Russische ijshockeyers vernederen Turkse jeugd

In Erzurum is maandag het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival (WEJOF) van start gegaan. Erzurum ligt in Turkije en dat heeft voor het gastland een voordeel: in elke sport is men wel vertegenwoordigd, zo ook in het ijshockey. Elk voordeel heeft echter zijn nadeel en dat geldt ook voor het ijshockeytoernooi: in Turkije kan men namelijk helemaal niet zo goed ijshockeyen. 

Het nationale ijshockeyteam van Turkije speelt al vele jaren in de vierde divisie van het WK, één niveau onder Nederland, en doet het daar best goed. Een degelijk jeugdteam was er echter niet, maar met het WEJOF in aantocht werd toch maar iets geprobeerd. Onder leiding van de ervaren Finse coach Vesa Viitakoski werd een team bij elkaar geraapt en sinds een paar maanden trainen de jongens van 15 en 16 jaar met elkaar. Met een aantal in Zweden en Noorwegen spelende jongens met Turkse roots en zelfs twee uit ijshockeyland pur sang Canada afkomstige spelers was er de hoop op een prima resultaat.

Maandenlang werd uitgekeken naar hun grote moment, debuteren op een 'olympisch' toernooi en dat nog voor eigen publiek ook. Maandag was het zover, maar door het terugtrekken van Letland een paar dagen voor het begin werden de groepen opnieuw ingedeeld en voor de onervaren Turkse jongens pakte dat niet zo lekker uit. Ze begonnen hun toernooi namelijk tegen Rusland, juist één van de sterkste ijshockeylanden op aarde, waar de jeugd al bijna tegen het professionele niveau aan zit.

De jonge Turken hielden een dikke minuut dapper stand en probeerden zelfs aan te vallen, maar al snel werden ze simpelweg overlopen door de Russen. De ene na de andere treffer vloog achter de hulpeloze doelman Muhammet Mutanoglu en met 15-0 zocht men voor het eerst de kleedkamers op. De tweede periode ging niet heel veel beter en eindigde met een 27-0 stand, waarna Rusland zeker geen gas terug nam. Met onder meer een prachtige 29-0 gingen ze lekker verder en pas bij 42-0 was het welletjes geweest - en was de droom van de Turken waarschijnlijk hardhandig om zeep geholpen.

De hele wedstrijd, voor de liefhebbers (Bron: YouTube)