Transgender gewichthefster domineert: "Dit is niet eerlijk"

De Nieuw-Zeelandse gewichthefster Laurel Hubbard heeft afgelopen weekeinde tijdens de Australian International in Melbourne de klasse boven 90 kilogram gewonnen. Dat is op zich niet opvallend, want competities worden wel vaker door iemand gewonnen, maar de 39-jarige Hubbard zorgt voor de nodige ophef: ze is namelijk als man geboren en won wel erg makkelijk.

Hubbard kwam bij het trekken tot 123 kilogram en stootte vervolgens 145 kilo boven haar hoofd, goed voor een totaal van 268kg. Dat was bijna twintig kilo meer dan de nummer twee en met een dergelijk gewicht, zeker zo vroeg in het seizoen, kun je prima meedraaien in de top-10 van de wereld. Volgens de Nieuw-Zeelandse coach is de kans erg groot dat Hubbard volgend jaar zal starten op de Gemenebestspelen in het Australische Gold Coast, terwijl we haar vermoedelijk ook in actie kunnen zien op het WK in Anaheim eind november.

De prestaties van Hubbard, die vroeger op nationaal niveau uitkwam als Gavin Hubbard, zorgt echter voor de nodige controverse. Zo zijn haar opponentes niet allemaal even gelukkig. "Ze is wie ze is. Zo hebben de politiek en Nieuw-Zeeland het bepaald. Ze wordt gezien als vrouw en het is zoals het is, meer kan ik er niet over zeggen", aldus de Australische Kaitlyn Fassina, die als derde eindigde.

Tweevoudig olympiër Deborah Acason schaarde zich achter haar landgenote Fassina: "Als ik in die gewichtsklasse uit zou komen, zou ik niet het idee hebben dat het eerlijk is. Waarom doen we nog aan deze sport als er geen eerlijk deelnemersveld is?" Ze geeft zelfs de suggestie om een geheel nieuwe wedstrijcategorie in te stellen, speciaal voor transgenders. "We hebben lang gevochten om het gewichtheffen voor vrouwen op de grote toernooien te krijgen. Misschien moeten we er over na gaan denken om naast mannen en vrouwen ook een categorie voor transgenders in te stellen, zodat iedereen op een eerlijke manier mee kan doen zonder dat we hen buitensluiten."

Hubbard in actie in Melbourne (Bron: YouTube)

Ook Hubbard's landgenote Tracey Lambrechs, vorig jaar nog in actie op de Olympische Spelen, heeft haar plannen al omgegooid. Lambrechs heeft besloten om in de klasse tot 90 kilogram uit te komen. Daarvoor moet ze zo'n vijftien kilo kwijtraken, maar dan kan ze Hubbard wel ontwijken, aangezien ze tegen haar nieuwe opponente nauwelijks kans maakt om nog in het nationale team te komen. Emma Pilkington van de Nieuw-Zeelandse gewichthefbond zegt dat de sfeer binnen hun team nog wel prima is: "Laurel is vooral een beetje overmand door alles wat er op haar af komt, alsof mensen soms vergeten dat ze ook gewoon een mens is. Haar teamgenoten staan allemaal achter haar en daar is ze heel blij mee", zegt Pilkington over Hubbard, die zelf vooralsnog buiten de media besluit te blijven.

Hubbard begon enkele jaren geleden met haar overgang van man naar vrouw. Het Internationaal Olympisch Comité besloot eerder al dat één jaar hormoontherapie voldoende is om dan bij de vrouwen mee te mogen doen aan sportwedstrijden.