Excellerende Kingsbury pakt goud op moguls

Freestyleskiër Mikael Kingsbury is voor het eerst olympisch kampioen geworden. De 25-jarige Canadees, meervoudig wereldkampioen en oppermachtig in de wereldbeker, zette in de finale op de moguls een formidabele run neer en pakte daarmee de olympische titel. Zilver ging naar Matt Graham (Australië) en brons was voor Daichi Hara (Japan).

In de tweede finalerun viel één van de grote favorieten uit. De Japanse wereldkampioen Sho Endo kwam ten val en moest bij de derde finale run toekijken. Daarin kwam de top zes uit de tweede run in actie. Marc-Antoine Gagnon zette als eerste een score neer, maar deze was normaal gesproken niet genoeg voor een medaille. De Noor Vinjar Slatten kwam als tweede de heuvel af, maar hij ging al snel onderuit. 

De Australiër Matt Graham zette met 82,57 de eerste topscore neer en zag dat Casey Adringa, die Friese roots heeft, bij zijn tweede jump op zijn kont terechtkomen. Dat betekende dat Graham al zeker was van een medaille met nog twee deelnemers te gaan. Goud werd het echter niet voor Graham, die de Mikael Kingsbury zag excelleren. De Canadees scoorde 86,63 en zette daarmee de beste score van het hele toernooi neer.

De druk lag nu bij de jonge Japanner Daichi Hara, die als laatste naar beneden mocht gaan. De 20-jarige zette een solide run neer maar scoorde met 82,19 lager dan Kingsbury en Graham en pakte brons.