Totale chaos op Sint-Maarten

Orkaan José is Sint-Maarten gepasseerd en het is afwachten hoeveel schade de storm op het eiland heeft aangericht, nadat orkaan Irma het eiland grotendeels al had verwoest.

"Sint-Maarten is een totale chaos. Er is heel veel schade aan gebouwen en huizen. Hier is heel veel hulp nodig. Defensie levert noodhulp, maar daarna moet nog heel veel gebeuren", zegt commandant André van der Kamp van Zr. Ms. Zeeland. Samen met Zr. Ms. Pelikaan heeft de Zeeland hulpgoederen gebracht vanuit Curaçao. Met de komst van orkaan José zaterdag is de Pelikaan weer teruggegaan naar Curaçao.

De Zeeland is uit veiligheidsoverwegingen enkele tientallen kilometers uit de kust gegaan om de tropische storm af te wachten. Daarbij zijn bewapende mariniers en medisch personeel op de wal achtergelaten. Om de noodhulp op Sint-Maarten weer te hervatten, probeert de commandant opnieuw contact te maken met het eiland. "Hoop dat nieuwe schade meevalt", laat hij weten nadat José is gepasseerd.

Volgens Van der Kamp hebben zijn mariniers meegeholpen de orde op het eiland te herstellen en zullen ze dat voorlopig blijven doen. De plunderingen die vrijdag en zaterdag nog bezig waren, noemde Van der Kamp incidenten. "Zoals ik het zie, is het eiland grotendeels onder controle."

Schade afwachten nu José is gepasseerd
Totale chaos op Sint-Maarten (Foto: ANP)