'Biatlonpresident verdoezelde 65 Russische dopingtests'

De president van de internationale biatlonfederatie IBU, Anders Besseberg, zou maar liefst 65 positieve dopingtests van Russische biatleten verdoezeld hebben. Dat melden Noorse media en het Franse Le Monde. 

Bij het hoofdkantoor van de IBU in Salzburg werd eerder deze week een inval gedaan door de Oostenrijkse autoriteiten, net als in de Noorse woning van de 72-jarige Besseberg, die de IBU al sinds de oprichting in 1993 leidt. Het zou gaan om zowel fraude of corruptie als aan doping gerelateerde zaken, en vermoedelijk een combinatie van beiden: volgens diverse media wordt Besseberg ervan beschuldigd Russisch smeergeld aangenomen te hebben om positieve dopingtests te doen verdwijnen.

"We worden ervan beschuldigd dat we verdachte bloedtesten niet opgevolgd hebben, en dat Russische sporters met verboden middelen in hun lichaam mee konden doen aan onder meer het WK in Hochfilzen in 2017", reageerde Besseberg. Volgens hem is het lastig zeggen of er op dat WK atleten met doping aan de start stonden: "Het is altijd de vraag of je als IBU alles gedaan hebt om dat te voorkomen. Als we iedereen getest hadden, dan wel, maar dat is praktisch onmogelijk en niemand doet dat", aldus het verweer van de Noor.

Bessberg zegt zelf niks te verbergen te hebben. "We hebben de regels gevolgd, maar ik weet niet hoe de onderzoekers er tegenaan kijken. Ik denk niet dat ik iets te verbergen heb en dat heb ik aangetoond door alle vragen van de autoritieiten te beantwoorden", zegt de IBU-president, die aan heeft gegeven zijn taken vooralsnog neer te leggen. De eerste vicepresident, de Rus Viktor Maygurov, heeft laten weten op dit moment niet naar voren te zullen stappen als interim-president en heeft dat stokje overgedragen aan een andere vicepresident, de Oostenrijker Klaus Leistner.