'Biatlon verkeert in crisis door dopingschandaal president'

Het zal de biatlonfan waarschijnlijk niet ontgaan zijn, maar voor hen die toch even niet opgelet hebben vertellen we het nog maar in het kort: bij het hoofdkantoor van biatlonbond IBU is een inval gedaan, net als in het huis van IBU-president Anders Besseberg. Kortweg komt het erop neer dat Besseberg ervan verdacht wordt flink wat smeergeld aangenomen te hebben van Russische (sport)autoriteiten, om zo positieve dopingtests van Russische biatleten weg te moffelen. 

Dat is al schandalig genoeg natuurlijk, maar het ging ook niet om één of twee tests: maar liefst 65 tests zouden dankzij meneer Besseberg min of meer genegeerd zijn, waardoor onder meer op het WK van 2017 gewoon Russen konden starten die, zonder dat verder iemand het wist, positief getest hadden op doping. De IBU-president, wat hij al sinds de oprichting in 1993 is, zou op deze manier al enkele jaren een extra zakcentje 'verdiend' hebben.

Besseberg is inmiddels voorlopig opgestapt, secretaris-generaal Nicole Resch zou er vanaf geweten hebben en zit eveneens in de problemen. Dat iemand het over een crisis heeft komt dan ook niet uit de lucht vallen. Het zijn de woorden van niemand minder dan Johannes Thingnes Bø, de grote uitdager van World Cup-winnaar Martin Fourcade. "De leiders vertellen ons over schone sport, maar als dan de baas verdacht wordt van het aannemen van smeergeld om dopinggebruik te verdoezelen...erger kan niet", zegt hij. "We moeten wel wachten tot er bewijs is om iemand te veroordelen."

Afwachten dus, maar het ziet er even behoorlijk slecht uit voor het biatlon.