FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 maart 2017

Laatste kans: FOK! F1-manager sluit vanavond

Vandaag werden in Melbourne de eerste vrije trainingen verreden voor de opener van het Formule 1-seizoen. De auto's en regels zijn behoorlijk gewijzigd, dus het is de vraag welke teams meteen de eerste wedstrijd goed presteren. Als manager van je eigen team bij de FOK! Formule 1-manager kan je je eigen team opstellen om zo punten te scoren met de kwalificatie en de race.

Je hebt alleen niet te veel tijd meer. Vanavond om 23.59 uur worden alle teams vastgezet en kan je niet meer wisselen. Zorg ervoor dat je team volledig maakt bij het teammanagement als je dat nog niet gedaan hebt.

Heb jij je team al ingevuld? Mooi zo! Dan weet je in ieder geval zeker dat je dit weekend punten kan scoren in de FOK! Formule 1-manager. Maar weet je het echt wel zeker dat dit de juiste combinatie is.. Je kunt tot vanavond 23.59 uur nog je team wijzigen!

Als je je nog niet hebt ingeschreven, doe dat dan alsnog! Inschrijven kan via deze linkWil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

We wensen je veel plezier met het seizoen 2017 van de FOK! Formule 1-manager!

Max Verstappen tijdens de vrije training in Melbourne (PRO SHOTS/Action Images)
Max Verstappen tijdens de vrije training in Melbourne (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslagen WK Kwalificatie UEFA 24/03/2017

Speelronde vijf van de Europese zonde voor de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland begint met de groepen D, G en I. Deze groepen bevinden zich nu halverwege de kwalificatie.  

GROEP D
Georgië - Servië 1-3 (1-1)
 6' Kachavara 1-0
 45' Tadic 1-1 (pen)
 64' Mitrovic 1-2
 86' Gacinovic 1-3 

Ierland - Wales 0-0 (0-0)
 69' Taylor (Wales)

Oostenrijk - Moldavië 2-0 (2-0)
 75' Sabitzer 1-0
 90' Harnik 2-0

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Servië 5 3 2 0 11 12-6
2 Ierland 5 3 2 0 11 7-3
3 Wales 5 1 4 0 7 8-4
4 Oostenrijk 5 2 1 2 7 8-7
5 Georgië 5 0 2 3 2 4-8
6 Moldavië 5 0 1 4 1 2-13

GROEP G
Italië - Albanië 2-0 (1-0)
 12' De Rossi 1-0
 71' Immobile 2-0

Bijz: Deze wedstrijd is tijdelijk gestaakt geweest. Albanese fans gooiden vanavond in Palermo vuurwerk richting het veld, waardoor er bijna tien minuten lang niet gevoetbald kon worden. 

Vuurwerk uit het Albanese vak. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Vuurwerk uit het Albanese vak. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Liechtenstein - Macedonië 0-3 (0-1)
 43' Nikolov 0-1
 68' Nestorovski 0-2
 73' Nestorovski 0-3

Spanje -Israël 4-1 (2-0)
 13' Silva 1-0
 45+1' Vitolo 2-0
 51' Costa 3-0
 75' Rafaelov 3-1
 88' Isco 4-1

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Spanje 5 4 1 0 13 19-2
2 Italië 5 4 1 0 13 13-4
3 Israel 5 3 0 2 9 9-9
4 Albanië 5 2 0 3 6 4-8
5 Macedonië 5 1 0 4 3 7-11
6 Liechtenstein 5 0 0 5 0 1-19

GROEP I
Turkije - Finland 2-0 (2-0)
 9'  Tusin 1-0
 13' Tusin 2-0  

Kosovo - IJsland 1-2 (0-2)
 25' Sigurdarson 0-1
 35' Sigurdsson 0-2 (pen)
 52' Nuhiu 1-2

Kroatië - Oekraïne 1-0 (1-0)
 38' Kalinic 1-0

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Kroatië 5 4 1 0 13 11-1
2 IJsland 5 3 1 1 10 8-6
3 Oekraïne 5 2 2 1 8 7-4
4 Turkije 5 2 2 1 8 7-5
5 Finland 5 0 1 4 1 3-8
6 Kosovo 5 0 1 4 1 2-14

Vliegverbod politicus na meppen met sandaal

Een lid van het parlement van India, die een medewerker van een luchtvaartmaatschappij herhaaldelijk met zijn sandaal had geslagen, heeft een vliegverbod gekregen. Hij is niet langer welkom bij de vijf grootste luchtvaartmaatschappijen in het land, werd vrijdag bekend.

Ravindra Gaikwad sloeg de medewerker van Air India maar liefst 25 keer met zijn sandaal vanwege diens 'arrogante' houding. Het parlementslid kon geen plek in de businessclass krijgen. Air India heeft donderdag een klacht ingediend.

De federatie van Indiase luchtvaartmaatschappijen pleit in een verklaring ook voor vervolging van de man.

Vliegverbod politicus na meppen met sandaal
Vliegverbod politicus na meppen met sandaal (Foto: BuzzO)

Enzo Knol krijgt beeld in Madame Tussauds

Enzo Knol krijgt een eigen beeld in Madame Tussauds in Amsterdam. Hij is daarmee de eerste vlogger die wordt toegevoegd aan het museum.

Madame Tussauds noemt de komst van Knol 'een nieuw tijdperk'. Hij stond al geruime tijd in de top 15 van meest aangevraagde beelden door veelal jonge bezoekers. Een woordvoerder beklemtoont dat het geen 1 aprilgrap is.

Knol heeft inmiddels zijn eerste poseersessie in Londen achter de rug, wat te zien is in zijn laatste vlog. "Ik voel me ontzettend vereerd dat ik een waxbeeld krijg in Madame Tussauds, een moment dat voor altijd in mijn geheugen zal blijven staan", zegt hij in een reactie.

Wanneer het beeld voor het eerst te zien is, is nog niet bekend.

Enzo Knol krijgt beeld in Madame Tussauds
Enzo Knol krijgt beeld in Madame Tussauds (Foto: BuzzE)

Honda komt met grote update Formule 1-motor

Honda heeft bekend gemaakt te werken aan een grote update van haar Formule 1-motor. De huidige krachtbron achterin de McLaren komt de nodige paardenkrachten tekort, maar is dankzij de inspanning van de Japanners wel vooruit gegaan qua betrouwbaarheid.

Tijdens de testweken in Barcelona kwam de McLaren door de problemen van de Honda vaak stil te staan. Er werden tijdens de tests minimaal zeven motoren verbruikt, terwijl er dit raceseizoen slechts vier per coureur zijn toegestaan. Tijdens de eerste twee vrije trainingen in Melbourne leek er al wel vooruitgang te zijn geboekt, want coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne kwamen gezamenlijk tot 84 ronden. Ook zette Alonso een twaalfde tijd neer, waardoor ook wat snelheid lijkt te zijn gevonden. Daarnaast zijn de vibraties flink verminderd, volgens McLaren-directeur Zak Brown.

Toch moet er volgens Honda's motorenbaas Yusuke Hasegawa nog veel gebeuren. Daarom wordt er hard gewerkt om rond de race in Monaco met de verbetering te komen. Dat is ongeveer het moment dat coureurs hun tweede krachtbron in gaan zetten. "Het verschil in vermogen met de andere teams is nog een groot probleem. Om meer vermogen te genereren, moeten we het verbrandingsproces efficiënter maken. Maar om dat te doen, moeten we de hardware van de huidige krachtbron veranderen."

Grote politie-inval bij Satudarah Tilburg

Bij de motorbende Satudarah in Tilburg heeft vrijdagavond een grote politie-inval plaatsgevonden. De politie was op zoek naar bewijsmateriaal in een witwaszaak. Er zijn onder meer een arrestatieteam en meerdere politie-eenheden ter plaatse. 

Er waren op het moment van de inval zo'n 40 tot 60 mensen aanwezig in het clubhuis. Deze worden allen gefouilleerd en verhoord. De wegen rondom het clubhuis zijn afgesloten. Op het moment dat het onderzoek in het clubhuis is afgerond zal de omgeving weer worden vrijgegeven. 

Portugees vermoordt buren

Een man heeft in het noorden van Portugal vrijdag vier buren doodgestoken. De 63-jarige dader pleegde de moorden aan de rand van Barcelos, circa 300 kilometer ten noorden va Lissabon. Hij heeft zich overgegeven en heeft bekend.

Zijn motief zou woede zijn geweest over een proces waarin hij eerder wegens geweldpleging werd veroordeeld. De slachtoffers zouden bij dat proces betrokken zijn geweest. Het waren een 37-jarige zwangere vrouw, een vrouw van 66 jaar en een hoogbejaard echtpaar, meldden Portugese media. Allen werden in de hals gestoken.

Portugees vermoordt buren
Portugees vermoordt buren (Foto: ANP)

Trump trekt zorgwet in

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag enkele minuten voordat er over zijn nieuwe zorgwet zou worden gestemd in het Huis van Afgevaardigden besloten het wetsvoorstel in te trekken. Hij heeft de leider van de Republikeinen in het Huis gevraagd het voorstel niet in stemming te brengen.

Daarmee blijft Obamacare voorlopig nog gewoon bestaan. Of Trump een nieuwe poging doet met een aangepast voorstel is nog niet duidelijk.

Trump trekt zorgwet in
Trump trekt zorgwet in (Foto: ANP)

Brainpower heeft 700 paar sneakers

Brainpower heeft een bijzonder verzameling. De rapper heeft thuis rond de zes- tot zevenhonderd paar sneakers, zo onthulde hij in RTL Boulevard.

"Ik ben niet echt van de juwelen of de dikke auto's en dat soort dingen. Ik vind het gewoon leuk om sneakers te kopen", aldus Brainpower. Hij vindt zijn collectie sneakers zelfs 'een soort statussymbool'.

"Vroeger zag je rappers op platenhoezen en dacht je: ooh die heeft dit aan of die heeft dat aan. Dat wilde je dan hebben maar dat kon je niet betalen of niet krijgen of het was niet eens aanwezig in Nederland", legt de rapper uit. "Als je dan op een gegeven moment ouder wordt en je hebt een baan of je hebt succes in je vak dan doe je dat wel. Dan koop je zo'n schoen en dan is het een soort trofee."

Een deel van zijn schoenencollectie blijft ook gewoon in de doos, aldus Brainpower. Hij koopt vaak twee paar van dezelfde sneakers. "Eentje om weg te zetten en eentje om te dragen."

Brainpower heeft 700 paar sneakers
Brainpower heeft 700 paar sneakers (Foto: BuzzE)

Zonnedakpannen Tesla in april op de markt

Tesla gaat zijn nieuwe dakpannen met zonnecellen vanaf volgende maand verkopen. Vanaf april zijn ze te bestellen op de website. Topman Elon Musk heeft dat vrijdag gezegd op Twitter. Het is nog niet bekend wanneer de eerste dakpannen worden geleverd en welke delen van de wereld het eerst aan de beurt zijn.

Musk had het project in oktober aangekondigd. De dakpannen worden gemaakt door dochterbedrijf SolarCity. Er zijn vier stijlen, waaronder terracotta en leisteen.

Musk onthulde vrijdag ook beelden van de eerste testrit van de nieuwe elektrische auto, de Model 3. Die moet dit jaar op de markt komen. Het is geen nieuw type, benadrukte Musk, maar een kleinere versie van de Model S.

Zonnedakpannen Tesla in april op de markt
Zonnedakpannen Tesla in april op de markt (Foto: BuzzT)

Schoenenwinkel in Alkmaar overvallen

Zojuist heeft in winkelcentrum De Mare in Alkmaar een gewapende overval plaatsgevonden op een schoenenwinkel. De dader is een blanke jongeman, gekleed in een grijs vest. Hij draagt een donkere bandana en heeft een plastic tas bij zich. 

Er is een burgernetmelding verzonden met daarin met klem het verzoek de man niet te benaderen, daar hij gewapend is. Getuigen wordt verzocht om direct 112 te bellen. 

Van Avermaet wint E3 Harelbeke

Greg Van Avermaet heeft de E3 Harelbeke gewonnen. De Belg van BMC was in de sprint te snel voor zijn vluchtgenoten en landgenoten Philippe Gilbert en Oliver Naesen. Van Avermaet won eerder dit jaar ook al de Belgische openingsklassieker, de Omloop Het Nieuwsblad.

Pas na een goed uur koersen kwam de eerste vlucht tot stand met daarin Taco van der Hoorn . De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij kreeg gezelschap van vijf renners: Gijs Van Hoecke (LottoNL-Jumbo, Laurens De Vreese (Astana), David Per (Bahrain Merida), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) en Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Protect). De kopgroep zou een maximale voorsprong van vijf minuten krijgen.

Met nog iets meer dan zeventig kilometer te gaan koos Tom Boonen voor de aanval op, maar de favorieten zaten in het wiel van van de Belg. Niet veel later zou Gilbert in de aanval gaan. De kampioen van België kreeg Van Avermaet, Naesen en Lukas Pöstlberger met zich mee. Later zouden ook nog Sep Vanmarcke en Luke Durbridge de aansluiting.

Door het hoge tempo werden de vluchters op zestig kilometer gepakt door het groepje van Gilbert. Het elitegrotepje had al snel één minuut te pakken op het peloton, waar Peter Sagan ook inzat. De wereldkampioen werd door een val op 42 kilometer van de streep definitief uitgeschakeld.

Op de Oude Kwaremont bleven Gilbert, Van Avermaet en Naesen nog over. De drie werkte goed samen en reden beetje bij beetje weg bij de rest. Met nog iets meer dan vijftien kilometer te gaan koos Gilbert op de Tiegemberg. Van Avermaet reageerde meteen, maar Naesen kreeg het lastig. De Belg van AG2R La Mondiale moest enkele meters laten, maar zou later toch terug keren bij Gilbert en Van Avermaet.

In de sprint was Naesen die het eerste aan ging op 250 meter van de meet, maar Van Avermaet ging hem in de laatste honderd meter voorbij en wist te winnen. Gilbert werd tweede. Dylan van Baarle was met een negende plaatst de beste Nederlander.

Man verhoord voor computervredebreuk Paay

Een 44-jarige man uit Lelystad wordt verdacht van computervredebreuk tegen Patricia Paay. Hij zou betrokken zijn geweest bij het verspreiden van een seksvideo van de zangeres en tv-persoonlijkheid. De Lelystedeling is donderdagavond verhoord, meldde de politie vrijdag.

Eerder was een 39-jarige man uit Beverwijk opgepakt, omdat hij achter het Twitter-account zou zitten waar het filmpje was geplaatst. Ook hij wordt verdacht van computervredebreuk.

Paay had vorige maand aangifte gedaan tegen iemand die volgens haar verantwoordelijk is voor het openbaren van het filmpje. Het is niet bekend of het gaat om een van deze twee verdachten.

Man verhoord voor computervredebreuk Paay
Man verhoord voor computervredebreuk Paay (Foto: BuzzT)

Valverde boekt tweede ritzege in CataloniŽ

Alejandro Valverde heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De 36-jarige Spanjaard van Movistar was op Lo Port de sterkste en kwam solo over de finish. Chris Froome werd tweede voor Alberto Contador. Valverde neemt ook de leiding over in het algemeen klassement van Tejay Van Garderen.

Pas na zestig kilometer ontstond de vlucht van de dag. Op de Coll de Fatxes van tweede categorie kregen vijftien renners de ruimte van het peloton met daarbij twee Nederlanders: Robert Gesink en Nick van der Lijke. De vijftien zou een maximale voorsprong van net iets minder dan zes minuten krijgen van het peloton.

Op weg richting de slotklim trok Movistar en Sky het in waaiers. Het peloton brak in meerdere stukken, maar alle klassementsrijders zaten voorin. Door het hoge tempo werden de vluchters wel al op dertig kilometer van de streep gegrepen.

Op de slotklim legden de ploegen van Contador en Froome een hoog tempo neer, waardoor er een klein groepje met de favorieten over bleef. Leider Van Garderen moest op vier kilometer lossen in het favorietengroepje en zou zijn leiderstrui verliezen.

Contador was de eerste aanvaller. Valverde en Froome sprongen meteen mee, even later kon ook Marc Soler nog samen met Adam Yates aansluiten. Soler de ploeggenoot van Valverde ging meteen naar de kop en zorgde ervoor dat er geen uitvallen mogelijk waren.

Met het ingaan van de laatste kilometer ging in de aanval en niemand kon hem volgen. Froome werd tweede op dertien seconde tweede, Contador werd derde. Beste Nederlander was Steven Kruijswijk met een tiende plaats. De renner van LottoNL-Jumbo staat ook tiende in het algemeen klassement.

Valverde heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 21 seconden op Froome en 47 seconden op Contador.

Verstappen: "We zijn nog te langzaam"

De start van het Formule 1-seizoen gaat nog niet geheel naar wens voor Max Verstappen. De RB13 van Verstappen komt nog snelheid tekort en tijdens de tweede vrije training schoot de jonge Nederlander kortstondig van de baan.

"We proberen voor morgen een betere balans en meer snelheid in de auto te vinden. We zijn op het moment nog wat te langzaam en proberen ons te verbeteren. Ik denk dat we staan waar ik ons had verwacht, op dit moment als het derde team. We gaan er nu het beste van maken", zo vertelt de Red Bull-coureur op www.verstappen.nl over het tekort aan snelheid. "Op een stratencircuit zoals hier verbetert de baan altijd veel gedurende het weekend, dus tijdens de kwalificatie zal het nog sneller gaan. Hopelijk hebben we zondag dan een goede start, want als we ervoor rijden, kunnen ze ons toch niet inhalen."

Over de uitglijder was de Verstappen nuchter. "Ik had wat onderstuur, ging van de baan af en beschadigde de vloer."

Verstappen: "We zijn nog te langzaam" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "We zijn nog te langzaam" (Pro Shots / Action Images)

Dictator Erdogan: Als jullie mij dictator blijven noemen, blijf ik jullie nazi's noemen

Dictator-met-nazi-trekjes Erdogan blijft Europese leiders nazi noemen als zij dictator Erdogan dictator blijven noemen. Dat zei Erdogan tijdens een interview met CNN-Turk, lezen we op TimesOfIsrael.

Dictator Recep Tayyip Erdogan vraagt zich af hoe het kan dat mensen het recht hebben dictator Erdogan 'dictator' te noemen, maar dat dictator Erdogan niet het recht heeft anderen voor fascist en nazi uit te maken, waarmee hij eens te meer aangeeft moeite te hebben feit en fictie gescheiden te houden.

Erdogan, die over zichzelf in de derde persoon bleef spreken, zei 'Ze spreken over Erdogan als een dictator en dus blijf ik ze in deze termen aanspreken'. Hij reageerde daarbij op de Duitse en Nederlandse politici die de nazi-vergelijkingen 'onacceptabel' noemden.

Welke politici hem 'dictator' hebben genoemd wist hij uiteraard niet te zeggen.

Erdogan wil af van stedenband met Rotterdam (Foto: ANP)
Erdogan (Foto: ANP)

Boef domineert singles Top 100

Boef domineert de hoogste regionen in de Singles Top 100 en verdringt Ed Sheeran met overmacht naar de tweede plaats.

Zorgde eerder Ed Sheeran voor een unicum in de Nederlandse Single Top 100, deze week zijn bijna alle nummers van het nieuwe album Slaaptekort van Boef hoog genoteerd in de hitlijst. Boef domineert de top 10 met zes noteringen. Het nummer dat het meest is gestreamd en verkocht is Habiba.

Single Top 10 week 12

(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Boef - Habiba

2. (1) Ed Sheeran - Shape Of You

3. (33) Boef & Soufiane Eddyani - Salam

4. (-) Boef & Sevn Alias - Slapend Rijk

5. (-) Boef & Ali B - Ik ga weg

6. (-) Boef & Lil' Kleine - Wejoow

7. (3) Kygo & Selena Gomez - It Ain't Me

8. (2) Jairzinho feat. Sevn Alias, BKO & Boef - Tempo

9. (-) Boef - Kangoeroe

10. (-) Boef & Ronnie Flex - Speciaal

Boef domineert singles Top 100
Boef domineert singles Top 100 (Foto: BuzzE)

Films die ertoe doen op Movies that Matter

Zeventig films zijn de komende negen dagen te zien op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Het evenement opent vrijdagavond met de Nederlandse première van de film On the Other Side of Hope van de Finse regisseur Aki Kaurismäki in Theater aan het Spui. Het tragische verhaal gaat over een Syrische vluchteling die asiel zoekt in Finland.

De komende dagen zijn er meer dan 250 vertoningen. Zo gaat zondag de nieuwe speelfilm Bram Fischer van Jean van de Velde in wereldpremière in het programma over recht en gerechtigheid. Ook is hier de interactieve rechtbankthriller The Verdict van de Duitse regisseur Lars Kraume voor het eerst in ons land te zien. Hierbij spreekt het aanwezige publiek recht en bepaalt daarmee het einde van de film.

Het Movies that Matter Festival komt voort uit het Amnesty International Film Festival en wil met cinema onverschilligheid bestrijden. "Film heeft meer dan ieder ander medium het vermogen ogen te openen", aldus de organisatie.

Het festival wordt op 1 april afgesloten met de film Newton van regisseur Amit Masurkar.

Films die ertoe doen op Movies that Matter
Films die ertoe doen op Movies that Matter (Foto: BuzzE)

Bastiaan Ragas emotioneel na blindedarmoperatie

Na zijn blindedarmoperatie is Bastiaan Ragas vastbesloten om vrijdagavond weer deel te nemen aan de Duitse tv-show Let's Dance. De repetities met zijn danspartner Sarah Latton vallen hem na de gedwongen adempauze zwaar, vertelt de zanger aan Bild.

"Ik was zeer emotioneel, want mijn kinderen waren bang dat ik niet meer thuis zou komen", zegt Bastiaan Ragas, die in Duitsland bekendheid geniet als lid van de boyband Caught in the Act. "Toen ik vorige week naar de dokter ging, omdat ik me zo beroerd voelde, moest ik meteen in het ziekenhuis blijven. Mijn kinderen dachten dat ik even kort zou gaan winkelen, maar ik keerde niet meer terug. Daardoor zijn ze enigszins van streek."

Bastiaan heeft inmiddels toestemming van zijn Nederlandse arts gekregen om het dansen weer op te pakken. Hij wil de Duitse tv-kijkers laten zien wat hij in huis heeft. "Ik ben niet iemand die klaagt. Ik wil geen slachtoffer zijn. De mensen moeten zien dat ik kom om te dansen en niet om te kletsen."

Bastiaan Ragas emotioneel tijdens repetities
Bastiaan Ragas emotioneel tijdens repetities (Foto: BuzzE)

FOK! sportfoto-onderschrift week 12

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Met een group hug wordt Sergio gepaayt."

De opgave van deze week:

Ajax-speler Davy Klaassen en Excelsior-speler Ryan Koolwijk gaan nogal vreemd het duel aan, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Kay Int Veen)
Ajax-speler Davy Klaassen en Excelsior-speler Ryan Koolwijk gaan nogal vreemd het duel aan, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Kay Int Veen)

Dark Souls III: The Ringed City launch-trailer

Nog een week en dan kunnen de fans van Dark Souls aan de slag met Dark Souls III: The Ringed City DLC. OM iedereen vast warm te krijgen voor deze DLC is er nu een trailer online verschenen.

In de laatste DLC voor Dark Souls III reizen spelers de Slave Knight Gael achterna naar de Ringed City, waar onder andere nieuwe bazen, wapens, magie en armor te vinden zijn. De nieuwe DLC is 28 maart beschikbaar en gaat 14,99 euro kosten.

Kritiek op vader Germanwings-crashpiloot

Nabestaanden van slachtoffers van de crash met een toestel van Germanwings twee jaar geleden hebben felle kritiek geuit op de vader van de toenmalige copiloot Andreas Lubitz. De man zei vrijdag op de dag van de herdenking van de crash dat zijn zoon indertijd niet depressief was. Hij laat een alternatief onderzoek uitvoeren naar de crash, waarover later een persconferentie staat gepland.

Volgens meerdere nabestaanden wilde Günter Lubitz met die uitspraak suggereren dat zijn zoon niet verantwoordelijk was voor de crash in de Franse Alpen. Daardoor kwamen alle mensen aan boord van het toestel om, onder wie een Nederlandse. Elmar Giemulla, advocaat van een aantal nabestaanden noemde de uitspraken van de vader tegenover de BBC "onverantwoordelijk".

Volgen onderzoek na de vliegramp liet de copiloot het toestel bewust neerstorten. Later bleek dat hij met zelfmoordplannen rondliep en voor zijn werkgever had verzwegen dat hij voor depressies onder behandeling stond. Volgens zijn vader had geen enkele arts indertijd geconstateerd dat Andreas Lubitz zelfmoordplannen had.

Volgens Lubitz is een theorie dat zijn zoon bedwelmd zou zijn geraakt door een koolmonoxidelek, niet voldoende onderzocht. De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldt dat Lubitz onderzoeksjournalist Tim van Beveren in de arm heeft genomen, met wie hij extra bevindingen wil presenteren.

Kritiek op vader copiloot Germanwings
Kritiek op vader Germanwings-crashpiloot (Foto: ANP)

Privťkwesties vallen ook onder bankierseed

Mensen die bij een bank werken en in hun privéleven niet integer handelen, kunnen voortaan ook een tuchtstraf verwachten. De Commissie van Beroep in het bankentuchtrecht heeft in haar eerste uitspraak bepaald dat privéhandelingen ook onder de zogeheten bankierseed kunnen vallen.

Het gaat in de zaak om een uitzendkracht bij een bank die onterecht geld ontving op zijn privérekening. In plaats van dit te melden bij de bank heeft hij het geld doorgesluisd naar andere rekeningen. De normale tuchtcommissie verklaarde de tuchtklacht hierover eerder nog niet-ontvankelijk, maar de aanklagers gingen tegen dat oordeel succesvol in beroep.

De betreffende man krijgt van de beroepscommissie geen sancties opgelegd, alleen een aantekening in zijn dossier. De bank heeft hem inmiddels wel ontslagen. De organisatie achter het tuchtrecht in de financiële sector kan niet zeggen of er inmiddels ook een strafzaak tegen de man loopt.

De bankierseed is enkele jaren terug in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Tienduizenden bankmedewerkers hebben de vereiste beloftes gedaan. Wie de regels overtreedt, kan daarop worden aangesproken door de Stichting Tuchtrecht Banken, die speciaal is ingesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Straffen kunnen variëren van een berisping tot een beroepsverbod voor drie jaar.

Privékwesties vallen ook onder bankierseed
Privékwesties vallen ook onder bankierseed (Foto: ANP)

EU: brexitrekening voor Britten 58 miljard

Het Verenigd Koninkrijk krijgt voor het verlaten van de Europese Unie een rekening gepresenteerd van ongeveer 50 miljard pond (58 milljard euro). Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, in een vraaggesprek met de BBC.

Hoewel er gesteld wordt dat er geen verlangen is de Britten te 'straffen' voor de brexit, moet de EU voorkomen dat andere landen volgen, liet Juncker weten in het interview dat vrijdag werd uitgezonden. "We hebben wetenschappelijk laten uitrekenen wat de Britse verplichtingen zijn en de rekening moet worden betaald."  

De Britse premier Theresa May maakte maandag bekend dat ze Brussel woensdag officieel informeert dat haar land het EU-lidmaatschap opzegt. Het opzeggen van het lidmaatschap leidt tot onderhandelingen over de nieuwe relatie tussen de EU en het vertrekkende lid. Brussel heeft herhaaldelijk gezegd dat eerst de scheiding wordt uitonderhandeld, en daarna pas kan worden onderhandeld over hoe een mogelijke nieuwe relatie eruit kan zien.

EU: brexitrekening voor Britten 58 miljard
EU: brexitrekening voor Britten 58 miljard (Foto: ANP)

Wild knallen in Bulletstorm: Full Clip Edition launchtrailer

Bulletstorm: Full Clip Edition komt op 7 april uit voor PS4, Xbox One en pc. Deze port komt uiteraard met extra toeters en bellen, bijvoorbeeld 60fps en als extra 4K-resolutie op pc en PS4 Pro. Het heeft ook nieuwe content, zoals een New Game+ optie en nieuwe levels voor de Echo-modus.

De gekste toevoeging is het feit dat je nu de game volledig kunt doorspelen als Duke Nukem. De stemacteur van The Duke heeft zelfs dialogen opgenomen.

DS-klassieker Radiant Historia komt naar 3DS

Radiant Historia krijgt deze zomer een 3DS-port in Japan. Een Westerse release is nog niet aangekondigd, maar is zo goed als zeker. De port gebruikt dezelfde graphics, maar heeft wel de portretten van de personages bij de tekstboxen vervangen. Deze versie komt ook met een volledig nieuw optioneel scenario.

Radiant Historia werd in 2011 in het Engels uitgebracht. JRPG-liefhebbers in Europa moesten dit pareltje uit de VS importeren, want het is nooit in Europa uitgebracht. De game is veel geprezen om zijn volwassen verhaal en de manier waarop het met tijdlijnen speelt.


IJslandse voetbalwedstrijd pas gestopt bij ťcht slecht weer

Een voetbalwedstrijd stilleggen omdat het een beetje regent of omdat er een centimeter sneeuw ligt...in IJsland doen ze daar niet aan. Ze zijn er wel wat gewend en dus moet het wel echt kutweer zijn om de boel stil te leggen, zoals donderdag.

Breidablik en Fram speelden tegen elkaar in de Deildabakir, een bekertoernooi met alle clubs uit de twee hoogste competities ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het sneeuwde al stevig door en de ijzige wind maakte het er niet makkelijker op, maar de IJslandse voetbalbond weigerde om de wedstrijd in een stadion met gesloten dak te spelen.

De heren spelers gingen dus maar gewoon van start en kwamen zelfs een heel eind, maar na zeventig minuten bikkelen in de snoeiharde, ijskoude wind vond de scheidsrechter het toch maar tijd voor een lekker warme douche. Bij 1-0 voor Breidablik werd de wedstrijd afgefloten en bij het zien van de beelden kunnen we dat wel begrijpen..

Het was koud in IJsland.. (Bron: YouTube)

Kingdom Hearts HD 1.5+2.5 Remix launchtrailer

Kingdom Hearts HD 1.5+2.5 Remix is bijna niet meer uit te spreken, maar met deze Kingdom Hearts-collectie op de PS4 krijg je dan ook veel titels. Het komt namelijk met vier Kingdom Hearts-games en twee films. De collectie komt op 31 maart uit in Europa.

Dit zijn de games en films die erbij zitten:

  • Kingdom Hearts Final Mix
  • Kingdom Hearts Re:Chain of Memories
  • Kingdom Hearts 358/2 Days (HD Remastered Cinematics)
  • Kingdom Hearts II Final Mix
  • Kingdom Hearts: Birth by Sleep Final Mix
  • Kingdom Hearts Re:coded (HD Remastered Cinematics)

Vergeet ook niet dat er een derde collectie bestaan, Kingdom Hearts 2.8. Die collectie kwam al begin dit jaar uit.

Tiafoe: "Ik verloor bijna omdat ik tegen Federer zou spelen"

Tennisser Frances Tiafoe speelde donderdagavond in de eerste ronde van het masterstoernooi van Miami tegen Konstantin Kravchuk. De 19-jarige Amerikaan, 101e op de wereldranglijst, won de eerste set met 7-5 en stond met 4-1 voor in de tweede, maar daarna ging het - bijna - mis.

In de tweede set won hij nog maar één game en Kravchuk pakte de set met 5-7. Tiafoe herstelde zich op tijd en pakte met 6-1 in de derde set toch nog een overtuigende zege. De jonge Amerikaan speelt in de tweede ronde tegen Roger Federer en dat is volgens hem de oorzaak van zijn inzinking.

"Ineens begonnen mijn zenuwen enorm op te spelen en begon ik te denken: 'oh God, ik ga straks tegen Roger Federer spelen!' Dat die gedachten ineens opkwamen zorgde ervoor dat ik de concentratie volledig kwijtraakte", zegt de tiener eerlijk. "Die man heeft een miljoen Grand Slam-titels gewonnen ofzo, hij heeft alles meegemaakt. Ik kan echt niet onder woorden brengen hoe gaaf ik het vind dat ik tegen Federer ga spelen! Net zoals voor vele anderen is hij ook mijn grote idool, hij is een absolute legende!"

Tiafoe speelde nog nooit tegen een speler uit de top-10 en ondanks zijn grote respect voor Federer zal hij het de Zwitser niet makkelijk willen maken. "Ik wil hem heel graag laten zien wat ik kan en ga dan ook echt alles uit de kast halen om hem goed partij te bieden", klinkt het enthousiast van de Amerikaan, die zaterdagavond aan mag treden tegen Federer.

Blunder justitie: DNA-hit 9 jaar laten liggen

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben bijna tien jaar niets gedaan met een DNA-match van een man die mogelijk twee verkrachtingen en een beroving heeft gepleegd. In 2008 werd bij de man DNA afgenomen en toen bleek al dat er een match was. Het OM en de politie zoeken uit wat er fout is gegaan en waarom er geen onderzoek is gestart, terwijl de hit wel bekend was, meldt het OM Den Haag vrijdag.

Het gaat om een verkrachting en beroving van een 22-jarige prostituee in Leeuwarden in 1997 en een verkrachting van een vrouw in haar woning in Delft een jaar later. In 2008 werd bij de man lichaamsmateriaal afgenomen nadat hij was aangehouden voor een mishandeling. Het DNA werd opgenomen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut, de twee matches werden doorgeven aan het OM en de politie, maar daarna gebeurde er niets.

Het slachtoffer uit de Delftse zaak is geïnformeerd over de aanhouding van de man. De vrouw uit Leeuwarden is in 2008 overleden, haar nabestaanden zijn op de hoogte gebracht. De politie en het OM hebben excuses aangeboden, laten ze weten.

Beide zaken zijn niet verjaard.

Blunder justitie: DNA-hit 9 jaar laten liggen
Blunder justitie: DNA-hit 9 jaar laten liggen (Foto: ANP)

Geen hologram van Carrie Fisher in Star Wars

Filmstudio Disney start binnenkort met de verhaallijnen voor Star Wars-films na het nog titelloze negende deel dat in 2019 uitkomt. Volgens Disneybaas Bob Iger gaat het daarbij om nog eens vijftien jaar aan films over de strijd tussen de Jedi en de Sith.

Iger deed zijn uitspraken tijdens een seminar in Los Angeles, waar hij ook vertelde dat Carrie Fisher in het hele achtste deel van de Star Wars-reeks te zien is, en niet ten dele zal worden vervangen door een hologram of andere technologie. Het verhaal van The Last Jedi is ook niet aangepast na haar dood eind december. "Haar optreden, waar we heel blij mee zijn, blijft zoals het is."

De Disneybaas liet ook nog wat los over de Han Solo-film die volgend jaar uitkomt. Volgens The Hollywood Reporter vertelde Iger dat Han, gespeeld door Alden Ehrenreich, daarin tussen de 18 en 24 jaar oud is. Het in het origineel door Harrison Ford gespeelde personage ontmoet in deze film Chewbacca voor het eerst, en samen stuiten ze op de Millennium Falcon. Ook wordt bekend hoe Han Solo aan zijn naam komt.

Geen hologram van Carrie Fisher in Star Wars
Geen hologram van Carrie Fisher in Star Wars (Foto: BuzzE)

Kunstproject mafklapper LaBeouf weer stilgelegd

Shia LaBeouf heeft geen geluk met zijn kunstproject, dat dient als protest tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Ook in het Verenigd Koninkrijk is het project inmiddels stilgelegd.

De stichting die het project in Liverpool onderdak bood, liet donderdag via Twitter weten dat HEWILLNOTDIVIDE.US "op advies van de politie" is stilgelegd vanwege "gevaarlijke, illegale huisvredebreuk". Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk.

Voordat LaBeouf zijn project naar Liverpool verhuisde, werd het aangepast. In plaats van een livestream waarop de acteur met omstanders te zien is, koos de Foundation for Art and Creative Technology (FACT) voor een livestream waarop een vlag met de tekst 'He Will Not Divide Us' te zien was. Al voordat de vlag werd gehesen in Liverpool lieten aanhangers van Trump weten het doek te willen vervangen door een petje met de slogan van Trump: Make America Great Again.

Het is de vierde keer dat LaBeouf zijn protest tegen Trump moet stilleggen. Shia lanceerde zijn project op 20 januari, de dag waarop Trump werd geïnaugureerd, in New York. Zijn oorspronkelijke idee was tijdens de gehele regeerperiode van Trump, vier jaar lang, op straat in gesprek te gaan met omstanders over de nieuwe president.

In New York zorgde het project meermaals voor ophef. Na nog geen week werd Shia gearresteerd, hij zou tekeer zijn gegaan tegen een van de omstanders die iets over Trump had gezegd dat de Transformers-acteur niet zinde. Ook had hij meerdere mensen al fysiek aangevallen, omdat ze zijn mening niet deelden.

Begin vorige maand besloot het Museum of the Moving Image in New York het project stil te leggen nadat nog meer arrestaties waren verricht. Daarop verkaste Shia naar Albuquerque in de staat New Mexico. Daar werden in de buurt van het videoprotest schoten gelost, wat voor de stad reden was LaBeouf te vragen te vertrekken.

Kunstproject Shia LaBeouf weer stilgelegd
Kunstproject Shia LaBeouf weer stilgelegd (Foto: BuzzE)

Verdachte Antwerpen vast voor terreurpoging

De Fransman die donderdag hard door een winkelstraat in Antwerpen scheurde met wapens in zijn kofferbak, wordt verdacht van "poging tot moord in een een terroristische context". Hij heeft volgens het federaal parket ook de wapenwet overtreden.

Het parket wil verder niets kwijt in het belang van het onderzoek, maar zou het nog te vroeg vinden om te bevestigen dat de 39-jarige Mohamed R. echt een terreurdaad wilde plegen. Hij had gedronken en lag achter het stuur te slapen toen hij na zijn rit werd gearresteerd.

De verdachte had steekwapens, een riotgun en legerkleding in zijn auto liggen. In Antwerpen heerste de vrees dat de man van Tunesische afkomst slachtoffers wilde maken op de drukke winkelstraat de Meir. Er zijn geen gewonden gevallen.

Rotterdam
De man was in de week voor zijn aanhouding al drie keer in aanraking geweest met de politie. Eenmaal gebeurde dat kennelijk in Rotterdam, waar de politie hem direct het land zou hebben uitgezet, aldus Vlaamse media. De nacht voordat hij hard door het Antwerpse centrum reed was hij ook al aangehouden. Hij werd op vrije voeten gesteld met een bevel België te verlaten.

R. heeft in Frankrijk een strafblad voor drugs-, wapen-, en geweldsdelicten, maar hij wordt niet gelinkt met terrorisme. Hij staat ook niet te boek als geradicaliseerd.

Verdachte Antwerpen vast voor terreurpoging
Verdachte Antwerpen vast voor terreurpoging (Foto: ANP)

Character services voor World of Warcraft worden duurder

Bij Hearthstone was het al eerder het geval, maar ook World of Warcraft krijgt te maken met prijsverhogingen. Prijzen voor bepaalde game services gaan vanaf 5 april omhoog, zo maakte community manager Aerythlea gisteren bekend op de forums van World of Warcraft.

Game Services zijn betaalde diensten die je kunt gebruiken voor je character in World of Warcraft, zoals het veranderen van naam, realm, ras en factie. Ook zijn sommige mounts en pets alleen verkrijgbaar via game services. Blizzard geeft net zoals bij Hearthstone de reden dat het de prijs van zijn producten aanpast met het oog op de veranderingen in de financiële markt. De veranderingen gelden alleen voor de euro en de pond.

De nieuwe prijslijst is als volgt:

Naam Service Oude prijs Nieuwe prijs
Name Change  8 euro 10 euro
Helmen 12 euro 15 euro
WoW Token 20 euro Geen verandering
Character Transfer 20 euro 25 euro
Race Change 20 euro 25 euro
Mounts 20 euro 25 euro
Premium Mounts (Warforged Nightmare) 25 euro 30 euro
Pet & Mount Bundle 26 euro 30 euro
Faction Change 25 euro 30 euro
Guild Transfer 30 euro 35 euro
Guild Faction Change 35 euro 40 euro
Character Transfer & Faction Change 45 euro 55 euro
Character Boost 50 euro 60 euro
Guild Transfer & Faction Change 55 euro 65 euro

De prijzen voor speeltijd blijven dus onveranderd. Het goede nieuws is wel dat de volgende patch voor World of Warcraft, genaamd The Tomb of Sargeras, op 28 maart uitkomt.

Character services voor World of Warcraft worden duurder

Trump keurt pijpleiding VS goed

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het groene licht gegeven voor de aanleg van de pijpleiding Keystone XL. Die pijpleiding van bijna 1900 kilometer moet ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada gaan vervoeren naar raffinaderijen in het zuiden van de Verenigde Staten.

TransCanada, het bedrijf dat Keystone gaat aanleggen, heeft nu van Trump formeel goedkeuring gekregen. In zijn verkiezingscampagne had hij al beloofd werk te maken van het project. Oud-president Barack Obama haalde in 2015 juist nog een streep door Keystone. Milieugroeperingen protesteerden al jaren tegen het plan omdat de pijpleiding zou zorgen voor milieuschade en Obama besloot uiteindelijk dat het megaproject niet in het belang van de VS was.

Met Keystone is circa 8 miljard dollar gemoeid. De pijpleiding moet een capaciteit krijgen om dagelijks meer dan 800.000 vaten (van 159 liter) aan olie te transporteren.

Trump keurt omstreden pijpleiding VS goed
Trump keurt omstreden pijpleiding VS goed (Foto: ANP)

IJshockeyer slaat vinger kapot en mept tegenstander's ballen

Sidney Crosby is, in elk geval buiten de VS en Canada, vermoedelijk een van de bekendste ijshockeyers ter wereld. De man scoorde in de olympische finale van 2010 de golden goal waarmee het ijshockeygekke Canada ontplofte: olympisch goud in eigen land. 

Crosby heeft echter ook een andere kant en deze week kwam hij al twee keer in het nieuws vanwege een opmerkelijk incident. De voor de Pittsburgh Penguins spelende Crosby opende de week tegen de Buffalo Sabres en dat zal Ryan O'Reilly van de Sabres zich nog wel even herinneren. Tijdens een actie stond Crosby achter hem, waarbij hij zijn tegenstander uit het niks een mep in diens zak verkocht met zijn stick. Een weinig sportieve actie, wat hij dan wel weer liet volgen door een prachtige goal.

Crosby slaat O'Reilly in z'n zak... (Bron: YouTube)

...en scoort niet veel later deze mooie goal (Bron: YouTube)

Donderdagavond was het raak tegen de Ottawa Senators. Marc Methot viel aan en kwam daarbij in aanraking met Crosby, die een forse tweehandige tik uitdeelde met zijn stick, vol op de hand van Methot. Die kwam eerst even verhaal halen, voor hij zijn handschoen uit trok en zag dat hij wel meer dan een blauwe plek aan de klap over zou houden: de bloederige pink van Methot leek er aan een velletje bij te hangen en logischerwijs kwam hij niet meer het ijs op. Volgens de Senators is Methot enkele weken uitgeschakeld.

Crosby mept Methot's vinger kapot (Bron: YouTube)

'Real biedt 110 miljoen euro voor tiener'

Iedereen die de Franse voetbalcompetitie een beetje volgt zal Kylian Mbappé inmiddels wellicht kennen. De pas in december 18 jaar oud geworden Fransman speelt de sterren van de hemel bij AS Monaco: hij scoorde in de Ligue 1 al twaalf keer en is samen met de zestien treffers van Radamel Falcao goed voor ongeveer een derde van de productie van de Franse koploper.

Het is dan ook niet gek dat zo ongeveer elke rijke topclub in Europa de tiener op het oog heeft. Real Madrid lijkt de eerste te zijn geweest die een serieus bod gedaan heeft. 'Serieus' is een understatement, want volgens Spaanse media heeft de grootmacht maar liefst 110 miljoen euro geboden op Mbappé. Monaco zou het bod afgeslagen hebben omdat ze eigenlijk nog minstens tien miljoen euro meer willen hebben voor het supertalent.

Als de transfer alsnog doorgang vindt wordt de tiener de duurste speler ooit. Dat is op het moment nog Paul Pogba, die vorig jaar voor 105 miljoen euro van Juventus naar Manchester United ging. Real-coach Zinedine Zidane had Mbappé drie jaar geleden al naar Real's jeugdopleiding willen halen. "Wat hij op zijn leeftijd laat zien is ongelooflijk", aldus de Fransman over zijn jonge landgenoot.

Mbappé zelf blijft vooralsnog overigens uiterst koel, zelfs als er meer dan honderd miljoen euro voor hem geboden wordt. "Wat ik doe is allemaal niet zo bijzonder. Zestig goals in één seizoen maken, dát is bijzonder", zegt de spits, die voor de interlands met Luxemburg en Spanje voor het eerst al bij de Franse selectie is gehaald. 

Belastingtelefoon krijgt weer onvoldoende

De kwaliteit van de BelastingTelefoon (0800-0543) krijgt weer een onvoldoende van de Consumentenbond. De hulplijn van de fiscus scoort dit jaar een 5,3. Opvallend is dat vragen over medische kosten die vaak heel veel Nederlanders aangaan, slechter werden beantwoord dan de vragen die veel minder Nederlanders raken.

Mysteryshoppers van de bond belden met vijf vragen die ze tien keer stelden aan verschillende medewerkers. Er werd net iets vaker goed (23) dan fout (20) geantwoord. Sommige medewerkers gaven totaal verkeerde antwoorden.

De Consumentenbond zag wel een belangrijke vooruitgang met betrekking tot doorverbinden naar collega's met een speciale deskundigheid. De slechtst beantwoorde vraag ging over de onmogelijkheid om voorgeschreven medicijnen af te trekken als deze onder het eigen risico vallen. De medewerkers vergaten door te vragen waarom de medicijnen niet vergoed zijn. Dat terwijl de Belastingdienst zelf in 2014 een informatiebrief over medicijnen en het eigen risico verzond naar belastingbetalers die de aftrekpost claimden.

Aanvullende maatregelen
De Belastingdienst stelt in een reactie dat er al aanvullende maatregelen zijn genomen om de dienstverlening te verbeteren. Zo komt er een team van ongeveer tien fiscaal specialisten om minder vaak voorkomende vragen te beantwoorden. Verder is de website verbeterd zodat mensen zelf sneller een antwoord kunnen vinden. Ook zal een extern bureau een paar keer per jaar een oefening doen met ingewikkelde vragen.

Volgens de dienst wordt de BelastingTelefoon elk jaar tussen de 12 en 13 miljoen keer gebeld. 90 procent van die vragen wordt juist beantwoord. Het onderzoek van de Consumentenbond gaat over complexe, specifieke vragen die niet zo vaak voorkomen, stelt de Belastingdienst.

Belastingtelefoon krijgt weer onvoldoende
Belastingtelefoon krijgt weer onvoldoende (Foto: ANP)

Eis: tien jaar cel voor jarenlange incest

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Roermond tien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 52-jarige man uit Herkenbosch. André H. zou zijn dochter jarenlang hebben misbruikt en verkracht. Ook zou hij een zestienjarig meisje hebben misbruikt.

De incest met zijn dochter begon volgens het OM in 2000, toen het kind veertien jaar oud was. De verkrachtingen eindigden volgens justitie in 2014. In 2011 kreeg het slachtoffer een kind, volgens het OM van haar vader. Ze was toen 23 jaar oud. Maar ook daarna zouden de verkrachtingen gewoon zijn doorgegaan.

H. ontkende eerder de vader van het in 2011 geboren kind te zijn. Hij wees zijn broer aan als mogelijke vader, maar DNA-onderzoek wees uit dat H. wel degelijk de vader is.

Eis: tien jaar cel voor jarenlange incest
Eis: tien jaar cel voor jarenlange incest (Foto: ANP)

Eis toelating meer vluchtelingen afgewezen

De eis tot het toelaten van meer vluchtelingen die nu verblijven in opvangkampen in Griekenland en Italië is vrijdag door de voorzieningenrechter in Den Haag afgewezen.

De stichting We Gaan Ze Halen had in kort geding van de Nederlandse Staat geëist dat duizenden extra vluchtelingen zouden worden opgenomen, conform Europese afspraken die over herverdeling zijn gemaakt. Volgens de stichting heeft Nederland tot dusver 1487 vluchtelingen uit de opvangkampen opgenomen, terwijl Nederland zich verplicht heeft om binnen twee jaar 8712 mensen op te vangen. Die afspraak zou met een toestroom van honderd vluchtelingen per maand onvoldoende worden nagekomen, vindt de stichting.

Volgens de voorzieningenrechter is de afgesproken termijn waarbinnen de lidstaten aan hun verplichtingen moeten voldoen, nog niet verstreken. Daarom kan de stichting die verplichtingen voor Nederland nu dus niet afdwingen, aldus het vonnis. De termijn verstrijkt in september dit jaar.

Begrijpelijk
De rechter noemt de eis uit humanitair oogpunt begrijpelijk. Maar tevens wordt gesteld dat het niet aan de burgerlijke rechter is om te beslissen of het wenselijk is om meer vluchtelingen op te vangen. "Daarvoor moeten politieke afwegingen worden gemaakt", aldus de voorzieningenrechter.

Voorzitter Rikko Voorberg kondigt aan in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. De advocaten van de stichting noemen het "uiterst schrijnend dat de rechter vindt dat de vordering te vroeg is, terwijl vluchtelingen vaak al twee jaar vastzitten in kampen".

Eis toelating meer vluchtelingen afgewezen
Eis toelating meer vluchtelingen afgewezen (Foto: ANP)

Veel details Fire Emblem: Shadows of Valentia

Nintendo heeft heel wat details bekendgemaakt over Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia voor Nintendo 3DS. Deze versie van het klassieke Fire Emblem Gaiden is opnieuw gemaakt en verbeterd, en verschijnt nu voor het eerst buiten Japan.

Wanneer een burgeroorlog dreigt, moeten twee jeugdvrienden zich na lange tijd weer herenigen, hun krachten bundelen en de vrede op het continent herstellen. Het spel laat spelers het commando voeren over de twee aparte legers van Alm en Celica die elk op hun eigen manier streven naar het gezamenlijke doel om vrede te brengen naar het land Valentia. Zoals gebruikelijk in de Fire Emblem-serie moeten spelers met hun kleine team gerekruteerde soldaten strijden tegen steeds sterkere vijanden. Dit doen ze in turn-based gevechten die zorgvuldige tactische planning vereisen, aangezien eenheden na vergissingen of gefaalde aanvallen kwetsbaar zijn voor vijandelijke aanvallen.

Wanneer een eenheid in het heetst van de strijd wordt uitgeschakeld, raken ze in de spelstand Klassiek te gewond om ooit nog terug te keren naar het slagveld, of zelfs dodelijk verwond. Door Mila’s Wiel te gebruiken draaien de laatste beurten van de speler terug, zodat ze de kans krijgen om tactische fouten te herstellen en hun strategie te heroverwegen. Wanneer spelers niet willen dat hun eenheden permanent worden uitgeschakeld, kunnen ze de game spelen in de spelstand Beginner, waarin gevallen bondgenoten na elke slag weer tot leven worden gewekt.

Alm en Celica kunnen vrij en in drie dimensies grotten en kerkers verkennen. In deze omgevingen kunnen ze vijanden al zien voordat het gevecht begint en een cruciaal voordeel behalen door als eerste aan te vallen, want dan begint de vijand met minder gezondheid. In elke kerker bevindt zich een Standbeeld van Mila, dat spelers kunnen gebruiken om personages te bevorderen naar een hogere rang of hun klasse te veranderen. Sommige kerkers bevatten ook Heilige bronnen die de eigenschappen van helden permanent kunnen verbeteren.

Nintendo heeft een speciale Limited Edition aangekondigd, met daarin de game, een artbook, metal pixel pin badges van Alm, Celica en Marth, een omkeerbare hoes, de cd “Sounds of Echoes” met een selectie van de soundtrack, en amiibo-figuurtjes van Alm en Celica. Deze amiibo geven beide toegang tot hun eigen, exclusieve kerker, waarin helden voorwerpen kunnen verdienen en hun legers kunnen versterken door eindbazen te verslaan.

Wanneer spelers Mila’s Wiel selecteren op de wereldplattegrond, kunnen ze hun amiibo van Alm en Celica activeren voor gebruik in de strijd. Tijdens gevechten kunnen spelers een deel van Alms of Celica’s gezondheid opofferen om een computergestuurde Fantoomheld op te roepen die een enkele beurt als bondgenoot optreedt. Als Alm en Celica sterker zijn geworden, kunnen hun stats worden opgeslagen op hun respectievelijke amiibo, waardoor hun Fantoomhelden ook aan kracht winnen.

Spelers kunnen ook amiibo van Marth, Roy, Ike, Robin, Lucina en de later verschijnende Corrin gebruiken om een Fantoomheld van dat personage te gebruiken, zodat spelers de hulp kunnen inschakelen van vele spookachtige bondgenoten. Alle andere momenteel beschikbare amiibo zijn ook compatibel en laten een extra monster op het slagveld verschijnen dat de speler helpt.

Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia en de Limited Edition verschijnen op 19 mei verschijnt voor de Nintendo 3DS-systemen.

Transgender gewichthefster domineert: "Dit is niet eerlijk"

De Nieuw-Zeelandse gewichthefster Laurel Hubbard heeft afgelopen weekeinde tijdens de Australian International in Melbourne de klasse boven 90 kilogram gewonnen. Dat is op zich niet opvallend, want competities worden wel vaker door iemand gewonnen, maar de 39-jarige Hubbard zorgt voor de nodige ophef: ze is namelijk als man geboren en won wel erg makkelijk.

Hubbard kwam bij het trekken tot 123 kilogram en stootte vervolgens 145 kilo boven haar hoofd, goed voor een totaal van 268kg. Dat was bijna twintig kilo meer dan de nummer twee en met een dergelijk gewicht, zeker zo vroeg in het seizoen, kun je prima meedraaien in de top-10 van de wereld. Volgens de Nieuw-Zeelandse coach is de kans erg groot dat Hubbard volgend jaar zal starten op de Gemenebestspelen in het Australische Gold Coast, terwijl we haar vermoedelijk ook in actie kunnen zien op het WK in Anaheim eind november.

De prestaties van Hubbard, die vroeger op nationaal niveau uitkwam als Gavin Hubbard, zorgt echter voor de nodige controverse. Zo zijn haar opponentes niet allemaal even gelukkig. "Ze is wie ze is. Zo hebben de politiek en Nieuw-Zeeland het bepaald. Ze wordt gezien als vrouw en het is zoals het is, meer kan ik er niet over zeggen", aldus de Australische Kaitlyn Fassina, die als derde eindigde.

Tweevoudig olympiër Deborah Acason schaarde zich achter haar landgenote Fassina: "Als ik in die gewichtsklasse uit zou komen, zou ik niet het idee hebben dat het eerlijk is. Waarom doen we nog aan deze sport als er geen eerlijk deelnemersveld is?" Ze geeft zelfs de suggestie om een geheel nieuwe wedstrijcategorie in te stellen, speciaal voor transgenders. "We hebben lang gevochten om het gewichtheffen voor vrouwen op de grote toernooien te krijgen. Misschien moeten we er over na gaan denken om naast mannen en vrouwen ook een categorie voor transgenders in te stellen, zodat iedereen op een eerlijke manier mee kan doen zonder dat we hen buitensluiten."

Hubbard in actie in Melbourne (Bron: YouTube)

Ook Hubbard's landgenote Tracey Lambrechs, vorig jaar nog in actie op de Olympische Spelen, heeft haar plannen al omgegooid. Lambrechs heeft besloten om in de klasse tot 90 kilogram uit te komen. Daarvoor moet ze zo'n vijftien kilo kwijtraken, maar dan kan ze Hubbard wel ontwijken, aangezien ze tegen haar nieuwe opponente nauwelijks kans maakt om nog in het nationale team te komen. Emma Pilkington van de Nieuw-Zeelandse gewichthefbond zegt dat de sfeer binnen hun team nog wel prima is: "Laurel is vooral een beetje overmand door alles wat er op haar af komt, alsof mensen soms vergeten dat ze ook gewoon een mens is. Haar teamgenoten staan allemaal achter haar en daar is ze heel blij mee", zegt Pilkington over Hubbard, die zelf vooralsnog buiten de media besluit te blijven.

Hubbard begon enkele jaren geleden met haar overgang van man naar vrouw. Het Internationaal Olympisch Comité besloot eerder al dat één jaar hormoontherapie voldoende is om dan bij de vrouwen mee te mogen doen aan sportwedstrijden.

The Tomb of Sargeras Trailer

28 maart komt patch 7.2 uit voor World of Warcraft. Hiervoor is nu ook een trailer online gezet. In de trailer zien we dat kil'jaeden niet blij is.

7.2 is waar de echt grote toevoegingen om de hoek komen kijken. De patch gaat The Tomb of Sargeras heten, en zoals verwacht keren we terug naar de Broken Shore voor een tweede invasie om daar het portaal van de Burning Legion te verzegelen. Tijdens de tweede invasie op de Broken Shore komen de classes na gesplitst te zijn in hun class order hall opnieuw bijeen om een nieuwe factie te vormen: the armies of Legionfall. 

Kamp: stevig fundament voor Rutte-III

Het kabinet Rutte-II laat een stevig fundament achter voor Rutte-III. De komende tijd gaan steeds meer Nederlanders de effecten hiervan voelen. Dat zegt demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag in een reactie op de jongste CPB-ramingen tot aan 2021.

Mede dankzij de inspanningen van het kabinet handhaaft de economische groei zich de komende jaren, daalt de werkloosheid verder door tot 4,7 procent en wordt het begrotingsoverschot het grootste van alle EU-landen, aldus Kamp verder.

Volgens hem ontstaat er ruimte voor het volgende kabinet om te investeren in belangrijke opgaven als de overgang naar duurzame energie en het groeivermogen van de Nederlandse economie. "Ook voor de toekomst blijft een stabiele economische groei van 2 procent een gezonde en realistische ambitie."

Kamp: stevig fundament voor Rutte-III
Kamp: stevig fundament voor Rutte-III (Foto: ANP)

Familie Henriquez eist namen agenten

De nabestaanden van Mitch Henriquez willen de namen horen van de vijf agenten die betrokken waren bij de fatale aanhouding van de Arubaan. Door het afschermen van de agenten, voelen zij zich belemmerd om een eigen onderzoek te doen naar hen. Ook vinden ze het onnodig en kwetsend dat ze niet weten wie er betrokken is bij de dood van hun familielid.

Dat zei hun advocaat Richard Korver vrijdag tijdens een kort geding tegen de Nederlandse Staat in de rechtbank in Den Haag. De Staat betoogde dat de levens van de agenten in gevaar zijn als hun namen niet verborgen blijven. "Zij zijn heel ernstig bedreigd." Er werd onder meer opgeroepen om hun kinderen en vrouw te doden.

De 42-jarige Henriquez werd op 27 juni 2015 aangehouden na een muziekfestival in Den Haag.

Uitspraak is volgende week vrijdag.

Familie Henriquez eist namen agenten
Familie Henriquez eist namen agenten (Foto: ANP)

Turks stadje wordt gewekt door pornogekreun

In het Turkse stadje Kastamonu aan de Zwarte Zee in het noorden van Turkije hangen luidsprekers die normaal gebruikt worden voor zakelijke mededelingen. Een paar dagen geleden rond 1 uur 's nachts kwamen er echter heel andere geluiden uit de speakers, de bewoners werden gewekt door snoeihard gekreun van een man en een van genot gillende vrouw. De geluiden uit de pornofilm hielden bijna een minuut aan.

Enkele bewoners konden de humor er wel van inzien, maakten er opnamen van en verspreidden die via sociale media. Burgemeester Tahsin Babas was minder geamuseerd. Hij sprak over een "immorele provocatie" en verklaarde dat de pornofilm niets met de gemeente te maken had.

Lokale veiligheidsmedewerkers verklaarden dat onverlaten de frequentie van de gemeente hadden onderschept en zo het luidsprekersysteem konden misbruiken. Veel Turken denken dat de bewakers van de gemeente 's nachts stiekem naar een pornofilm zaten te kijken en waren vergeten de microfoon uit te zetten.

Buffon staat voor 1000e profwedstrijd

Italië-Albanië lijkt vrijdagavond niet echt een bijzondere wedstrijd voor de gemiddelde voetbalfan, maar voor Gianluigi Buffon zit er toch een speciaal tintje aan. De Italiaanse legende keept dan namelijk zijn duizendste wedstrijd in het profvoetbal.

De inmiddels 39-jarige Buffon debuteerde ruim twintig jaar geleden als 17-jarige bij Parma. Hij speelde er 220 wedstrijden, voor hij verkaste naar Juventus. Voor zijn huidige club stond hij inmiddels 612 keer onder de lat en samen met zijn 167 interlands voor Italië - waar hij in 1997 al voor debuteerde - brengt dat hem op 999 profduels. 

Hoe lang Buffon nog doorgaat is niet zeker, maar over één ding kan hij ons wel min of meer uitsluitsel geven: "Ik denk niet dat er nog duizend duels bij gaan komen", zegt hij met een knipoog. 

Edd China stopt met Wheeler Dealers

Edd China uit het TV-programma Wheeler Dealers, heeft bekend gemaakt te stoppen met het programma. De productie van het van oorsprong Engelse programma is overgenomen door een Amerikaanse productiemaatschappij (Velocity) en deze vonden de werkplaats-opnamen "te lastig om te maken". De werkplaatsopnamen zijn de basis van de show. Helaas is Edd het niet eens met de wijzigingen in het format en heeft hij besloten ermee te stoppen.

"Van de gedetailleerde opnamen van de werkzaamheden in de werkplaats, naar mijn mening de basis van het programma, moeten er volgens Velocity minder in het programma komen. Deze opnamen zijn zeker de lastigste om te maken. Door ze een kleinere rol in het programma te geven, bespaart het productieteam behoorlijk veel tijd, inspanning en dus geld," aldus Edd China. "Helaas ben ik niet blij met deze wijziging aangezien het de kwaliteit van mijn werk en de show aantast. Dus ben ik tot de conclusie gekomen dat Velocity op deze weg door kan gaan, maar dan wel zonder mij."

Het format van het programma is al 13 seizoenen hetzelfde. Mike Brewer koopt een auto met problemen, Edd knapt hem op en dan verkoopt Mike hem weer, hopelijk met winst. Edds plek wordt ingenomen door Ant Anstead, bekend van het Engelse programma "For the love of cars".

Klassiekers worden sterk in Destiny Age of Triumph

Vanaf 28 maart is de volgende content/update voor Destiny beschikbaar. In Age of Triumph kun je klassieke wapens uit raids krijgen, maar dan met Max Light Level.

Verdien emblemen en andere beloningen uit het allergrootste Recordboek tot nu toe. Verzamel met jouw Guardian nieuwe én oude prijzen van de Treasures of the Ages, te verkrijgen in de Eververse shop. Daarnaast zijn er nieuwe quests, nieuwe Challenge Modes en de wekelijkse story playlist.

Zo heb je nog wat te doen, voordat er meer duidelijkheid komt over Destiny 2.

BraziliŽ wint met grote cijfers van Uruguay, Messi schiet ArgentiniŽ langs Chili

Brazilië heeft donderdagnacht een overtuigende overwinning geboekt op Uruguay. Het WK-kwalificatieduel eindigde in een 1-4. Het begin van Uruguay was veelbelovend. Binnen tien minuten kwam de ploeg op voorsprong door een treffer van Edinson Cavani. De aanvaller mocht vanaf de stip aanleggen en tekende voor de openingstreffer.

Het duurde echter niet lang voordat de Brazilianen met een antwoord kwamen. Het was Paulinho die de gelijkmaker voor zijn rekening kwam, waarna Brazilië op zoek kon naar de voorsprong.

Dat gebeurde in de tweede helft toen Paulinho opnieuw het net wist te vinden. Neymar deelde een kwartier voor tijd de genadeklap uit, waarna Paulinho in de slotfase zijn goede optreden met een derde treffer beloonde: 4-1.

Met de overwinning op Uruguay lijkt plaatsing voor het WK een kwestie van tijd te zijn voor Brazilië. De ploeg staat zeven punten voor op nummer twee Uruguay, dat op één punt gevolgd wordt door Argentinië.


Argentinië nam donderdag revanche op Chili. Door een benutte strafschop van Lionel Messi wonnen de Argentijnen met 1-0. In 2015 verloor Argentinië in de finale van de Copa America van Chili, toen de Chilenen in de beslissende strafschoppenserie scherper bleken dan de Argentijnen. Mede door de gemiste strafschop van Lionel Messi nam Chili de beker in ontvangst.

Donderdagnacht revancheerde Messi zich. De sterspeler van FC Barcelona mocht vroeg in de wedstrijd aanleggen vanaf de stip, en faalde dit keer niet. Hiermee schoot hij zijn ploeg op 1-0, wat direct de eindstand bleek.

Zo won Argentinië en doet het goede zaken met het oog op kwalificatie voor het WK. Door de overwinning stijgt de ploeg van Edgardo Bauza naar de derde plek. Chili bezit momenteel de zesde positie en moet flink aan de bak om twee plekken in te lopen en direct plaatsing voor het WK veilig te stellen. Messi juicht na zijn benutte strafschop. (PRO SHOTS/Action Images)
Messi juicht na zijn benutte strafschop. (PRO SHOTS/Action Images)


Forse toename van combi tbc- en hiv-infecties

Het aantal mensen in Europa dat zowel een tbc- als een hiv-infectie heeft, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens het Aidsfonds bedraagt de toename over de afgelopen vijf jaar wel 40 procent, terwijl in dezelfde periode het totaal aantal tuberculosepatiënten juist is afgenomen.

Hiv-patiënten zijn bijzonder kwetsbaar voor een tuberculose-infectie en het is onder hen doodsoorzaak nummer één. De stijging van het aantal combi-besmettingen doet zich voornamelijk voor in in Oost- en Centraal-Europa en dan met name in Rusland, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie Europa (WHO Europe) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

"We weten dat de aidsbestrijding in die regio sterk tekort schiet, dus ook de screening op tbc", zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. "Eén op de drie mensen met hiv weet niet dat hij ook tbc heeft. Dat verkleint de kansen om te genezen en zorgt ook voor een verdere verspreiding van deze ziekte. Het consequent testen van alle mensen met hiv op tbc en ook omgekeerd, is de enige manier om beide epidemieën te stoppen."

Onder controle
In Nederland is de verspreiding van tbc onder controle maar stijgt het aantal infecties wel. Volgens het RIVM waren er afgelopen jaar 889 tbc-patiënten, tegen 861 een jaar eerder en 815 in het jaar 2014. Een verklaring voor de stijging ligt erin dat mensen steeds meer reizen.

Wereldwijd sterven dagelijks bijna 5000 mensen door tbc. Dat is te voorkomen, want het is goed te behandelen en te genezen.

Forse toename van combi tbc- en hiv-infecties
Forse toename van combi tbc- en hiv-infecties (Foto: ANP)

'Belangrijke' arrestaties na aanslag Londen

De Britse politie heeft in de strijd tegen het terrorisme nog twee personen aangehouden. Het Britse hoofd van de dienst terreurbestrijding noemde de aanhoudingen vrijdag "belangrijk".

De arrestaties zijn in de nacht van donderdag op vrijdag verricht. Na de aanslag woensdag in Londen heeft de politie bij antiterreuracties in totaal tien personen aangehouden. Negen verdachten zitten nog vast. Een vrouw is op borgtocht vrijgelaten.

'Belangrijke' arrestaties na aanslag Londen
'Belangrijke' arrestaties na aanslag Londen (Foto: ANP)

Al 400.000 euro voor vermoorde agent Londen

Voor de nabestaanden van de 48-jarige Britse politieagent Keith Palmer, die door de aanslagpleger in Londen werd vermoord, is inmiddels ruim 350.000 pond (circa 405.000 euro) gedoneerd. Dat meldde de initiatiefnemer van de actie vrijdag aan de Britse zender Sky News.

"Hartverwarmend", zei Stephen Redgewell, de man die via internet heeft opgeroepen geld in te zamelen voor Palmer.

Een 52-jarige man reed woensdag met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge in Londen. Hij bracht Palmer fatale verwondingen toe en werd vervolgens doodgeschoten door de politie.

De aanslag eiste ook de levens van een Amerikaanse toerist en een medewerkster van een school in Londen. Verder overleed donderdag een 75-jarige man aan de verwondingen die hij door de terreuractie had opgelopen.

Al 400.000 euro voor vermoorde agent Londen
Al 400.000 euro voor vermoorde agent Londen (Foto: ANP)

Apple zegt WikiLeaks-lek al gedicht te hebben

Apple claimt dat de kwetsbaarheden die door de CIA werden gebruikt om iPhones en Mac-computers te volgen al jaren geleden gedicht zijn. De kwetsbaarheden, die beschreven zijn in door WikiLeaks online gezette documenten, zouden niet meer in Apple-producten zitten die na 2013 op de markt zijn gekomen. Voor iPhones zou zelfs alleen de iPhone 3G uit 2008 kwetsbaar zijn geweest.

Apple laat verder weten niet met WikiLeaks te hebben onderhandeld over toegang tot de informatie die WikiLeaks heeft. "We hebben ze instructies gegeven om informatie via onze normale processen te sturen, maar hebben niets gekregen dat niet al openbaar was gemaakt." Apple zegt onvermoeibaar te strijden voor de veiligheid en privacy van zijn gebruikers, maar "we keuren diefstal niet goed en onderhandelen niet met hen die onze gebruikers dreigen kwaad te doen".

Apple zegt WikiLeaks-lek al gedicht te hebben
Apple zegt WikiLeaks-lek al gedicht te hebben (Foto: BuzzT)

Twitter denkt na over betaalde dienst

Twitter denkt erover na om een betaalde dienst te introduceren voor veeleisende gebruikers, zoals merken en nieuwsorganisaties. Dat heeft het sociale medium bevestigd aan The Verge nadat gebruikers van Tweetdeck screenshots mailden van een door Twitter gestuurde enquête.

In de plannen voor Tweetdeck kunnen gebruikers een analyse op hun feed loslaten, maar ook waarschuwingen krijgen over brekend nieuws en informatie over waar de volgers van een account het over hebben. "We onderzoeken of er interesse is in een nieuwe, uitgebreidere versie van Tweetdeck", liet Twitter aan The Verge weten. "We doen regelmatig gebruikersonderzoek om feedback te krijgen over de Twitter-ervaringen die mensen hebben en om beter geïnformeerde beslissingen te kunnen maken over investeringen in producten."

Twitter is nog niet begonnen met de bouw van de geavanceerdere versie van Tweetdeck, liet een bron aan The Verge weten.

Twitter denkt na over betaalde dienst
Twitter denkt na over betaalde dienst (Foto: BuzzT)

'Aanval op Raqqa begint binnen enkele dagen'

Een internationale coalitie begint binnen enkele dagen met een militair offensief tegen Raqqa, de stad in Syrië die door Islamitische Staat (IS) is uitgeroepen tot de hoofdstad van zijn kalifaat. De Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, liet vrijdag weten dat de tijd rijp is voor een aanval, omdat tegenstanders van IS Raqqa hebben omsingeld.

Le Drian waarschuwde dat de strijd om Raqqa zeer zwaar gaat worden en van het allergrootste belang is. Begin deze week liet het Amerikaanse ministerie van Defensie weten dat er voor de bevrijding van Raqqa een nieuw front was geopend. Lokale grondtroepen waren gedropt achter de vijandelijke linies bij de door IS gecontroleerde stad Tabqa in het noorden van Syrië.

Begin maart stuurde Washington al honderden extra Amerikaanse militairen naar Syrië om samen met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en de Syrische Arabische Coalitie de val van Raqqa te bespoedigen. De Amerikaanse troepen worden niet naar het front gestuurd.

'Aanval op Raqqa begint binnen enkele dagen'
'Aanval op Raqqa begint binnen enkele dagen' (Foto: ANP)

Hamilton ook in training twee snel, Verstappen in de problemen

Lewis Hamilton heeft ook de tweede vrije training voor de Grand Prix van Australië als snelste afgesloten. Op Albert Park was de Britse Mercedescoureur net als in de eerste training ongeveer een halve seconde sneller dan de rest.

Met 1:23,620 was Hamilton nu al iets sneller dan de tijd die vorig jaar poleposition opleverde. Alleen Sebastian Vettel en Valtteri Bottas slaagden erin om enigszins in de buurt van Hamilton te blijven. Waar Red Bull in de eerste training nog redelijk in de buurt zat, was dat 's middags niet het geval. Daniel Ricciardo gaf een dikke seconde toe, terwijl Max Verstappen nog wat meer in moest leveren.

De Nederlander kwam slechts tot acht rondjes: nadat hij eerst al een tijd in de pits had gestaan kwam hij in een poging zijn tijd te verbeteren buiten de baan terecht, wat voor de nodige schade aan de RB13 zorgde. Hij kwam de rest van de training niet meer in actie. Voor McLaren gloort er wellicht enige hoop: Fernando Alonso reed achttien ronden en zette een nette twaalfde tijd neer, Stoffel Vandoorne was aanzienlijk langzamer, maar reed wel 33 rondjes.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Australië:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:23.620   34
2 S. Vettel Ferrari 1:24.167 +0:00.547 35
3 V. Bottas Mercedes 1:24.176 +0:00.556 34
4 K. Räikkönen Ferrari 1:24.525 +0:00.905 30
5 D. Ricciardo Red Bull 1:24.650 +0:01.030 27
6 M. Verstappen Red Bull 1:25.013 +0:01.393 8
7 C. Sainz Toro Rosso 1:25.084 +0:01.464 34
8 R. Grosjean Haas F1 1:25.436 +0:01.816 29
9 N. Hülkenberg Renault 1:25.478 +0:01.858 36
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:25.493 +0:01.873 39
11 S. Perez Force India 1:25.591 +0:01.971 35
12 F. Alonso McLaren 1:26.000 +0:02.380 19
13 E. Ocon Force India 1:26.145 +0:02.525 37
14 F. Massa Williams 1:26.331 +0:02.711 6
15 M. Ericsson Sauber 1:26.498 +0:02.878 29
16 L. Stroll Williams 1:26.525 +0:02.905 27
17 S. Vandoorne McLaren 1:26.608 +0:02.988 33
18 P. Wehrlein Sauber 1:26.919 +0:03.299 30
19 K. Magnussen Haas F1 1:27.279 +0:03.659 8
20 J. Palmer Renault 1:27.549 +0:03.929 4

Hogere belastingen leveren begrotingsoverschot van 3 miljard op

De overheid behaalde in 2016 een begrotingsoverschot van 2,9 miljard euro. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Dit was vooral te danken aan de inkomsten uit gestegen belastingen en sociale premies.

Het overschot betreft 0,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Een jaar eerder was er nog een tekort van 2,1 procent. De zogenoemde schuldquote van de overheid daalt sinds 2015 en kwam eind 2016 uit op 62,3 procent van het bbp.

De overheid behaalde voor het laatst een overschot in 2008. Het jaar daarop volgde door het uitbreken van de financiële crisis een tekort van 5,4 procent. Van 33,5 miljard euro tekort in 2009 ging de overheid naar 2,9 miljard euro overschot in 2016, constateerde het statistiekbureau.

Volgens het CBS bedroegen de inkomsten van de Nederlandse overheid vorig jaar 307 miljard euro, een stijging van meer dan 14 miljard euro ten opzichte van 2015. Dat is te danken aan hogere opbrengsten uit belastingen en sociale premies. Lagere aardgasbaten hadden juist een negatief effect van 3 miljard euro op de inkomsten van de overheid.

De overheidsuitgaven gingen vorig jaar met bijna 3 miljard euro omlaag tot ruim 304 miljard euro. Het statistiekbureau merkte daarbij op dat de afdrachten aan de Europese Unie vorig jaar bijna 4 miljard euro lager waren. Daarvan is 3 miljard euro eenmalig. De rentelasten namen af met bijna 1 miljard euro. Wel stegen de uitgaven aan lonen en salarissen van ambtenaren, evenals de lasten voor sociale uitkeringen.

De staatsschuld stond eind vorig jaar op 434 miljard euro, een afname met 7 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder. Met een schuld van iets meer dan 62 procent van het bbp voldoet Nederland bijna aan de Europese norm die stelt dat een EU-lidstaat geen hogere schuld mag hebben dan 60 procent van het bbp. De cijfers die het CBS vrijdag heeft gepresenteerd, zullen ook aan de Europese Commissie worden gerapporteerd.

Begrotingsoverschot bijna 3 miljard
Begrotingsoverschot bijna 3 miljard (Foto: ANP)

Brandweer heeft brand Kapelle onder controle

De brandweer in Kapelle heeft de brand bij een fruitbedrijf aan de Oostambachtweg onder controle. Rond 3.30 uur in de nacht van donderdag op vrijdag werd het sein brand meester gegeven.

De brand begon donderdagavond in een grote stapel fruitkisten en sloeg over naar een aantal loodsen die bij de kisten stonden. Deze gebouwen zijn tot de grond toe afgebrand. In en om de loodsen waren 16 mensen aan het werk, maar die konden op tijd wegkomen.

De brandweer geeft wel aan dat het nablussen van de grote brand nog geruime tijd zal duren. Eerder maakte de brandweer bekend dat de woning van de eigenaar van het fruitbedrijf gespaard is gebleven.

De veiligheidsregio Zeeland bepaalde aan het begin van de nacht dat de luchtkwaliteit dusdanig achteruit was gegaan dat woningen in de buurt van de brand ontruimd moesten worden. Zo'n 46 woningen werden ontruimd. De bewoners werden in twee hotels opgevangen. Vier mensen zijn behandeld omdat ze rook hadden ingeademd.

De gemeente heeft aangekondigd dat ze vanaf 7.30 uur beginnen met het schoonmaken van de openbare ruimten. Ook heeft de gemeente op de website zeelandveilig.nl een instructie gezet hoe bewoners hun eigen omgeving kunnen schoonmaken. Hiervoor wordt vrijdagochtend ook een informatiepunt geopend.

Toch geen derde seizoen van The Knick

Ziekenhuisserie The Knick krijgt definitief geen derde seizoen. Dat maakte de Amerikaanse zender Cinemax donderdag bekend.

De serie van regisseur Steven Soderbergh draaide om het ziekenhuis Knickerbocker, dat aan het begin van de twintigste eeuw zorg bood aan armere New Yorkers. Het tweede seizoen van The Knick, dat in Nederland op HBO te zien was, eindigde al in december van 2015, maar het was nog altijd niet duidelijk of de dramaserie een vervolg zou krijgen. Variety wist vorig jaar te vertellen dat de zender een script en opzet had besteld voor een derde seizoen.

Eerder gingen ook geruchten dat er zelfs gewerkt werd aan een derde én vierde seizoen, die zouden plaatsvinden twintig jaar na de originele serie, in hetzelfde ziekenhuis maar met een andere cast. De zender zegt dat deze plannen van de baan zijn "ondanks onze affectie voor de serie en ons respect en dankbaarheid jegens Steven Soderbergh en zijn team."

Toch geen derde seizoen van The Knick
Toch geen derde seizoen van The Knick (Foto: BuzzE)

Trump dwingt beslissing af over zorgwet

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt vrijdag over de wetgeving die Obamacare, de verzekering voor gezondheidskosten, moet ontmantelen en vervangen. De stemming werd donderdag uitgesteld omdat de Republikeinen niet zeker wisten of ze genoeg steun hadden.

Republikeinen in het Huis maakten donderdagavond (plaatselijke tijd) bekend dat een stemming over 'Trumpcare' vrijdagmiddag zal plaatsvinden. Trump verhoogde donderdag de druk op de Republikeinen door de melden dat als de wet niet wordt aangenomen, hij voorlopig geen nieuwe poging zal doen Obamacare te vervangen.

Om te worden aangenomen, heeft het wetsontwerp 215 stemmen nodig. De Republikeinen kunnen weliswaar bogen op een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar binnen de eigen gelederen zijn er veel tegenstemmers. Gematigden vinden de nieuwe wet te ver gaan en conservatieven willen dat Obamacare helemaal wordt ontmanteld.

Trump dwingt beslissing af over zorgwet
Trump dwingt beslissing af over zorgwet (Foto: ANP)

KWF daagt tabaksindustrie voor de rechter

KWF Kankerbestrijding daagt de vier grootste tabaksproducenten van Nederland voor de rechter. Dat meldt de organisatie vrijdag.

Volgens KWF worden rokers onjuist voorgelicht over de werkelijke schade die roken kan aanrichten. De aangifte van KWF richt zich op de tabaksproducenten Imperial Tobacco Benelux, British American Tobacco, Philip Morris en Japan Tobacco International.

Er is aangifte gedaan van zware mishandeling met de dood tot gevolg en van valsheid in geschrifte. De aangifte van valsheid in geschrifte doet het KWF omdat de tabaksproducenten opzettelijk de verplichte testen zouden manipuleren die de uitstoot van schadelijke en verslavende stoffen van sigaretten meten.

KWF sluit zich met de aangifte aan bij twee slachtoffers van roken Anne Marie van Veen en Lia Breed, en Stichting Rookpreventie Jeugd die al eerder een zaak tegen de tabaksproducenten hadden aangespannen.

KWF daagt tabaksindustrie voor de rechter
KWF daagt tabaksindustrie voor de rechter (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: saai lenteweer

Maart pakt ze bij de staart, april bij de bil.

Ik breng vandaag een heel saai bericht. Het is zonnig en droog. De wind draait naar het noord- tot noordoosten en is vrij matig van kracht. De temperaturen lopen uiteen van 10 graden op de Wadden, tot lokaal 15 graden in het zuiden van het land. Een échte lentedag dus. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:33
Zon onder: 18:59
Zonkracht: 3/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1482 Hertogin Maria van Bourgondië valt van haar paard en sterft bij het kasteel van Wijnendale.
1882 Robert Koch maakt zijn ontdekking wereldkundig: de bacterie die tuberculose veroorzaakt
1933 Via het 'Ermächtigungsgesetz' wordt Adolf Hitler dictator van Duitsland.
1943 Vrijwel alle Nederlandse artsen maken het woordje 'arts' op hun naamborden onleesbaar om geen lid te hoeven worden van de door de Duitsers ingestelde 'Artsenkamer'.
1999 Brand in de Mont Blanctunnel, 39 mensen komen om.
2003 De Nederlandse verpleegkundige Lucia de Berk krijgt levenslang voor de moord op diverse patiënten. Op 14 april 2010 wordt ze echter vrijgesproken door de Hoge Raad.
2015 Vlucht 9525 van de Duitse vliegmaatschappij Germanwings stort neer in Zuid-Frankrijk.

Rotterdam by night (Foto: Disbatch)
Rotterdam by night (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Automobilist verongelukt bij Hoge Hexel

Bij een ongeluk op de Hexelseweg (N751) bij Hoge Hexel is donderdagavond één persoon om het leven gekomen. De bestuurder van een personenauto botste tegen een boom en overleed ter plekke.

De politie heeft de weg na het ongeluk in beide richtingen afgesloten en onderzoekt de toedracht van het ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer kon de politie nog niets zeggen.

'Enorme vervuiling Nigeria door lekken Shell'

Oude olielekkages bij Shell in Nigeria zorgen ruim acht jaar later nog steeds voor extreme vervuiling in het Afrikaanse land. Dat schrijft de Wall Street Journal donderdag op basis van een vertrouwelijk onderzoek in opdracht van Shell en lokale partners die betrokken zijn bij het herstel.

Shell heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor twee lekken in 2008 in een oliepijpleiding in de Nigeriaanse vissersgemeenschap Bodo. Daarbij is een enorme hoeveelheid ruwe olie weggelekt. Het Brits-Nederlandse oliebedrijf trof in 2015 een schikking van 55 miljoen pond met de lokale bevolking.

Uit een onderzoek dat dat jaar werd uitgevoerd zou naar voren zijn gekomen dat jaren na het lek nog steeds sprake was van "extreem hoge mate" van vervuiling, zo zou blijken uit een brief over het onderzoek die door de Wall Street Journal is ingezien. Shell zou getracht hebben het onderzoek onder de pet te houden en weigeren lokale gezondheidstesten uit te laten voeren.

'Enorme vervuiling Nigeria door lekken Shell'
'Enorme vervuiling Nigeria door lekken Shell' (Foto: ANP)

Drummer rockgroep Boston overleden

Sib Hashian, drummer van de Amerikaanse rockband Boston, is overleden, meldt TMZ. Volgens de showbizzsite overleed hij tijdens een cruise. Samen met een aantal andere rockers verzorgde hij optredens.

De 67-jarige Hashian werd tijdens een show onwel en zakte in elkaar. Er werd nog een vergeefse poging gedaan hem te reanimeren. De Legends of Rock Cruise wordt ondanks het overlijden van de drummer voortgezet. Andere muzikanten zullen aan boord stappen en de organisatie zal een gepast eerbetoon voor Hashian organiseren.

Sib Hashian was vanaf 1975 tot midden jaren tachtig drummer bij Boston. In 1976 verscheen het debuutalbum van de band. Daarop stond de wereldhit More Than A Feeling. Later scoorde Boston nog een bescheiden hit met Don't Look Back.

De drummer is de vader van Lauren Hashian. Zij heeft sinds 2007 een relatie met acteur en showworstelaar Dwayne Johnson (The Rock).

Mercedes als vanouds snelste tijdens eerste vrije training

Het nieuwe Formule 1-seizoen is afgelopen nacht echt van start gegaan. Tijdens de incidentvrije eerste vrije training voor de Grand Prix van Australië lijkt er echter niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Beide Mercedessen staan opnieuw bovenaan het lijstje, gevolgd door Daniel Ricciardo en Max Verstappen in hun Red Bulls en daarachter het team van Ferrari.

Van de beide Silberpfeile was Lewis Hamilton de snelste. De Brit was ruim een halve seconde eerder over de streep dan zijn nieuwe Finse teamgenoot Valtteri Bottas. Beide coureurs reden hun snelste tijd echter wel op ultrasoft-banden, in tegenstelling tot de rest van het veld dat op supersoft reed. Daniel Ricciardo was hier het snelste van, gevolgd door Max Verstappen op een kleine vier tienden. Kimi Räikkönen maakt de top vijf compleet.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:24.220   22
2 V. Bottas Mercedes 1:24.803 +0:00.583 25
3 D. Ricciardo Red Bull 1:24.886 +0:00.666 19
4 M. Verstappen Red Bull 1:25.246 +0:01.026 19
5 K. Räikkönen Ferrari 1:25.372 +0:01.152 16
6 S. Vettel Ferrari 1:25.464 +0:01.244 10
7 F. Massa Williams 1:26.142 +0:01.922 28
8 R. Grosjean Haas F1 1:26.168 +0:01.948 20
9 N. Hülkenberg Renault 1:26.183 +0:01.963 15
10 S. Perez Force India 1:26.276 +0:02.056 29
11 C. Sainz Toro Rosso 1:26.450 +0:02.230 24
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:26.514 +0:02.294 25
13 L. Stroll Williams 1:26.734 +0:02.514 29
14 F. Alonso McLaren 1:27.116 +0:02.896 18
15 M. Ericsson Sauber 1:27.348 +0:03.128 30
16 E. Ocon Force India 1:27.656 +0:03.436 23
17 K. Magnussen Haas F1 1:27.667 +0:03.447 20
18 P. Wehrlein Sauber 1:28.539 +0:04.319 22
19 J. Palmer Renault 1:28.585 +0:04.365 6
20 S. Vandoorne McLaren 1:28.695 +0:04.475 14

'Crashes en spins in F1 worden heftiger'

Liefhebbers van crashes en spins in de Formule 1 zullen blij zijn met de uitlatingen van Esteban Ocon. De Franse Force India-coureur verwacht dat dergelijke incidenten dit jaar aanzienlijk heftiger zullen zijn.

"We zullen niet meer fouten gaan maken, maar ze komen ons wel duurder te staan", aldus Ocon, die drie jaar geleden nog aan het begin stond van een seizoen in het Europees Formule 3-kampioenschap, waar hij de grote concurrent zou worden van Max Verstappen.

"De bochtensnelheden liggen veel hoger en dat geldt dus ook voor de limiet. Als je de controle eenmaal kwijt aan het raken bent wordt het daarom een stuk lastiger om de auto weer op te vangen", legt Ocon uit. "Ook de bredere banden maken het lastiger. Tijdens de wintertests zag je al dat coureurs er moeite mee hadden, buiten dat het fysiek natuurlijk allemaal zwaarder is." 

Haase verslaat Zweeds talent in Miami

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het masterstoernooi in Miami. De Nederlandse nummer 47 van de wereld rekende in een door regen onderbroken wedstrijd af met het Zweedse talent Mikael Ymer.

De 18-jarige nummer 416 van de wereld stond zijn service vroeg in set één af, maar brak Haase al snel weer terug. Toch was de Nederlander in het verloop van de set net wat te sterk en op het beslissende moment sloeg hij toe op de service van de tiener.

Set twee begon niet best voor Haase, die gelijk in de eerste game gebroken werd. Hij leek wel gelijk dicht bij een rebreak, maar met pijn en moeite hield Ymer zijn voordeel. Dat stond hij niet veel later toch weer af, waarna beide spelers op 3-3 een break pakten. Een tiebreak moest eraan te pas komen en daarin was de aanzienlijk meer ervaren Nederlander toch te sterk: 7-5, 7-6 (3).

In de tweede ronde staat Haase tegenover Juan Martin del Potro, die een bye had in de eerste ronde.

Lentekriebels voor de Kreukeltjes

 ‘Heb jij nog gestemd, Teutje?’, vroeg Carola, de kapster van Cosmo, terwijl ze bezig was met Teutjes permanent. ‘Ja, ik heb zeker gestemd, Carola. Er was een lekker ding bij de lijsttrekkers. Daar heb ik natuurlijk op gestemd.’ Carola grinnikte. ‘Nou Teutje, je bent niet de enige die op hem heeft gestemd. Ik heb ook op die lekkere Jesse gestemd.’ Nu was Teutje echter verbaasd. ‘Jesse? De mijne heet Thierry, hoor. Ik had een paar nachten geleden gedroomd dat hij in zo’n Bamigo de slaapkamer binnenkwam. Je weet wel, dat mannenondergoed waarin hun gereedschap zo goed uitkomt in de onderbroek. 

Kuzu meed media om vragen over Erdogan

DENK-voorman Tunahan Kuzu zegde op het hoogtepunt van de diplomatieke aanvaring tussen Nederland en Turkije mediaoptredens af omdat hij geen trek had in vragen daarover. Hij beklaagde zich donderdag in het televisieprogramma Pauw dat DENK voortdurend ter verantwoording wordt geroepen over wat er in Turkije gebeurt.

"Elke keer de vragen op basis van je achtergrond, daar word je op een gegeven moment moe van", aldus Kuzu. Hij liet daarom onder meer verstek gaan bij het slotdebat voor de verkiezingen en bedankte voor televisieoptredens.

DENK kreeg de afgelopen weken veel kritiek omdat de partij niet genoeg afstand zou nemen van rabiate uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ook zou zij vragen daarover ontlopen. Erdogan beweerde dat Nederland duizenden moslims heeft afgemaakt in Srebrenica en dat Nederlanders fascisten zijn.

Kuzu noemde die uitlatingen "onjuist" en "heel vervelend".

Kuzu meed media om vragen over Erdogan
Kuzu meed media om vragen over Erdogan (Foto: ANP)

Mercedes en Red Bull moesten auto aanpassen

Mercedes en Red Bull Racing hebben van autosportfederatie FIA de opdracht gekregen om de ophanging van hun Formule 1-bolides aan te passen. Dit gebeurde na controles die plaatsvonden tijdens de testweken in Barcelona.

De ophanging van Mercedes zorgde vorig jaar al voor vraagtekens omtrent de legaliteit, omdat de auto in de bochten hoger lag dan op de rechte stukken. Red Bull wist dit effect te kopiëren, waarna Ferrari deze winter bij de FIA duidelijkheid zocht over een idee dat de Italianen hadden over de ophanging. De FIA maakte hierna duidelijk dat de ophanging op geen enkele manier de aerodynamische prestaties mocht beïnvloeden.

Om dit te controleren voerde de FIA de afgelopen weken controles uit tijdens het testen in Barcelona. Hierbij bleken de auto's van Mercedes en Red Bull niet volledig te voldoen aan de 2017-reglementen. Hierop moesten de renstallen de ophanging aanpassen.

Andrew Ridgeley boos over docu George Michael

Op Twitter heeft Andrew Ridgeley flink uitgehaald naar het Engelse tv-station Channel 5. Die zender wil een documentaire uitzenden over de vorig jaar overleden George Michael. Andrew, die in de jaren tachtig samen met George Wham! vormde, vindt dat respectloos.

De documentaire staat voor donderdagavond in het uitzendschema. Volgens Andrew is het een programma dat geen eer doet aan zijn vroegere maatje. Hij vreest dat er allerlei smakeloze details en feiten worden onthuld over de laatste dagen van George. Hij noemt de documentaire dan ook "een smerig staaltje voyeurisme".

Met zijn tweets reageert Andrew op een oproep via Twitter om de documentaire te boycotten.

Andrew Ridgeley boos over docu George Michael
Andrew Ridgeley boos over docu George Michael (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
©FOK.nl e.a.