NSB-kinderen: 'Haal IS-kinderen uit het Kalifaat'

NSB-kinderen, verenigd in De Stichting Werkgroep Herkenning en journalist annex historicus Chris van der Heijden roepen in het Algemeen Dagblad op om hulp voor kinderen die in het kalifaat verblijven. Jeanne Diele-Staal, dochter van NSB'ers en secretaris van de stichting zegt in een toelichting tegen de NOS: "Ze verblijven vaak onder erbarmelijke omstandigheden in het ingestorte kalifaat van terreurorganisatie IS en wij laten ze daar verrekken." 

Van der Heijden, zelf ook een kind van NSB-ouders zegt het 'absurd' te vinden dat kinderen verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de daden van hun ouders. Van der Heijden: "Dat past totaal niet in onze rechtsprincipes". Volgens de journalist is Nederland een rechtstaat en is iedereen met een Nederlandse paspoort burger van die staat. 

Principes
Volgens hem is het heel simpel: "In die rechtstaat gelden principes. Een van die principes is dat als een Nederlandse burger in nood is, dan doet de Nederlandse staat iets. En voorzover ik weet zijn deze kinderen gewoon Nederlandse burgers". Minister van Jusitie, Ferdinand Grapperhaus, weigert echter om deze kinderen actief terug te halen naar Nederland. Er zijn nog circa honderd Nederlandse kinderen in het kalifaat. 

Pas wanneer ze op eigen kracht een consulaat weten te bereiken in Turkije of Irak kunnen ze op het vliegtuig naar Nederland worden gezet. Hij weet zich gesteund door de AIVD die begin vorig jaar waarschuwde dat terugkerende kinderen een gevaar kunnen vormen. Zo zouden ze door jihadistische lessen geindoctrineerd (kunnen) zijn en zijn 9-jarige jongens mogelijk al getraind in het gebruik van wapens en explosieven. 

Prullenbak
Van der Heijden noemt het onbegrijpelijk en een schande: "Wat Grapperhaus namelijk doet is dat hij de problemen die kunnen ontstaan belangrijker maakt dan de principes. De principes zijn duidelijk en daar handel je naar en vervolgens ontstaan er problemen en die ga je daarna proberen op te lossen. Maar als je het omdraait, ja dan krijgen we een mooie toestand zeg, dan kan je net zo goed de hele rechtsstaat in de prullenbak donderen."