Facebook wil reikwijdte EU-regels beperken

Mark Zuckerberg zit dan wel (op een kinderzitje) uitdrukkingsloos te vertellen dat hij écht wil dat Facebook meer respect gaat krijgen voor de privacy van diens gebruikers, maar tegelijk neemt hij maatregelen om te voorkomen dat binnenkort bijna al zijn gebruikers onder de nieuwe Europese privacywetgeving vallen.

The Zuck wil dat de regelgeving alleen gaat gelden voor Europese leden. Facebook bevestigt dat besluit aan persbureau Reuters.

Facebooks internationale hoofdkantoor staat - zodat er vrijwel geen belasting hoeft te worden betaald - in Dublin en het Amerikaanse hoofdkwartier is gevestigd in het Californische Menlo Park. Alle gebruikers buiten de VS en Canada hebben daardoor een contract met Facebooks Ierse dochteronderneming en vallen onder het Europese privacyregime.

Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) die 25 mei in werking treedt, worden de Europese privacyregels strikter. Overheden, bedrijven en andere organisaties worden dan verplicht aan te tonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe die worden gebruikt en beveiligd.

Facebook wil dat de 1,5 miljard gebruikers uit Afrika, Azië, Australië en Latijns-Amerika gaan vallen onder Amerikaanse regelgeving. Op overtredingen van de Europese richtlijn staan namelijk boetes tot 4 procent van de wereldwijde omzet. Voor het socialenetwerkbedrijf kan dat in de honderden miljoenen lopen.

Facebook laat in een verklaring weten dat de Europese privacyinstellingen ook beschikbaar zijn voor de rest van de wereld. "We passen overal dezelfde privacybescherming toe, ongeacht of uw overeenkomst met Facebook Inc. of Facebook Ireland is."

Hoe het met die geweldige bescherming gesteld is blijkt uit de recente reeks schandalen.

Facebook wil reikwijdte EU-regels beperken
Facebook wil reikwijdte EU-regels beperken (Foto: BuzzT)