaatste gelukkig zelf richting de bank en leek verder relatief in orde te zijn. Dmitrij Jaskin maakte vervolgens definitief een einde aan de Slowaakse hoop, door de winnende goal binnen te schieten: 3-2.

In dezelfde groep was het Enzo Corvi die Zwitserland met de golden goal in overtime aan de 3-2 winst hielp op Oostenrijk, terwijl Frankrijk met 6-2 een maat te groot was voor het nog weinig indrukwekkende Wit-Rusland.

In groep B was het Rudolfs Balcers die in overtime tegen Noorwegen namens Letland de winnende goal maakte: 3-2. Zuid-Korea scoorde per ongeluk één keer tegen Finland, dat met 8-1 veel te sterk was voor de op het hoogste niveau teruggekeerde Koreanen. Het thuispubliek had tot slot weinig te juichen, want de Amerikaanse ploeg - vol NHL-talent - was met 4-0 te sterk.

De hoogtepunten van de Tsjechoslowaakse derby (Bron: YouTube)

Sensatie Rotterdamse basketballers, Den Bosch uitgeschakeld

In de eerste ronde van de play-offs in de Dutch Basketball League heeft Forward Lease Rotterdam voor een daverende sensatie gezorgd. De ploeg schakelde New Heroes Den Bosch uit door in Brabant de derde en beslissende wedstrijd te winnen.

Den Bosch won in de Maaspoort nog het eerste duel, waarna Rotterdam met pijn en moeite de tweede wedstrijd won. Zaterdag zaten de Rotterdammers er in Den Bosch vanaf het begin bovenop en de 38-47 ruststand gaf al aan welke kant het op ging. 

Toch kwam Den Bosch weer dichterbij en in het vierde kwart kwam de stand zelfs op 74-75 te staan. Malik Morgan bracht de thuisploeg bij 80-79 eindelijk weer eens op voorsprong, maar Rotterdam maakte het toch af: het was uiteraard topschutter Ordane Kanda, goed voor maar liefst 36 punten, die het duel in de slotminuut besliste, waardoor Rotterdam met 89-92 won.

ZZ Leiden had het in de beslissende wedstrijd tegen Aris Leeuwarden niet makkelijk in de eerste helft, maar de Friezen werden in het derde kwart overrompeld (17-1). Die klap kwam Leeuwarden niet meer te boven en met 66-55 trok Leiden de winst en dus de plek in de halve finales naar zich toe.

Dinsdag beginnen de halve finales. Rotterdam speelt dan tegen het Groningse Donar, terwijl het Zwolse Landstede Basketbal bezoek krijgt van Leiden. 

'Trump liet voorstanders Iran-deal bespioneren'

Medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben een Israëlisch inlichtingenbedrijf ingehuurd om de privélevens uit te pluizen van oud-medewerkers van president Barack Obama die een rol speelden bij de totstandkoming van het atoomakkoord met Iran. Het doel was om de overeenkomst in diskrediet te brengen. Dit onthult de Britse krant The Observer, de zondagseditie van The Guardian.

De Trump-medewerkers zouden het bedrijf vorig jaar mei hebben benaderd na afloop van een bezoek van Trump aan Israël. Het bedrijf moest ,,vuil" verzamelen over Ben Rhodes en Colin Kahl, veiligheidsadviseurs van respectievelijk Obama en diens vice-president Joe Biden. Ook journalisten met wie de twee contact hadden zouden zijn onderzocht.

Iran beloofde in 2015 het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties. De Amerikaanse president Donald Trump wil af van de overeenkomst en de sancties tegen het regime in Teheran weer verscherpen. Uiterlijk op 12 mei neemt hij hierover een beslissing.

'Trump liet voorstanders Iran-deal bespioneren'
'Trump liet voorstanders Iran-deal bespioneren' (Foto: ANP)

Vijf gewonden door afbreken balkon in Alkmaar

In Alkmaar zijn vijf mensen gewond geraakt toen het balkon op de eerste verdieping waarop zij stonden, afbrak. De vijf zijn naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek, meldt de politie. Het lijkt er in eerste instantie op dat ze niet zeer ernstig gewond zijn.

Op het balkon van het huis aan de Bannewaard stonden in totaal zes mensen. Hoe het balkon naar beneden kon komen is nog niet bekend.

Laatste reviews en specials
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
©FOK.nl e.a.