UFC 220: topavond

Volgens Dana White is de talentvolle Francis Ngannou de toekomst van het MMA, maar die toekomst moet even wachten aangezien huidig kampioen Stipe Miocic zaterdagnacht even liet zien dat de Afrikaan nog heel veel moet leren om uiteindelijk kampioen bij de zwaargewichten te kunnen worden.

Miocic brak in Boston het record van de meeste achtereenvolgende titelverdedigingen bij de zwaargewichtsklasse van de UFC. Miocic heeft na zijn duidelijke overwinning tegen de succesvolle gelukszoeker uit Kameroen zijn titel driemaal verdedigd.

De brandweerman uit Cleveland wist in de eerste ronde de keiharde klappen van Ngannou te incasseren en wist er zelf ook een flink aantal uit te delen. In het verdere verloop van het gevecht kon Miocic volledig vertrouwen op zijn worstel- en jiu jitsu-kunsten om de grote Ngannou te overmeesteren. De laatste vier ronden van dit titelgevecht werden dan ook bijna volledig op de grond doorgebracht met een hevig vermoeide Ngannou steevast onderop. Miocic was te sterk en zijn strategie om Ngannou te overwinnen onverwacht en briljant.

Alle juryleden waren het na de volle vijf ronden dan ook unaniem met elkaar eens dat Miocic kampioen blijft en Ngannou mag nadenken over wat hij de voldende keer beter zou doen, want na de eerste ronde speelde hij niets meer klaar. 'Ik onderschatte Miocic', aldus de blijkbaar naieve verliezer. 'Maar hij is een enorm slimme vechter.' 

Kampioen Miocic was euforisch na zijn overwinning. 'Ik geloof echt dat ik de beste ooit ben. Niemand heeft zijn titel driemaal verdedigd en ik heb toch een serie zware kerels omver moeten leggen om hier te komen. Arlovski, Werdum in Brazilië, Overeem de vernieler, Dos Santos van wie ik al eerder verloren heb. Nu deze kerel. Niets is makkelijk. Ik heb het nooit makkelijk gehad.'

UFC-directeur White zei na afloop van UFC 200 dat hij denkt aan een mogelijk supergevecht tussen de kampioen in het lichtzwaargewicht, Daniel Cormier, en Miocic. Cormier heeft ervaring met vechten in de zwaargewichtsklasse, maar aangezien hij een teammaatje van topzwaargewicht Cain Velasquez is heeft hij er niet veel oren naar om hem voor de voeten te lopen.

Daniel Cormier vs Volkan Oezdemir
Het tweede titelgevecht van de avond speelde zich af in de lichtzwaargewichtsklasse, waarin de dominante kampioen Cormier harde tikken zou krijgen van Oezdemir. Niets was minder waar.

In zijn eerste optreden na zijn verlies tegen de later geschorste Jon Jones, wist Cormier alles goed te doen om zich weer kampioen te laten voelen. 'Ik heb tweemaal verloren van Jon Jones en in aanloop van dit gevecht had ik het idee dat ik voor de vacante titel kwam vechten. Ik vocht voor de vacante titel en nu heb ik hem gewonnen, dus nu ben ik weer de ware kampioen.'

In het begin van de tweede minuut van de tweede ronde wist Cormier Oezdemir naar de grond te krijgen en hem in een crucifix te leggen, waarbij beide armen niet meer onder controle zijn van de op de rug liggende Zwitser. Cormier kon met zijn vrije had naar hartelust op het hoofd van Oezdemir losgaan, totdat de scheidsrechter uiteindelijk maar ingreep.

'Ik heb bewezen een ware kampioen te zijn, maar Vokan is van eenzelfde niveau. Iedereen die hier komt te staan kan dit niveau aan', complimenteerde de kampioen zijn uitdager.

Oezdemir leek ook prima uit de startblokken te komen in de eerste ronde. Met harde stoten probeerde hij al snel een beslissing te forceren en hield hij de worstelaar Cormier handig van zich af. Maar de druk van de Amerikaan werd dan uiteindelijk toch te groot en moest hij zelfs een paar harde klappen van de kleine Cormier incasseren en belandde hij zelfs nog in een zittende verwurging. Gelukkig voor hem werd hij letterlijk gered door de bel, maar dit was slechts een korte uitstel van executie.

Cormier gelooft dat 2018 zijn laatste jaar als actieve vechter zal zijn. Met slechts twee verliespartijen, tegen de omstreden Jon Jones en twintig overwinningen zal hij een mooie carrière af kunnen sluiten. Uitkomend voor American Kickboxing Academy heeft hij innmiddels al weer vier titelverdedigingen achter te rug en het is in de lichtzwaargewichtsklasse nog maar de vraag wie hem verder nog serieus kan uitdagen.

Uitslagen UFC 220:
Stipe Miocic verslaat Francis Ngannou na jurybesluit (50-44 x3) – for heavyweight title
Daniel Cormier verslaat Volkan Oezdemir door TKO (stoten) in ronde 2.
Calvin Kattar verslaat Shane Burgos door TKO (stoten) in ronde 3.
Gian Villante verslaat Francimar Barroso na jurybesluit (30-27, 28-29, 30-27)
Rob Font verslaat Thomas Almeida door TKO (stoten) in ronde 2.
Kyle Bochniak verslaat Brandon Davis na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Abdul Razak Alhassan verslaat Sabah Homasi door knockout (uppercut) in ronde 1.
Dustin Ortiz verslaat Alexandre Pantoja na jurybesluit (29-28 x3)
Julio Arce verslaat Dan Ige na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Enrique Barzola verslaat Matt Bessette na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Islam Makhachev verslaat Gleison Tibaudef door knockout (stoten) in ronde 1.