Hauer vond Blade Runner-sequel nutteloos

Rutger Hauer vond Blade Runner 2049, het langverwachte vervolg op zijn Amerikaanse doorbraak, "nutteloos". Dat zegt de Nederlandse acteur op het festival van Berlijn in een interview met The Hollywood Reporter. Het is de eerste maal dat Hauer zich op deze manier uitlaat over de film.

Beide films spelen zich af in een toekomst waarin wordt gejaagd op 'replicants', kunstmatige mensen. In het eerste deel vertolkte Hauer een van die replicants. "Het vervolg zag er prachtig uit", beaamt Hauer in het gesprek. "Maar ik blijf maar worstelen met de vraag waarom de film precies gemaakt moest worden. Ik geloof in de uitspraak dat dingen als ze zó mooi zijn met rust gelaten zouden moeten worden."

Hauer stelt dat de eerste Blade Runner "niet over de replicants ging, maar over wat het betekent om mens te zijn. Net als E.T. Maar ik kon maar niet duiden wat het thema van de tweede film was. Het draait niet om de personages, er is geen humor, er is geen liefde, er is geen zien. Je ziet dat het een prachtige hommage aan onze eerste film is. Maar dat is voor mij niet genoeg." Hij voegt er overigens aan toe dat "het totaal niet belangrijk is wat ik vind."

Verder bekent de 74-jarige acteur in het interview veel spijt te hebben van het afwijzen van de hoofdrol in de Duitse oorlogsthriller Das Boot. "Ze wilden mij voor de hoofdrol. Maar ik dacht dat het een boyscout-film onder water was; ik zei nee. Anderzijds kon ik daardoor wel ja zeggen tegen Blade Runner. Anders had ik tijdens het draaien van die film al op de set van Das Boot gestaan."

Hauer vond Blade Runner-sequel nutteloos
Hauer vond Blade Runner-sequel nutteloos (Foto: BuzzE)