Biatlete Koukalova over eetproblemen: "Coach noemde me een dik zwijn"

Biatlete Gabriela Koukalova heeft het nodige naar buiten gebracht over haar eetproblemen. De 28-jarige Tsjechische, in 2015/16 eindwinnares van de World Cup, doet dat na een roerige periode: afgelopen seizoen kwam ze niet in actie en onlangs kondigde ze aan komend seizoen ook over te slaan, waarbij ze twijfelt of ze überhaupt ooit nog terugkeert.

"Het begon op mijn 17e, toen ik in het juniorenteam zat", aldus Koukalova. "Ik had daar een coach die denk ik weinig verstand had van de vrouwelijke geest en ook niet wist hoe je met tieners moet communiceren, want hij noemde me een dik zwijn. Hij liet me op een gegeven moment voor een spiegel staan, toen ik iets minder woog dan nu, en zei dat ik ronduit kut was, waarna hij mijn eten in het toilet gooide."

Koukalova zegt dat het eten vanaf dat moment een obsessie werd. "Ik probeerde allerlei onzin. Tijdens het winterseizoen stond ik constant op de weegschaal: als ik tevreden was at ik ontbijt én lunch, maar avondeten ging er sowieso niet in. Als ik niet tevreden was, was het de hel. Ik ging soms acht keer per dag naar het toilet om te kotsen en dronk soms hooguit een paar slokjes water."

Toch ging het niet verkeerd, sportief gezien dan. "Ondanks alles wist ik tussen 2012 en 2014 wedstrijden te winnen en pakte ik twee medailles op de Spelen in Sochi. Kort na die Spelen bereikte ik mijn limiet: mijn lichaam was te zwak en ik ging eindelijk normaal eten. Mijn lichaam was echter zo verrot, dat ik daardoor juist enorm aan begon te komen, meer dan tien kilo in een paar maanden."

Pas in 2015 kwam Koukalova er echt bovenop. Haar kersverse echtgenoot bracht haar in contact met een diëtist, die enige uitleg gaf: "Het ging hier duidelijk om een psychologische zaak, haar lichaam was prima in orde. Elke keer als ze iets at voelde ze zich ontzettend schuldig. Ze had een compleet verknipt beeld van de realiteit, zoals iedereen met anorexia."

De Tsjechische is met haar problemen naar buiten gekomen om mogelijk anderen te helpen. "Ik wil jonge sporters waarschuwen, zodat ze niet door de hel heen hoeven te gaan waar ik wel doorheen ben gegaan."

Koukalova in actie in de World Cup (Pro Shots/Citypress24)
Koukalova in actie in de World Cup (Pro Shots/Citypress24)