FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 september 2017

Russische basketballers schakelen Kroatië uit, ruime zege Letland

De Russische basketbalploeg heeft op het Europees kampioenschap in Istanbul voor een verrassing gezorgd. Kroatië, een van de titelkandidaten, werd in de achtste finales afgedroogd. Het ging aanvankelijk gelijk op, maar in het derde en vierde kwart sloegen de Russen toe, geleid door 27 punten van Alexey Shved: 78-101 en ook de 28 punten van Indiana Pacers-speler Bojan Bogdanovic konden niet voorkomen dat Kroatië werd uitgeschakeld.

Spanje begon prima tegen Turkije, maar kreeg het in de twee kwarten daarna wat moeilijker. In het vierde kwart namen de Spanjaarden de boel toch over en onder leiding van onder meer Ricky Rubio en Pau Gasol boekte de ploeg een 73-56 overwinning. Servië rekende zoals verwacht af met Hongarije, hoewel de Hongaren in de slotfase nog in de buurt kwamen: 86-78. Met Janis Timma en New York Knicks-speler Kristaps Porzingis rekende Letland hardhandig af met Montenegro: 100-68.

Dinsdag en woensdag worden in Istanbul de kwartfinales gespeeld.

Kwartfinales
Duitsland - Spanje
Slovenië - Letland
Griekenland - Rusland
Italië - Servië

Indrukwekkend record Mertens bij zege Napoli

Napoli heeft geen fout gemaakt in de derde speelronde van de Serie A. I Partenopei waren zondagavond met 0-3 te sterk voor Bologna. De ploeg heeft nu net als Internazionale en Juventus nog geen punten verloren. 

Napoli had het in de eerste helft nog zwaar tegen de thuisploeg, die met man en macht het doel probeerde schoon te houden. De grootste kansen waren echter voor Bologna. Een goal van Adam Masina werd echter afgekeurd wegens buitenspel en een poging van Simone Verdi werd op katachtige wijze gekeerd door José Manuel Reina. Verder werd de eerste helft ontsierd door veel (lichte) overtredingen, met als gevolg dat scheidsrechter Piero Giaomelli vijf gele kaarten uitdeelde.

José Callejon opende na een ruim uur de score, Mertens zette na 83 minuten de 0-2 op het bord en maakte zijn negentiende competitiedoelpunt van het huidige kalenderjaar; geen enkele andere speler in de Serie A maakte er in 2017 zoveel. Mertens snoepte de bal af van controleur Erick Pulgar en knalde het leer vervolgens met zijn linker door de benen van Antonio Mirante. Zielinski (intikker) nam de laatste treffer voor zijn rekening, vijf minuten na die van Mertens.

Overige uitslagen
Atalanta - Sassuolo 2-1
Cagliari - Crotone 1-0
Udinese - Genoa 1-0
Verona - Fiorentina 0-5
Benevento - Torino 0-1

Lazio droogt Milan af met vier goals in twaalf minuten

Lazio, met Stefande Vrij in de basis, heeft zondag een belangrijke zege geboekt in de Serie A. In het eigen Stadio Olimpico werd AC Milan, dat met een vernieuwde selectie voor de titel hoopt te gaan, stevig aangepakt: 4-1.

Aanvankelijk gebeurde er weinig, maar nadat Ciro Immobile in de 38e minuut een penalty binnen schoot ging het los. Met een prachtige volley verdubbelde Immobile de score vijf minuten later en kort na rust zorgde hij voor de 3-0. In de 48e minuut gaf Immobile nog een assist aan Luis Alberto, die de 4-0 binnen kon tikken.

Riccardo Montolivo deed binnen het uur nog wel wat terug namens Milan, maar dat mocht niet meer baten. Voor Lazio was het enige smetje dat Marco Parolo in de blessuretijd zijn tweede gele kaart kreeg. Dankzij de zege wipt Lazio over Milan heen: na drie speelronden hebben de Romeinen zeven punten, één meer dan Milan.

Marseille onderuit, prachtgoal debutant Khazri

Olympique Marseille heeft voor de derde keer in zijn laatste 25 thuiswedstrijden in de Ligue 1 een nederlaag geleden. l’OM ging zondagavond pijnlijk onderuit tegen Stade Rennes (1-3) en staat nu met zeven punten uit vijf speelronden op de tiende plaats. Marseille eindigde vorig seizoen als vijfde in de Ligue 1.

Stade Rennes ging wervelend van start en stond al na twee minuten op voorsprong door een heerlijke goal van de van Sunderland overgekomen debutant Wahbi Khazri: Ismaïla Sarr stormde langs de rechterflank, gaf een afgemeten voorzet op Khazri en de Tunesiër hakte op fabuleuze wijze de bal achter Steve Mandanda. Benjamin Bourigeaud verdubbelde kort daarna de voorsprong door met een heerlijk afstandsschot de Franse doelman te kloppen.

Marseille speelde erbarmelijk en de fans in Stade Vélodrome begonnen trainer Rudi García uit te joelen, die in de eerste helft al ingreep door Hiroki Sakai te vervangen door Bouna Sarr. Zijn wissel had weinig effect: Marseille creëerde de gehele eerste helft bar weinig kansen. In het tweede bedrijf werd het via Joris Gnagnon en Morgan Sanson uiteindelijk 1-3 en in de blessuretijd miste Rennes in de persoon van Firmin Mubele nog een strafschop.

Overige uitslagen
St Etienne - Angers 1-1
Olympiqye Lyon - Guingamp 2-1

Athletic de Bilbao zet goede La Liga-start voort

Athletic de Bilbao heeft de prima seizoensstart in La Liga voortgezet. In het eigen San Mamés Barria werd Girona zondagavond opzij geschoven. Iker Muniain opende binnen een half uur de score, Aritz Aduriz zette vroeg in de tweede helft de 2-0 eindstand op het bord. Athletic staat na drie wedstrijden nu op zeven punten.

Deportivo la Coruña gaat daarentegen allerminst geweldig. Juanmi en Asier Illarramendi zorgden er zondag al binnen vijf minuten voor dat Real Sociedad op een 0-2 voorsprong stond, waarna Adrián na 27 minuten iets terug kon doen. Florin Andone zorgde kort na rust zelfs voor de gelijkmaker, maar in een tijdsbestek van drie minuten schoten Diego Llorente en nog eens Illarramendi de hoop van de thuisfans weer de grond in: 2-4.

Overige uitslagen
Celta de Vigo - Alavés 1-0
Villarreal - Real Betis 3-1

Ulissi wint GP Montréal, Slagter derde

Diego Ulissi heeft in Canada de GP Montréal op zijn naam geschreven. De Italiaan was de sterkste van een kopgroep van zes. De renner van van UAE-Emirates was in de sprint te sterk voor Jesús Herrada en Tom-Jelte Slagter. Bauke Mollema kwam als vijfde over de streep.

Vroeg in de wedstrijd trokken twee Canadezen ten aanval. Benjamin Perry (Israel Cycling Academy) en Matteo Dal-Cin (Rally Cycling) zouden meer dan vier minuten voorsprong bij elkaar fietsen, maar met nog tachtig kilometer te gaan werden ze alweer gegrepen, dankzij het werk van Cannondale-Drapac.

Nadat ze werden gegrepen waren er meerdere aanvallen van renners, maar niemand kreeg veel ruimte van het peloton, mede dankzij dat Sunweb en Lotto Soudal het tempo aangaven in het peloton.

In de voorlaatste ronde koos Jan Bakenlants voor de afdaling. De Belg van AG2R La Mondiale kreeg het gezelschap van een groep van tien renners. In het peloton viel het stil, waardoor de voorsprong uitliep naar veertig seconden.

In de laatste ronde versnelde Mollema op de klim de Côte Camillien-Houde, de eerste van de twee beklimmingen versnelde de Nederlander van Trek-Segafredo. Hij kreeg Tony Gallopin, Bakenlants, Slagter en Ulissi met zich mee.

In de achtergrond was er nog een versnelling van Peter Sagan, maar op minder dan tien seconden kwamen ze niet. Ook Tom Dumoulin zette zich nog even op de kop van het peloton, ook hij kon ze niet terug brengen doordat het zestal goed bleef samenwerken.

Gallopin plaatste op 1,5 kilometer van het einde een versnelling, maar werd in het zicht van de finish ingelopen. Bakelants ging als eerste de sprint aan met Ulissi en Slagter in zijn wiel. De Italiaan was te sterk voor de rest van de kopgroep. Herrada zou nog voorbij Slagter gaan, waardoor de Nederlander van Cannondale-Drapac als derde over de meet zou komen.

Eerste vrouwelijke scheidsrechter in Bundesliga

De Duitse Bibiana Steinhaus mag zich sinds zondag officieel de eerste vrouwelijke scheidsrechter ooit noemen in de Bundesliga voor mannen. Steinhaus leidde de wedstrijd tussen Hertha BSC en Werder Bremen.

De 38-jarige Steinhaus kon de kaarten redelijk op zak houden, alleen Per Skjelbred van Hertha ging op de bon. Mathew Leckie zette de thuisploeg kort voor rust op voorsprong, na een uur spelen maakte Thomas Delaney de gelijkmaker en tevens de laatste goal: 1-1. Karim Rekik stond bij Hertha in de basis.

In Gelsenkirchen pakte Schalke 04 in eigen huis drie punten tegen VfB Stuttgart. Een penalty van Nabil Bentaleb in de vierde minuut zorgde voor 1-0, Chadrac Akolo maakte kort voor rust de gelijkmaker. Naldo en Guido Burgstaller brachten in de eerste minuten van de tweede helft de 3-1 eindstand op het bord.

'Trump is schuldig aan Harvey en Irma'

Orkanen zoals eerst Harvey en nu Irma zijn zo enorm vernietigend geworden dankzij de global warming. Uit een video-animatie die op Facebook rondgaat blijkt dat de oppervlakte-temperaturen van de oceanen ongekend hoog zijn. Deze hoge waarden zorgen er voor dat de orkanen meer energie krijgen en dat er meer waterdamp vrijkomt waardoor er meer regen valt. 

Dankzij de klimaatveranderingen zal meer dan de helft van de orkanen uiteindelijk uitgroeien tot een categorie 4 of 5, als het huidige klimaatbeleid wordt voort gezet, zo beweren de makers van het filmpje. Ook zouden de klimaatveranderingen er voor gezorgd hebben dat de zeespiegel nabij Florida met zo'n 9 inch gestegen is de afgelopen honderd jaar. Dit zorgt er dan ook voor dat de impact van Irma nog groter zal zijn dan die van orkaan Andrew, die Florida in 1992 verwoestende schade toebracht. 

De Verenigde Staten ontkennen elk verband tussen de 'giant-hurricanes' en de global-warming, daar waar volgens de makers van het filmpje de connectie niet duidelijker kan zijn. Ergo: Volgens hen Trump is verantwoordelijk voor orkanen zoals Harvey en Irma, aangezien Donald Trump immers besloten heeft om niet langer deel te nemen aan het klimaatakkoord. 

Newcastle wint zonder trainer Benitez

Newcastle United heeft in de Premier League de tweede zege op rij geboekt. Zonder de door ziekte afwezige trainer Rafael Benitez werd in Swansea met 0-1 gewonnen van de thuisploeg.

Een bijster interessante wedstrijd was het niet en lang werd er niet gescoord. Pas ongeveer een kwartier voor tijd werd de ban dan eindelijk gebroken: verdediger Jamal Lascelles kopte uit een corner raak en zette daarmee de eindstand op het bord.

Swansea speelde met Leroy Fer in de basis, terwijl Luciano Narsingh een invalbeurt kreeg. Mike van der Hoorn bleef op de bank ziten. Met zes punten uit vier wedstrijden staat Newcastle in de middenmoot, twee punten boven Swansea.

En dat is 25 voor Hingis

Martina Hingis heeft haar 25e grandslamtitel binnen. Samen met Chan Yung-yan was de 36-jarige Zwitserse tennisster het Tsjechische koppel Lucie Hradecka en Katerina Siniakova de baas in de finale van het vrouwendubbel. De setstanden waren 6-3 en 6-2.

Gisteren won Hingis samen met Jamie Murray ook al de titel in het gemengddubbel. Ze pakte haar eerste grandslamtitelin 1996, het jaar waarin Siniakova werd geboren.

Hingis en Chan kregen in de finale geen breekpunten tegen, en maakten maar twee afzwaaiers. Na iets meer dan een uur spelen was de 25e grandslamtitel voor Hingis en de eerste voor Chan binnen.

Trentin wint vierde rit in Vuelta, Froome eindwinnaar

Matteo Trentin heeft de laatste etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Italiaan boekte daarmee alweer zijn vierde overwinning in de Ronde van Spanje. Chris Froome kwam als elfde over de streep en verzekerde zich van eindwinst. Alberto Contador verloor in de laatste rit nog zeven seconden op Wilco Kelderman, waardoor de Nederlander van Sunweb naar plek vier stijgt.

Net zoals zo vaak verliep de laatste etappe rustig. Bij het inrijden van Madrid kreeg Contador de tijd om zijn publiek te danken. Nadat dat gedaan was nam Quick-Step Floors de kop van het peloton omdat er nog een tussensprint lag op het parcours.

Sky probeerde er nog tussen te komen, maar met hulp van ploeggenoten nam Trentin de vier punten. Vervolgens reden drie renners weg: Alessandro De Marchi (BMC), Rui Costa (UAE Emirates) en Nick Schultz (Caja Rural-Seguros RGA). Het peloton had alles onder controle en ze zouden op vijf kilometer worden teruggepakt worden door het peloton.

Quick-Step Floors trok de sprint goed aan voor hun sprinter Trentin. De Italiaan won met gemak de massasprint, wat goed was voor de zesde zege van de Belgische formatie in deze Ronde van Spanje. Voor de puntentrui kwam hij echter tekort. Froome werd elfde en behield zo twee punten voorsprong.

Froome realiseert met zijn eindoverwinning de dubbel. Enkel Jacques Anquetil en Bernard Hinault wisten eerder in hetzelfde seizoen zowel de Tour de France als de Vuelta op hun naam te schrijven, alleen werd toen nog de Vuelta voor de Tour gereden. Kelderman steeg nog naar plek vier in het klassement.

'Eerst eten en drinkwater dan hulpgoederen'

Een team van het Nederlandse Rode Kruis vertrekt zondag van Curaçao naar het zwaar getroffen Sint-Maarten om de bevolking te voorzien van drinkwater en voedsel. Dat heeft op dit moment prioriteit, daarna volgt waarschijnlijk maandag een vliegtuig met hulpgoederen, aldus een woordvoerder. Het gaat onder meer om 5800 afdekzeilen, 2000 keukensets en 9000 jerrycans.

Het team bestaat uit 23 hulpverleners, onder wie vijf specialisten uit Nederland. Een waterkundige gaat in kaart brengen hoe de drinkwatervoorziening kan worden hersteld, twee anderen trekken als verkenners met drones over het eiland om de schade te inventariseren en te kijken wie het snelst hulp nodigen hebben. Ook proberen de hulpverleners een radiozender in de lucht te krijgen die de communicatie rond de hulpverlening te verbeteren.

Bij de hulpgoederen die naar Sint-Maarten gaan zitten ook generatoren en zonnepanelen. "Deze panelen zetten we dit keer voor het eerst in bij de noodhulp. Het zijn een soort matjes met zonnecollectoren waarmee grotere apparaten zoals kettingzagen van stroom worden voorzien. Ook zijn ze geschikt om overal op het eiland mobieltjes op te laden", aldus de Rode Kruis-zegsman. Het is veel eilandbewoners nog niet gelukt contact te leggen met hun achterban in Nederland.

Nederlanders hebben al ruim anderhalf miljoen euro gedoneerd op giro 5125 voor noodhulp aan Sint-Maarten en andere eilanden die zijn getroffen door de orkanen Irma en in veel minder mate José. Eerder op zondag liet het Rode Kruis al weten dat het een race tegen de klok wordt om water, voedsel en hulpgoederen op tijd in het getroffen gebied te krijgen.

'Eerst eten en drinkwater dan hulpgoederen'
'Eerst eten en drinkwater dan hulpgoederen' (Foto: ANP)

Powless voor twee jaar naar LottoNL-Jumbo

Neilson Powless fietst vanaf volgend jaar voor LottoNL-Jumbo. Dat heeft de Nederlandse WorldTour-ploeg laten weten in een persbericht. De Amerikaan komt over van opleidingsploeg Axeon van ploegleider Axel Merckx en zal voor twee jaar tekenen.

"Powless geldt als een groot talent", geeft sportief directeur Merijn Zeeman van Team LottoNL-Jumbo aan op de website. "Het is goed nieuws dat hij voor onze ploeg heeft gekozen. Hij had verschillende opties, maar kiest voor ons omdat hij ziet en gelooft dat jonge talenten bij ons goed worden opgeleid en beter worden. Dat is een mooie bevestiging van ons beleid en een stimulans voor ons om op de ingeslagen weg door te gaan."

Powless is ook blij met zijn overstap naar de ploeg van Richard Plugge "Mijn gevoel is onbeschrijflijk", laat hij weten. "Ik heb er lang naar uitgekeken om op World Tour-niveau te gaan acteren en ik krijg bij Team LottoNL-Jumbo nu de kans die wens in vervulling te laten gaan. Mijn contact met die ploeg en de begeleiding overstijgt nu al mijn verwachtingen van wat rijden voor een World Tour-team inhoudt. Ik kan niet wachten om te zien wat de toekomst verder zal brengen."

Powless werd eerder dit jaar nog vierde in de Tour of Utah op 35 seconden van de winnaar Rob Britton. Vorig werd hij negende in de Tour of California.

Verzekeraars gaan testen met blockchain

Een internationale groep verzekeraars, waaronder Achmea en Aegon, heeft een flinke stap gezet in het toepassen van het blockchainprincipe in de sector. De Blockchain Insurance Industry Initiative (B3i) heeft een prototype af en is van plan daar vanaf volgende maand mee te gaan testen.

Blockchain is vooral bekend van digitale munten als de bitcoin. In essentie is het een goed versleuteld openbaar register, waarmee transacties veiliger en efficiënter kunnen worden gemaakt. Er is niet slechts één blockchaintechniek, maar er wordt in steeds meer sectoren geëxperimenteerd met toepassingen van varianten op het principe.

Het systeem dat door het consortium wordt gebouwd moet ervoor zorgen dat verzekeringscontracten makkelijker en veiliger bijgehouden kunnen worden. Dat kan op termijn de productiviteit voor alle betrokken partijen met 30 procent verhogen. Volgend jaar moet het systeem richting de productiefase gaan.

Naast Aegon en Achmea werken grote verzekeraars als Allianz, Generali en herverzekeraars als Munich Re en Swiss Re mee aan het blockchainsysteem.

Verzekeraars gaan testen met blockchain
Verzekeraars gaan testen met blockchain (Foto: ANP)

Lijk gevonden in Amsterdamse flat

In een appartement in Amsterdam-Zuid is een dode gevonden. De politie is in verband met verdachte omstandigheden een onderzoek begonnen in de woning aan de straat Bolestein. Er is een verdachte aangehouden.

Over de identiteit van het slachtoffer en de relatie met de verdachte kon de politie zondagavond nog niks zeggen. De politie had een melding gekregen dat er in het pand een overleden persoon was.

Onderzoek na vondst lichaam in flat Amsterdam
Lijk gevonden in Amsterdamse flat (Foto: ANP)

Studentencorps Vindicat sloopt sushitent

De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien. Bij een gezellig samenzijn in een all-you-can-eat sushirestaurant werd onder andere tegen de muur geürineerd, met glas gegooid, gordijnroeden van de muur getrokken en werd het personeel beschimpt.

Vorige week zondag waren alle tafels in het restaurant bezet door corpsleden - behalve één. De Groningers die aan die tafel een verjaardag vierden, doen hun verhaal op het stadsblog. In het begin was het vooral lawaaiig en duurde het eten lang door de grote drukte. Later werd de sfeer grimmiger, en moest de inventaris van het restaurant eraan geloven. De dag erna ging het restaurant uren later open dan gebruikelijk om de troep op te ruimen en de schade te herstellen. 

De politie bevestigt ter plaatse te zijn geweest, maar heeft niet ingegrepen. De besturen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool willen niet inhoudelijk reageren zo lang niet precies duidelijk is wat er is gebeurd.

En uiteraard heeft ook de praeses van Vindicat, Stijn Derksen, gereageerd. Vanaf morgen is hij echter niet meer in functie, dus eventuele schuldbekentenissen en sancties zijn de zaak van zijn opvolger, maar Derksen liet wel weten dat het hier ging om "een etentje ter afsluiting van het hospiteerweekend. Dat is geen Vindicat-aangelegenheid, al zijn het wel studentenhuizen van ons".

De vereniging Vindicat komt graag in het nieuws. Vorige week bijvoorbeeld nog, toen roeidochter Aegir de kranten haalden met de 'Slet van het jaar'-verkiezingen. Ook de fameuze bangalijst kwam uit de koker van Vindicat. En om duidelijk te maken dat het niet voor iedereen is weggelegd om lid te worden van deze hoogstaande club, valt er nog af en toe een dode of een zwaargewonde tijdens de ontgroening.

Herlings wint MXGP van Nederland; Cairoli wereldkampioen

Jeffrey Herlings heeft de Grand Prix van Nederland op het circuit van Assen gewonnen. Voor de Brabantse motorcrosser was dit de vijfde GP-zege van het seizoen. Door een tweede plaats in de eerste race verzekerde Antonio Cairoli zich van de wereldtitel.

Op het Drentse TT-circuit waar normaal de wegmotoren racen was een tijdelijk zandcircuit neergelegd. Herlings wist beide races te winnen en won daardoor ook automatisch de Grand Prix.

Voor Cairoli is dit zevende wereldtitel in de hoogste klasse van de motorcross. In totaal heeft de Italiaan negen wereldkampioenschappen op zijn naam staan en moet daarmee alleen Stefan Everts voor zich laten. De Belg heeft in totaal tien wereldtitels.

Volgende week is in het Franse Villars sous Ecot de laatste MXGP van het seizoen.

Uitslag FC Groningen - VVV Venlo

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen FC Groningen en VVV Venlo. Dit duel eindigde door een doelpunt van VVV in de blessuretijd in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

FC Groningen

1 - 1

VVV-Venlo

 15' Mahi    90+1' Nwakali
 
 Gele kaart: Larsen, Warmerdam, (FC Groningen), Promes, Rutten, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 15.832
Arbiter: Lindhout
Bijzonderheden: Mahi mist pen.(48)
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Kane
Te Wierik
Larsen
Warmerdam
Drost
Jenssen
Bacuna (v.Nieff/62)
Idrissi (Antuna/56)
Mahi (v.Weert/79)
Veldwijk
  Unnerstall
Rutten
Röseler (v.Bruggen/83)
Promes
Labylle
Post
Seuntjens
Leemans
Tissoudali (Opoku/ 65)
Thy
Hunte (Nwakali/75)

Honkballers Amsterdam en Neptunus winnen in kampioensgroep

In de kampioensgroep van de Hoofdklasse hebben de honkballers van de L&D Amsterdam Pirates en Curaçao Neptunus weer een overwinning geboekt.

De Pirates speelden thuis tegen de Vaessen Pioniers en pakten in de eerste inning al een 2-0 voorsprong. De vierde inning leverde met vijf punten (3-2) het nodige spektakel op, waarna de Pirates het netjes afmaakten: 7-3.

In Bussum nam Mr. Cocker HCAW het op tegen koploper Neptunus. In de eerste drie innings maakten beide ploegen één punt, maar in de vierde sloeg Neptunus met vier punten hard toe. HCAW deed in de laatste inning nog iets terug, maar het was niet genoeg voor een verrassing: 3-5. 

Neptunus gaat met negen zeges uit elf wedstrijden aan de leiding, de Pirates hebben er acht uit twaalf. De Pioniers staan op vier uit twaalf, terwijl HCAW twee van hun elf duels won. Neptunus en HCAW spelen dinsdag tegen elkaar om de vrijdag afgelaste wedstrijd in te halen.

Stateloze ex-president Georgië moet trein uit

Een trein met aan boord de stateloze ex-president van Georgië Michail Saakasjvili is zondag in Polen bij de grens met Oekraïne tegengehouden. Pas als hij de trein zou verlaten, mocht de trein verder rijden.

Saakasjvili wil al enige tijd naar Oekraïne. Saakasjvili heeft in 2015 de Oekraïense nationaliteit gekregen waarna hij benoemd werd tot gouverneur van de regio Odessa. De Oekraïense president Porosjenko heeft zonder opgave van reden de Oekraïense nationaliteit van Saakasjvili afgepakt.

Saakasjvili wil naar Oekraïne om het besluit van president Porosjenko aan te vechten.

Stateloze ex-president Georgië moet trein uit
Stateloze ex-president Georgië moet trein uit (Foto: ANP)

Van der Poel oppermachtig in eerste veldrit van het seizoen

Mathieu van der Poel heeft de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. In het Belgische Eeklo ging de Nederlands kampioen al in de tweede ronde ten aanval en reed vervolgens de gehele wedstrijd alleen aan de leiding. Wereldkampioen Wout van Aert kende een lastige wedstrijd maar werd op de valreep toch nog tweede.

Op Lars van der Haar na waren alle favorieten present. Laurens Sweeck was het beste weg bij de start. In de tweede ronde plaatste Van der Poel een versnelling en niemand kon hem volgen. Michael Vanthourenhout en Sweeck streden lange tijd voor de overige twee plaatsen op het podium, maar in de slotfase wist Van Aert toch nog de aansluiting te vinden. Vanthourenhout leek de beste papieren te hebben voor de tweede plaats maar een foutje in de zandstrook zorgde ervoor dat Van Aert hem voorbij ging.

Mathieu van der Poel: “Ik ging eigenlijk van iets te ver, maar door de balkjes en de zandbak kon ik snel een verschil maken. Daarna was het zaak om die kloof uit te breiden. Ik heb wel afgezien, maar het is leuk om zo het seizoen te starten. Het is een bevestiging van mijn werk deze zomer.”

Wout van Aert: “Het gevoel was eigenlijk niet zo slecht. Vooral in de finale zat er nog wat op. Daarvoor moest ik te veel foutjes maken. Mathieu is heel sterk. Zeker op deze omlopen en dat is in het tussenseizoen niet veranderd. Zelf hoopte ik om iets meer weerwerk te bieden, hopelijk kan ik nog wat verbeteren. Nu reizen we af naar de Verenigde Staten en dat is meteen mijn eerste grote doel van het seizoen. Het is altijd speciaal om naar daar te trekken.”

Bij de vrouwen ging de winst naar Sanne Cant. Lange tijd reden Cant en Ellen van Loy samen aan kop. In de voorlaatste ronde wist de wereldkampioene medevluchtster Van Loy van zich af te schudden. Maud Kaptheijns versloeg Sophie de Boer voor de derde plaats.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Michael Vanthourenhout (BEL)
4. Laurens Sweeck (BEL)
5. Kevin Pauwels (BEL)
6. Gianni Vermeersch (BEL)
7. Corné van Kessel (NED)
8. Daan Soete (BEL)
9. Toon Aerts (BEL)
10. Dieter Vanthourenhout (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Ellen van Loy (BEL)
3. Maud Kaptheijns (NED)
4. Sohie de Boer (NED)
5. Laura Verdonschot (BEL)
6. Loes Sels (BEL)
7. Nikki Brammeier (GBR)
8. Kom van de Steene (BEL)
9. Alicia Franck (BEL)
10. Joyce Vanderbeken (BEL)

Boom wint Ronde van Groot-Brittannië

Lars Boom heeft de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. Zijn leidende positie werd vandaag aangevallen, maar hij sloeg alle  aanvallen af. Edvald Boasson Hagen won de slotetappe.

Veel goed geklasseerde renners probeerden vandaag aan te vallen. Op het eerste klimmetje van de dag viel het peloton uiteen. Boom zat in de voorste groep, net als  Stefan Küng, Michal Kwiatkowski en Edvald Boasson Hagen.

Boasson Hagen deed het goed in de tussensprints, maar Boom lette goed op waardoor de Noor niet veel in liep. Gorka Izaggire en Mark Stewart reden samen weg maar ze kregen nooit veel ruimte van de voorste groep. Na de laatste tussensprint kwam er nog wel een korte aanval van Hagen, maar Boom controleerde deze zelf.

In de eindsprint trok Team Sky de sprint aan voor Viviani. Hagen wilde zich echter niet gewonnen geven en wist een klein gaatje te slaan. Hij bleef maar net uit de greep van de groep, maar het was niet genoeg om Boom van de eindzege te houden.

Uitslag AZ - NAC Breda

AZ heeft in de Eredivisie al weer de derde zege van het seizoen te pakken. De Alkmaarders wonnen in eigen huis met 2-0 van NAC Breda dat na vier duels op een puntje blijft staan.

NAC was naar Alkmaar gekomen om de bus voor de goal te parkeren. De bezoekers zorgden er zo voor dat de thuisclub er in de eerste helft niet doorheen kon komen. Alleen Wout Weghorst en Joris van Overeem kregen voor rust mogelijkheden, terwijl NAC via de counter enkele malen vervaarlijk uitkwam. Rai Vloet en Manu Garcia hadden hun vizier niet op scherp staan.

Na rust verliet NAC de verdedigende stellingen enigszins en moest dit direct bekopen met twee goals. Eerst schoot Jeremy Helmer via de korte hoek raak en drie minuten later kopte Guus Til een voorzet van Van Overeem raak. NAC had hier geen antwoord op, maar kwam toch nog op 2-1 toen Ron Vlaar een strafschop veroorzaakte. De inzet van Thierry Ambrose werd nog gekeerd door doelman Marco Bizot, maar op de rebound van Giovanni Korte was hij kansloos.

AZ

2 - 1

NAC Breda

55' Helmer
58' Til
  84' Korte
 
Gele kaart: Seuntjens (AZ), Angelino (NAC Breda)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 12.511
Arbiter: Janssen
Bijzonderheden: Ambrose (NAC) mist strafschop (84)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar
S.Wuytens
Ouwejan (Wijndal/68)
Til
Vejinovic
Van Overeem
Seuntjens (Midtsjö/81)
Weghorst
Helmer (García/77)
  Birighitti
Horsfield (Mets/ 77)
Koch
Marí
Angelino
Verschueren
Vloet
El Allouchi
Fernandes (Korte/73)
Ambrose
García (Agyepong/63)

Zondag extra passagierstoestel naar Curaçao

Om passagiers op te halen die door het orkaangeweld zijn gestrand op Sint-Maarten stuurt de KLM zondagavond een extra passagierstoestel. De Boeing 747 met vluchtnummer KL737 moet om 18.00 uur vertrekken vanaf Schiphol.

Het toestel vliegt naar Curaçao omdat het nog niet mogelijk is op Sint Maarten te landen. De mensen worden eerst met militaire vliegtuigen van Sint-Maarten naar Curaçao gebracht. Wie een KLM-ticket heeft, kan maandagavond (lokale tijd) met de extra vlucht (KL738) terug naar Amsterdam.

"Afhankelijk van de ontwikkelingen in de komende dagen zal KLM indien nodig meer extra vluchten inzetten", aldus een woordvoerder. "Zolang het vliegveld van Sint-Maarten nog niet open is voor commerciële passagiersvliegtuigen wordt op Curaçao gevlogen."

Operationele kwestie

Dat KLM een extra vliegtuig naar Curaçao stuurt lijkt logisch en eenvoudig, maar er komt wel het een en ander bij kijken. "Het is een operationele kwestie. Het vraagt nogal wat kunst- en vliegwerk, energie en moeite om een vliegtuig voor onze passagiers vrij te spelen", zegt een woordvoerster desgevraagd.

"We moeten natuurlijk piloten beschikbaar hebben en cabinepersoneel. Het is altijd duur om een toestel aan de grond te laten staan, dat speelt ook mee."Het verklaart waarom het moeilijk is om een toestel beschikbaar te krijgen: als ze niet in onderhoud zijn, moeten vliegtuigen vliegen, volgens een strak schema.

Zondag extra passagierstoestel naar Curaçao
Zondag extra passagierstoestel naar Curaçao (Foto: ANP)

Moeder en kinderen doodgeschoten in Frankrijk

Een moeder en twee kinderen zijn in het treinstation van Noyon in het noorden van Frankrijk doodgeschoten. Ze werden door een vriend begeleid om de stad te verlaten toen zij onder vuur werden genomen en de dood vonden.

Volgens Franse media pleegde de schutter zelfmoord. Hij zou de partner of ex-partner van de vrouw zijn waardoor het mogelijk om een familiedrama gaat. De politie sluit een terreurdaad uit. Een man die bij hem was, is voortvluchtig. De politie is een klopjacht begonnen.

Noyon ligt in het departement Oise ten noordoosten van Parijs.

Moeder en kinderen doodgeschoten in Frankrijk
Moeder en kinderen doodgeschoten in Frankrijk (Foto: ANP)

Marineschip Zeeland weer terug in Sint-Maarten

Het marineschip Zr. Ms. Zeeland is weer aangemeerd in Philipsburg, de hoofdstad van Sint-Maarten. Dat meldde commandant André van der Kamp van het schip zondagmiddag op Twitter.

,,Vervolgen noodhulp met menskracht en materiaal", schrijft de commandant. Verder onderzoekt de bemanning of ook andere schepen kunnen gaan aanleggen in de haven.

De Zeeland vertrok zaterdag van Sint-Maarten in verband met orkaan José. Die heeft de afgelopen nacht weinig schade aangericht op het eiland. Door de orkaan Irma is hier 70 procent van de huizen zwaar beschadigd of (deels) ingestort.

Vanaf Curaçao zijn twee C130 transportvliegtuigen van de luchtmacht vertrokken naar Sint-Maarten met militairen en hulpgoederen. Ze nemen gestrande toeristen weer mee terug naar Curaçao. Er zitten tientallen reizigers vast op Sint-Maarten.

Marineschip Zeeland weer terug in Sint-Maarten
Marineschip Zeeland weer terug in Sint-Maarten (Foto: ANP)

Docent weigert 'vunzig' verhaal Stella Bergsma

Een docent Nederlands weigert auteur Stella Bergsma te ontvangen vanwege een "vunzig, smerig" verhaal dat zij heeft geschreven. Bergsma zou volgende week in het kader van de Literatour, een boekenweek voor middelbare scholieren, langs gaan op een middelbare school. Maar zij kreeg per ongeluk een mail onder ogen over de discussie die haar aanwezigheid opwekte binnen de sectie Nederland.

De twist ging om het verhaal Zonnefoto's, dat in 2013 werd gepubliceerd in een bundel van Uitgeverij Lebowski. Het verhaal gaat over seksualiteit en de vraag in hoeverre meisjes en vrouwen daar plezier aan mogen beleven. In de mail omschrijft de docent het als 'pornografie'. "Als ik ertoe gedwongen word deze smerigheid te behandelen, dan zal ik de klas en de boze ouders duidelijk maken dat ik me hiervan nadrukkelijk distantieer. Waarom moet het mooie vak literatuur zo bezoedeld worden? Een taboe breken vind ik niet erg, maar dat kan zeker, zeer zeker met beschaving."

De docent trekt een vergelijking met het soms pornografisch getinte werk van Jan Wolkers en Jan Cremer. "Daar zat kiesheid in", schrijft ze aan haar collega's. "In dit verhaal lees ik alleen ranzigheid." Bergsma deelde de mail vrijdag op sociale media, wat een golf van reacties tot gevolg had. "Zoals Carice van Houten ooit opmerkte: houdt het dan nooit op?!" stelde Ronald Giphart op Twitter.

Beledigd

Bergsma laat in een interview met dagblad Metro weten 'best beledigd te zijn'. "Ik schrik hier erg van. Ze heeft mij op mijn ziel getrapt; ik ben een mens, ik heb dit werk gemaakt. Het is echt respectloos, dit doe je gewoon niet." De schrijfster had haar verhaal uit protest op Facebook geplaatst. Maar hier werd de tekst geblokkeerd. "De tijden lijken steeds preutser te worden, dat baart me wel zorgen", meldt ze Metro.

De auteur publiceerde onlangs de goed ontvangen debuutroman Pussy Album. Zij heeft plannen voor een literaire tour met Georgina Verbaan en Saskia Noort. Een proefvoorstelling op Lowlands werd zeer positief ontvangen.

Docent weigert 'vunzig' boek Stella Bergsma
Docent weigert 'vunzig' verhaal Stella Bergsma (Foto: BuzzE)

Dagen De Boer lijken geteld na kansloze terugspeelbal

Frank de Boer moet vrezen voor zijn ontslag bij Crystal Palace. Volgens diverse Engelse media kon alleen een goed resultaat in de uitwedstrijd tegen Burnley hem nog redden, maar dat kwam er niet: 1-0. Een dramatische terugpeelbal van Lee Chung-yong leidde het enige doelpunt van de wedstrijd in. Het zat Palace bepaald niet mee: meerdere grote kansen op de gelijkmaker bleven onbenut. De Boer heeft nul punten verzameld in de eerste vier wedstrijden in de Premier League.

Voor de Nederlander had de wedstrijd niet slechter kunnen beginnen. De oefenmeester, die Timothy Fosu-Mensah achterin opstelde en zowel Jaïro Riedewald als Patrick van Aanholt op de bank liet, werd ongetwijfeld tot wanhoop gedreven door Lee. Zijn terugspeelbal vanaf het middenveld kwam niet aan bij keeper Wayne Hennessey, die wel zijn doel had verlaten. De geheel vrijstaande Chris Wood pikte de bal op en plaatste het leer om Hennessey heen: 1-0. Het cadeautje werd meteen uitgepakt, maar Palace gaf de moed niet op.

Scott Dann was direct dicht bij de gelijkmaker: Stephen Ward haalde zijn halve volley van de lijn. Een krachtige kopbal van Christian Benteke op aangeven van Andros Townsend zeilde maar net naast, waarna Sam Vokes met een kopbal bijna voor de margeverdubbeling zorgde. Voor een adempauze was geen tijd in de spectaculaire openingsfase, maar doelpunten vielen er niet meer in. Burnley werd niet echt teruggedrongen, maar slaagde er ook niet in om Palace de wil op te leggen na de goede start van de wedstrijd.

Zo onderhoudend als de openingsfase was in de eerste helft, zo geruisloos gingen de eerste twintig minuten voorbij in het tweede bedrijf. Pas in de slotfase kreeg Palace goede kansen om langszij te komen. Jeffrey Schlupp schoot over vanaf een meter of dertien en Christian Benteke stond plots oog in oog met keeper Nick Pope. Van dichtbij hoefde de spits de bal alleen maar langs de keeper te schuiven, maar met zijn voet zorgde Pope voor een uiterst knappe redding. Verdediger James Tarkowski haalde de bal even later van de lijn na een schot van Dann. De ongelukkige verdediger had er kort voor tijd 1-1 van moeten maken, maar kopte van dichtbij naast de paal.

Uitslag FC Utrecht - Roda JC

FC Utrecht is dankzij zijn derde overwinning van het seizoen in punten gelijk gekomen met Ajax, PSV, AZ en Vitesse. In eigen huis klopte het Roda JC met 2-0.

De Utrechters kenden een droomstart en kwamen al in de tweede minuut op voorsprong. De rest van de eerste helft was eenrichtingsverkeer, maar Utrecht verzuimde de voorsprong uit te bouwen. In de tweede helft zorgde Labyad wel voor de tweede treffer, maar ook daarna ging het door met missen van kansen wat er voor zorgde dat Roda een afstraffing bespaard bleef.

FC Utrecht

2 - 0

Roda JC

 2' v.d.Streek
 58' Labyad
   
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.042
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
v.d.Maarel
Janssen
Braafheid
v.d.Streek
Emanuelson (Strieder/74)
Labyad
Ayoub
Kerk (Görtler/85)
Dessers (Bahebeck/ 68)
  Jurjus
Götz
Ananou
Werker
v.Peppen (Vansteenkiste/54)
El Makrini
Ndenge
Gnjatic (Engels/14)
Rosheuvel
Gustafson
Paulissen (v.Velzen/78)

D'Hooore wint opnieuw Madrid Challenge

Jolien D'Hooore heeft de derde editie van de Madrid Challenge by La Vuelta gewonnen. De Belgische van Wiggle High5 was na 87 kilometer in Madrid de snelste in de massasprint. De Amerikaanse Coryn Rivera kwam als tweede over de streep voor de Franscaise Roxane Fournier.

In de laatste kilometers van de Madrid Challenge by La Vuelta gaf Sunweb het tempo aan voor haar sprintster Rivera. De Amerikaanse werd goed afgezet en zou de sprint ook op kop beginnen, maar werd in de laatste meters gepasseerd door de Belgisch kampioene.

De Madrid Challenge was de laatste wedstrijd in de Women’s WorldTour, die gewonnen werd door Anna van der Breggen. De Nederlandse was al zeker van haar zege, na de tweede plaats in de Boels Ladies Tour achter Annemiek van Vleuten.

Uitslag Sparta - FC Twente

FC Twente is druk bezig met de slechtste start ooit in de Eredivisie. De Tukkers gingen zondag in Rotterdam onderuit bij Sparta, de eerste keer in de clubgeschiedenis dat de eerste vier wedstrijden exact nul punten opleverden.

Sparta speelde niet geweldig, maar Twente bakte er helemaal niks van. Loris Brogno deed het aan Rotterdamse zijde prima, schoot net over en gaf na minder dan twintig minuten de assist waaruit Craig Goodwin de score opende. 

Twente leek na de pauze iets meer op gang te komen, maar dat zakte al snel weer in elkaar en Robert Mühren kreeg namens Sparta twee goede kansen. Eén daarvan belandde op de lat, de ander ging, net als in de eerste helft, over. Late invaller Jos Hooiveld maakte namens Twente bijna de 1-1, maar dat mislukte, waarna Stefan Thesker diep in blessuretijd nog zijn tweede gele kaart kreeg.

Sparta Rotterdam

1 - 0

FC Twente

 18' Goodwin    
 
 Gele kaart: Dobson, Spierings, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: Thesker (90 4/2xg) (FC Twente)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.034
Arbiter: Christiaan Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Floranus
Breuer (Chabot/21)
Vriends
Marfelt
Dougall
Mühren
Dobson
Brogno (Fischer/87)
Ache (Spierings/63)
Goodwin
  Brondeel
v.d.Lely
Bijen
Lam (Hooiveld/87)
Thesker
Vuckic (Buckley-Ricketts/76)
Liendl
Holla
Slagveer
Kvasina
Assaidi (Tighadouini/ 60)

Blade & Soul krijgt nieuwe klasse

Vanaf 13 september kun je in MMORPG Blade & Soul ook kiezen voor de Gunslinger. Om dit leuk in te leiden, krijgt iedereen die zich voor morgen hier registreert een Gunslinger tas met bijbehorende outfit, hoed, 10 Excellent Hongmoon XP Charms en… een extra slot voor een extra personage.

Hierboven kun je een uitgebreide kijk zien op de Gunslinger. Onze preview van de Gunslinger klasse volgt heel snel.

Eerste doden door orkaan Irma in Florida

Verkeersongelukken door het slechte weer in Florida hebben al aan minstens drie mensen het leven gekost, zo meldt nieuwszender ABC. In Monroe County verongelukte een man toen hij de macht over het stuur van zijn vrachtwagen verloor. Ook de twee andere doden vielen in het verkeer. Het oog van de orkaan trekt zondagmorgen lokale tijd over de Keys naar het vaste land van Florida.

De gouverneur van Florida, Rick Scott, maakt zich grote zorgen over de westkust van Florida, zo liet hij weten. Zodra Irma het vasteland bereikt, zal ze vermoedelijk de westelijke kustlijn volgen. Tussen Fort Myers en Tampa moeten de achtergebleven bewoners zich volgens de meteorologen voorbereiden op vloedgolven van 4,5 meter hoog. De orkaan is momenteel categorie 4, met windsnelheden tot zo'n 215 kilometer per uur.

Als voorloper van de te verwachten ellende is in honderdduizenden huizen in de staat de stroom al uitgevallen.

Eerste doden door orkaan Irma in Florida
Eerste doden door orkaan Irma in Florida (Foto: ANP)

Rolstoeltennissters Buis en De Groot winnen US Open

Rolstoeltennissters Marjolein Buis en Diede de Groot hebben het damesdubbelspel op de US Open gewonnen. Het Nederlandse duo was in de finale in New York in twee sets te sterk voor landgenote Aniek van Koot en de Amerikaanse Dana Mathewson: 6-4, 6-3.

Voor Buis is het de vierde Grand Slam-titel in het dubbelspel. Met Esther Vergeer won ze in 2012 Roland Garros, met de Japanse Yui Kamiji pakte Buis vorig jaar de Australian Open en dit jaar Roland Garros. De Groot won in het dubbelspel nooit eerder een Grand Slam-titel.

De pas 20-jarige De Groot, hét toptalent in het rolstoeltennis, zat in de halve finales van het enkelspel juist tegenover Buis. Met 6-4, 6-4 was ze in twee sets te sterk voor haar landgenote. In de finale wacht de als eerste geplaatste Kamiji, die Van Koot in drie sets de baas was: 4-6, 6-2, 2-6.

WK ploegentijdrit laatste kunstje Quinziato

Manuel Quinziato neemt na de ploegentijdrit, op het wereldkampioenschap wielrennen in het Noorse Bergen, volgende week afscheid als prof. De 37-jarige renner liet dit vandaag weten via Twitter.

"Dag allemaal, de laatste wedstrijd uit mijn carrière wordt het WK tijdrijden voor ploegen. Ik heb zestien geweldige jaren gehad in de wielersport'', aldus Quinziato.

De Italiaan won met zijn ploeg BMC twee keer de wereldtitel ploegentijdrit, namelijk in 2014 en 2015.

Vandaag rijdt Quinziato in de GP Montreal zijn laatste wegwedstrijd.

Wereldgoal Perisic bij nieuwe zege Inter

Internazionale is ook na drie wedstrijden nog altijd foutloos in de Serie A. Tegen promovendus SPAL pakten i Nerazzurri thuis zoals verwacht drie punten: 2-0. Samen met Juventus staat Inter op drie zeges uit drie duels, de overige topclubs moeten nog in actie komen.

SPAL maakte in de eerste weken van het seizoen indruk met een remise bij Lazio en een zege op Udinese, maar keek in Milaan halverwege de eerste helft aan tegen een achterstand. Inter was goed begonnen en creëerde meerdere mogelijkheden, voordat een strafschop uitkomst bood. De eerste mogelijkheden waren voor Roberto Gagliardini, die tot tweemaal toe niet succesvol was, en halverwege de eerste helft werd João Mário neergehaald door Francesco Vicari. De video-assistent moest uitwijzen of dat binnen het strafschopgebied gebeurde en dat bleek het geval.

Mauro Icardi ontfermde zich over de strafschop en stuurde keeper Alfred Gomis de verkeerde kant op. Het werd even daarna bijna 2-0, maar Gomis keerde een geplaatst schot van Icardi met de benen. Ook een vlammend schot van Antonio Candreva werd op fraaie wijze gepareerd door de keeper. Alberto Paloschi had aan de overzijde voor de 1-1 moeten zorgen, nadat hij ontkwam aan de buitenspelval. Hij faalde echter onder druk van Miranda. Inter speelde voor rust solide en tikte de bal makkelijk rond, maar liet het tempo na rust zakken.

Daardoor tartte de ploeg van Luciano Spalletti het lot, maar dat werd Inter niet fataal. Sterker nog: Perisic besliste het duel enkele minuten voor tijd met een schitterend doelpunt. Op de rechterflank, vanaf de rand van het zestienmetergebied, bracht Danilo D'Ambrosio de bal voor. Perisic stond klaar en nam de bal in één keer op de slof. Hij vond op heerlijke wijze de bovenhoek en bewees andermaal dat Inter gelukkig mocht zijn met het feit dat hij afgelopen zomer niet naar het geïnteresseerde Manchester United trok. 

China wil van ouderwetse auto's af

China wil binnen afzienbare tijd af van auto's die rijden op fossiele brandstoffen. De regering werkt samen met toezichthouders aan een tijdschema voor de beëindiging van de productie en verkoop van benzine- en dieselvoertuigen.

Dat heeft de Chinese onderminister Xin Guobin, belast met industrie en informatietechnologie, dit weekeinde gezegd. Volgens de bewindsman zullen de maatregelen niet alleen het milieu ten goede komen maar ook de Chinese automobielindustrie, omdat die een voortrekkersrol kan gaan spelen bij de ontwikkeling van elektrische auto's.

China stimuleert de productie van auto's die rijden op hernieuwbare energie al met flinke subsidies. Het vooruitzicht van een verbod op het maken van verbrandingsmotoren kan de ontwikkelingen op dat gebied nog verder vooruit helpen. China is de grootste automarkt ter wereld.

China wil op termijn af van ouderwetse auto's
China wil van ouderwetse auto's af (Foto: ANP)

Marquez wint in Misano en trekt stand in WK gelijk

Marc Marquez heeft zondag de Grand Prix van San Marino in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard was in lastige omstandigheden de beste na een val van leider Jorge Lorenzo en trok zo de stand in het WK volledig gelijk. 

Uitgerekend Lorenzo, doorgaans bijzonder matig in de regen, kende vanaf plek vijf een geweldige start en nam brutaal de leiding van Marc Marquez, met Andrea Dovizioso, polesitter Maverick Viñales, Cal Crutchlow en Johann Zarco er achteraan. Ook Jack Miller had het tempo heerlijk te pakken: de Australiër, nogal eens goed voor iets teveel risico, klom van de veertiende naar de zevende plek, terwijl Danilo Petrucci zich knap opwerkte naar plek vier.

Petrucci zette zijn opmars voort door na een paar ronden WK-leider en Ducati-genoot Dovizioso te passeren. Lorenzo sloeg ondertussen een stevig gat naar het achtervolgende trio, met Marquez, Petrucci en Dovizioso. Viñales en Crutchlow reden daar weer op een paar tellen achter, met Miller in het wiel. 

De geweldige race van Lorenzo duurde niet lang: na dik zes ronden en met een ruime voorsprong ging de Spanjaard met een highsider hard tegen het asfalt. Op vrijwel hetzelfde moment ging het daarachter fout voor Crutchlow, die in het grind terecht kwam en achteraan aan moest sluiten. Petrucci nam zo de leiding over, want de Italiaan was Marquez inmiddels gepasseerd.

Loris Baz kende ondertussen ook een sterke race: de Fransman, vaak sterk in de regen, vertrok als vijftiende, maar was na negen ronden in duel met Miller om de vijfde plek. Ook dat duurde niet lang, want de Fransman schoof onderuit en sloot op plek twintig weer aan. Bij Honda was men druk bezig met de tweede machine van Marquez, gezien de langzaam opdrogende baan leek de Spanjaard wellicht voor droogweerbanden te gaan.

Kort na de helft van de race gingen Petrucci, Marquez en Dovizioso nog altijd aan de leiding, op acht seconden gevolgd door Viñales, Miller en Michele Pirro. Sam Lowes reed op plek tien en leek op weg naar zijn beste resultaat ooit, maar ging zoals welhaast te doen gebruikelijk onderuit. 

Zes ronden voor het einde maakte Petrucci een foutje. De Italiaan ving het wel op, maar kreeg gelijk Marquez in zijn nek, terwijl Dovizioso af moest haken bij het duo. Die twee vochten in de slotronden om de zege en hoewel Petrucci alles probeerde om te verdedigen, lukte het Marquez om de winst te pakken. De Spanjaard komt zo net als Dovizioso op 199 punten, maar gaat vanwege zijn aantal overwinningen naar de leiding in het WK.

Dovizioso eindigde als derde, voor Viñales, Pirro, Miller en Redding. Die zevende plek was in principe voor Zarco, maar de Yamaha van de Fransman viel in de laatste meters stil, waardoor hij rennend over de streep kwam: precies op tijd om nog één punt te pakken met plek vijftien.

Uitslag sc Heerenveen - PSV

PSV heeft zondag in Friesland een dramatische middag beleefd. SC Heerenveen was op zeer overtuigende wijze met 2-0 te sterk voor de Eindhovenaren, die ruim een helft met tien man speelden. Heerenveen klimt naar de vijfde plaats. PSV zakt naar plek vier.  

sc Heerenveen-speler Arber Zeneli viert de 1-0. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
sc Heerenveen-speler Arber Zeneli viert de 1-0. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

sc Heerenveen

2 - 0

PSV

 4' Zeneli
 6' Ghoochannejhad
   
 
 Gele kaart:  Luckassen, Isimat-Mirin, Hendrix (PSV)
 Rode kaart: Lozano (37/PSV)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22345
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Ghoochannejhad mist penalty ('74)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Dumfries (Schmidt/68)
Höegh
Pierie (Näss/82)
Woudenberg
Kobayashi
Thorsby
Schaars
ödegaard (Rojas/77)
Ghoochannejhad
Zeneli
  Zoet
Arias
Luckassen
Isimat-Mirin
Paal
v.Ginkel
Hendrix
Ramselaar (De Jong/60)
Bergwijn (Pereiro/80)
Locadia
Lozano

Iniesta praat 'misverstand' met Barcelona uit

Andrés Iniesta ontkent dat hij een principe-akkoord met Barcelona over een nieuw contract heeft. Voorzitter Josep Maria Bartomeu gaf eerder deze week echter tot tweemaal toe aan dat beide partijen inmiddels op een lijn zitten. Na afloop van de 5-0 zege op Espanyol schepte de Spaans international duidelijkheid. "Een principe-akkoord betekent dat alles of vrijwel alles rond is. Mijns inziens is dat niet het geval."

Het contract van Iniesta loopt volgend jaar zomer ten einde. Bartomeu verzekerde in twee verschillende interviews dat club en speler een principe-akkoord hebben. Iniesta stapte vervolgens naar de voorzitter van Barcelona toe. "Degenen die mij kennen, weten dat ik nooit iets persoonlijks boven de club zal zetten. Het was een misverstand. De uitspraken die gedaan zijn, waren niet exact zoals ze bedoeld waren."

Iniesta kon echter geen einde aan de onduidelijkheid omtrent zijn toekomst maken. "We zijn al een tijd in gesprek, de situatie is zoals hij is en ik wil daarnaast een geweldig seizoen doormaken en weer prijzen winnen. Dit is mijn huis en ik weet dat ik mij nergens meer op mijn gemak zal voelen. Maar we moeten deze situatie accepteren. We zullen zien wat er gebeurt", zo besloot de routinier.

Stijging van MbP meldingen bij Veilig Thuis

Bij stichting Veilig Thuis is een forse groei te zien in de meldingen waarbij ouders ervan worden beschuldigd hun kinderen opzettelijk ziek te maken. In 2016 werden er 99 gezinnen gemeld bij Veilig Thuis waarbij er sprake zou zijn van Münchhausen By Proxy, tegenwoordig ook wel PCF (Pediatric Condition Falsification) genoemd. Ter vergelijking: in 2013 kwamen er 'maar' 62 meldingen binnen van MbP/PCF.

Meldingsgekte
Emeritus hoogleraar Peter Sauer verbaast zich over de hoge aantallen meldingen die bij Veilig Thuis binnenkomen. In zijn 40-jarige carrière heeft hij de diagnose Münchhausen by Proxy slechts drie keer voorbij zien komen. Hij is dan ook van mening dat er te veel de nadruk is komen te liggen op het melden zelf.

Ook de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg (BVIKZ) spreekt van 'meldingsgekte'. Wekelijks krijgt de vereniging meerdere meldingen binnen van gezinnen die, naar eigen zeggen, onterecht worden beschuldigd van Münchhausen by Proxy. De gevolgen van zo’n melding zijn groot en traumatisch voor de gezinnen, zeker als de meldingen onterecht zijn.

Uit dossiers die in handen zijn van het programma Een Vandaag blijkt dat Veilig Thuis in sommige situaties door lijkt te slaan. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij het tegendeel bewezen is, en er zelfs op schrift is gesteld dat er geen reden meer is voor verdenking van kindermishandeling, waarbij Veilig Thuis het gezin toch in de gaten blijft houden.

Betere screening vooraf
Vera Hooglugt, voorzitter van de BVIKZ, vindt dat meldingen die gedaan worden bij Veilig Thuis beter gescreend moeten worden. "Elke melding moet serieus worden genomen, maar er moet vooraf meer worden gedaan. De juiste professionals moeten goed inschatten of een melding inderdaad meldenswaardig is." Daarnaast vindt ze dat er meer naar nazorg gekeken moet worden: "Ouders die slachtoffer zijn geworden van een onterechte melding van kindermishandeling moeten een vorm van slachtofferhulp krijgen. Wij zien dat de trauma's immens groot zijn. Het is ongelooflijk ingrijpend wat er over een gezin wordt afgeroepen."

Tanno Klijn, voorzitter van het landelijk netwerk Veilig Thuis, herkent de signalen van BVIKZ niet.  Klijn: "We realiseren ons dat de impact groot is, maar het is onze taak om signalen rondom veiligheid te onderzoeken." Volgens Klijn onderzoeken ze liever een keer te veel dan te weinig. "Bij een onderzoek van Veilig Thuis, dat achteraf onnodig blijkt te zijn, is de impact heel groot. Daar moeten we goed met elkaar naar kijken," aldus de voorzitter. Veilig Thuis is bereid om het beleid aan te passen als dat nodig is. 

Om de tafel
Martin van Rijn, staatssecretaris Volksgezondheid, heeft in een reactie laten weten dat hij met de betrokken partijen om de tafel wil gaan zitten om elkaar beter te begrijpen. "Ik weet van Veilig Thuis dat zij ook graag willen leren hoe zij het nog beter kunnen doen. Bijvoorbeeld een goede informatievoorziening aan ouders over de werkwijze van Veilig Thuis, bewaartermijnen, vernietiging van de zaak en de klachtenprocedure. Ook mogelijke nazorg voor ouders komt aan de orde. Ik wil in gezamenlijk overleg komen tot verdere afspraken hierover."

Hier kun je de uitzending van Een Vandaag van zaterdag over dit onderwerp terugkijken.

Gletsjer in Zwitserland breekt af

In Zwitserland is zondag een enorm stuk ijs van een gletsjer afgebroken. Honderdduizenden kubieke meters gleden naar beneden. De ijslawine waar het dorp Saas-Grund voor vreesde, bleef echter uit.

Uit voorzorg hadden ruim tweehonderd mensen hun huizen verlaten. Hoeveel ijs er van de bekende Triftgletsjer is afgebroken, is nog niet duidelijk. De eerste schattingen gaan uit van 200.000 kubieke meter ijs. De gletsjers is al weken in beweging.

De Triftgletsjer ligt op 3300 meter hoogte en wordt al sinds 1985 kleiner. In 2015 was de gletsjer al 2 kilometer korter. Volgens geologen van de universiteit ETH Zurich is er een direct verband tussen de opwarming van de aarde en de afbrekende gletsjers.

Gletsjer in Zwitserland breekt af
Gletsjer in Zwitserland breekt af (Foto: ANP)

Historisch stoomgemaal uit voorzorg ingezet

Het waterschap in Friesland zet zondag het historische stoomgemaal Woudagemaal in om de waterstand in de provincie tijdelijk preventief te verlagen, omdat komende week veel regen wordt verwacht.

De afgelopen dagen is al veel regen gevallen. De poldergemalen draaien al op volle toeren om het hemelwater af te voeren vanuit de polders naar de Friese kanalen en meren. Ook de bodem is behoorlijk verzadigd en kan nog maar weinig regenwater opnemen. Het Wetterskip Fryslân vindt daarom de inzet van het stoomgemaal noodzakelijk.

Het stoomgemaal dateert uit 1920 en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het wordt bij hoge uitzondering ingezet in periodes van veel regen.

Historisch stoomgemaal uit voorzorg ingezet
Historisch stoomgemaal uit voorzorg ingezet (Foto: ANP)

Aegerter wint zeiknatte Moto2-race, Lüthi slaat slag in WK

Motorcoureur Dominique Aegerter heeft op het circuit van Misano een drijfnatte Grand Prix van San Marino in de Moto2 gewonnen. Net als in de Moto3 gingen vele coureurs onderuit en slechts zestien van de 31 coureurs haalden de finish. 

Mattia Pasini kende een slechte start vanaf poleposition en zag Franco Morbidelli de leiding pakken, voor Aegerter. Pasini herstelde zich wel en sloot aan op plek drie, voor Lorenzo Baldassarri en Miguel Oliveira. Luca Marini was in de warm-up razendsnel en leek goede kans te maken op het podium, maar ging in de eerste ronde onderuit.

Ook Pasini en Baldassarri smakten op de zeiknatte baan al snel tegen het asfalt, terwijl Morbidelli een gat sloeg naar Aegerter. Dat hield de Italiaan echter niet lang vol: de WK-leider schoof onderuit en was klaar, waardoor Aegerter de leiding in handen nam. Hij werd gevolgd door Tom Lüthi, die daarmee het gat in de titelstrijd bijna volledig kon dichten - mits hij voorin zou finishen.

Na de wat chaotische openingsfase lag Aegerter op kop, terwijl zijn Zwitserse landgenoot Lüthi de aansluiting vond. Oliveira volgde op twee tellen, de voorsprong die hij op zijn beurt had op Takaaki Nakagami en de Maleisische regenspecialist Hafizh Syahrin - gestart als veertiende. Voor Oliveira was het na een kleine tien ronden voorbij: vanaf de derde plek gleed de Portugees onderuit.

Van de 31 coureurs die aan de start verschenen waren er halverwege nog zeventien over. Voorin hield Lüthi zich met het oog op het WK gedeisd achter Aegerter, terwijl Syahrin ineens dichterbij begon te komen. Het gat wist de Maleisiër niet meer te dichten en Lüthi leek zijn slag in het WK niet te willen riskeren voor een overwinning, die dus naar Aegerter ging.

Aegerter boekte zo na Duitsland 2014 eindelijk zijn tweede zege, Syahrin stond voor de tweede keer op het podium: in 2012 reed hij in Sepang voor eigen publiek als wildcardrijder al naar een sensationele derde plek, uiteraard in de regen. Francesco Bagnaia eindigde als vierde, Brad Binder werd vijfde omdat zowel Nakagami als Simone Corsi in de slotronde nog onderuit gingen.

Florida Keys zetten zich schrap

Irma nadert de archipel Florida Keys, het lint van 1700 eilandjes ten zuidwesten van het vasteland van Florida. Volgens het American Hurricane Center in Miami komt de storm daar tussen zeven en acht uur zondagochtend (lokale tijd) aan. Dat is in Nederland tussen één en twee uur zondagmiddag.

Zodra Irma het vasteland bereikt, zal ze vermoedelijk de westelijke kustlijn volgen. Tussen Fort Myers en Tampa moeten de achtergebleven bewoners zich volgens de meteorologen voorbereiden op vloedgolven van 4,5 meter hoog. De orkaan is momenteel categorie 4, met windsnelheden tot zo'n 215 kilometer per uur.

Als voorloper van de te verwachten ellende is in honderdduizenden huizen in de staat de stroom al uitgevallen.

Florida Keys zetten zich schrap
Florida Keys zetten zich schrap (Foto: ANP)

Mama Serena wil meedoen aan Australian Open

Serena Williams wil in januari haar titel verdedigen op de Australian Open. Dat heeft haar coach Patrick Mouratoglou gezegd.

"Het idee is om een plan voor Australië te maken. We hebben afgesproken om te weer te beginnen als de dokters het toelaten. Als ze klaar is voor de Australian Open, dan speelt ze," aldus Mouratoglou.

Williams beviel onlangs van haar eerste kind en de 23-voudig grandslamwinnares zette daarom in april van dit jaar een punt achter dit seizoen.

Katten verwelkomen Japanse treinreizigers

Reizigers van een lokale trein bij de Japanse stad Ogaki werden zondag vrolijk verwelkomd door een groep van dertig miauwende katten. Op initiatief van verontruste dierenliefhebbers werd op deze manier aandacht gevraagd voor het lot van zwerfkatten.

De treinreizigers vonden het best. Sommigen speelden met de katten, anderen keken toe en aten hun lunch aan boord van de trein van de Yoro-spoorwegmaatschappij. Het vervoersbedrijf was akkoord gegaan met een voorstel van een organisatie die zich het lot van de zwerfkatten aantrekt.

Japan telt naar schatting 9,8 miljoen katten.

Katten verwelkomen Japanse treinreizigers
Katten verwelkomen Japanse treinreizigers (Foto: ANP)

Wielrenner Farrar zet punt achter loopbaan

Wielrenner Tyler Farrar heeft besloten na dit seizoen zijn fiets aan de wilgen te hangen. De 33-jarige Amerikaan heeft nog een contract voor een jaar bij Dimension Data, maar na veertien jaar in het peloton vindt hij het welletjes geweest.

"Of het nou als sprinter was of in dienst van de ploeg, ik heb altijd met honderd procent overgave gefietst", zegt Farrar tegen Peloton Magazine"Ik wist dat het tijd was om te stoppen nu ik het door mij gewenste niveau niet meer kan halen", aldus de Amerikaan, die in 2006 bij Cofidis prof werd.

Twee jaar later maakte Farrar de overstap naar Garmin, de ploeg van Jonathan Vaughters, waar hij tot en met 2014 voor bleef rijden. In de afgelopen drie seizoenen kwam hij uit voor MTN-Qhubeka en opvolger Dimension Data. Farrar boekte 29 profzeges, waaronder drie etappes in de Vuelta, twee in de Giro en één in de Tour. De derde etappe van de Ronde van Peking van 2014 was zijn laatste overwinning.

Vrijwel al zijn overwinningen pakte hij tot de Giro van 2011. Daar kwam de Belg Wouter Weylandt, een goede vriend van Farrar, om het leven. Dat had voor de rest van zijn loopbaan een - in elk geval wat resultaten betreft - merkbaar effect op Farrar, die destijds tijdens het eerbetoon voor Weylandt door de ploeg van de Belg naar voren gehaald werd om samen met hen over de streep te rijden.

Weylandt's ploeg haalt Farrar bij het eerbetoon, sindsdien won de Amerikaan nauwelijks meer koersen (Bron: YouTube)

Bendsneyder ondanks crash 6e in Moto3-race vol valpartijen

Romano Fenati heeft op zeer overtuigende wijze de Grand Prix van San Marino in de Moto3 gewonnen. De Italiaan was veruit de beste op het natte circuit, waar de ene na de andere coureur tegen het asfalt ging: van de 31 coureurs haalden vijftien de finish niet. Bo Bendsneyder eindigde ondanks een val als zesde.

Op het regenachtige Misano kende Jorge Martin vanaf poleposition een prima start - de Spanjaard kreeg de pole nadat Enea Bastianini drie plekken terug werd gezet. Fabio Di Giannantonio sloot aan op plek twee, voor Joan Mir, Fenati en de prima vertrokken Bendsneyder.

Bastianini passeerde de Nederlander, maar ging al snel onderuit, waardoor Bendsneyder op plek vier lag - Di Giannantonio was wat teruggevallen. Na de openingsfase reden Fenati, Martin en Mir samen op kop, op vrij ruime afstand gevold door Bendsneyder, die op zijn beurt weer een klein gaatje naar de rest had.

Na vijf ronden was het voor Martin bijna klaar: de Spanjaard werd bijna van zijn motor geslingerd, maar bleef overeind. Ook Mir kwam vervolgens even buiten de baan terecht, waardoor Fenati een groot gat sloeg naar het duo, met Bendsneyder niet ver achter Martin en Mir. Dat duurde niet lang: de Nederlander ging stevig in de fout en viel terug naar plek twintig.

Binnen een ronde schoof Bendsneyder weer wat op, want John McPhee, Niccolo Antonelli en Jules Danilo schoven allemaal onderuit, net als Juanfran Guevara een ronde later vanaf de zevende plek. Ook daar bleef het niet bij, want nog eens een ronde verder ging Martin vanaf plek twee tegen het asfalt. 

De een na de ander maakte kennis met het asfalt en halverwege de race lag Bendsneyder op de tiende plek, drie seconden achter Albert Arenas en Tony Arbolino. Daarvoor was het gat groot: Arenas had vijftien tellen achterstand op de zevende plek van Nicolo Bulega. Fenati was ondertussen onaantastbaar en had een enorme voorsprong op Mir, die op zijn beurt ruim voor een door Di Giannantonio aangevoerd trio reed, met ook nog Aron Canet en Philipp Öttl.

Ayumu Sasaki hield het ook niet vol: de Japanner reed op een prima zesde stek, maar kwam net als vele anderen ten val. Dat gold met zeven ronden te gaan ook voor Arbolino en dus boekte Bendsneyder weer een plekje winst: negende, want Jakub Kornfeil had hem dan weer ingehaald.

Drie ronden voor het einde viel het doek voor Canet: de nummer drie in het WK schoof vanaf de vierde plek onderuit en probeerde uit alle macht zijn motor weer aan de praat te krijgen, zonder succes. Fenati reed ondertussen met enorme overmacht naar de zege, bijna een halve minuut voor Mir. Di Giannantonio eindigde ook op het podium, voor Öttl, Bulega en Bendsneyder, die in de laatste ronde Kornfeil nog pakte. 

Dolberg kijkt raar op: "Twee keer naar Den Haag?"

Waar het vorig seizoen zo gemakkelijk leek te gaan, willen de doelpunten dit seizoen maar niet vallen bij Kasper Dolberg. Met een saldo van nul is het nog even wachten op zijn eerste doelpunt. Dolberg heeft geen antwoord op de vraag wanneer we die goal nou van hem kunnen verwachten. "I don’t know."

En is Klaas Jan Huntelaar langzaam maar zeker zijn plek aan het inpikken? Opnieuw: "I don’t know." De Deen staat dit seizoen dus nog droog en lijkt daar aardig de pest in te hebben. "Ik wil de doelpunten echt wel maken, maar dat lukte helaas weer niet. Volgende keer beter", zei hij na de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle tegenover Goal.

Waar hij wel blij mee is, is dat de transferperiode inmiddels voorbij is. "Eindelijk geen geruchten meer. Dit is gewoon het team waarmee we het moeten doen, dat zorgt wel voor rust."

In die transferperiode werd Huntelaar gehaald, waardoor er nu ook andere systemen gespeeld kunnen worden. Dat gebeurde bijvoorbeeld al tegen FC Groningen, VVV Venlo en PEC Zwolle.  "Het systeem is wennen en nog best wel lastig in sommige situaties. Het is nieuw en we moeten 4-2- 4 vaker proberen dan een keer. Wanneer we via de zijkanten aanvallen en in de zestien van de tegenstander komen, kun je wel zien dat we daar heel gevaarlijk uit worden."

Na een goed kwartier tegen PEC Zwolle leek Ajax weer niet te kunnen overtuigen. "Ik weet niet of dat aan de opstelling ligt of waarom dat gebeurde, maar het klopt dat we voetballend minder werden. We speelden heel direct en verloren vaak het balbezit. Daardoor moesten we steeds achter de bal aan rennen en dat maakt het lastiger om te scoren."

 Na ruim een uur spelen verliet Dolberg samen met Neres het veld en bracht een invaller opnieuw leven in de brouwerij. "Met Justin Kluivert kregen we wat extra snelheid op de flank. Hij kreeg een penalty en gaf een assist, dus je kan absoluut zeggen dat hij een goede wedstrijd heeft gespeeld." Een speler die er niet in kwam, maar toch veel los maakte bij de Ajax-aanhang was Siem de Jong. "Ik hoorde het luide applaus voor hem toen hij ging warmlopen. Ik weet dat hij hier aanvoerder is geweest en dat hij veel belangrijke wedstrijden heeft gespeeld." "Hij is heel erg kalm en staat met beide benen op de grond, dus het is goed dat hij nu bij Ajax is", vervolgde hij. "Siem is ervaren, maar hij is er pas sinds een paar dagen bij dus ken ik hem nog niet zo goed."

Volgende week speelt Ajax wellicht twee uitwedstrijden in het stadion van ADO Den Haag. Scheveningen is de tegenstander van de Amsterdammers in de KNVB Beker en wilde meer plekken. De club kwam uit op het Kyocera Stadion. Ajax was het daar niet mee eens, ging in beroep en dus doet de KNVB later deze week nog uitspraak.

Wanneer Dolberg het verhaal aanhoort kijkt hij raar op. "Natuurlijk wil je dat je eigen fans er bij zijn, maar ik was hier eerlijk gezegd niet van op de hoogte." De jongeling verwerkt de info even en schakelt daarna snel om. "Je fans wil je hoe dan ook niet missen. Zeker niet die van ons, want zij zijn altijd te horen."

'Actief worden voor de PVV verandert je leven voorgoed'

De PVV van Geert Wilders wil bij de komende gemeenteraadsverkiezingen mee gaan doen in zestig gemeenten. Tot nu toe deed de partij slechts mee in Den Haag en Almere, maar er zijn grote uitbreidingsplannen. Voldoende geschikte kandidaten vinden kan een uitdaging worden: niet alleen moeten de idioten van de capabele bestuurders gescheiden worden, maar ook moeten de mensen er na het lezen van de NRC van zaterdag nog zin in hebben.

Voormalig Raads- en Statenleden worden na hun politieke carrière namelijk stelselmatig afgewezen bij het zoeken naar nieuw werk. Dat is althans wat 21 voormalig PVV'ers uitspreken in de NRC van gisteren. Van die 21 zitten er acht nog steeds zonder werk. Ook in het privéleven worden sommigen nog steeds achtervolgd door hun politieke voorkeur.

Zo was Antoine Jansen (50) bestuurder in Limburg, en liep daardoor later opdrachten mis toen hij als zzp-projectmanager aan de slag wilde: "We gaan het toch niet doen, omdat u een PVV-achtergrond heeft." Bart Brands, voormalig Statenlid in Zuid-Holland en freelance veiligheidsadviseur, heeft soortgelijke ervaringen. Nadat bijna alles voor een klus rond was, hoorde hij "De PVV? Oh, daar gaat mijn opdrachtgever iets van vinden". Overigens stapte Brands op na de 'Minder minder' uitspraken van Wilders.

Maar daarmee zijn de mensen die letterlijk op hun PVV-verleden zijn afgewezen, wel op. De overige 19 hebben ook de nodige afwijzingen verzameld, maar de reden blijft gissen. 

Ook buiten de carrièrejacht heeft werken voor Wilders' partij gevolgen: Olof Wullink, Gelders Statenlid, werd niet meer opgesteld in zijn golfteam. Volgens een bestuurder van de club had dat trouwens niets met zijn politieke voorkeur te maken, maar met zijn hoge handicap en het feit dat hij bijna nooit kwam trainen. 

Diverse ex-PVV'ers werden bedreigd, zoals de Friese Jelle Stienstra die mannen met bivakmutsen en ploertendoders voor zijn deur vond, en de Gelderse Marc van Kampen die met eieren werd bekogeld. Rondom de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 kwamen uit diverse windstreken berichten van bedreigingen. Van de 21 door NRC ondervraagde ex-PVV'ers geeft de helft aan nauwelijks negatieve reacties te hebben gehad.

Er is overigens nóg een gevaar voor toekomstige PVV-bestuurders, en dat is de partijleiding zelf. Veel van de geïnterviewden hebben aan den lijve ondervonden dat er erg weinig ruimte is om het níet eens te zijn met de partijlijn.

Meediscussiëren over deze vorm van discriminatie op de arbeidsmarkt? Dat kan op ons FOK!Forum.

Wilders: ongelooflijk allemaal (Foto: ANP)
Raads- of Statenlid voor de PVV: het verandert je leven voorgoed (Foto: ANP)

Zeldzame zeeanemoon voor Nederlandse kust

Voor de Zeeuwse kust is een voor Nederland uiterst zeldzame zeeanemoon aangetroffen. Het gaat om de wasroos (anemonia viridis), meldt Stichting Anemoon op de website van Nature Today.

De zeeanemoon werd deze zomer gefotografeerd langs de Brouwersdam tussen Zeeland en Zuid-Holland. Het dier is slechts enkele keren eerder in Nederland gezien. Voor zover bekend voor het laatst in 1988 in de Grevelingen tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. De anemoon heeft zich toen niet blijvend gevestigd in Nederland. De nu waargenomen wasroos lijkt op de exemplaren die voor de kust van Bretagne worden aangetroffen.

De wasroos is een relatief grote zeeanemoon en kan 8 centimeter groot worden. Het dier heeft vaak lichtgroene tentakels met paarsroze toppen. Met deze tentakels vangen ze prooien, zoals kleine visjes en steurgarnalen.

Zeldzame zeeanemoon voor Nederlandse kust
Zeldzame zeeanemoon voor Nederlandse kust (Foto: ANP)

'Ook zonder kabinet is Prinsjesdag zinvol'

Dat de Troonrede dit jaar 'beleidsarm' zal zijn, staat vrijwel vast. Met een demissionair kabinet aan het roer hoeven we op 19 september geen wervelende plannen te verwachten. Toch is dat geen enkele reden om Prinsjesdag dit jaar als minder zinvol te beschouwen, zegt directeur Carla van Baalen van het aan de Radboud Universiteit verbonden Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG). "Dit is de enige feestdag van de Nederlandse parlementaire democratie. Die moeten we koesteren, ook in een situatie als deze."

Volgens Van Baalen is Prinsjesdag alleen al zinvol omdat het moet. "Het staat in de Grondwet, met het oog op een goede voortgang moet er een begroting komen. Zodra er straks een nieuw kabinet is, zullen er wijzigingen komen. Maar het land gaat door en voor de koning valt er in de Troonrede altijd iets te zeggen over de toestand in de wereld. Vergeet niet dat dit bovendien een symbolische dag is. Prinsjesdag is het enige moment dat iedereen die er politiek en bestuurlijk toe doet, bij elkaar komt in de Ridderzaal. Het is een moment van eenheid, zelfs de koning komt naar het parlement. De volgende dag kunnen politici elkaar weer voor rotte vis uitmaken, maar Prinsjesdag is een feestje."

In de Grondwet is bepaald dat dit altijd op de derde dinsdag van september gebeurt. Dat is niet altijd zo geweest. Eerder was Prinsjesdag in oktober en op een maandag. Van Baalen: "De maandag werd veranderd, omdat protestantse Kamerleden op zondag moesten reizen om op tijd te kunnen komen. Oktober was eigenlijk te laat. De begroting moet in het nieuwe kalenderjaar van kracht zijn, dat betekent dat ze vóór de kerst door de Eerste Kamer moet zijn. In de jaren zeventig dienden enkele Kamerleden een motie in om Prinsjesdag nog verder naar voren te halen. Er is ook al eens geopperd voor het voorjaar, zodat we de Nederlandse begroting parallel kunnen trekken aan de Europese. Maar we doen het in Nederland al twee eeuwen lang in september of oktober. En als je de begroting in het nieuwe jaar wilt laten ingaan, wil je die zo laat mogelijk kunnen presenteren. Dan is de meest actuele informatie voorhanden."

Dat er nu al zo'n lange periode een demissionair kabinet aan het roer is, maakt de komende Prinsjesdag wel tot een bijzondere, vindt Van Baalen. "In 1977 duurde de kabinetsvorming ook zeven maanden, maar toen waren de verkiezingen pas eind mei. De periode tot Prinsjesdag was veel korter. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat dit voor impact heeft op de inhoud. Maar de Troonrede zal heus ergens over gaan. Het is niet alleen ceremonieel wat we te zien en horen krijgen."


De Koning zal overigens net als vorig jaar in de Glazen Koets bij de Ridderzaal arriveren en niet in de Gouden Koets. Die laatste is namelijk voor vier jaar in onderhoud, waarbij er waarschijnlijk ook nog wat koloniale kunst van de zijkant wordt gepoetst.

'Ook zonder kabinet is Prinsjesdag zinvol'
'Ook zonder kabinet is Prinsjesdag zinvol' (Foto: ANP)

Ziyech: "De volgende penalty schiet ik binnen"

Hakim Ziyech miste tegen PEC Zwolle een strafschop. De spelmaker van Ajax was blij dat hij die misser later goedmaakte door te scoren.

"Ik had hem al eerder moeten maken en dan heb ik nog iets rechtgezet", vertelde Ziyech via de officiële kanalen van Ajax. Hij maakte later dus alsnog de 2-0. "Dat is wel een opluchting." Door twee goals van Klaas-Jan Huntelaar wonnen de Amsterdammers uiteindelijk met 3-0.

Eerder deze week miste Ziyech ook een strafschop bij de nationale ploeg van Marokko. Hij zag zijn doelpunt dan ook zeker als een revanche. "Ik heb begin deze week ook al een belangrijke gemist. Dit is niet mijn week wat betreft penalty's, maar de volgende schiet ik gewoon binnen."

In de optiek van Ziyech speelde de aanwezigheid van ex-ploeggenoot Diederik Boer, die liefst vier van de laatste zes strafschoppen heeft gestopt, geen rol. "Voordat ik loop, kies ik meestal een hoek en Diederik ging naar de goede hoek. Hij was wel aan het wijzen, maar ik had mijn keuze al gemaakt", zo verzekerde de spelmaker.

'Taartincident was aankondiging moord Fortuijn'

Advocaat Oscar Hammerstein vindt dat het bekladden van de woning van Thierry Baudet behandeld moet worden als een aanslag. Hij noemt het in een radio-interview met Een Vandaag een 'hele gevaarlijke actie'. De volgende aanslag zou wel eens op Baudet zelf gericht kunnen zijn, denkt hij. 

Hammerstein: "Dit is een heel duidelijk signaal dat er mensen zijn die niet bang zijn om hem eventueel uit de weg te ruimen". Hij refereert naar de presentatie in maart 2002 waar Pim Fortuijn drie met kippenmest gevulde taarten in zijn gezicht kreeg gesmeten. Volgens de advocaat is de stap naar een aanslag op Baudet zelf zo gemaakt. Als hij minister van Binnenlandse zaken was geweest, had hij geen moment geaarzeld om Thierry Baudet per direct te beveiligen. 

In het radio-interview blikt Oscar terug op het 'taartincident'. Hij vergelijkt de huidige opstelling van de media en de politiek ten opzichte van Thierry Baudet met de 'demonisering' van Pim Fortuijn vijftien jaar geleden. Beluister hieronder het hele interview. 

Koeman teleurgesteld: "We waren te lief"

Everton ging zaterdagmiddag op eigen veld kansloos onderuit tegen Tottenham Hotspur (0-3). Manager Ronald Koeman beleefde een frustrerende wedstrijd.

Het betekende de tweede nederlaag van het seizoen voor the Toffees in de Premier League. "Ik ben teleurgesteld", opende Koeman zijn gesprek met BBC Sport. "De eerste 25 minuten waren oké. We hadden een aantal zaken veranderd, maar na de 0-1 werd het erg moeilijk. We verloren de controle over de wedstrijd en het middenveld van Tottenham speelde in een ruit en was moeilijk te bespelen. Na het derde doelpunt direct na rust knakte het vertrouwen in ons team en Tottenham groeide nog meer."

Harry Kane en Christian Eriksen zorgden voor een ruststand van 0-2. Kane zette in de tweede helft de eindstand op het scorebord. Koeman miste felheid bij zijn spelers. "Ik vraag niet om een gele of rode kaart, maar in bepaalde situaties waren we te lief. We waren te zwak in de tweede helft, maar dat heeft ook te maken met vertrouwen. Het is belangrijk om van vandaag te leren."

"Ik weet hoe het werkt in de voetballerij. Je haalt nieuwe spelers en iedereen verliest de realiteit een beetje uit het oog. Iedereen praat over Everton bij de top zes, maar als je de kwaliteiten van de spelers kent, weet je dat het een uitdaging is."

Sheriff: schieten op orkaan Irma werkt niet en is gevaarlijk

Orkaan Irma laat zich in Florida inmiddels al flink voelen, hoewel de zeer zware storm nog niet aan land is gekomen - dat zal in de loop van zondag wel gebeuren. Amerika zou natuurlijk 'Murica! niet zijn als hier geen wapens aan te pas komen en gelukkig, die zijn er wel.

De 22-jarige Ryon Edwards opende een Facebookevenement, Shoot At Hurricane Irma"We zullen laten zien dat wij als eerste schieten", luidt de uitnodigende tekst, waar inmiddels vele duizenden mensen zich al voor hebben aangemeld. Op internet verschijnen tips over hoe je een orkaan met wapens dient te bevechten, waarvan er ongetwijfeld een aantal daadwerkelijk serieus bedoeld zijn.

"Stress en verveling zorgden ervoor dat ik hiermee begon", zegt Edwards tegen de BBC. "Dat er zoveel reactie op is, is wel een beetje een verrassing." Andere pagina's zijn inmiddels ook geopend, bijvoorbeeld om Irma met vlammenwerpers weg te jagen. "Laten we samenkomen, vuur op Irma afschieten en dat ding ter plekke stoppen!", aldus de uitnodiging.

De lokale autoriteiten beginnen toch een beetje achterdochtig te worden, want Amerikanen kennende weet je het maar nooit: straks staan er ineens echt een paar duizend man hun wapens op de orkaan af te vuren. De sheriff van Pasco County is dan ook duidelijk: "Even voor de duidelijkheid, schiet NIET op orkaan Irma. Ze zal geen rechtsomkeert maken en het heeft zeer gevaarlijke gevolgen", duidt hij bijvoorbeeld op kogels die met een vaartje van ruim tweehonderd kilometer per uur terug komen zeilen.

20-jarige bokser pakt wereldtitel, Usyk behoudt titel

Het weekeinde heeft weer twee uitmuntende bokspartijen om wereldtitels opgeleverd. We beginnen in Las Vegas, waar de pas 20-jarige David Benavidez de WBC-titel in het supermiddengewicht (-76kg) veroverde.

Jack Badou had de titel in handen, maar de Zweed gaf in januari te kennen zich op een zwaardere gewichtsklasse te gaan richten en liet zijn titel dus schieten. Callum Smith en Anthony Dirrell zouden vervolgens om de titel vechten, maar doordat Smith mee ging doen aan de World Boxing Super Series werd Benavidez als vervanger opgeroepen. Dirrell blesseerde zich vervolgens en de Roemeen Ronald Gavril nam zijn plek in.

Gavril begon met een record van 18-1 aan het gevecht, Benavidez stond op 18-0. Het werd een partij waarin de twee zeer aan elkaar gewaagd waren. Benavidez deed het in het begin net wat beter en dat leverde hem, ondanks een knockdown in de laatste ronde, de winst via split decision op, waarmee hij de jongste wereldkampioen bij de WBC is.

In Berlin begon zaterdagavond de World Boxing Super Series: een toernooi in twee gewichtsklasses, met per gewicht acht deelnemers die het in een knock-outtoernooi uitvechten. De eerste kwartfinale in het cruisergewicht ging tussen Oleksandr Usyk uit Oekraïne, regerend WBO-wereldkampioen, en de Duitser Marco Huck, van 2009 tot 2015 de WBO-wereldkampioen in de klasse.

In de Max-Schmeling-Halle probeerde Huck er wat van te maken tegen de favoriete Oekraïner, maar Usyk was veel te sterk. Keer op keer sloeg hij in de slotseconden van de ronden toe en dat Huck er in de tiende ronde nog stond was een klein wonder. Daar bleef het bij, want na ruim twee minuten begon Usyk hem te bombarderen met loeiharde slagen op het hoofd, waarna de scheidsrechter het gevecht afkapte.

Usyk staat in de halve finale tegenover de Letse WBC-wereldkampioen Mairis Briedis of de Cubaan Mike Perez, die op 30 september tegenover elkaar staan. Op 23 september en 21 oktober worden de andere kwartfinales uitgevochten. In het supermiddengewicht wordt op 16 september de eerste kwartfinale gehouden.

Usyk klapte er in de tiende ronde stevig op (Bron: YouTube)

Middelkoop vervangt US Open-winnaar Rojer in Davis Cup-team

Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer heeft zich bij captain Paul Haarhuis afgemeld voor het Davis Cup-duel van komende week in Den Haag tussen Nederland en Tsjechië. Haarhuis heeft Matwe Middelkoop aangewezen als vervanger.

Rojer heeft na zijn gewonnen US Openfinale in het dubbelspel een een MRI-scan laten maken en daaruit is gebleken dat er in zijn knie te veel vocht zit en een cyste aanwezig is. Deze kwetsuur maakt spelen onmogelijk. Haarhuis heeft met de 34-jarige Middelkoop een capabele vervanger opgeroepen. Tijdens de US Open haalde Middelkoop samen met Robin Haase nog de kwartfinale van het dubbelspel in New York. 

Vrijdag begint het Davis Cup-duel tussen Nederland en Tsjechië. Er wordt gespeeld op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. De winnaar van dit duel speelt in 2018 in de Wereldgroep van het landentoernooi.

Triatlete Van Vlerken Europees kampioene op lange afstand

Triatlete Yvonne van Vlerken heeft zich in Almere laten kronen tot Europees kampioene op de lange afstand. Dat is de afstand waar men begint met 3,8 kilometer zwemmen, gevolgd door 180 kilometer wielrennen om, mocht men nog niet moe genoeg zijn, als toetje nog een marathon (42,2km) te lopen.

De 38-jarige Van Vlerken, in haar rijke carrière ook al eens goed voor zilver en brons op WK's, had in totaal 8:51.13 uur nodig voor de afstand. Daarmee was ze absoluut ongenaakbaar, want landgenote Sarissa de Vries pakte op ruim achttien minuten het zilver, terwijl Hanna Maksimava uit Wit-Rusland bijna een half uur toe moest geven.

De Brit Joe Skipper pakte het goud bij de mannen door net onder de acht uur te duiken. Evert Scheltinga werd op een goede twaalf minuten vijfde, goed voor de Nederlandse titel - het EK deed tevens dienst als NK.

Irma wint opnieuw aan kracht

De windkracht van de tropische storm Irma neemt toe. Het American Hurricane Center in Miami deelde haar zondagochtend (Nederlandse tijd) in op kracht vier. Nadat de storm Cuba achter zich liet, nam de windkracht af en was de storm van categorie twee.

De windsnelheden lopen nu op tot boven de 200 kilometer per uur. Die zullen nog toenemen wanneer Irma over enkele uren daadwerkelijk het vasteland van Florida bereikt. Daarmee is ze 'extreem gevaarlijk' geworden. De autoriteiten hebben om die reden een ware volksverhuizing in gang gezet: meer dan 6,5 miljoen mensen zijn opgeroepen hun huis te verlaten en veiliger oorden op te zoeken.

In het subtropische Florida wonen ongeveer 21 miljoen mensen, onder wie veel gepensioneerden.

Irma wint aan kracht
Irma wint opnieuw aan kracht (Foto: ANP)

Vuelta: Etappe 21 - Sprinten om de Vuelta af te sluiten

Sprookjes bestaan niet in het wielrennen, maar soms maken we dingen mee die verdomd dicht in de buurt komen. De laatste zware rit van de Vuelta 2017 werd een rit om je vingers bij af te liggen. Een sterke groep reed na een lastige openingsfase weg, maar kreeg nooit veel ruimte. Trek reed op kop, omdat dit de dag van Alberto Contador moest worden. In zijn laatste bergrit moet hij nog een keer zijn kunsten laten zien. Die kunsten zagen we niet direct, want op de beklimming van de Alto de la Cobertoria ging het niet meteen los. In de kopgroep wel, maar daarachter ging het in gestrekte draf omhoog.

Pas in de afdaling kregen we met wat verschillen te maken, zo verzopen Aru en Lopez in deze natte afdaling. Ook Zakarin, Woods en De la Cruz waren niet direct mee, maar zij wisten nog wel terug te keren op de Cordal. Ook deze klim was niet echt direct het terrein van de splijtende demarrages, hoewel De la Cruz nadat hij was aangesloten wel direct weg probeerde te rijden. Dit leverde hem in de afdaling nogal wat problemen op, hij nam teveel risico's, kwam ten val en moest op de voorlaatste dag de race verlaten. Ook koploper Soler en Nibali kwamen in de problemen.

Ondanks deze schermutselingen deed Alberto Contador toch een poging om in de afdaling weg te rijden. Het lukte, met Pantano reed hij weg van de rest en voor we het wisten had hij een voorsprong van 40 seconden bij elkaar gefietst. Eenmaal beneden ging het direct weer omhoog, de Angliru moest meteen bedwongen worden. De lollerende Pool Marczynski reed nog op kop, maar al snel werd hij bijgehaald door de alliantie rond Contador. Iedereen reed met Bertje mee. Enric Mas, de gebroeders Yaids, Soler. Allemaal overblijfsels van de vroege vlucht, die het wel zagen zitten dat Contador in zijn laatste bergrit de overwinning zou pakken.

In het peloton reed Sunweb, samen met Sky, om de podiumplaats van Kelderman te redden. Gelukkig lukte dat niet, want Kelderman heeft met zijn verdedigende rijden niets afgedwongen. Contador dwong alles af. Hij werd zelfs nog even bijna tot stilstand gebracht door een supporter, maar wist op de steile stroken van de Angliru stand te houden. Hij reed weg van zijn vluchtgenoten en soleerde naar een prachtige, heroïsche winst op de Angliru.

Zijn tweede overwinning op die mythische berg en misschien wel zijn mooiste overwinning ooit. In je allerlaatste serieuze rit als wielrenner nog even zo'n prachtige prestatie uit je benen toveren, het is ongeëvenaard. Niets dan respect voor Alberto Contador, een renner die we in de toekomst gaan missen. Zijn aanvalslust is geweldig en het is fantastisch dat het in de laatste lastige rit van de Vuelta beloond werd.

Achter hem werd Chris Froome veilig naar de finish geloodst door Poels, die ook een goede dag beleefde. Froome wint daardoor de Tour en de Vuelta in hetzelfde jaar, ook een prestatie die behoorlijk ongeëvenaard is. Toch boeit dat niemand iets, want Froome is niemand. Terwijl Contador juist alles is. Een van de mooiste en sierlijkste renners van zijn tijd, die op zo'n passende manier afscheid weet te nemen. Als schrijver zou je het niet zo in je verhaal weten te persen, maar het is echt gebeurd. Een van de mooiere verhalen van de afgelopen jaren, absoluut iets om te onthouden. Alberto Contador, hem vergeten we nooit meer. Chris Froom en Wilco Kelderman zijn we daarentegen nu alweer vergeten. De ronde sluiten we trouwens af met een ritje richting Madrid. Saai, zoals altijd.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Op een kleine 500 kilometer van de Angliru start de laatste rit in de regio Madrid. De renners bevinden zich in Arroyomolinos, een stad met 27.000 inwoners waar de Vuelta nog nooit eerder was. Arroyomolinos bevindt zich aan de buitenkant van de grote agglomeratie van Madrid, op een kilometer of 30 van de binnenstad. Vroeger was het hier vooral een heel landelijk gebied, waar niet al te veel mensen woonden. De mensen die er in die tijd aanwezig waren hielden zich vooral bezig met de landbouw.

In de laatste jaren is Arroyomolinos sterk gegroeid en fungeert het vooral als stad waar de nodige forensen zich vestigen. De huizenprijs in Madrid ging sterk omhoog, terwijl er in Arroyomolinos nog genoeg ruimte over was om de nodige appartementencomplexen uit de grond te stampen. Zo is het inwonersaantal van 3000 in 1998 in 20 jaar tijd bijna 10 keer over de kop gegaan.

Dit gebied wordt al enige tijd bewoond, zo zijn er bewijzen gevonden dat de Romeinen hier zijn geweest. Toch werd de stad officieel pas gesticht in de tijd van de Moren. Een paar eeuwen later werd er in het inmiddels christelijke Arroyo een toren neergezet en tot de dag van vandaag is dat het enige interessante gebouw van de stad.

Torreón de Arroyomolinos, of Torre del Pan, vroeger een belangrijk verdedigingswerk en in latere tijden vooral een graanopslag of een duiventil. Tegenwoordig willen ze er graag wat meer culturele activiteiten in gaan ontplooien, want Arroyomolinos moet een keer tot leven gaan komen. Dit slaperige buitenwijkje van Madrid moet ontwaken. Misschien dat de Vuelta daarbij kan helpen.

Alles wat interessant is aan Arroyomolinos (Foto: WikiCommons)
Alles wat interessant is aan Arroyomolinos (Foto: WikiCommons)

De route
In het begin van de route rijden de renners eigenlijk de verkeerde kant op. Ze moeten naar Madrid, maar eerst wordt er een stuk over de Madrileense hoogvlakte gefietst, waarbij allerlei plattelandsdorpen en -steden de revue passeren. Na een lange en onzinnige tocht door Arroyomolinos fietst het peloton in niet zo gestrekte draf richting Móstoles, de volgende voorstad van Madrid. Hier is er een bocht naar rechts, waarna de renners tergend langzaam richting Villaviciosa de Odón rijden. Dit stadje passeren ze twee keer, gewoon omdat het kan. Een lokaal rondje begint, met in het begin van dat rondje een passage langs de campus van de Universidad Europea de Madrid, supergaaf.

Vervolgens mag het peloton over de snelweg rijden richting Brunete, waar vermoedelijk weinig brunettes wonen want het ziet er een beetje uitgestorven uit. In dit dorp verlaten de renners de snelweg en gaan ze weer terug naar Villaviciosa fietsen, via Boadilla del Monte. Na 36 kilometer zijn ze weer terug in Villaviciosa en daarna duurt het nog een kilometer of 35 voor we op het lokale circuit terechtkomen. Er wordt koers gezet richting Alcorcón, waarna men definitief in het stedelijke gebied van Madrid zit. Via voorsteden als Fuenlabrada en Leganés gaat het dan richting het centrum van Madrid.

Leganés is misschien wel een van de lelijkste voorsteden van Madrid, maar tegenwoordig ook een van de bekendste. Dit dankzij de lokale voetbalclub, het nietige CD Leganés. Geheel tegen de verwachting in promoveerde die club vorig naar naar de Primera División en ze kregen het voor elkaar om in die competitie te blijven. Tussen al die geldsmijterij door wel leuk om te zien dat kleine clubjes als Leganés en Eibar zich met verstandig beleid tussen clubs uit veel grotere steden weten te nestelen. Verder hoef je niet veel woorden vuil te maken aan deze stad, als je toch in de buurt bent blijf je beter in het centrum van Madrid hangen. Al hebben ze er nog wel een raar kunstwerktje.

Rare kunst in Leganés (Foto: Panoramio)
Rare kunst in Leganés (Foto: Panoramio)

Na de doortocht in Leganés is het nog een kilometer of 10 fietsen tot het centrum van Madrid. Al snel rijden de renners de buitenwijken van de stad binnen, waarna ze een paar kilometer verderop uitkomen bij het lokale circuit. Na 73 kilometer komen we voor het eerst voorbij de finish en daarna mag de rit dan eindelijk een klein beetje beginnen. We gaan daarna nog acht rondjes rijden. Bij de derde passage van de meet, na 84 kilometer, is het tijd voor de tussensprint van de dag. De strijd om de puntentrui kan nog leuk worden, aangezien Trentin geen onoverbrugbare achterstand heeft op Froome. Als hij de tussensprint wint en de rit dan kan hij het groen nog mee naar huis nemen.

Het rondje in Madrid schijnt iets korter te zijn dan vorig jaar, want nu is het maar 5,6 kilometer lang in plaats van 5,8. Het komt wel op hetzelfde neer, het gebruikelijke rondje rond Plaza de Cibiles en over de Gran Via, met de nodige scherpe bochten. Paar bochtjes van 180 graden, die ondanks dat feit toch niet zo heel spannend zijn. Gaat toch altijd weer best goed. De laatste bocht komt steeds op iets meer dan een kilometer van de streep, dus de laatste rechte lijn is lekker lang. Het loopt nog wel heel licht omhoog, maar dan ook heel licht. Na ongeveer negen rondjes en 117 kilometer is deze Vuelta dan voorbij. De finish is weer op Plaza de Cibiles.

Het lokale rondje (Bron: Letour.fr)
Het lokale rondje (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Madrid is natuurlijk de hoofdstad en de grootste stad van Spanje. Een stad met meer dan 3.000.000 inwoners. Is de laatste jaren zo'n beetje altijd het eindpunt van de Vuelta. Alleen in 2014 werd er even een uitzondering gemaakt, toen eindigde de ronde met een tijdrit in Santiago de Compostella. Alle jaren daarvoor was er wel een finish in Madrid en was er standaard een massasprint. Ook in 2015 en 2016 was dat het geval. Vorig jaar ging de overwinning naar Magnus Cort Nielsen, dat wat een perfecte afsluiter voor een vrij treurige ronde. De massasprint werd in 2015 gewonnen door John Degenkolb, die zijn tegenvallende Vuelta met deze rit toch nog wat glans wist te geven.

In 2013 won Michael Matthews de massasprint en 2012 won John Degenkolb ook al, hij heeft dus wel iets met Madrid. Dit jaar had hij voor de derde keer kunnen winnen, als hij niet na een paar dagen al afgestapt was. In 2011 was Sagan de snelste in de straten van Madrid en in 2010 won Tyler Farrar. In 2009 won Greipel en in de jaren daarvoor waren er een paar wat verrassendere namen. Bennati, Breschel en dat soort gedoe. Beetje hetzelfde verhaal als met de sprints tijdens deze Vuelta. De laatste keer dat er geen massasprint kwam in Madrid was in 2004, toen was er een tijdrit in deze stad. Die tijdrit werd gewonnen door de keihard schroeiende Santi Perez.

Madrid is vanzelfsprekend ook een stad waar grote wielrenners vandaan komen. Als we kijken naar het peloton dat hier nu gaat schroeien, komen we al uit op Contador, Dani Moreno en Luis Angel Maté. Voor Contador gaat het een bijzondere dag worden. Na zijn prachtige overwinning op de Angliru mag hij nu tijdens zijn allerlaatste dag als wielrenner rondjes gaan rijden door zijn eigen stad. Een mooier afscheid is bijna niet denkbaar.

Madrid is overigens best een mooie stad. Toevallig een tijdje terug zelf nog geweest, je kan er wel redelijk aardig flaneren. Beetje hobbelen over de Gran Via, even langs het Plaza de Cibiles. Via de Puerta de Alcalá naar die gigantische tuin lopen waar ook nog wat kicken gebouwtjes staan, niks mis mee allemaal. Aan de andere kant van het centrum heb je ook nog een aardig paleisje met een aardige kathedraal, maar dat deel van de stad laat de Vuelta altijd links liggen. Zonde, maar zo gaan die dingen. Museumpje van Prado schijnt ook wel de moeite waard te zijn, maar daar had ik geen tijd voor. Enfin, wel een aanradertje voor een midweekje ofzo. En zowaar heb ik een keer de mogelijkheid om een foto uit eigen collectie te delen, jolijt.

Een eigen foto vanuit Madrid (Foto: Rellende_Rotscholier)
Een eigen foto vanuit Madrid (Foto: Rellende_Rotscholier)

Het weer & TV
De rit van de mannen begint pas laat op de dag. Om 17:00 staan de mannen aan het vertrek in Arroyomolinos. Drie uur later wordt de finish pas verwacht, tussen 20:10 en 20:33. In de tussentijd kan je ook nog kijken naar de wedstrijd van de vrouwen, want die mogen net als vorig jaar een aantal rondjes door Madrid rijden. Dit doen ze als het goed is lang voordat de mannen in de buurt zijn, maar een precieze tijd is mij niet helemaal bekend.

Ergens tegen het eind van de middag Sporza inschakelen, dan zie je misschien net als vorig jaar Jolien D'Hoore hier iedereen naar huis poetsen. De afgelopen heeft ze nog een paar keer Marianne Vos verslagen, dus met haar vorm zit het wel goed. De concurrentie moet komen van Coryn Rivera, Chloe Hosking en Kirsten Wild, maar die zijn normaal toch wel een tikkeltje minder in de sprint.

Het weer zal in Madrid trouwens heel behoorlijk zijn. 24 graden in de middag, geen kans op neerslag en weinig wind. In de avond koelt het af naar 22 graden, maar dat is ook best prima.

Voorspelling & favorieten
Zoals altijd eindigt het hier in een sprint.

1. Lobato. Want de laatste rit in een grote ronde wordt gewonnen door een renner van Lotto Jumbo. Van Emden wint de tijdrit in de Giro, Groenewegen wint de sprint op de Champs-Élysées en Lobato schroeit iedereen naar huis bij het Plaza de Cibiles.

2. Trentin. Nog even een poging wagen om de puntentrui binnen te halen. Lukt hopelijk wel, want als Froome met dat ding naar huis mag is het ook een beetje matig allemaal. Wint de rit dan weer niet, want dan zou hij net als Gaviria vier ritten winnen in een grote ronde, terwijl hij een pak minder is.

3. Cort. Mag nu wel voor eigen kans gaan! Eerst moest hij zorgen voor de gebroeders Yates en Chaves, zonder veel resultaat. Nu mag hij bij de laatste gelegenheid nog even zijn eigen plan trekken. Dat lukt hopelijk niet, want dat hij vorig jaar twee ritten won was al erg genoeg. Deze matige sprinter hoort niet twee keer achter elkaar te winnen in Madrid.

4. Molano. In de straten van Madrid eindigen altijd wel renners vooraan waarvan je het niet verwacht. Dit jaar zal dat de jonge Colombiaanse sprinter van Manzana-Postobon zijn. Dat slaat in als een bom, zou Lampaert zeggen. Haha.

5. Theuns. Ja, zoiets.

Totale chaos op Sint-Maarten

Orkaan José is Sint-Maarten gepasseerd en het is afwachten hoeveel schade de storm op het eiland heeft aangericht, nadat orkaan Irma het eiland grotendeels al had verwoest.

"Sint-Maarten is een totale chaos. Er is heel veel schade aan gebouwen en huizen. Hier is heel veel hulp nodig. Defensie levert noodhulp, maar daarna moet nog heel veel gebeuren", zegt commandant André van der Kamp van Zr. Ms. Zeeland. Samen met Zr. Ms. Pelikaan heeft de Zeeland hulpgoederen gebracht vanuit Curaçao. Met de komst van orkaan José zaterdag is de Pelikaan weer teruggegaan naar Curaçao.

De Zeeland is uit veiligheidsoverwegingen enkele tientallen kilometers uit de kust gegaan om de tropische storm af te wachten. Daarbij zijn bewapende mariniers en medisch personeel op de wal achtergelaten. Om de noodhulp op Sint-Maarten weer te hervatten, probeert de commandant opnieuw contact te maken met het eiland. "Hoop dat nieuwe schade meevalt", laat hij weten nadat José is gepasseerd.

Volgens Van der Kamp hebben zijn mariniers meegeholpen de orde op het eiland te herstellen en zullen ze dat voorlopig blijven doen. De plunderingen die vrijdag en zaterdag nog bezig waren, noemde Van der Kamp incidenten. "Zoals ik het zie, is het eiland grotendeels onder controle."

Schade afwachten nu José is gepasseerd
Totale chaos op Sint-Maarten (Foto: ANP)

Meer slachtoffers door aardbeving in Mexico

Het aantal slachtoffers als gevolg van de aardbeving in Mexico donderdag is opgelopen tot negentig. De doden vielen in drie verschillende staten. Oaxaca werd met 71 doden het zwaarst getroffen.

De beving voor de kust van Chiapas was met 8.1 bijzonder krachtig. Het epicentrum lag in zee, op minstens 130 kilometer van de Mexicaanse westkust. Er werden zelfs trillingen gevoeld in Mexico-Stad, de hoofdstad, die honderden kilometers verderop ligt.

Een dag na de beving werden nog honderden naschokken geteld.

Meer slachtoffers door aardbeving in Mexico
Meer slachtoffers door aardbeving in Mexico (Foto: ANP)

Britte Lagcher: 'Ik zou niet kunnen liegen'

In de dramaserie Meisje van Plezier knoopt het personage Xanna een relatie aan met haar zwager. Actrice Britte Lagcher noemt de rol van Xanna eerder leuk dan moeilijk.

Xanna is de halfzus van het hoofdpersonage Nadine, een rol van Angela Schijf. Ze knoopt een relatie aan met Nadines man Remco, een rol van Peter Paul Muller. Britte: "Xanna kwam in het gezin toen ze vijf jaar oud was. Ze wordt per ongeluk verliefd op de man van haar halfzus. Ze wordt daar heel gelukkig van en besluit er daarom voor te gaan. En hij gaat ook voor haar, waardoor het leven van Nadine instort. Xanna hoopt dat Nadine het uiteindelijk begrijpt, omdat liefde alles overwint. Ze wil zelf gelukkig worden en wil ook dat Nadine gelukkig wordt, maar dit is de prijs die betaald moet worden."

Op de vraag of ze het een moeilijke rol vond, antwoordt Britte: "Ik vond het vooral een hele leuke rol om te spelen. Ik zou dit zelf nooit doen. Ik heb aan tafel gezeten met mijn eigen zwager. Ik kan niet een verhouding met hem hebben. Ik zou niet kunnen liegen en kan het mijn zus ook niet aandoen. Het is moeilijk om je in het personage te verplaatsen, maar daarvoor zijn we nu eenmaal acteur. Uiteindelijk zijn dat de leukste rollen om te doen. Ik heb geen gemene halfzus gespeeld, gewoon de situatie gespeeld en daarin gekozen voor mijn eigen geluk."

Prikkelend
Britte omschrijft de serie van RTL4 en Videoland als een intieme serie. "Ik vind de sfeer prikkelend. Er hangt zoveel in de lucht. Alle personages hebben een eigen geheim. Dat vind ik goed gedaan. Iedereen komt voor keuzes te staan die soms ten koste gaan van anderen."

Andere rollen zijn er voor Geert de Jong (moeder Patricia), Iris van der Made (dochter Lina), David Rebergen (zoon Chris) en Birgit Schuurman (jeugdvriendin Meryem).

Zondag 21.30 uur is de eerste aflevering van Meisje van Plezier te zien bij RTL4. Op Videoland staan alle acht afleveringen.

Britte Lagcher: 'Ik zou niet kunnen liegen'
Britte Lagcher: 'Ik zou niet kunnen liegen' (Foto: BuzzE)

Bobby Brown spant rechtszaak aan om biopic

Bobby Brown probeert de uitzending volgende maand van een biopic over zijn dochter Bobbi Kristina te voorkomen met een rechtszaak. Volgens de 48-jarige zanger wordt hij in de televisiefilm afgeschilderd als een slechte vader en gewelddadige echtgenoot.

De Amerikaanse zender TV One zendt op 8 oktober de film Bobbi Kristina uit. De biopic schetst volgens Bobby een beeld van hem als gewelddadige echtgenoot tegenover Whitney Houston en als een vader die zijn dochter verwaarloost. Brown noemt dit 'laster en onwaar'. Hij eist dan ook dat de rechter verbiedt dat de film wordt uitgezonden. Daarnaast wil hij 1 miljoen dollar (829.000 euro) aan schadevergoeding.

TV One is overigens gewoon van plan de film uit te zenden. "We kunnen nu niets zeggen over de juridische stappen die wij nemen. Wel kunnen we melden dat we achter de film staan en de representatie van deze periode in het leven van Bobbi Kristina", laat de zender weten aan E! News.

Bobby Brown spant rechtszaak aan om biopic
Bobby Brown spant rechtszaak aan om biopic (Foto: BuzzE)

Florida merkt eerste gevolgen Irma

Orkaan Irma is 145 kilometer verwijderd van Key West in Florida, maar de Amerikaanse staat merkt al wel de gevolgen van de wervelstorm die volgens voorspellingen in kracht zal toenemen.

Gouverneur Rick Scott meldt dat tienduizenden mensen zonder stroom zitten in Florida, waar de wind in het zuiden ondertussen toeneemt. Op beelden van CNN is te zien hoe hijskranen in Miami door de wind ronddraaien.

Zo'n 70.000 mensen zijn ondergedoken in honderden schuilplaatsen die de staat heeft opengesteld. Ruim zes miljoen inwoners zijn opgedragen om elders onderdak te vinden. Scott riep zaterdagavond achtergebleven inwoners op om alsnog te vertrekken. "Dit is uw laatste kans om de juiste beslissing te nemen."

Opkomend water

In Key West op de Florida Keys, een langgerekt lint van ongeveer 1700 eilandjes, ten zuiden van het vasteland zijn de windsnelheden opgelopen tot orkaankracht. Daar zal Irma zondagmiddag (Nederlandse tijd) aankomen.

Het National Hurricane Center waarschuwt de eilanden voor het opkomende water. Ook voor groot deel van de kust van Florida geldt die waarschuwing. Het water kan tot 4,5 meter stijgen.

Irma is afgezwakt tot een orkaan van de derde categorie, maar zal vermoedelijk boven de warmere wateren ten zuiden van Florida weer tot het op een na hoogste niveau stijgen.

Florida merkt eerste gevolgen Irma
Florida merkt eerste gevolgen Irma (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Opklaringen en buien

Donder in september, sneeuw in maart.

Vandaag
Het was flink nat gisteren, maar toen de zon begon te schijnen werd het een stuk aangenamer. Gisterenavond en afgelopen nacht klaarde het flink op, hoewel er lokaal een mistbank kon ontstaan. In de kustprovincies kon nog een enkele bui vallen. Vanmorgen is het wisselend bewolkt en ook nu kan er aan de kust weer een bui vallen. 

In de loop van de middag drijft er in het westen bewolking binnen en kan het daar in de avond gaan regenen. De temperatuur ligt rond de 19 graden; er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. In de loop van de dag gaat het vooral aan zee een stuk krachtiger waaien. 

10 Jaar geleden
Viel er flink wat regen: bijna 19 mm. De gemiddelde temperatuur was 14,5 graad en de zon liet zich nauwelijks zien.  

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:00
Zon onder: 20:14
Zonkracht: 4/2

Iteejer maakte een boswandeling met de hond (Foto: iteejer)
Iteejer maakte een boswandeling met de hond (Foto: iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Aanhangwagen kantelt; 27 gewonden

In Duitsland zijn zaterdag 27 jongeren gewond geraakt toen de aanhangwagen waar ze inzaten omkiepte. Vijf zijn zwaargewond, meldt de politie.

Het ongeluk had plaats het dorpje Glan-Münchweiler in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. De aanhanger werd door een tractor voortgetrokken en kantelde op een rotonde.

De slachtoffers zijn naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Ook de hulp van vier traumahelikopters werd ingeroepen. De jongeren maken deel uit van een soort jeugdbeweging.

27 jongeren gewond door kantelen aanhangwagen
Aanhangwagen kantelt; 27 gewonden (Foto: ANP)

Paus vraagt om vergeving drugsmoordenaars

Paus Franciscus heeft bij zijn bezoek aan Colombia om "vergeving" gevraagd voor de "drugsmoordenaars", door wie zo veel jonge mensen om het leven zijn gekomen. Dat deed hij in de stad Medellin.

In de jaren 80 was Medellin het middelpunt van het drugsgeweld in Colombia. De stad was de thuisbasis van het drugskartel onder leiding van Pablo Escobar.

De paus spreekt van een "pijnlijke herinnering". Hij vroeg zijn toehoorders om God te vragen "de harten te bekeren" van "degenen die de dromen van zo veel jonge mensen hebben kapotgemaakt".

Tijdens zijn reis door het Zuid-Amerikaanse land riep de paus de inwoners ook op om open te staan voor verzoening met FARC-rebellen.

De guerrillabeweging sloot vorig jaar vrede met de Colombiaanse regering. In ruil voor het neerleggen van de wapens mogen FARC-strijders terugkeren in de samenleving.

Paus vraagt om vergeving drugsmoordenaars
Paus vraagt om vergeving drugsmoordenaars (Foto: ANP)

Poels weer tweede op de Angliru

Wout Poels werd zaterdag tweede in de etappe naar de Alto de l'Angliru. Het was voor de Limburger de tweede keer dat hij tweede zou worden op de mythische klim. In 2011 werd hij tweede achter Juan Jose Cobo. Toen kwam Poels ook in dezelfde groep als Chris Froome, alleen was de Nederlander toen nog in dienst van Vacansoleil - DCM.

"Of ik beter was dan Froome vandaag? Ja, misschien wel. Maar dat maakt niet zo veel uit. Ik was wel een beetje met de rit bezig. Ik wist wel dat als we iedereen eraf hadden, ik de rit zou kunnen pakken. Maar Contador reed wel heel sterk."

Voor de renner die uitkomt voor team Sky zal het de eerste keer zijn dat hij in de top tien van een grote zal eindigen. De vraag is of de 29-jarige Poels zelf niet een keer wil starten als kopman wil starten in een grote ronde? "Ja, maar aan de andere kant: ik heb een hele sterke ploeg om mij heen. Ik zit altijd op de goede momenten van voren. Als ik zo toptien kan rijden, vind ik het ook wel mooi."

Amerikaan bindt zichzelf tijdens orkaan Irma vast aan paal

We hebben mogelijk een kandidaat voor de Darwin Award, de 'prijs' voor mensen die op een domme manier om het leven komen voor ze zich voort hebben kunnen planten. We zullen nog wel even moeten wachten, want de beste man leeft vooralsnog wel - en eerlijk is eerlijk, we hopen natuurlijk ook wel dat dat zo blijft.

Een Amerikaanse journalist van NBC stond zaterdag bij het strand van Miami, waar men wacht op de komst van orkaan Irma. Alle verstandige mensen zijn al lang en breed vetrokken uit het grootste deel van Florida, in elk geval de mensen die daartoe in staat zijn. Toch kreeg de journalist bezoek van iemand die duidelijk niet onder die 'verstandige mensen' valt.

De man was gekleed in zwemkleding, inclusief zwembandjes, en gaf een opvallend antwoord nadat hem werd gevraagd wat hij daar nog deed: "Ik ga mijzelf testen. Ik zal mijzelf vastbinden aan een paal voor de gehele duur van de orkaan. Het is allemaal gepland, met veiligheidsmaatregelen en alles", aldus de niet zo snuggere Handige Harry.

De journalist leek overigens ook een beetje verbaasd. "Dus u ziet het, er zijn hier nog wel mensen...die dingen doen, enzo", stamelde hij.

Volendam en Lions beginnen BENE-League met winst

De eerste speelronde in de BENE-League, de handbalcompetitie voor de beste Belgische en Nederlandse clubs, heeft voor twee van de Nederlandse topclubs de eerste zege opgeleverd.

De OCI-Lions, vorig jaar verliezend finalist, begonnen in het eigen Sittard met een 36-24 zege op FIQAS/Aalsmeer, dat zelf niet al te best speelde. KRAS/Volendam ging in België op bezoek bij HC Tongeren en dat leverde een knappe 23-28 overwinning op voor de Nederlanders.

In Nederland wordt ondertussen ook de Eredivisie gespeeld. De beste vier Nederlandse clubs uit de BENE-League spelen aan het einde van het seizoen om de landstitel, de slechtste twee spelen om promotie/degradatie met de top-2 van de Eredivisie.

Overige uitslagen
JMS/Hurry-Up (NED) - KV Sasja (BEL) 33-25
Herpertz Bevo HC (NED) - Sporting NeLo (BEL) 29-29
Initia HC Hasselt (BEL) - HV Quintus (NED) 37-24
HC Visé (BEL) - Achilles Bocholt (BEL) 31-33

Rugbyers Hilversum beginnen Ereklasse met monsterzege

De Nederlandse Ereklasse in het rugby is zaterdag van start gegaan met de eerste speelronde en voor regerend landskampioen RC Hilversum leverde dat gelijk een ruime zege op: The Hookers werden met 75-3 opzij geschoven door de Nederlandse topclub.

RC 't Gooi, de verliezend finalisten van vorig seizoen, openden de nieuwe jaargang met een 0-43 uitzege bij de Delftse studenten van DSR-C. Oemoemenoe, dat vorig jaar voor het eerst de kampioenspoule haalde, hoopt zich dit jaar verder te verbeteren en begon thuis in Middelburg met een doodsimpele 64-0 zege op Waterland uit Purmerend.

Overige uitslagen
Castricumse RC - Haagsche RC 28-3
RC The Dukes - RC The Bassets 30-15
ASRV Ascrum - LRC DIOK 6-52

Litouwse basketballers vroegtijdig uitgeschakeld op EK

De Finse basketbalploeg is er niet in geslaagd voor het eerst in de geschiedenis de kwartfinales van het EK te bereiken. In Istanbul ging de ploeg onderuit tegen Italië, dat al in het eerste kwart een ruime voorsprong opbouwde. Atlanta Hawks-shooting guard Marco Belinelli leidde de Italiaanse score met 22 punten en hielp zijn land zo op weg naar een 70-57 zege op Finland, dat met opgeheven hoofd naar huis kan.

Litouwen stond op de vorige twee edities van EuroBasket in de finale, maar dat zal geen vervolg krijgen in Istanbul. Griekenland nam het heft in het eerste kwart al in handen en liet de Litouwers niet meer los. Dankzij onder meer 21 punten van Kostas Sloukas konden de drie NBA-spelers van Litouwen, waaronder Mindaugas Kuzminskas (New York Knicks), hun ploeg niet redden: 77-64.

Nipte zege Amsterdamse honkballers

De honkballers van de L&D Amsterdam Pirates hebben in de kampioensgroep van de Hoofdklasse een nipte zege geboekt op de Vaessen Pioniers.

In eigen huis vrij vroeg op een 4-0 voorsprong, maar de Pioniers sloegen met drie punten in de vierde inning terug. In de zesde inning trokken ze de stand zelfs weer helemaal gelijk, maar één punt in de negende inning was voor de Amsterdammers voldoende: 5-4.

Na elf wedstrijden staan de Pirates nu op zeven overwinningen. De Pioniers en Mr. Cocker HCAW waren één keer te sterk, titelconcurrent Curaçao Neptunus won twee keer. De Rotterdammers kwamen zaterdag niet in actie, omdat de regen het veld onbespeelbaar had gemaakt. Dat duel met HCAW wordt dinsdag ingehaald.

Stephens bekroont tennissprookje met US Open-titel

Tennisster Sloane Stephens heeft de US Open op haar naam geschreven. Voor de 24-jarige Amerikaanse was het een emotionele titel: na de Olympische Spelen van vorig jaar kon ze zeer lang niet spelen vanwege een blessure, waarmee ze terugviel naar buiten de mondiale top-900.

Pas in juli maakte Stephens op Wimbledon haar comeback, waarna ze in Toronto en Cincinnati de halve finales haalde. Op de US Open ging het nog beter, met zeges op onder meer Dominika Cibulkova en Venus Williams. Stephens speelde in de finale tegen landgenote Madison Keys, de mondiale nummer zestien en eveneens debutante in een Grand Slam-finale.

Al op 2-2 in de eerste set sloeg Stephens toe op de service van Keys, die ze op 3-5 nog eens overnam om daarmee de set te winnen. Voor Keys was dat gelijk het breekpunt: in de tweede set lukte het keer op keer niet om kansen op gamewinst om te zetten. Na slechts een uur was de finale al voorbij: 6-3, 6-0.

Stephens stijgt naar de zeventiende plek op de wereldranglijst en is nog zes plekken verwijderd van haar hoogste notering. Keys zal de twaalfde plek in beslag nemen.

Sloane Stephens wint US Open. (PRO SHOTS/Action Images)
Sloane Stephens wint US Open. (PRO SHOTS/Action Images)

All Blacks met moeite langs Argentinië, Australië en Zuid-Afrika gelijk

De Nieuw-Zeelandse rugbyers hebben de derde overwinning in het Rugby Championship te pakken. In de derde speelronde ontvingen de All Blacks Argentinië in New Plymouth en de Pumas boden flink wat weerstand.

De Nieuw-Zeelanders wisten in de eerste helft drie tries te maken, maar de Argentijnen bleven prima bij en een late try van Nicolas Sanchez bracht ze kort voor rust zelfs op een 15-16 voorsprong. Ze begonnen vervolgens prima aan de tweede helft, maar de All Blacks herpakten zich en slaagden erin de voorsprong te nemen en uit te breiden naar een 39-22 overwinning.

In Perth speelde Australië tegen Zuid-Afrika, dat de eerste twee duels gewonnen had. De wedstrijd ging gelijk op en bij rust stond het 13-10, waarna Tatafu Polota-Nau de Australiërs kort na rust op een grotere voorsprong zette. Een aantal rake penalty kicks van Elton Jantjies hielden de Springboks echter in de race en het duel eindigde in een 23-23 gelijkspel.

Janssen debuteert bij Fenerbahce met late nederlaag

Vincent Janssen heeft zijn debuut bij Fenerbahçe achter de rug. Halverwege de tweede helft tegen Medipol Basaksehir maakte de Nederlander zijn debuut als invaller. Op dat moment stond het nog 1-2. Hij zag Fenerbahçe op 2-2 komen, maar diep in de blessuretijd maakten de bezoekers er 2-3 van. Robin van Persie ontbrak vanwege zijn knieblessure, terwijl Eljero Elia ruim tachtig minuten meedeed met Basaksehir. Fenerbahçe heeft pas vijf punten verzameld uit de eerste vier duels.

Nog nooit won Basaksehir op bezoek bij Fenerbahçe, maar het zag er al gauw naar uit dat daar verandering in zou komen. Na ruim een half uur stond het al 0-2 voor de bezoekers en de ploeg van Aykut Kocaman had aanvankelijk geen antwoord paraat. De 0-1 kwam op naam van Joseph Attamah, die op de juiste plek stond om een corner van Emre Belözoglu met het hoofd te verlengen bij de eerste paal. Emmanuel Adebayor maakte er 0-2 van met een snoeiharde kopbal via de onderkant van de lat, na een voorzet vanaf de rechterflank.

Fenerbahçe gaf zich echter niet gewonnen. Kort voor rust vond de thuisploeg de aansluiting, nadat Babacan een voorzet van Mathieu Valbuena niet goed verwerkte. Hij bokste de bal richting Nabil Dirar, die dankbaar gebruikmaakte van de mogelijkheid. Voor het begin van de tweede helft werd diezelfde Babacan geraakt door een waterfles vanuit het publiek en moest hij behandeld worden door de medische staf. Na de komst van Janssen resulteerde een eigen doelpunt van Gaël Clichy in de 2-2: hij verlengde een voorzet van Martin Skrtel met de knie en passeerde daarmee zijn eigen keeper Volkan Demirel. Diep in de blessuretijd zorgde invaller Kerim Frei alsnog voor de beslissing in het voordeel van Basaksehir.

MotoGP-pole Viñales en crash Marquez, Bendsneyder 9e in Moto3

MotoGP-coureur Maverick Viñales start de Grand Prix van San Marino zondag vanaf poleposition. De Spanjaard was op het circuit van Misano de snelste in de kwalificatie. Op zijn Yamaha reed Viñales 0,162 seconden sneller dan Ducati-coureur Andrea Dovizioso.

De eerste startrij werd gecompleteerd door Marc Marquez, die aan het einde van zijn kwalificatie in een snelle ronde met Honda en al onderuit schoof. Cal Crutchlow, Jorge Lorenzo en Johann Zarco vormen de tweede startrij, met Dani Pedrosa, Danilo Petrucci en Aleix Espargaro achter zich.

In de Moto3 kwam de Nederlander Bo Bendsneyder tot een, gezien de vrije trainingen, niet onverdienstelijke negende tijd. De pole was er voor de Italiaan Enea Bastianini, die Jorge Martin en Joan Mir af wist te troeven. De kwalificatie werd nog opgeschrikt door een harde crash: Gabriel Rodrigo ging weer eens onderuit, de Belg Livio Loi knalde er bovenop en klapte met zijn hoofd tegen zijn motor, alvorens hard op het asfalt te landen. Het lijkt er wel op dat Loi in orde is.

Mattia Pasini pakte in de Moto2 de poleposition door Franco Morbidelli met 0,083 seconden te verslaan, terwijl Dominique Aegerter zich zondag ook op de eerste startrij mag melden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.