Fed Cup-team verliest in AustraliŽ en degradeert uit Wereldgroep

Het Nederlandse Fed Cup-team is zondag na drie jaar op het hoogste niveau uit de Wereldgroep gedegradeerd naar Wereldgroep II. Oranje verloor met 4-1 van Australië.

Lesley Kerkhove had zaterdag nog gewonnen tegen Samantha Stosur, de nummer 58 van de wereld en oud winares van de US Open. Zondag tegen Ashleigh Barty (WTA-19) kon ze tot 4-4 in de eerste set goed meekomen tegen de 21-jarige Australische, maar daarna was ze kansloos tegen haar. Kerkhove is zelf de nummer 210 van de wereld. De Nederlandse verloor in twee sets van Barty: 6-4, 6-2.

Quirine Lemoine (WRA-295) verloor ook in twee sets van Daria Gavrilova (WTA-24): 6-3, 6-2. In het afsluitende dubbelspel, dat alleen voor de statistieken was, verloren Demi Schuurs en Kerkhove van Destanee Aiava en Gavrilova: 6-3, 6-2.

Bondscoach Paul Haarhuis kon in Wollongong niet met de sterkste ploeg aantreden. Kiki Bertens, Richèl Hogenkamp en Arantxa Rus hadden afgezegd voor het Fed Cup-duel in Australië. De ontmoeting aan de andere kant van de wereld paste niet in hun schema.