FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 februari 2017

Haase: "Hele leven bezig met mentale training"

Tennisser Florian Mayer dacht het op het ATP-toernooi in Rotterdam goed voor elkaar te hebben. De Duitser speelde maandag in de eerste ronde tegen Robin Haase, een prima kans om een rondje verder te komen. Haase vloog er voor eigen publiek immers in de eerste ronde uit in 2010, 2011, 2012, 2013, 2015 en 2016 - zijn vorige zes deelnames. Toch trok Haase de wedstrijd zowaar naar zich toe en dus zien we de Hagenaar terug in ronde twee.

"Vooral de manier waarop ik win is prachtig. Mayer is een irritante speler, die vaak pas op het laatste moment lijkt te beslissen waar hij de bal naartoe gaat slaan. Ik wist alleen dat hij zelfvertrouwen mist en dat kon ik op de baan wel zien", sprak Haase na afloop. De Nederlander werkt al geruime tijd met een levenscoach om mentaal 'nog' weerbaarder te worden, zo zegt hij. 

"Op mentaal gebied presteer ik al jaren prima in mijn wedstrijden", zo werkte hij zich de lachers van vele Nederlandse tennisfans op de hand. Haase is immers hét toonbeeld van een tennisser die mentaal nog wel eens door het ijs zakt. Acties als een dubbele fout slaan op brekapoint of zelfs matchpoint van een tegenstander worden al jaren een Roooowwwwwbin genoemd en Nederland's beste tennisser van de laatste jaren wil nog wel eens verliezen van iemand die een paar honderd plekken lager op de ranglijst staat.

"Ik ben mijn hele leven al bezig met mentale training en dan bedoel ik niet uit boekjes, maar met een life coach. Het helpt mij goed." Om zijn punt kracht bij te zetten en om aan te geven dat Haase inderdaad een echte kanjer is op mentaal gebied schotelen we je graag een aantal mooie staaltjes van Roowwbin's pure zelfbeheersing voor:

Haase gaat tekeer tegen de scheidsrechter op Roland Garros en met een ingetogen 'THANK YOU!' laat Haase zien over uitstekende mentale zelfbeheersing te beschikken (Bron: YouTube)

Muziek, wie heeft er geen schijthekel aan. Op uiterst beheerste wijze vraagt de mentaal niet van zijn pad te brengen Haase of de muziek misschien een tikkeltje zachter mag (Bron: YouTube)

Gonzalo Lama kreunt als een malle en de mentaal ijzersterke Haase reageert zoals een mentale krijger dat doet: door op beheerste doch dringende toon aan te geven wel genoeg van het gekreun te hebben (Bron: YouTube)

Haase toont zijn mentale kracht door uiterst kalm aan te geven een nieuw racket te willen (Bron: YouTube)

De mentaal onvermurwbare Haase houdt in de Davis Cup op 2:00 minuten in het filmpje het hoofd koel zoals het een mentale topper betaamt (Bron: YouTube)

Elia: "Liever titel met Feyenoord dan WK-finale"

Eljero Elia zit na jaren van omzwervingen weer goed op zijn plek in Rotterdam-zuid, maar vandaag deed hij bij het programma Peptalk toch wel een opmerkelijke uitspraak. De linksbuiten stelt dat hij liever kampioen zal worden met Feyenoord dan dat hij de kans had gekregen een wereldtitel in 2010 te pakken. Elia speelde bovendien mee in de finale.

De linksbuiten speelde toentertijd bij Hamburger SV en deed het daar ook zeer behoorlijk. Hij is overigens niet de enige Feyenoorder die in die finale speelde: Dirk Kuyt verliet het veld voor Elia in die wedstrijd. Op de vraag of Elia de WK-finale had willen inruilen voor een landstitel: "Dan kies ik voor een titel met Feyenoord." Vermoedelijk zal hij hier wel door gesterkt zijn met de wetenschap dat de finale niet werd gewonnen.

Enige PDC-wereldkampioene darts Bromberg (60) overleden

De Amerikaanse oud-dartster Stacy Bromberg is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat heeft dartsbond PDC maandag bekendgemaakt. Bromberg overleed thuis in Las Vegas na een jarenlange strijd tegen kanker.

Bromberg won in 2003 de Las Vegas Desert Classic bij de PDC, terwijl ze ook bij de rivaliserende BDO al een carrière achter de rug had. Daar haalde ze in 1995 de finale van de Winmau World Masters. In 2010 was Bromberg de beste op het eerste en tot nu toe enige WK voor vrouwen dat door de PDC georganiseerd werd. Ze mocht later in het jaar meedoen aan de Grand Slam of Darts, maar verloor daar al haar drie groepswedstrijden.

Thiago Silva mist kraker tegen Barcelona

Paris Saint-Germain moet zich dinsdag tegen FC Barcelona zien te redden zonder Thiago Silva. De Braziliaan is niet op tijd wedstrijdfit.

Silva kampt met een kuitblessure. Daardoor miste hij afgelopen weekend ook al de uitwedstrijd tegen Bordeaux (0-3). Maandag kon de 32-jarige verdediger niet meetrainen met zijn teamgenoten en hij hoort dan ook niet bij de wedstrijdselectie voor dinsdag, weet Goal.

PSG kan in het Parc des Princes ook al geen beroep doen op de geblesseerde Thiago Motta. De Franse kampioen hoopt voor het vijfde jaar op rij de kwartfinales van de Champions League te bereiken. Het team van coach Unai Emery haalde nog niet eerder de laatste vier.

Voor Emery is de clash met Barça van groot belang, want in de Ligue 1 heeft zijn elftal het moeilijk. Na de overtuigende landstitels onder leiding van Laurent Blanc bezet PSG nu de tweede plaats en strijdt het met Nice en koploper Monaco om het kampioenschap.

FC Twente hoopt op garantstelling van gemeente

FC Twente hoopt zo snel mogelijk van de gemeente Enschede uitsluitsel te krijgen over een garantstelling. Twente heeft die garantstelling nodig om een nieuwe lening van zo'n 8,4 miljoen euro aan te trekken. Daarmee kan de club onder meer een uitstaande lening van 5,5 miljoen euro bij de Britse financieringsmaatschappij Capital XXIII aflossen, zo meldt Voetbal International maandag.

De stemming in de gemeenteraad staat gepland voor de raadsvergadering van 27 februari. FC Twente heeft de lokale politici maandagavond echter opgeroepen om eerder al een beslissing te nemen. De Tukkers moeten namelijk een boete gaan betalen als de lening bij Capital XXIII niet voor 1 maart volledig is afgelost.

Met de garantstelling kan FC Twente verder uit de financiële problemen komen. De club is dit seizoen bijna zes miljoen euro kwijt aan rente en aflossingen. Bij herfinanciering betalen de Enschedese ploeg volgend seizoen 2,6 miljoen euro en daarna daalt dat bedrag verder tot 2,2 miljoen euro.

Slag om oliepijpleiding: Trump verslaat indianen

Een rechter in Washington heeft maandag bepaald dat de aanleg van het laatste stuk van de beruchte Dakotapijpleiding voor olietransport gewoon kan doorgaan. Een groep indianen uit het bewuste gebied had de rechter in het District of Columbia verzocht de aanleg te laten stoppen.

De Standing Rock Sioux en Cheyenne River Sioux hadden ingebracht dat door de voltooiing van de pijpleiding de indianen hun religieuze ceremonies niet meer kunnen uitvoeren. De leiding wordt onder meer aangelegd bij een meer waar het omringende land volgens de indianen heilig voor hen is.

De Dakota-pijpleiding verbindt de olievelden in North Dakota met raffinaderijen in de Golf van Mexico. De leiding is 1885 kilometer lang. De aanleg van de pijpleiding kost 3,8 miljard dollar (3,5 miljard euro). President Trump besloot per decreet dat de leiding ondanks protesten van de indianen en klimaatactivisten er kan komen.

Juristen zijn ervan overtuigd dat de indianen nu geen juridische middelen meer hebben om de aanleg tegen te gaan.

Indianen verliezen slag om oliepijpleiding
Slag om oliepijpleiding: Trump verslaat indianen (Foto: ANP)

Pokémon Go-speler omgekomen in Oostenrijk

Een zeventienjarige jongen uit Oostenrijk is om het leven gekomen tijdens het spelen van Pokémon Go. Hij wandelde midden in de nacht over de stoep, toen hij werd geschept door een auto die moest uitwijken voor een tegenligger. De bestuurder dacht dat hij een lantaarnpaal had geraakt en reed verder. Hij kon uiteindelijk worden gevonden en opgepakt.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 2.30 uur. Ongeveer twee uur later waarschuwde de moeder van de jongen de politie, omdat hij nog niet thuis was gekomen. Na een uur zoeken werd hij bewusteloos langs de kant van de weg gevonden. In het ziekenhuis bleek dat hij was overleden.

'Voor onderwijs 6 miljard nodig'

De Algemene Onderwijsbond heeft de afgelopen maanden flink gecijferd en is er, ook na een werkdrukenquête uit: voor het onderwijs is een kleine zes miljard euro nodig, onder meer voor betere salarissen.

De bond heeft een plan opgesteld waarin onder meer iets wordt gedaan aan de lagere salarisschalen voor leraren. Dat kost 3,59 miljard euro. "Een fors bedrag, maar we vragen echt niets geks", zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. "Dit is het gevolg van de toch wat lakse houding van het rijk ten aanzien van de onderwijsarbeidsmarkt." Door crises zijn de salarissen van onderwijspersoneel de afgelopen jaren dikwijls bevroren geweest. Inmiddels groeien die lonen weer, maar volgens de AOb niet snel genoeg.

Ander probleem zijn de werkomstandigheden, constateert de bond, die onlangs al kwam met een onderzoek naar werkdruk en hing daar een prijskaartje aan van 2,3 miljard euro, noodzakelijk om in het onderwijs tot normale werkomstandigheden te komen. Verheggen: ,,Alles bij elkaar komen we uit op bijna zes miljard euro. Dat is fors, maar ik verwijs naar een oude slogan van de AOb: als het aardgas op is, is kennis de enige kurk waarop de samenleving drijft. Laten we kennis koesteren en nu eens echt gaan investeren.'

AOb is eruit: voor onderwijs 6 miljard nodig
'Voor onderwijs 6 miljard nodig' (Foto: ANP)

'Syrische leger gebruikte gas in Aleppo'

In de laatste periode van de slag om Aleppo heeft het Syrische leger chemische wapens gebruikt in de delen van de stad waar de rebellen toen nog zaten. Helikopters wierpen chloorgasbommen in deze wijken waar ook nog burgers verbleven.

Dat schrijft Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat maandag is geopenbaard. Er zouden bij minstens acht gelegenheden tussen 17 november en 13 december bommen met chloorgas zijn afgeworpen. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag wilde geen commentaar op het rapport geven. De OPCW werkt samen met de Verenigde Naties.

Volgens Human Rights Watch zijn bij de aanvallen minstens negen burgers gedood, onder wie vier kinderen, en raakten tweehonderd anderen gewond. De aanvallen leveren volgens HRW een sterke aanwijzing dat de legertop in Damascus en de commandanten te velde bij Aleppo wisten van het gebruik van chemische middelen.

Koenders
De Nederlandse minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei dat het rapport laat zien dat alle menselijke en humanitaire grenzen opnieuw zijn overschreden. Nederland heeft het initiatief genomen de oprichting van de VN-bewijzenbank te versnellen. ,,Het is mijn inzet met de VN in maart internationale partijen bij elkaar te roepen in Den Haag. Dit is de enige mogelijkheid bestraffing mogelijk te maken, nu het cynisme en de passiviteit over de oorlog in Syrië overheersen."

In de bewijzenbank brengt de VN data over de oorlog in Syrië bijeen. Tot nu toe zijn het vooral non-gouvernementele organisaties die bewijzen over oorlogsmisdaden aandragen. De bank kan bijvoorbeeld worden gebruikt wanneer er in de toekomst een Syriëtribunaal zou worden opgericht.

'Syrische leger gebruikte gas in Aleppo'
'Syrische leger gebruikte gas in Aleppo' (Foto: ANP)

Meer artsen tegen euthanasie 'weerloze demente'

Circa 360 artsen hadden zich maandagmidag aangesloten bij de vorige week verspreide verklaring over het verlenen van euthanasie aan mensen die een eerdere keus daarvoor niet meer kunnen bekrachtigen, bijvoorbeeld door dementie. Dat zegt één van de initiatiefnemers, die opnieuw discussie willen over de kwestie.

"Onze morele weerzin om het leven van een weerloos mens te beëindigen is te groot", luidde de verklaring die vorige week als krantenadvertentie in omloop werd gebracht. De deelnemers wordt om een bijdrage in de kosten gevraagd en volgens mede-initiatiefnemer Jaap Schuurmans is die ook al van 320 dokters binnen.

Hij is verrast dat zoveel collega's met naam en toenaam naar buiten willen treden. Het toont de maatschappelijke betrokkenheid aan van mensen die dagelijks te maken hebben met lijden en het proberen te verlichten daarvan, meent hij.

De verklaring kan nog tot het eind van de week worden gesteund. Aan het slot verschijnt er dan waarschijnlijk weer een advertentie.

Meer artsen achter annonce euthanasiekwestie
Meer artsen tegen euthanasie 'weerloze demente' (Foto: ANP)

GeenPeil geeft zendtijd weg aan burgers

GeenPeil, dat voor het eerst meedoet aan de verkiezingen, geeft zijn zendtijd voor politieke partijen weg aan burgers die daarmee "iets leuks of goeds" willen doen. Daarvoor worden de uitzendingen opgedeeld in clips van 30 seconden.

"De zendtijd voor politieke partijen staat bekend als het meest nietszeggende stukje televisie op televisie, maar deze zendtijd is ook zes keer drie minuten gratis zendtijd", aldus lijsttrekker Jan Dijkgraaf maandag. De partij heeft geen politieke standpunten, want die bepalen de leden. Iedereen die dat wil, mag een clip maken.

Een jury, afkomstig uit de media- en reclamewereld, beoordeelt de inzendingen. GeenPeil looft een beloning van 750 euro per clip uit, maar de prijs wordt pas uitgekeerd als de partij daadwerkelijk minimaal een zetel behaalt bij de verkiezingen.

CvdM
Het Commissariaat voor de Media (CvdM) plaatst wel enkele kanttekeningen bij het initiatief. "In de Mediawet staat dat een politieke partij de aan haar toegewezen uren geheel en alleen dient te gebruiken voor programma-aanbod op politiek terrein", aldus een woordvoerder. Het commissariaat toetst altijd achteraf, dus na uitzending. Anders zou het in strijd zijn met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

"We doen wel een appèl op ieders gezond verstand", aldus de zegsman, doelend op een verantwoorde invulling van de clipjes in de zendtijd voor politieke partijen. "We toetsen op verschillende manieren, maar dus altijd achteraf."De eerste uitzending van GeenPeil is te zien op 22 februari.

GeenPeil geeft zendtijd weg aan burgers
GeenPeil geeft zendtijd weg aan burgers (Foto: ANP)

Immigratiedienst VS pakt 680 mensen op

De Amerikaanse immigratiedienst heeft de afgelopen periode tijdens verscheidene operaties in totaal 680 mensen gearresteerd. Driekwart van de opgepakte mensen heeft een veroordeling wegens een misdrijf op zijn naam.

Minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid verklaarde maandag in Washington dat de veroordelingen variëren van doodslag tot rijden onder invloed van alcohol. Het gaat volgens de bewindsman om mensen die geen documenten voor immigratie in hun bezit hebben.

Immigratiedienst VS pakt 680 mensen op
Immigratiedienst VS pakt 680 mensen op (Foto: ANP)

Mission Impossible in de boekenkast

Dieven hebben in een antiquariaat in Londen zeldzame boeken ter waarde van omgerekend 2,5 miljoen euro buitgemaakt. De manier waarop mocht er ook zijn en deed denken aan een scene uit de film Mission Impossible.

De inbrekers moesten om het alarm te omzeilen onder meer door centimeters dik glas boren en vervolgens langs 12 meter lange touwen afdalen naar de opslagplaats. De moeite loonde, want de buit bestond onder meer uit een exemplaar van Revolutionibus Orbium Coelestium van Copernicus uit 1566, dat alleen al een slordige kwart miljoen euro waard is. Ook werken van Galileo, Isaac Newton en Leonardo da Vinci werden meegenomen. Een exemplaar van Dantes beroemde Goddelijke Komedie verdween eveneens in de juten zak.

Maar de vraag is, aldus The Guardian, wat moet een dief met die boeken? Verkopen is al net zo'n probleem als bij gestolen schilderijen. Toch verwachten experts dat de inbrekers dat als eerste zullen proberen. Ondanks het probleem van verkopen, neemt het aantal diefstallen van boeken gestaag toe. De jaarlijkse internationale omzet van zeldzame boeken bedraagt circa 450 miljoen euro.

Mission Impossible in de boekenkast
Mission Impossible in de boekenkast (Foto: BuzzO)

Politie voert campagne tegen babbeltrucs

De politie start maandag een landelijke campagne om mensen weerbaarder te maken tegen babbeltrucs. Onder het motto 'Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen' gaat de politie meer informeren over de kwetsbare positie van ouderen en wat er te doen is tegen babbeltrucs.

Bij babbeltrucs, waarmee types met duistere bedoelingen zich bijvoorbeeld naar binnen praten bij mensen om daar dingen te stelen, zijn meestal ouderen het doelwit. Die schamen zich er achteraf vaak voor, waardoor niet alle slachtoffers aangifte doen.

De politie noemt het heel belangrijk dat ouderen en hun omgeving worden voorgelicht om te voorkomen dat ze erin trappen. Ze gaat daarvoor social media inzetten en wijkagenten gaan informatiepakketten uitdelen. Ook komen er folders en posters en zal er aandacht voor zijn op radio en tv en in kranten.

Volgens de politie draait het allemaal om de voordeur. Wordt er gebeld, dan moet de bewoner zich afvragen: Ken je de mensen niet aan de deur? Verwacht je niemand? Komen ze op een onverwacht tijdstip? Willen ze naar binnen met een apart verhaal?

Politie voert campagne tegen babbeltrucs
Politie voert campagne tegen babbeltrucs (Foto: ANP)

Burgemeester Arnhem keert niet meer terug

Herman Kaiser keert niet meer terug als burgemeester van Arnhem. De 62-jarige CDA'er zat sinds september vorig jaar ziek thuis en heeft nu van de bedrijfsarts te horen gekregen dat het niet raadzaam is zijn functie weer op te pakken. Kaiser is erg teleurgesteld, liet hij de gemeenteraad maandag weten.

Kaiser meldde zich in juli voor de eerste keer ziek wegens heupklachten. Enige tijd later ging hij weer aan de slag, maar een paar weken later moest hij zich opnieuw ziek melden.

Kaiser trad in 2013 in Arnhem aan en voormalig commissaris van de koningin in Utrecht Boele Staal neemt waar. De stad moet nu op zoek naar een nieuwe burgemeester.

Burgemeester Arnhem keert niet meer terug
Burgemeester Arnhem keert niet meer terug (Foto: ANP)

Planetoïde vernoemd naar Tijn

Tijn Kolsteren, de zesjarige jongen die eind vorig jaar meer dan 2 miljoen euro inzamelde voor Serious Request door een nagellakactie, is vereerd met een planetoïde. Het rotsblok dat rond de zon draait, heet voortaan Tijn.

Het Minor Planet Center in de Verenigde Staten, dat over de namen gaat, heeft dat bekendgemaakt. De planetoïde had tot nu toe alleen een wetenschappelijke naam, (6327) 1991 GP1.

Er zijn honderdduizenden planetoïden in een baan rond de zon. Tijn komt nu in een bijzonder rijtje. Andere Nederlanders naar wie zo'n rotsblok is vernoemd, zijn onder andere Harry Mulisch, Vondel, Van Gogh, Rembrandt, Anne Frank, Erasmus, Wubbo Ockels, André Kuipers en Johan Cruijff.

Tijn lijdt aan terminale hersenstamkanker. Hij ging in december tegen betaling nagels lakken. Heel Nederland volgde dat voorbeeld. Het gaat de laatste tijd steeds slechter met hem, schreef zijn vader in januari.

Planetoïde vernoemd naar Tijn
Planetoïde vernoemd naar Tijn (Foto: BuzzE)

OM slaat plank mis, zegt verdediging Aydin C.

Het Openbaar Ministerie (OM) slaat in de zaak tegen de vermeende webcam-afperser Aydin C. de plank volledig mis. Software waarmee zijn digitale gangen werden nagegaan kon niet door de beugel, afluisterapparatuur in de woning van C. faalde op belangrijke momenten en bovendien zijn profielen op sociale media die voor afpersingen werden gebruikt niet aan hem te koppelen.

Dit hebben zijn advocaten Robert Malewicz en Chana Grijsen maandag gezegd voor de rechtbank in Amsterdam. Daar hoorde de 38-jarige Tilburger afgelopen week tien jaar en acht maanden gevangenisstraf tegen zich eisen voor aanranding en afpersing via de webcam van 34 jonge meisjes en vijf homoseksuele mannen. Hij is verder beschuldigd van productie, bezit en verspreiding van kinderporno, oplichting, identiteitsfraude, computervredebreuk en drugsbezit.

Zijn beide raadslieden vinden dat C. moet worden vrijgesproken. Uit een analyse van de computerdata in de zaak blijkt volgens hen dat de Tilburger niet in verband is te brengen met de persoonsprofielen op sociale media en de fysieke IP-adressen die bij de aanrandingen en afpersingen werden gebruikt. Met een deel van de slachtoffers werd bovendien gechat toen C. vast zat, aldus Malewicz.

De strafpleiters claimen ook dat in de woning van C. geplaatste afluisterapparatuur heeft gefaald. Door urenlange 'gaten' in de opnamen zijn belangrijke momenten niet vastgelegd en andere - bijvoorbeeld als C. gesprekken met zichzelf lijkt te voeren - verkeerd opgevat of uit hun context getrokken. "Zo is een vertekend beeld ontstaan", aldus Malewicz.

OM slaat plank mis, zegt verdediging Aydin C.
OM slaat plank mis, zegt verdediging Aydin C. (Foto: ANP)

UNICEF boos over celstraf voor negenjarigen

De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties is boos over een wetsvoorstel in de Filipijnen dat celstraf regelt voor kinderen vanaf negen jaar. Hoe je het ook bekijkt, dit is helemaal fout, aldus een medewerker van UNICEF in de Filipijnen.

Wie in een gevangenis opgroeit, is hoogstwaarschijnlijk voor de rest van zijn leven beschadigd, meent de kinderorganisatie. Momenteel kunnen kinderen in het land van president Duterte pas op vijftienjarige leeftijd tot een celstraf worden veroordeeld. Het wetsvoorstel voor verlaging tot negen jaar, behelst tevens herinvoering van de doodstraf.

UNICEF stelt zich op het standpunt dat kinderen tot negen jaar de consequenties van misdadig handelen niet goed kunnen overzien. Ze toch in een gevangenis gooien, is dus unfair en onevenredig hard voor een kind. In de gevangenis worden ze bovendien door ouderen alleen maar tot echte criminelen opgeleid.

Kinderen tot vijftien jaar zijn in de Filipijnen verantwoordelijk voor nog geen 2 procent van alle misdaden, aldus The Guardian.

UNICEF boos over celstraf voor negenjarigen
UNICEF boos over celstraf voor negenjarigen (Foto: ANP)

Eis 14 jaar cel voor doodslag fruitplukster

Voor doodslag op zijn vrouw en voor het wegmaken van haar lichaam heeft de officier van justitie in Arnhem maandag veertien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 35-jarige Pool.

Volgens het OM heeft de man zijn vrouw, een Poolse fruitplukster van 37 jaar, op 26 mei 2016 tweemaal met een mes in de hals gestoken. Hij verborg haar lichaam vervolgens in de boomgaard van haar werkgever in het Gelderse Ophemert.

Volgens de officier van justitie kan niet worden bewezen dat sprake was van een vooropgezet plan om de vrouw te doden. Wel is er volgens het OM voldoende bewijs voor doodslag. In de auto en in de caravan van de man zijn bloedsporen van de vrouw aangetroffen. Hij gaf zijn vrouw bij de politie als vermist op. Op camerabeelden, opgenomen bij een parkeerplaats, is volgens het OM te zien dat de verdachte met het lichaam van het slachtoffer over zijn schouder wegrent.

Extra leed
De officier rekent het de verdachte zwaar aan dat hij de nabestaanden extra leed heeft toegebracht door het scenario van de vermissing te bedenken. Hij speelde volgens het OM op "geraffineerde, respectloze en mensonterende wijze" een spel met politie, collega's en familie door hen op een dwaalspoor te zetten.

"Daardoor bleef iedereen hopen dat de vrouw nog zou leven", aldus de officier van justitie. De verdachte zweeg een week over de gebeurtenissen en gaf pas openheid van zaken nadat hem de camerabeelden waren getoond.

De verdachte wordt volledig toerekeningsvatbaar geacht. Hij hoort over twee weken het vonnis.

Eis 14 jaar cel voor doodslag fruitplukster
Eis 14 jaar cel voor doodslag fruitplukster (Foto: ANP)

'Russische dopingzondaars geven olympische medailles niet terug'

Veel Russische sporters en ex-sporters die hun olympische medailles door positieve testen in hebben moeten leveren, hebben dat nog niet gedaan. Dat zegt Alexander Zhukov, de baas van het Russisch Olympisch Comité (ROC). 

Hertesten van stalen die tijdens de Spelen van 2008 en 2012 afgenomen werden leverden in het afgelopen jaar veel positieve testen op. Daarbij werd door vele medailles een streep gezet, waaronder een bonte verzameling aan Russische sporters - vooral gewichtheffers en atleten. Dertien Russen die in 2008 een medaille wonnen moeten die inleveren, net als minstens vijf die in 2012 op het podium stonden.

Alexandra Brilliantova, de baas van de juridische afdeling van het ROC, liet vorige maand al weten dat nog geen enkele sporter een medaille teruggeven had. Zhukov zegt nu dat het ROC er alles aan doet om dat alsnog voor elkaar te krijgen, nadat 'een paar' atleten hun medailles ingeleverd hebben.

Juridische grond om de medailles in te leveren is er ogenschijnlijk niet, maar het ROC heeft alle reden om flink druk op de betrokken sporters te zetten. De spanningen tussen de Russen en het Internationaal Olympisch Comité zijn al lange tijd groot vanwege het dopingschandaal, en het niet inleveren van medailles zal Rusland niet helpen voorkomen dat ze op de Olympische Spelen van volgend jaar niet mogen starten. 

Skate 3 toegevoegd aan EA Access

EA heeft zojuist Skate 3 aan de EA Access-service toegevoegd.

Skate 3 was lange tijd de meest aangevraagde game voor het Xbox One backward compatibility-programma, voordat het eind vorig jaar toegevoegd werd. Nu voegt EA de game toe aan EA Access, de 41e game in de inmiddels lange lijst van titels die leden onbeperkt kunnen gebruiken. In ieder geval iets om je mee te vermaken tijdens het wachten op de opvolger. Binnenkort kunnen we ook de titels Dead Space Ignition, Madden NFL 17 en Zuma's Revenge in de EA Access Vault verwachten.

Trailer: Scarlett Johansson zoekt naar controle in Ghost in the Shell

Of je nu bekend bent met de anime-franchise, of nooit eerder van Ghost in the Shell gehoord hebt; de nieuwste trailer voor de live-action-verfilming bevat genoeg actie, drama en mooie beelden om een beetje scifi-liefhebber te overtuigen.

In Ghost in the Shell is Scarlett Johansson te zien als Major, een unieke combinatie tussen mens en cyborg die deel uitmaakt van de speciale eenheden. Zij heeft de leiding over Section 9, een elite-eenheid die de gevaarlijkste criminelen en extremisten moet tegenhouden. Maar haar bestaan als deels mens, deels cyborg, leidt tot existentiële vragen.

 Ghost in the Shell is gebaseerd op de wereldberoemde anime-serie en geregisseerd door Rupert Sanders. Naast Scarlett Johansson bestaat de cast uit “Beat” Takeshi Kitano, Juliette Binoche, Michael Pitt, Pilou Asbæk, en Kaori Momoi. De film is te zien vanaf 30 maart.

Veltman verontschuldigt zich voor 'onsportieve actie'

Joël Veltman heeft zijn excuses aangeboden voor de vreemde actie die hij zondag uithaalde in de thuiswedstrijd van Ajax tegen Sparta.

Kort na rust passeerde Veltman tegenstander Ivan Calero door te doen alsof hij het spel stopte. Teamgenoot Bertrand Traoré lag geblesseerd op de grond en toen Calero na de gebaren van Veltman omkeek, ging de verdediger er snel vandoor.

De actie van de Ajacied leverde geen gevaar op voor het doel van Sparta, maar toch gingen de beelden via social media de hele wereld over. In meerdere landen werd het incident als 'onsportief' bestempeld, terwijl de een na de ander op hoge poten verkondigde dat dit toch echt vreselijk schandalig was. 'Schokkend' en zelfs 'de meest onsportieve actie ooit', zo stelde men zich een beetje aan.

Nu heeft Veltman dus zijn excuses aangeboden. Op Twitter erkent de 25-jarige speler dat zijn actie inderdaad onsportief was. "Dit had ik niet mogen doen, gebeurde in een opwelling", aldus Veltman. Ajax won de wedstrijd tegen Sparta met 2-0 door doelpunten van Traoré en Kasper Dolberg.

Forza heeft meer dan één miljard dollar opgeleverd

Goed nieuws voor Microsoft en één van hun grotere franchises: Forza heeft als serie meer dan één miljard dollar opgeleverd in retail sales. Deze mijlpaal is behaald in december van 2016.

Meer dan veertien miljoen unieke spelers zijn betrokken geweest in de Forza-community. Daarnaast maakt Microsoft bekend dat Forza Horizon 3 meer dan 2,5 miljoen keer is verkocht. Mooie cijfers dus voor de racer en voor Microsoft. Ongetwijfeld betekent dit dat we voorlopig nog niet uitgeracet zijn.

Veel klachten van werknemers bij Primark

Een enquête over de arbeidsomstandigheden bij de zestien filialen van budgetkledingketen Primark in Nederland is sinds vrijdag al zeshonderd keer ingevuld. Dat maakte bestuurder Niels Suijker van vakbond FNV, de initiator van het meldpunt, maandag bekend.

Vorige week bleek uit berichtgeving van RTV Noord op basis van ervaringen van werknemers dat de arbeidsomstandigheden in het filiaal in Groningen dubieus zijn. Zo werd er geklaagd over hoge werkdruk, intimidatie door leidinggevenden en het negeren van gezondheidsklachten.

De enquête van FNV moet aantonen of dat bij de andere vestigingen ook gebeurt. De vakbond wil nog niet vooruitlopen op de inhoud van de klachten. ,,We zijn pas net bezig. Na een week kunnen we een beter beeld geven", zegt een woordvoerster.

De PvdA wil dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid controles gaat uitvoeren bij de Groningse Primark en bij andere filialen. Ook dringen de sociaaldemocraten er bij verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher op aan het bedrijf aan te spreken op het ontbreken van een ondernemingsraad voor veel vestigingen.

Veel klachten van werknemers bij Primark
Veel klachten van werknemers bij Primark (Foto: ANP)

Russische ijshockeyers vernederen Turkse jeugd

In Erzurum is maandag het Winter Europees Jeugd Olympisch Festival (WEJOF) van start gegaan. Erzurum ligt in Turkije en dat heeft voor het gastland een voordeel: in elke sport is men wel vertegenwoordigd, zo ook in het ijshockey. Elk voordeel heeft echter zijn nadeel en dat geldt ook voor het ijshockeytoernooi: in Turkije kan men namelijk helemaal niet zo goed ijshockeyen. 

Het nationale ijshockeyteam van Turkije speelt al vele jaren in de vierde divisie van het WK, één niveau onder Nederland, en doet het daar best goed. Een degelijk jeugdteam was er echter niet, maar met het WEJOF in aantocht werd toch maar iets geprobeerd. Onder leiding van de ervaren Finse coach Vesa Viitakoski werd een team bij elkaar geraapt en sinds een paar maanden trainen de jongens van 15 en 16 jaar met elkaar. Met een aantal in Zweden en Noorwegen spelende jongens met Turkse roots en zelfs twee uit ijshockeyland pur sang Canada afkomstige spelers was er de hoop op een prima resultaat.

Maandenlang werd uitgekeken naar hun grote moment, debuteren op een 'olympisch' toernooi en dat nog voor eigen publiek ook. Maandag was het zover, maar door het terugtrekken van Letland een paar dagen voor het begin werden de groepen opnieuw ingedeeld en voor de onervaren Turkse jongens pakte dat niet zo lekker uit. Ze begonnen hun toernooi namelijk tegen Rusland, juist één van de sterkste ijshockeylanden op aarde, waar de jeugd al bijna tegen het professionele niveau aan zit.

De jonge Turken hielden een dikke minuut dapper stand en probeerden zelfs aan te vallen, maar al snel werden ze simpelweg overlopen door de Russen. De ene na de andere treffer vloog achter de hulpeloze doelman Muhammet Mutanoglu en met 15-0 zocht men voor het eerst de kleedkamers op. De tweede periode ging niet heel veel beter en eindigde met een 27-0 stand, waarna Rusland zeker geen gas terug nam. Met onder meer een prachtige 29-0 gingen ze lekker verder en pas bij 42-0 was het welletjes geweest - en was de droom van de Turken waarschijnlijk hardhandig om zeep geholpen.

De hele wedstrijd, voor de liefhebbers (Bron: YouTube)

Vrouwenpartij en Trots doen definitief niet mee

Trots op Nederland (ToN) en de Vrouwenpartij mogen definitief niet meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Beide partijen zijn door de Kiesraad terecht uitgesloten omdat ze de verplichte waarborgsom niet hadden betaald, vindt de Raad van State.

ToN en de Vrouwenpartij wilden de waarborgsom, die 11.250 euro bedraagt, niet betalen. Partijen die nog niet in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd moeten die borg vooraf opbrengen. Ze krijgen die terug als ze een Kamerzetel behalen.

Volgens ToN en de Vrouwenpartij gaat de eis van de Kiesraad in tegen de Grondwet. Maar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land, oordeelde dat de voorwaarde "geen wezenlijke belemmering" voor nieuwe partijen is.

ToN en Vrouwenpartij vangen bot bij rechter
ToN en Vrouwenpartij vangen bot bij rechter (Foto: ANP)

Win een Turtle Beach Stealth 520 headset

De Turtle Beach Stealth 520 is een headset die speciaal voor de PlayStation 4 en pc is gemaakt. Hij is draadloos, geeft een lekker geluidje en past perfect op een cavia. 

In samenwerking met Turtle Beach mogen wij van FOK! de Turtle Beach Stealth 520 headset weggeven! Wat je daarvoor moet doen? Maak een zo leuk mogelijke foto/paint/verhaal/haiku waarom jij hem moet winnen. De leukste reden krijgt de headset opgestuurd, inclusief caviaharen. 

Zet daarom je reactie hieronder. Je kunt meedoen tot en met dinsdag 6 februari. De winnaar krijgt uiteraard bericht, dus zet je DM open. Succes!

Edit: Wij mogen Manke feliciteren met zijn nieuwe harige headset! Veel plezier ermee. 

'Massale overheveling huurwoningen nodig'

Circa 375.000 sociale huurwoningen moeten worden overgeheveld naar de vrije sector. Daarvoor pleiten makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Nederland heeft volgens de brancheorganisaties meer dan genoeg sociale huurwoningen, maar te weinig huurhuizen en appartementen in de vrije sector.

Als woningcorporaties het genoemde aantal in ongeveer vijftien jaar kunnen verkopen aan particuliere beleggers, dan zou dat het tekort op de vrije huurmarkt behoorlijk kunnen terugbrengen, zeggen de makelaars. In het middensegment is nu veel meer vraag dan aanbod, terwijl Nederland met een totaal van bijna 2,6 miljoen veel meer sociale huurwoningen heeft dan er nodig zijn voor de doelgroep van die huizen.

Probleem is dat de vrije huurprijzen de pan uit rijzen door het schaarse aanbod en veel huishoudens de grootste moeite hebben om een passende en betaalbare woning te vinden. "Ze verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en door de striktere financieringsregels en beperking van de leencapaciteit kunnen ze ook geen huis kopen. Feitelijk vallen ze tussen wal en schip", verklaart NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Stijging
Uit huurtransacties bij NVM en VGM NL blijkt dat de gemiddelde prijs per vierkante meter voor een huurwoning in de vrije sector afgelopen kwartaal met 10,48 euro bijna 8 procent hoger lag dan een jaar eerder. De stijging van de huurprijzen in Nederland zet daarmee versneld door.

De gemiddelde maandhuur die nieuwe huurders moesten betalen is 3,4 procent toegenomen, tot 987 euro. Vooral in de Randstad liggen de prijzen hoog. In meer landelijke provincies betaal je voor een gemiddelde huurwoning al gauw honderden euro's minder per maand.

De brancheorganisaties trekken ook aan de bel bij de overheid. Gemeenten zouden het veel aantrekkelijker kunnen maken voor projectontwikkelaars om extra huurhuizen in het middensegment bij te bouwen. Er worden nu jaarlijks zo'n 7000 vrije huurwoningen opgeleverd, maar dat is bij lange na niet voldoende. Ook hopen de makelaars op stimuleringsmaatregelen van het nieuwe kabinet.

WC-Eend
De oproep van de belangenvereniging van Makelaars heeft natuurlijk een hoog 'Wij van WC-Eend'-gehalte. Het betekent echter niet dat ze geen punt hebben: er is geen land in West-Europa waar de sociale huursector zo groot is als in Nederland. Zo'n 30% van de woningvoorraad is sociaal, tegen ongeveer 10% in bijvoorbeeld België en Duitsland. Voor de groep woningzoekenden die buiten die doelgroep vallen - en die groep is groot - is er te weinig aanbod. 

'Massale overheveling huurwoningen nodig'
'Massale overheveling huurwoningen nodig' (Foto: ANP)

Haase naar tweede ronde in Rotterdam

Neerlands beste tennisser Robin Haase heeft de tweede ronde van het World Tennis Tournament in Rotterdam bereikt. De Hagenaar (ATP-57) had twee lange sets nodig om de Duitser Florian Mayer (ATP-46) op de knieën te krijgen: 7-5 en 7-6(3).

Haase sneuvelde in de afgelopen zes jaar al in de eerste ronde in Rotterdam, maar ditmaal was het lot hem gunstig gezind. In de eerste set kreeg de Nederlander aanvankelijk enkele breakpoints op zijn service tegen, maar gaandeweg kwam hij beter in zijn spel en kon hij de service van Mayer aanpakken. Dit resulteerde in de elfde game in een break, waarna Haase de set greep.

In het begin van het tweede bedrijf was Haase duidelijk de bovenliggende partij, maar de breakkansen die de Nederlander kreeg kon hij niet benutten. Mayer kwam hierna iets beter in zijn spel, maar omdat er geen breaks vielen moest er een tiebreak gespeeld worden. Hoewel Haase nummer vier is op de ranglijst van slechtste tiebreakspelers allertijden pakte hij al snel een kleine voorsprong en kwam niet meer in de problemen tegen zijn dubbelspelpartner.

In de volgende ronde kan de nummer elf van de wereld David Goffin wachten. De Belg moet hiervoor dan wel afrekenen met de Rus Andrey Kuznetsov (ATP-54).

Ronaldinho: "PSG kan Barça verslaan"

Ronaldinho speelde tijdens zijn illustere carrière voor Paris Saint-Germain én Barcelona, de twee teams die dinsdagavond tegenover elkaar staan in de Champions League.

De Braziliaanse spelmaker zette zijn eerste stappen in het Europese profvoetbal bij Paris Saint-Germain, dat hem in 2001 overnam van Grêmio. Na twee seizoenen in Parijse dienst maakte hij een droomtransfer naar Barcelona, waar hij onder meer de Champions League mee won in 2006.

Dinsdagavond staan zijn twee oud-werkgevers tegenover elkaar. Hoewel Barcelona favoriet is voor het tweeluik in de achtste finale van de Champions League, wil Ronaldinho PSG niet uitvlakken. "Je kan niet zeggen dat het op voorhand al gespeeld is. Tijdens een wedstrijd kan er veel gebeuren", zo trapt de 36-jarige Ronaldinho tegen Goal een forse open deur in. "We hebben hier te maken met twee uitstekende teams, met spelers van wereldklasse. Er kan van alles gebeuren", vervolgt hij.

Ronaldinho heeft niet echt een idee hoe de Fransen het best kunnen spelen, willen ze kans maken tegen Barcelona. "Ik ben geen trainer. Ik weet alleen hoe je moet voetballen, meer niet", aldus de goedlachse Braziliaan. "Maar ik denk niet dat ze veel moeten veranderen. Ik vond het altijd het prettigst om in de vaste samenstelling te spelen."

Maar de grote vraag aan Ronaldinho is natuurlijk voor wie hij dinsdagavond juicht. "Ik zal nooit tussen die twee teams kunnen kiezen. Ze hebben beide een plek in mijn hart en ik houd van zowel PSG als Barcelona. Kiezen is gewoon te moeilijk voor me."

Politie niet vervolgd voor geweld intocht

Politieagenten die tijdens de intocht van sinterklaas in Rotterdam geweld gebruikten bij de arrestatie van een demonstrant worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie vindt dat de agenten op passende wijze hebben gehandeld.

Demonstranten van de groep 'Kick out zwarte Piet' waren op 12 november vorig jaar in Rotterdam de straat opgegaan. Op dat moment gold een noodbevel, omdat veel politiemensen in Maassluis waren voor de sinterklaasintocht daar. Toen duidelijk werd dat de betogers naar de Rotterdamse sinterklaasintocht wilden gaan, pakte de politie de leden van de groep op voor het overtreden van het noodbevel.

Een betoger verzette zich tegen zijn aanhouding en weigerde bevelen van de politie op te volgen. De politie gebruikte daarna geweld tegen de demonstrant. Het OM liet maandag weten dat dit rechtmatig was.

Politie niet vervolgd voor geweld intocht
Politie niet vervolgd voor geweld intocht (Foto: ANP)

'Probleem Oroville-dam door slecht onderhoud'

De problemen met de Oroville-dam in Californië zijn niet zozeer veroorzaakt door de hevige regenval maar door achterstallig onderhoud. Dat zegt Piet Dircke van advies- en ingenieursbedrijf Arcadis. Het Nederlandse bedrijf is sinds 2010 bezig met de ontwikkeling van een 'Deltaplan' voor de driehoek San Francisco-Sacramento-Stockton en bekend met de situatie ter plaatse.

Volgens Dircke zou een dam nooit moeten kunnen bezwijken door overvloedige regen. Doordat er plotseling gaten vielen in de 'spillway' (overlaat), de constructie om kritieke waterhoogten te voorkomen, dreigde er gevaar voor het gebied stroomafwaarts richting Sacramento. "De overlaat om gecontroleerd water af te voeren had tien jaar geleden al vervangen moeten worden. Dat is niet gebeurd door budgettaire problemen", aldus Dircke.

"Dat het waterpeil in het stuwmeer nu zakt is belangrijk, maar het doet Californië ook pijn. Door de klimaatverandering is het er in de zomer veel te droog. Iedere druppel water is nodig." Dircke vertelde dat er in de VS zo'n 4000 dammen zijn, veelal tussen de vijftig en honderd jaar oud. Het broodnodige onderhoud vergt miljarden. "Het past bij de verbetering van de infrastructuur die Trump wil."

'Probleem Oroville-dam door slecht onderhoud'
'Probleem Oroville-dam door slecht onderhoud' (Foto: ANP)

Flexibele AOW eerst duurder, later goedkoper

Een flexibele AOW-leeftijd is voor het Rijk aanvankelijk duurder, maar over vijftig jaar goedkoper. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend.

Het CPB keek naar het voorstel van onafhankelijk (voormalig 50Plus-)Tweede Kamerlid Norbert Klein. Hij wil dat mensen maximaal twee jaar eerder of vijf jaar later dan de AOW-leeftijd kunnen stoppen met werken.

Dat leidt aanvankelijk tot 400 miljoen euro jaarlijks aan extra uitgaven, maar rond 2060 is dat omgekeerd in 200 miljoen jaarlijks minder. Waarschijnlijk stoppen meer mensen eerder, en krijgen dan voor de rest van hun leven een lagere AOW dan als ze de uitkering later laten ingaan.

De vakcentrale FNV is een groot voorstander van een flexibele AOW, vooral voor mensen met een zwaar beroep. Eerder lieten ook PvdA en D66 zich positief uit over het plan. Ook de SP deed dat oorspronkelijk, maar wijzigde de koers later in 'AOW weer 65', net als de partij 50Plus.

De berekening van het Planbureau houdt overigens alleen stand als alle andere relevante omstandigheden gelijk blijven - iets waarvan we nu al kunnen stellen dat dat niet zo is.

Flexibele AOW eerst duurder, later goedkoper
Flexibele AOW eerst duurder, later goedkoper (Foto: ANP)

Plan: meer kwetsbare jongeren aan de slag

Het kabinet, gemeenten en uitkeringsinstantie UWV denken meer kwetsbare jongeren aan een baan te kunnen helpen dan eerder gepland. In twee jaar tijd moet het gaan om 28.500 jongeren die op eigen kracht niet aan de slag kunnen komen.

Dat zijn er bijna een kwart (5500) meer dan eerder gedacht. "Het eerste jaar is net achter de rug en is zeer succesvol verlopen. Daardoor zijn de ambities naar boven bijgesteld", aldus minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag in Utrecht. Hij sprak tijdens de opening van een 'werkweek' voor de aanpak van jeugdwerkloosheid.

Tijdens ruim vijftig bijeenkomsten zijn er 10.000 ontmoetingen voorzien tussen jongeren en mogelijke werkgevers. De jonge werkzoekenden kunnen dan laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. "Dat is voor veel jongeren een mooie opstap naar hun eerste baan", aldus Asscher.

Plan: meer kwetsbare jongeren aan de slag
Plan: meer kwetsbare jongeren aan de slag (Foto: ANP)

Europese top lonkt naar Fabinho

AS Monaco-verdediger Fabinho zou komende zomer wel eens een stap kunnen maken naar de absolute top, vele clubs hebben naar hem geïnformeerd.

De 23-jarige verdediger is bezig aan zijn vierde seizoen bij Monaco, waar hij sinds zijn sinds komst direct uitgroeide tot basisspeler. Aanvankelijk speelde hij als rechtsback, maar dit seizoen komt hij veelal als verdedigende middenvelder in actie.

Fabinho wordt al lang in verband gebracht met een transfer naar Manchester United en de Fransen zou een bedrag van veertig miljoen euro willen ontvangen voor de Braziliaans international.

"Wij zijn in gesprek geweest met Manchester United, Manchester City, Arsenal en benaderd door FC Barcelona", vertelde Fabinho's vader João tegen het Franse tv-programma J + 1.

"We houden van Manchester United en het werk van José Mourinho, maar we hebben een zwak voor Manchester City."

Skiër Ärni stunt met wereldtitel op alpinecombinatie

Alpineskiër Luca Ärni heeft op het wereldkampioenschap in St. Moritz voor een fikse stunt gezorgd. De Zwitser veroverde voor eigen publiek de wereldtitel op de alpinecombinatie, de wedstrijd waarbij een afdaling en een slalom geskied wordt.

Slalomspecialist Ärni had op de afdaling weinig te zoeken, maar met een dertigste plek deed hij het prima. Uiteraard stonden vooral afdalingsspecialisten bovenaan, zoals de Oostenrijker Romed Baumann, die voor de Fransman Adrien Theaux de snelste tijd liet noteren. Thomas Dressen uit Duitsland en de Sloveen Martin Cater stonden verrassend op de gedeeld derde plek, voor Andreas Sander, de Noor Kjetil Jansrud en de Zwitserse thuisfavoriet Carlo Janka.

Op de slalom mocht Ärni als nummer dertig van de afdaling als eerste naar beneden en hij maakte optimaal gebruik van de nog goede piste. Met een uitstekende slalom pakte hij de snelste tijd, maar Marcel Hirscher - één van 's werelds beste twee slalommers - leek de leiding toch wel over te gaan nemen. Dat pakte echter anders uit, want de Oostenrijker leverde onderin veel in en eindigde op 0,01 seconden van Ärni. Al snel werd duidelijk dat de piste in bijzonder rap tempo slechter werd door het relatief warme weer en voor Ärni begon een WK-medaille zo serieus in beeld te komen.

De Noor Aleksander Aamodt Kilde slalomde erg goed, maar eindigde op 0,40 seconden van Ärni op de vierde plek, die hij moest delen met de grote Hundertkilomann Dominik Paris uit Italië. De Zwitser Mauro Caviezel, veertiende na de afdaling, vormde een grote bedreiging voor zijn landgenoot, maar met 0,06 seconden achterstand nestelde hij zich achter Hirscher op het podium. Niemand, inclusief de toppers na de afdaling, kwam meer in de buurt en dus kon het Zwitserse publiek één dag na de wereldtitel van Beat Feuz op de afdaling weer hard juichen - dit keer zelfs om twee medailles. 

Zwitsers testen trein zonder machinist

De Zwitserse Spoorwegen (SBB) gaan treinen laten rijden zonder machinist. Het gaat om een proef die past in de voortschrijdende digitalisering, waarvoor tal van projecten op stapel staan. Dat vertelde directeur Andreas Meyer maandag tijdens een presentatie in Zürich. Hij denkt met efficiëntere technieken de capaciteit van het railnetwerk met 30 procent te kunnen vergroten.

"De spoorwegtechniek van de toekomst maakt vanaf 2025 de inzet van meer treinen mogelijk met als gevolg een vollere dienstregeling, minder storingen, betere radioverbinding en accuratere reizigersinformatie", aldus Meyer. De SBB is bezig met de ontwikkeling van een digitaal seinhuisje, wil roltrappen, liften en het licht op de stations op afstand gaan regelen en klanten voor het vrachtvervoer op de hoogte houden van onder meer de temperatuur en het schudden van de wagons als dat van belang is voor de lading.

In Zwitserland ligt een railnetwerk van ongeveer 3000 kilometer, deels op moeilijk bergachtig terrein. Volgens de SBB wordt het nu al nergens ter wereld zo intensief gebruikt.

In Nederland heeft de provincie Groningen een experiment aangekondigd met treinen zonder bestuurder.

Zwitsers testen trein zonder machinist
Zwitsers testen trein zonder machinist (Foto: ANP)

Doden bij lawine in Franse Alpen

Bij een lawine in een skigebied bij het Franse Tignes zijn maandag negen skiërs meegesleurd. De plaatselijke autoriteiten hebben gemeld dat er vier doden zijn gevallen.

Vijf mensen liggen onder een grote hoeveelheid sneeuw en reddingwerkers zeiden tegen de krant Le Dauphiné dat ze pessimistisch zijn over de kans de vijf levend terug te vinden.

Doden bij lawine in Franse Alpen
Doden bij lawine in Franse Alpen (Foto: ANP)

Steeds meer kalfjes sterven in eerste jaar

Steeds vaker sterven kalfjes in de melkveehouderij in het eerste levensjaar. Het gaat om kalveren die direct van de moeder worden gescheiden en afhankelijk zijn van zorg door de boer. Volgens de organisatie Dier&Recht schiet goede zorg voor de kalfjes door de schaalvergroting in de melkveehouderij vaker tekort.

Uit gegevens van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt dat in 2015 13,3 procent van de geregistreerde kalveren (vanaf 3 dagen oud) in het eerste levensjaar stierf. Dat zijn volgens Dier&Recht omgerekend zo'n 350.000 dieren per jaar. In 2009 vond de GD de sterfte van 9 procent al veel te hoog. In 2014 steeg dit percentage naar 10,8 procent. Gezien de resultaten voor de eerste helft van 2016 lijkt deze stijgende trend volgens Dier&Recht in de kalversterfte door te zetten.

"Op de steeds groter wordende bedrijven staat de productie van melk voorop. Omdat slechts een derde van de geboren kalveren nodig is als toekomstige melkkoe, en ook stierkalfjes weinig waard zijn, heeft twee derde van de kalveren nauwelijks economische waarde. Als gevolg hiervan is er te weinig aandacht voor individuele kalveren", aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

Dier&Recht wil Friesland Campina, Nederlands grootste zuivelcoöperatie, met een petitie oproepen om met haar boeren maatregelen te nemen om de verhoogde kalversterfte te stoppen.

Steeds meer kalfjes sterven in eerste jaar
Steeds meer kalfjes sterven in eerste jaar (Foto: ANP)

Chick (27) pijpt elftal en fans SSC Napoli

Mocht SSC Napoli op 3 juni de Champions League winnen, dan wacht de spelers een mooie beloning. Ene Paola Saulino zal dan alle spelers op een blowjob trakteren.

De 27-jarige blondine is gek op voetbal en orale seks. Momenteel toert ze namelijk door Italië om alle 19 miljoen tegenstemmers van de hervormingen van premier Renzi te pijpen.

Nu hoopt ze ook de voetballers van haar favoriete team aan te sporen de belangrijkste voetbalprijs in de wacht te slepen. "Ik ben al mijn hele leven een supporter van Napoli", verklaart de Italiaanse schone. "Als ze de Champions League winnen, zal ik de spelers met liefde pijpen."

Mocht de Napolitaanse club bovendien landskampioen worden, dan wacht Paola een zware taak. "Ik zal dan alle supporters trakteren op een pijpbeurt."

'Facebooknieuws is een snack, geen maaltijd'

Flipboard-CEO Mike McCue is er heilig van overtuigd dat je je dagelijkse nieuwsselectie niet kunt laten afhangen van uitsluitend algoritmes. "Er is geen algoritme voor waar of niet waar, feit of leugen. En er is ook geen algoritme dat aangeeft of een bericht belangrijk, interessant en verrijkend is. Een nieuwsbericht is meer dan alleen eentjes en nulletjes," aldus McCue in de Recode Decode-podcast van Kara Swisher.

McCue vindt het een slechte zaak dat steeds meer mensen hun nieuws uitsluitend van social media plukken. Hij waarschuwt ervoor dat algoritmes altijd menselijke ondersteuning nodig hebben als het om nieuws gaat. Hij gebruikt de Facebooktijdlijn als voorbeeld. "Na een half uur op verhalen te hebben geklikt in je tijdlijn heb je nooit echt een voldaan gevoel. Het is niet dat je op dat half uur kunt terugkijken en kunt denken dat je die tijd echt zinvol besteed hebt en de rest van de dag zonder andere informatie kunt. Het is een beetje alsof je al je eten vervangt voor chips."

Nepnieuws en extremisme op social media moeten volgens McCue veel harder worden aangepakt. Hij vindt het onbegrijpelijk dat je nu na een blokkade gewoon een nieuw account kunt aanmaken en verder kunt gaan met je praktijken. "Een ban op de ene site zou ook gevolgen moeten hebben voor andere sites. Als je je misdraagt op Twitter moet je niet alleen van Twitter geknikkerd worden, maar ook van alle andere platforms."

'Facebooknieuws is een snack, geen maaltijd'
'Facebooknieuws is een snack, geen maaltijd' (Foto: BuzzT)

Oud-olympiër Rijks (96) overleden

Voormalig olympiër Jaap Rijks is afgelopen weekeinde op 96-jarige leeftijd overleden. Hij was op waterpoloër Hans Maier na de oudste nog levende olympiër uit Nederland.

Rijks deed in 1948 als springruiter mee aan de Olympische Spelen in Londen, wat eigenlijk gastheer had moeten zijn van de Spelen van 1944 - die uiteraard geen doorgang vonden. Individueel werd Rijks uitgeschakeld door een weigering van zijn paard, Master. In de landenwedstrijd kwam Rijks met het Nederlandse team ook niet in de buurt van de medailles.

Na zijn loopbaan als springruiter was Rijks nog vele jaren actief in de paardensportwereld. Zo was hij onder meer betrokken bij het CHIO in Rotterdam, was hij internationaal jurylid en penningmeester van de wereldwijde paardensportbond FEI. 

Toornstra: "Alleen Ajax kan ons nog afstoppen"

Feyenoord heeft zaterdagavond 2-0 gewonnen van FC Groningen. Jens Toornstra was met twee doelpunten de man van de wedstrijd.

Feyenoord blijft winnen en is nu al tien duels ongeslagen. Het is maar de vraag of de ploeg van Giovanni van Bronckhorst nog te stoppen is: "Als je het me nu vraagt dan denk ik van niet. Ik denk dat we tegen FC Groningen heel goed hebben gespeeld. Daarnaast controleerden we de wedstrijd. De laatste weken herhalen we het al: er heerst een soort rust in het elftal", zegt Jens Toornstra in gesprek met Goal na de wedstrijd tegen FC Groningen.

De middenvelder begon tegen FC Twente nog op de bank, maar kreeg afgelopen speelronde de voorkeur boven aanvoerder Dirk Kuyt. De Man of the match is alert voor de wedstrijden die nog komen gaan: "Er ligt altijd gevaar op de loer, maar als je nu naar de stand kijkt dan denk ik dat alleen Ajax ons nog kan afstoppen. Zij staan het dichtst bij ons. We kijken vooral naar onszelf iedere week en dat gaan we volgende week weer doen."

Tijdens de kwalificatiewedstrijd van het EK tegen Frankrijk zat Toornstra bij de selectie: "Daarna ben ik niet meer gebeld, maar ik ben daar ook niet mee bezig. Ik weet niet of ik na zo’n wedstrijd een belletje mag verwachten. Dat moet je aan de bondscoach vragen. Ik weet niet hoe hij daar over denkt en naar kijkt. Dat ik vandaag twee keer heb gescoord, zal zeker meehelpen."

ACM waarschuwt voor ongeldige abonnementen

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor louche abonnementen op websites die 'exclusieve' kortingen bieden op onlineaankopen. De ACM ziet dat de bedrijven die deze diensten aanbieden consumenten onder druk zetten om te betalen, terwijl zij dit vaak niet verplicht zijn.

Bij ConsuWijzer, het consumentenloket van de ACM, zijn de afgelopen tijd veel meldingen binnengekomen over agressieve telefonische verkopers. Consumenten worden benaderd om een abonnement af te sluiten op een onlinekortings- of cashbackdienst. Zij krijgen dan toegang tot een website waar zij gebruik kunnen maken van aanbiedingen of waar zij via aankopen punten kunnen sparen die later verzilverd worden.

Pas als een consument schriftelijk heeft ingestemd met een abonnement op een onlinekortingsdienst is er sprake van een geldige overeenkomst, legt de toezichthouder uit. Consumenten die niet hebben getekend hoeven dan ook niet te betalen. Ook niet als ze incassobrieven krijgen of een incassobureau dreigt met dagvaarding of hoge kosten.

ACM waarschuwt voor ongeldige abonnementen
ACM waarschuwt voor ongeldige abonnementen (Foto: BuzzT)

Foto moord Russische ambassadeur World Press Photo

De foto van de moord op de Russische ambassadeur in Turkije, Andrey Karlov, is maandag uitgeroepen tot de beste foto van het jaar. Burhan Ozbilici, fotograaf voor The Associated Press, maakte de foto en wint daarmee de World Press Photo 2016, zo maakte de jury maandag bekend in Amsterdam.

Op de foto is te zien hoe de 22-jarige politieagent op 19 december in Ankara de Rus bij de opening van een fototentoonstelling doodschiet. Volgens de jury viel uiteindelijk de keus op het werk van Ozbilici vanwege "de explosieve foto die echt de haat van onze tijd weergeeft". "Iedere keer als hij op het scherm kwam, deinsde je bijna naar achter omdat het zo'n explosieve foto is en we voelden echt dat hij de definitie belichaamt van wat de World Press Photo of the Year is en betekent."

Voor de zestigste editie van de prestigieuze fotowedstrijd stuurden meer dan 5000 fotografen uit 125 landen meer dan 80.400 foto's in. De jury heeft in acht categorieën prijzen uitgereikt aan 45 fotografen uit 25 landen. Onder de winnaars zijn geen Nederlanders.

De winnaar van de World Press Photo krijgt een geldbedrag van 10.000 euro. Alle foto's die in de prijzen zijn gevallen, zijn het komende jaar te zien in een tentoonstelling, die op 14 april opent in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daarna reist die naar 45 landen. De expositie trekt jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers.

Foto moord ambassadeur World Press Photo
Foto moord ambassadeur World Press Photo (Foto: ANP)

'Songfestivalwinnares Lena wordt gechanteerd'

De Duitse zangeres Lena Meyer-Landrut doet een Patricia Paaytje, ze wordt namelijk gechanteerd. Van de winnares van het Eurovisiesongfestival in 2010 zouden naaktfoto's in omloop zijn op internet. De vooralsnog onbekende dader dreigt meer beelden vrij te geven als ze niet betaalt, schrijven Duitse media op basis van een bericht van Bild.

De beelden zijn vermoedelijk afkomstig van de laptop van de vriend van Lena, die twee jaar geleden uit zijn auto werd gestolen. Hoeveel geld de chanteur eist, is niet bekend.

Lena had eerder al last van ongewenste publiciteit, toen Duitse media kort na haar winst in 2010 haar verleden oprakelden. Ze bleek ooit halfnaakt een liefdesscène te hebben gespeeld in een soap.

De Duitse won het songfestival met het nummer Satellite. Een jaar later deed Lena opnieuw mee aan het liedjesfestijn. Met Taken By A Stranger werd de zangeres tiende.

'Songfestivalwinnares Lena wordt gechanteerd'
'Songfestivalwinnares Lena wordt gechanteerd' (Foto: BuzzE)

Belgische Syriëstrijder krijgt 28 jaar cel

In België is voor het eerst iemand veroordeeld voor een terroristische moord in Syrië. De rechtbank in Antwerpen legde de 24-jarige Hakim E. uit Vilvoorde maandag 28 jaar celstraf op.

Vijf andere Syriëgangers werden vrijgesproken. Zij zouden een rol hebben gespeeld in een onthoofdingsvideo, maar daarvoor is volgens de rechters onvoldoende bewijs. Justitie had tegen alle zes dertig jaar geëist.

E. was de enige verdachte die bij het proces aanwezig was. De rechtbank acht bewezen dat het voormalige Sharia4Belgium-lid begin 2013 in Syrië iemand door zijn hoofd heeft geschoten en dat heeft geprobeerd te filmen.

Het belangrijkste bewijsmateriaal is een afgeluisterd telefoongesprek met zijn toenmalige vriendin over de executie van een sjiiet. Wie het slachtoffer was is onbekend. E. heeft een eerder afgelegde bekentenis ingetrokken. Hij kwam in 2014 terug naar België, nadat hij door een granaat hersenletsel had opgelopen.

Belgische Syriëstrijder krijgt 28 jaar celc
Belgische Syriëstrijder krijgt 28 jaar celc (Foto: ANP)

Maak het uit op Valentijnsdag

Bloeit je relatie niet meer? Dan is Valentijnsdag wellicht een goede gelegenheid om je (ex-)geliefde te vertellen dat je er klaar mee bent. Pleurop helpt hierbij. Voor slechts een paar euro stuurt de dienst een bosje dode bloemen naar je toekomstige ex. En wil je nog een lullige en (on)persoonlijke brief bij het verwelkte boeket voegen dan kan de dienst dat ook voor je regelen. Mocht een heel boeket je te ver gaan, dan kun je zelfs 1 dode roos laten bezorgen.

De organisatie van Pleurop wil het uitmaken van relaties bevorderen en Valentijnsdag werkt dit juist tegen. "Valentijnsdag heeft naast het commerciële doel ook een onbedoeld gevolg: het vertroebelt het beeld van je huidige liefde of relatie. En zo kabbelt zo’n relatie maar door. Wij zien hier een goede markt voor."

Sinkgraven: "Kijken of Feyenoord de druk aankan"

De backs van Ajax waren de spelers in vorm tegen Sparta. Joël Veltman en Daley Sinkgraven verwenden het publiek met technische hoogstandjes. Zeker laatstgenoemde kent een stabiele periode.

Sinkgraven verliet voortijdig het veld, maar de ernst bleek mee te vallen. "Ik had wat last van mijn knie in de tweede helft, maar het was meer uit voorzorg dat ik naar de kant ging. Zeker met het oog op de wedstrijd tegen Legia Warschau."

De Assenaar stuurde de tegenstander meerdere keren het bos in met mooie acties. "Ik had veel ruimte om die acties te maken en dat ging ook goed. Het is altijd lekker als je bovengemiddeld speelt." In de eerste helft hakte hij bijvoorbeeld prachtig richting Younes. "Dat was een beetje op goed geluk, maar ik had hem al wel in mijn hoofd zitten. Dan doe je zoiets gewoon, maar het was jammer dat Amin buitenspel stond."

Jerson Cabral speelde bij Sparta 45 minuten mee, maar was ook 45 minuten lang onzichtbaar. Verdedigend dus ook een ijzersterk optreden van Sinkgraven. "Wij waren natuurlijk meer in de aanval, dus het is ook lastig voor zulke buitenspelers om zo ver op eigen helft iets te creëren. Ik ben niet de enige die hem zo uit de wedstrijd haalde, want we zaten er met het hele team goed kort op."

Dat Sinkgraven nu constant speelt op linksback werpt zijn vruchten af. Hij merkt ook zelf verbetering. "Verdedigend word je slimmer in bepaalde dingen. Elke situatie is anders en je leert er steeds weer van."

Veel concurrentie blijft er niet over voor zijn plek. Zeker nadat Dijks op huurbasis naar Norwich City verkaste. "Jaïro Riedewald staat nu op de tweede plek achter me, maar ik moet zorgen dat ik niet gemakzuchtig word." Aan Sinkgraven is buiten het veld, maar zeker ook daarbinnen, te zien dat hij steeds meer vertrouwen voelt. "Het gaat op dit moment prima, dus ik heb niks te klagen."

"Wij moeten onze punten pakken en dat doen we. Dan zien we wel of Feyenoord die druk aan kan", vervolgt hij. "Het is nog lang niet gedaan. Kijk naar vorig jaar, toen werd het pas op de laatste speeldag beslist."

Niet alleen de competitie is belangrijk voor Ajax, de ploeg van Peter Bosz is namelijk ook nog actief in de Europa League. "Op welke plek staat Legia Warschau in hun competitie?" is de vraag die volgt, maar Sinkgraven blijft het antwoord schuldig. De ploeg uit de Poolse hoofdstad staat momenteel derde. "De analyse volgt deze week", zegt hij, wat aangeeft dat Ajax nu weinig van de tegenstander weet en vooral uitgaat van zijn eigen kracht.

Lijsttrekkersdebat voor studenten wordt links feestje

Nadat er gisteren het nodige te doen was over de samenstelling van het premiersdebat van RTL, dat uiteindelijk zelfs werd afgeblazen, gaat er nu opnieuw een verkiezingsdebat gebukt onder gedoe over de aanwezigen. PVV, VVD en CDA ontbreken bij het verkiezingsdebat voor studenten.

Nu zijn rechtse partijen traditioneel gezien niet overmatig populair onder studerend Nederland, maar het was wel degelijk de bedoeling van de organisatie om ook dat geluid een plek te geven. Het debat 'De Student Kiest', georganiseerd door onder meer de Landelijke Studentenvakbond en de verenigingen van universiteiten en hogescholen, had de lijsttrekkers van alle grote partijen uitgenodigd.

De PVV reageerde echter niet, en de VVD wilde Halbe Zijlstra afvaardigen omdat Mark Rutte geen tijd kon vinden in zijn agenda. Daar gingen de PvdA en D66 vervolgens niet mee akkoord, omdat zij 'een debat tussen lijsttrekkers' wilden hebben. Daarop besloot de VVD zich dan maar helemaal af te melden. Voor het CDA geldt min of meer hetzelfde: Sybrand Buma was verhinderd, en wilde onderwijswoordvoerder Michel Rog naar Delft sturen.

De campagnewoordvoerder van de PvdA laat weten dat de VVD 'deze onderwerpen kennelijk niet belangrijk vindt'. De beschikbare tijd mag volgens de partij geen probleem zijn, aangezien Lodewijk Asscher, die vice-premier én lijsttrekker is, even veel werk heeft als Rutte en wel gewoon komt.

Nazi-volkslied bij Fed Cup

Klein foutje tijdens de Fed Cup-ontmoeting tussen de VS en Duitsland. Voor het duel tussen Alison Riske en Andrea Petkovic werd het Duitse volkslied gezongen. De zanger zong vol overgave het eerste couplet, wat vooral populair was tijdens de Nazi-tijd en begint met de tekst 'Deutschland, Deutschland über alles, über alles in der Welt.' Tegenwoordig wordt het derde couplet van hetzelfde lied gezongen.

"Ik denk dat dit de belichaming van onwetendheid was", zei de Duitse Petkovic na afloop. "Het was veruit het ergste wat mij in mijn leven gebeurd is, en dan speciaal in de Fed Cup. In het Amerika van 2017 mag zoiets simpelweg niet gebeuren. Het is beschamend."

De Amerikaanse tennisbond excuseerde zich al snel. "De Amerikaanse tennisbond wil haar excuses maken aan het Duitse Fed Cup-team en haar fans voor de gedateerde versie van het volkslied voorafgaand aan de eerste ronde van de Fed Cup. We hebben op geen manier ons disrespect willen laten blijken. Deze fout zal niet voorkomen tijdens de rest van het weekeinde."


Walking Dead-ster krijgt lichaamsdelen cadeau

Ondanks zijn enorme fanschare, is The Walking Dead-acteur Norman Reedus er nog altijd niet gerust op dat zijn personage Daryl Dixon ook dit seizoen van de zombieserie overleeft.

"In deze show ben je nooit veilig, dat is maar weer gebleken", vertelt de acteur op de set van The Walking Dead even buiten Atlanta. Hij doelt daarmee op de twee bloedige sterfgevallen van hoofdpersonages in de eerste aflevering van dit seizoen, die in oktober fans over de hele wereld schokten.

De twee vielen niet ten prooi aan zombies, maar aan de met prikkeldraad uitgedoste honkbalknuppel van slechterik Negan, die zijn wapen zelfs een naam gaf: Lucille. De ondoden zijn dan ook allang niet meer de grootste dreiging voor de overlevenden van de zombie-apocalypse, meent Norman. "Het thema was altijd mens tegen zombie, maar nu is het meer mens tegen mens. Je moet alleen oppassen dat je niet op een zombie stapt terwijl je tegen de bad guys vecht."

Friends
Halverwege het zevende seizoen van The Walking Dead, dat vanavond na een winterstop weer wordt hervat op zender Fox, moet de acteur lachen als hij terugdenkt aan de verwachtingen van de cast aan de start van de serie. "We waren met een klein groepje, en we dachten dat we met z'n vijven ongeschonden door deze zombiewereld heen zouden huppelen, alsof we in Friends zaten."

Al snel bleek dat ook de harde kern niet onschendbaar was. "Eerst ging het personage van één van ons eraan. En dat werden er meer en meer. Het leek Expeditie Robinson wel; je vroeg je altijd af wie je na de volgende aflevering niet meer terug zou zien."

Ook de fans van Norman en zijn personage Daryl maakten zich meer en meer zorgen, en waarschuwden zelfs de makers van de serie niet aan hun favoriet te komen. De hashtag #DarylDiesWeRiot, 'als Daryl doodgaat komen we in opstand', raakte na menig aflevering trending op Twitter. De acteur waardeert de steun van zijn trouwe aanhang enorm. Alhoewel ze soms iets te ver gaan. "Vooropgesteld; 99,9 procent van mijn fans is supercool. Maar af en toe gebeuren er vreemde dingen. Laatst deelde ik ergens handtekeningen uit. Een fan kwam naar me toe en mompelde iets over een borstamputatie. Toen ze wegging, vroeg ik de beveiliger toch even te kijken wat er in de tas zat die ze had achtergelaten. Dat waren twee stukken vlees, in sieradendoosjes. Dat soort gedrag, dat beangstigt me wel een beetje ja."

Walking Dead-ster krijgt lichaamsdelen cadeau
Walking Dead-ster krijgt lichaamsdelen cadeau (Foto: BuzzE)

Weer miljoenenpubliek voor zoekende boeren

De start van het nieuwe seizoen van Boer zoekt vrouw is weer ouderwets goed bekeken. Naar de eerste reguliere uitzending keken zondagavond bijna 3,8 miljoen mensen. Het KRO-NCRV-programma was daarmee verreweg de best bekeken show van de avond, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het voorstelrondje in augustus trok destijds dik 3 miljoen kijkers.

Boer zoekt vrouw gaat dit seizoen weer internationaal met Nederlandse boeren die hun bedrijf buiten de landsgrenzen runnen in onder meer Canada, Roemenië en Frankrijk. In de eerste aflevering was zondag te zien dat de vijf vrijgezelle boeren van dit seizoen weer ladingen brieven ontvingen van vrouwen die hunkeren naar een boerenbestaan. Boer Marc is dit keer favoriet. Hij kreeg met 829 brieven de meeste aandacht.

Na Boer zoekt vrouw internationaal trok het NOS Journaal van 20.00 uur met 3,3 miljoen de meeste kijkers, Studio Sport Eredivisie volgde met bijna 3 miljoen belangstellenden. Verder profiteerde de TV Show van Boer zoekt vrouw. Het programma van Ivo Niehe scoorde met 2,4 miljoen bijna een miljoen kijkers extra in vergelijking met vorige week. Zondag met Lubach wist op NPO 3 weer boven het miljoen uit te komen.

Weer miljoenenpubliek voor zoekende boeren
Weer miljoenenpubliek voor zoekende boeren (Foto: BuzzE)

'ICT Kadaster kampt met veiligheidsrisico's'

Slepende computerproblemen plagen het Kadaster met onacceptabel grote veiligheidskwesties als gevolg. Dat meldt het Financieele Dagblad maandag.

De risico's betekenen dat er een kans bestaat dat het Kadaster uit de lucht gaat of dat onbevoegden met de informatie kunnen rommelen. Het systeem is zo lek dat het Kadaster vreest dat foutieve informatie in de registraties van onroerendgoedbezit, hypothecaire onderpanden en beslagen kan sluipen.

"Het risico bestaat dat Kadaster-diensten onveilig zijn voor klanten of informatie toegankelijk of wijzigbaar is voor personen die hier geen toegang toe mogen hebben", stelt de Kadaster-directie in interne stukken die het dagblad zegt in handen te hebben.

Notarisorganisatie KNB noemt de problemen zorgwekkend, omdat wat er in het Kadaster staat voor waar wordt aangenomen. Een goed functionerend Kadaster is volgens het KNB essentieel voor de onroerendgoedmarkt. De organisatie kondigt aan de kwestie 'zeer binnenkort' aan de orde te stellen bij het Kadaster.

'ICT Kadaster kampt met veiligheidsrisico's'
'ICT Kadaster kampt met veiligheidsrisico's' (Foto: BuzzT)

Het doek valt voor Mini & Maxi

Na vijftig jaar valt binnenkort het doek voor Mini & Maxi. De show Nu! van Karel de Rooij (69) en Peter de Jong (70) is het laatste wat ze samen als het bekende duo doen, er zijn geen plannen voor een nieuwe show.

"Wij hebben elkaar in 1967 bij Tom Manders ontmoet. Na vijftig jaar is de cirkel rond. Je kunt niet eeuwig als Mini & Maxi het toneel op. We voelen dat dit de laatste keer is. Er komt geen ander programma meer. We gaan niet meer iets nieuws maken. Zeker niet in deze vorm, met al dat visuele, fysieke en muzikale werk. We willen niet de kans lopen dat het ineens minder wordt... nee, dat willen wij niet meemaken", zegt Karel de Rooij (Mini) in De Telegraaf. "De successen, de volle zalen, je zou willen dat het nooit ophoudt, maar dat bestaat niet. Daar moet je óók over nadenken", verklaart Peter de Jong (Maxi) verder.

Het duo heeft de afgelopen jaren gemerkt waar het intensieve theaterleven toe kan leiden. Zo moesten ze in 2002 noodgedwongen een pauze inlassen toen Peter een nekhernia opliep door een val tijdens de voorstelling. "Ik viel omdat ik een klapvoet had. Het komt allemaal uit de rug. Ik had trouwens al langer last van mijn nek. Ik heb me al twee keer laten opereren. Aan een dubbele nekhernia en een hernia onder in de rug. Het weefsel om de uitstulping tussen de ruggenwervels was zo slap geworden, dat die doorbrak. En dan knelt de zenuw af. Ik kreeg uitval in armen en benen en viel zo op de grond. Ik heb toen die operaties laten doen, maar er zit nog steeds iets niet goed. Dat merk ik na elke voorstelling. Toen ik in januari terugkwam van vakantie, zat ik weer helemaal vast. Ze hebben me vlak voor ik het toneel opging, moeten masseren."

In 2012 ging het mis bij Karel. Doordat hij tussen de shows door te veel andere projecten deed, kreeg hij een burn-out. "Het was wél een ding. Ik ben toen bij de psycholoog terechtgekomen en moest veel geplande afspraken afzeggen. Ik zou iets doen met Jeroen Krabbé en met Peter Tuinman."

Hoewel Mini & Maxi na half mei definitief verleden tijd is, zullen de twee theaterdieren niet thuis achter de geraniums gaan zitten. Zo zullen ze bij het Nationale Ballet weer de voorstelling Don Quichot gaan doen, met Peter in de huid van Don Quichot en Karel als Sancho Panza. Op 13 mei zijn de heren in het Oude Luxor Theater in Rotterdam voor het laatst als Mini & Maxi te zien.

Mini & Maxi stoppen ermee
Mini & Maxi stoppen ermee (Foto: BuzzE)

Heerser Turkmenistan herkozen

De Turkmeense president Koerbangoeli Berdimoechamedov is volgens maandag gepubliceerde uitslagen herkozen als president van het uitgestrekte land met 5 miljoen inwoners. Hij kreeg zoals verwacht in het autoritair bestuurde land, met meer dan 97 procent bijna alle stemmen die zondag in Turkmenistan zijn uitgebracht.

De 59-jarige voormalige tandarts en ex-vicepremier regeert al sinds de plotselinge dood eind 2006 van dictator Saparmoerat Nijazov, 'de Vader der Turkmenen'. Het autoritaire regime vaart wel bij de export van aardgas, minstens 40 miljard kubieke meter gas per jaar. Het land zou streven naar 180 miljard kubieke meter per jaar in 2030 en dan de op één (Rusland) na grootste gasexporteur worden.

Mogelijk is Berdimoechamedov dan nog steeds aan de macht. Afgelopen jaar is de regel afgeschaft dat het staatshoofd niet ouder dan zeventig jaar mag zijn. De ambtstermijn is verruimd naar zeven jaar. Zijn voorganger, Nijazov, was president voor het leven. Nijazov schonk het land een reeks nationale feestdagen om de eigen cultuur te bevorderen inclusief de Dag van het Tapijt en de Meloendag.

Heerser Turkmenistan herkozen
Heerser Turkmenistan herkozen (Foto: ANP)

Opnieuw kijkcijferrecord voor Lubach

Voor de derde opeenvolgende week heeft Zondag met Lubach het eigen kijkcijferrecord gebroken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

De satirische nieuwsshow trok zondagavond op NPO 3 bijna 1,17 miljoen kijkers, iets meer dan vorige week, toen de teller op 1,14 miljoen bleef steken. Twee weken geleden scoorde Arjen Lubach voor het eerst boven het miljoen.

Sinds Zondag met Lubach het inmiddels wereldberoemde item voor de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump uitzond, weet de show veel meer kijkers te trekken. Zo behaalde de eerste aflevering van dit seizoen slechts 627.000 kijkers.

Bekijk hier de campagnekrakers van de afgelopen uitzending.

Opnieuw kijkcijferrecord voor Lubach
Opnieuw kijkcijferrecord voor Lubach (Foto: BuzzE)

Apple dient 'mysterieus' apparaat in bij FCC

Apple heeft een nieuw, mysterieus apparaat ingediend bij de FCC, de organisatie die gaat over Amerikaanse telecomregelgeving. Het 'draadloze apparaat', zoals Apple het noemt, heeft een serienummer gekregen, maar dit nummer is anders dan dat van alle bestaande Apple-producten.

Volgens MacRumors werkt het nieuwe apparaat met Bluetooth LE en NFC. Wat het verder allemaal kan en doet, is niet bekend. De informatie over het draadloze apparaat is door Apple onder strikte geheimhouding doorgespeeld aan de FCC.

Er doen al een poosje geruchten de ronde dat Apple aan een slimme speaker werkt waarin spraakassistent Siri een belangrijke rol speelt, maar dit is nooit bevestigd. Zo'n apparaat zou moeten concurreren met de Home van Google en de Echo van Amazon. Verder zou het nu ingediende apparaat een nieuwe Apple TV kunnen zijn of een nieuwe AirPort-router. Ook is niet uit te sluiten dat het niet zozeer om een apparaat gaat, maar om een nieuwe draadloze chip die bijvoorbeeld in iPhones, Macs of de Apple TV gebruikt kan worden.

Apple dient 'mysterieus' apparaat in bij FCC
Apple dient 'mysterieus' apparaat in bij FCC (Foto: BuzzT)

Veteraan Estrella Burgos weer de beste op ATP-toernooi Quito

Tennisser Victor Estrella Burgos heeft voor de derde keer op rij het ATP-toernooi in Quito gewonnen. Het was de derde keer dat het graveltoernooi in de Ecuadoriaanse hoofdstad gehouden werd en nog nooit verloor de 36-jarige Dominicaan er een partij. 

Estrella Burgos, de mondiale nummer 157, speelde een spannende finale tegen de Italiaan Paolo Lorenzi (ATP-46). De eerste set moest in een tiebreak beslist worden en daarin was Lorenzi de betere, waarna hij de service van de Dominicaan gelijk weer brak. Estrella Burgos kwam echter terug en won de tweede set, waarna een tiebreak de beslissing in de wedstrijd moest brengen na een gelijkopgaande derde set. De Dominicaan sloeg een matchpoint weg en maakte het vervolgens na 2:37 uur zelf af: 6-7 (2), 7-5, 7-6 (6).

Voor Estrella Burgos is het opvallend genoeg ook 'pas' de derde ATP-titel in zijn carrière: alle drie zijn titels werden gewonnen in Quito. Hij haalde buiten Ecuador overigens zelfs nooit een finale, maar het op bijna drie kilometer hoogte gespeelde toernooi lijkt hem perfect te liggen. 

'FC Utrecht bestolen tegen PSV'

PSV won zondag met 3-0 van FC Utrecht, door drie treffers in de tweede helft. De wedstrijd had volgens velen echter geheel anders moeten verlopen. Na twintig minuten scoorde Nacer Barazite de 0-1 voor Utrecht...althans, zo leek het toch.

Scheidsrechter Dennis Higler keurde de goal echter af, nadat zijn assistent diens vlag omhoog stak om buitenspel aan te geven. Op de beelden lijkt echter toch vrij duidelijk te zien dat van buitenspel helemaal geen sprake was en dus lijkt het erop dat Utrecht gewoon op 0-1 had moeten komen. Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende is in elk geval duidelijk in zijn mening: 'Glaszuivere goal'.

Hieronder de video van de goal van Barazite. Er lijkt weinig twijfel over te bestaan, maar wat zeg jij, hebben we te maken met een schele grensrechter of was het wel degelijk buitenspel?

"Nu is Piet er niet meer en dat doet oprecht pijn"

Afgelopen zaterdag overleed Piet Keizer op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Een harde klap voor Willem van Hanegem.

"Tijdens het WK van 1974 lagen we zes weken lang bij elkaar op de kamer", schrijft Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Toen ik op een avond naar de badkamer liep, kwam Piet achter mij aan gerend en gilde 'Willem, laat dat licht uit hoor'. Ik zei dat ik mij wilde scheren. Volgens Piet kon ik dat toch echt beter bij Pleun Strik of Ruud Geels op de kamer gaan doen."

"Piet bleek de badkuip vol aarde en maden te hebben gestort. De volgende dag kregen we van bondscoach Rinus Michels namelijk een paar uurtjes vrij en Piet wilde eens even lekker gaan vissen. 'Als je dat licht aan doet, worden die maden onrustig en gaan ze kruipen', zei Piet bloedserieus. 'Ga maar naar Geels.'"

"In Duitsland zaten we dagelijks te kaarten. Pleun Strik en Piet tegen Cruijff en mijn persoontje. En we tennisten veel. Als alle spelers op alfabetische volgorde op gesprek moesten komen bij ­Michels, namen wij een racket mee en vroegen we of wij eerder mochten. Michels zei dan: 'Het is al duidelijk jongens, gaan jullie maar tennissen.'"

"In de rust van de finale tegen de Duitsers moest Rob Rensenbrink er met een spierblessure uit. Cruijff en Michels spraken even met elkaar, René van de Kerkhof moest invallen. Ik besefte pas later dat Keizer daar de kans was ontnomen om een finale te spelen. Van de Kerkhof, geen kwaad woord over hem trouwens, had vooral pure snelheid. ­Keizer had in de kleine ruimte bij een 2-1 achterstand tegen die Duitsers nog iets met zijn ongelooflijke creativiteit kunnen doen."

"Nu is Piet er niet meer en dat doet oprecht pijn. Ik heb hetzelfde gevoel als toen Coen Moulijn er opeens niet meer was. En Johan Cruijff. En laatst nog Tonnie Pronk."

"Piet Keizer was een geweldige voetballer, maar wat mij vooral in hem aansprak, was zijn totale geestelijke onafhankelijkheid. Hij was wars van gezag, zei wat hij dacht, wie er ook voor zijn neus stond. Hij was kritisch op Ajax, puur omdat hij hoopte dat het dan beter zou gaan. En als hij ergens geen zin in had, deed hij het niet."

U.S.S. Enterprise in Star Trek: Bridge Crew

Ubisoft laat weten dat de overbekende brug van de U.S.S. Enterprise onderdeel wordt van de VR-game Star Trek: Bridge Crew.

In deze virtual reality game ontdekken spelers het heelal als onderdeel van de Federatie, coöperatief met een crew of als kapitein in singleplayer. Niet alleen in de U.S.S. Aegis, maar dus ook de U.S.S. Enterprise, het Starfleet-ruimteschip uit de originele Star Trek-serie, zijn beschikbaar in Star Trek: Bridge Crew.

Star Trek: Bridge Crew is vanaf 30 mei verkrijgbaar voor PlayStation VR, Oculus Rift en HTC Vive.

Star Trek: Bridge Crew - Enterprise (Foto: Ubisoft)

Motorsport Manager

F1 is in jaren niet meer zo populair geweest in Nederland. Door de komst van Max Verstappen en doordat de races live te zien zijn op Ziggo is het weer hot. Qua games kennen we de oude vertrouwde wel, maar op het vlak van management-games voor racen is het al een tijdje stil. Toen was daar ineens Playsport Games met een mobiele game die mij volledig verraste, zo goed. Nu zijn ze ook met een pc-versie gekomen en voor ik het wist was ik 200 uur verder!

Vervuiling arctische diepzee verontrustend

De vervuiling van de arctische diepzee neemt verontrustende vormen aan. De hoeveelheid glas, plastic en visnetten die 2500 meter onder het wateroppervlak is aangetroffen, is het laatste decennium aanzienlijk toegenomen. Dat blijkt uit langjarig onderzoek van de Duitse wetenschappers Mine Banu Tekmann en Melanie Bergmann van het Alfred Wegener-Instituut in Bremerhaven.

Sinds 2002 volgen ze op twee meetplekken in de Fram Straat tussen Groenland en Spitsbergen de ontwikkelingen op de zeebodem met een op afstand bedienbare camera. Aan de hand van duizenden foto's kon worden vastgesteld dat in de periode tot 2014 het aantal vuildeeltjes per vierkante kilometer in het gebied gemiddeld 3485 bedroeg, met als triest dieptepunt 6333 in 2014.

Ronduit dramatisch was de toestand op het noordelijkste meetstation. "Hier is de verontreiniging in een decennium meer dan vertwintigvoudigd. In 2004 spotten we slechts 346 stukjes afval. Tien jaar later waren het er 8082", zei biologe Tekmann. "En dan hebben we het nog alleen over partikels van ten minste twee centimeter groot."

Drukker
Het glas op de zeebodem laat zich het gemakkelijkst verklaren. Omdat dat materiaal zich nauwelijks verspreidt maar direct naar de zeebodem zakt, is de toename een logisch gevolg van de steeds drukker wordende scheepvaart in het gebied.

Waar al het plastic zwerfafval vandaan komt is lastiger vast te stellen, al staat buiten kijf dat de Golfstroom slecht afbreekbaar materiaal over grote afstanden vervoert van zuid naar noord in de Atlantische Oceaan voordat het op grote diepte terechtkomt. Mogelijk speelt ook smeltend poolijs een rol.

Vervuiling arctische diepzee verontrustend
Vervuiling arctische diepzee verontrustend (Foto: ANP)

Mensen op zoek naar stemadvies

Nederlanders die niet weten wat ze op 15 maart tijdens de Tweede Kamerverkiezingen gaan stemmen, zochten ook dit weekeinde advies op verschillende stemadviessites. Het Kieskompas, dat sinds zaterdag online is, werd tot zondagmiddag bezocht door ruim 127.000 mensen. Dat liet een woordvoerder weten. Overdag bezoeken ongeveer tachtig tot honderd mensen per minuut het Kieskompas.nl, stelt hij.

Hoeveel bezoekers sinds maandag die andere bekende 'adviessite', de StemWijzer, hebben bezocht is niet duidelijk. Een woordvoerster liet weten dat in ieder geval tot donderdag ruim een miljoen mensen gebruik hadden gemaakt van de StemWijzer.

De kiezer heeft inmiddels overigens kieswijzers voor het uitkiezen. Er zijn steeds meer toepassingen voor speciale doelgroepen op internet te vinden. Zo zijn er sites gericht op dierenliefhebbers, op jonge ouders, op ondernemers, op zzp'ers in de bouw, op jongeren, op mensen met hart voor de natuur en op Libelle-lezeressen.

Mensen op zoek naar stemadvies
Mensen op zoek naar stemadvies (Foto: ANP)

FTL-ontwikkelaar kondigt Into the Breach aan

FTL-ontwikkelaar Subset Games heeft Into the Breach aangekondigd. Dit is ook een strategische game, al is het wel heel wat anders dan FTL. De trailer geeft de indruk dat het op Advance Wars lijkt. Vooralsnog is de game alleen voor pc en Mac aangekondigd.

Het script van de game wordt overigens door Chris Avellone verzorgd (bekend van Fallout 2 en meer recent Pillars of Eternity).

Grammy's: Adele vals, Bowie wint, Concertgebouworkest niet

Tijdens haar eerbetoon aan George Michael tijdens de Grammy's zondag, staakte Adele het zingen om haar optreden opnieuw te starten. De zangeres zette vals in omdat ze technische problemen zou hebben. Verder: ondanks zijn overlijden had David Bowie meer succes. Hij scoorde met al zijn nominaties. Ons eigen Concertgebouworkest had minder geluk. Ook Beyoncé had pech, een beetje maar.

Na minder dan een minuut van haar versie van Georges nummer 'Fastlove' stopte Adele met zingen en zei: "Ik weet dat het live tv is, het spijt me." Daarop liet ze enkele krachttermen vallen, die het televisiekijkende publiek niet te horen kreeg omdat het geluid snel werd afgezet. Daarna was de zangeres wel weer te horen. "Sorry voor het vloeken en sorry dat ik opnieuw begin. Maar mag ik opnieuw beginnen? Het spijt me, ik kan dit niet verknoeien voor hem."

Tijdens de Grammy's vorig jaar werd het optreden van Adele ook al geplaagd door technische problemen. Na haar eerbetoon zondag kreeg de zangeres, die het lied in tranen eindigde, een lang applaus van het aanwezige publiek in het Staples Center stadion in Los Angeles.

George Michael stierf op eerste kerstdag op 53-jarige leeftijd.

David Bowie
De vorig jaar overleden David Bowie heeft postuum alle Grammy's gewonnen waarvoor hij was genomineerd.

Het album Blackstar won de prestigieuze muziekprijzen voor het artwork en de geluidstechniek en als beste alternatieve muziekalbum. Het gelijknamige nummer van de plaat kreeg prijzen voor beste rockuitvoering en beste rocksong.

Het 25e studioalbum van de Britse zanger kwam uit op zijn 69e verjaardag in januari van 2016. Twee dagen later overleed Bowie aan leverkanker.

Tijdens zijn leven won David Bowie slechts twee Grammy's. In 1985 mocht hij de prijs voor beste muziekvideo in ontvangst nemen voor 'Jazzin' For Blue Jean'. In 2006 kreeg hij een Lifetime Achievement Award.

Concertgebouworkest
Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) heeft geen Grammy weten te bemachtigen. In de categorie beste orkestrale uitvoering streek het Boston Symphony Orchestra met de eer.

Het KCO werd genomineerd voor de uitvoering van Prokofievs Symphony No. 5 onder leiding van dirigent Mariss Jansons.

Andere prijzen
In aanloop naar de show kreeg Beyoncé de prestigieuze muziekprijs voor beste muziekvideo. De clip bij 'Formation' werd beoordeeld als beste video van het afgelopen jaar. Justin Timberlake's hit 'Can't Stop The Feeling!', het nummer dat hij maakte voor de film Trolls, kreeg de Grammy voor beste lied gemaakte voor visuele media. The Beatles-film Eight Days A Week - The Touring Years werd verkozen tot beste muziekfilm.

Beyoncé wist het Grammy-record overigens niet te verbreken. Ze was genomineerd in negen categorieën, maar zag al tijdens de pré-show vier prijzen aan haar neus voorbij gaan. Om het Grammy-record te verbreken, had Beyoncé al haar nominaties moeten inwisselen voor een award. Zowel Michael Jackson als Santana haalde al eens acht trofeeën op tijdens het jaarlijkse muziekfestijn.

Update 07.15 uur
Adele is de grote winnaar van de 59e Grammy Awards. Ze won vijf prijzen voor haar nummer Hello en het album 25, waaronder de awards in de belangrijkste categorieën, die voor best geschreven lied, best gezongen lied en voor beste plaat.

De Britse zangeres had in haar dankwoorden volop aandacht voor collega Beyoncé, die dit jaar negen keer genomineerd was en twee awards won. "Mijn droom en mijn idool is Queen B, ik aanbid je", aldus Adele na haar winst voor lied van het jaar. Toen ze daarna ook nog de award won voor beste album, richtte ze zich opnieuw tot haar collega-zangeres. "Ik kan deze award eigenlijk niet accepteren. Jouw Lemonade is van monumentale proporties. Het is zo doordacht en zo prachtig", aldus de singer-songwriter tegen een tot tranen geroerde Beyoncé.

Chance The Rapper ging er overigens nog vandoor met de prijs voor beste nieuwkomer.

FOK! Wat een weer: koud, maar zonnig

St. Amaan, trekt het zaaikleed aan.

Goedemorgen. Afgelopen nacht was het vrijwel overal onder het vriespunt, alleen Zeeland ontsprong de dans, daar bleef het iets boven nul. Door de lichte vorst is er kans op gladheid door bevriezing van natte wegen of sneeuwresten. 

Vandaag is de zon overdadig aanwezig en is het overwegend droog. Alleen het noorden maakt nog kans op wat bewolking. De temperaturen lopen uiteen van 5 graden in het noorden tot 8 graden in het zuiden. Door een schrale oostenwind voelt het echter een stuk kouder aan. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:59
Zon onder: 17:49
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1917 De Nederlandse danseres Margaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari wordt in Parijs op verdenking van spionage aangehouden. Daar wordt ze ter dood veroordeeld op 25 juni van hetzelfde jaar.
1941 Oprichting van de Joodse Raad in Amsterdam op last van de Duitse bezetter
1945  Een bombardement door de geallieerden verwoest de Duitse stad Dresden.
1979 Vooral Noordoost-Nederland wordt getroffen door een extreem zware sneeuwstorm. Het leger wordt ingezet om woningen en boerderijen te helpen.
1991 Het bloedbad in de schuilplaats van Amiriyah. Het Amerikaanse leger schiet twee precisiebommen af op een bunker in Bagdad die als schuilplek tijdens de Golfoorlog wordt gebruikt. Meer dan 400 burgers komen om het leven.

Mooie knoppen (Foto: Luuntje)
Mooie knoppen (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

D66 wil kleinere klassen en meer leraren

D66 wil in totaal 4,5 miljard euro investeren in het onderwijs. De investering is volgens de politieke partij nodig zodat iedereen in Nederland het beste onderwijs krijgt. D66 ziet daarvoor kleinere klassen en meer leraren als belangrijkste voorwaarden. "Als vader zie ik wat een plofklas voor kinderen en leraren betekent", betoogt D66-leider Alexander Pechtold.

Volgens de voorman hebben leraren meer tijd nodig om hun lessen voor te bereiden en aandacht te besteden aan individuele kinderen. Volgens D66 zegt 86 procent van de leraren dat ze daar te weinig tijd voor hebben. In een persbericht stellen de democraten dat meer dan 130.000 leerlingen in een klas zitten met dertig of meer klasgenoten. D66 wil dat aantal terugbrengen naar maximaal 24. "Als leraar kun je in een klas met 34 leerlingen nu eenmaal niet elk kind de aandacht geven die hij of zij verdient", aldus Pechtold.

Om de doelen allemaal te bereiken wil D66 4,5 miljard euro investeren in het onderwijs. Bijna de helft is bestemd om kleinere klassen te realiseren en meer leraren op te leiden. "D66 wil fors in ons onderwijs investeren, zodat iedereen gelijke kansen heeft op een mooie toekomst."

Verder wil D66 de investering ook aanwenden voor vroege en voorschoolse educatie. "We willen al vanaf het consultatiebureau achterstanden tegengaan. Als het aan mij ligt gaat er geen kind met een taalachterstand naar de basisschool", legt Pechtold uit. Hij wil daarnaast dat het onderwijs wordt afgestemd op de leerlingen. Het schooladvies dat kinderen in groep 8 krijgen is volgens hem nu nog allesbepalend. "We moeten kinderen de kans geven door te stromen en te stapelen. Laat je slechtste vak niet bepalen of je vmbo of vwo doet. Een havist met een talent voor wiskunde zou dat vak op vwo-niveau moeten kunnen volgen."

D66 wil kleinere klassen en meer leraren
D66 wil kleinere klassen en meer leraren (Foto: ANP)

Evacuaties vanwege beschadigde dam Californië

De plaatselijke autoriteiten hebben inwoners van Oroville, Californië en nabije omgeving opgeroepen te evacueren. De Oroville Dam, de hoogste dam in de Verenigde Staten, is door hevige regenval beschadigd. Een nood-overlaat, een waterweg die het overtollige water wegvoert zou op instorten staan.

Op sociale media deelde de sheriff van het gebied de evacuatieverklaring: "Onmiddellijke evacuatie van de lager gelegen delen van Oroville en de gebieden stroomafwaarts. Dit is GEEN oefening." Autoriteiten adviseren mensen om uitsluitend stroomafwaarts langs de Feather River te reizen en niet noordwaarts richting de stad te trekken. De rivier ontspringt in Lake Oroville, het stuwmeer van de dam. In het evacuatiegebied wonen meer dan 160.000 mensen.

De nood-overlaat is zwaar beschadigd en kan het volgens de waterautoriteiten op ieder moment begeven. Ze proberen alles om te voorkomen dat de waterweg instort. Als dat gebeurt zullen grote vloedgolven door het land stromen. Helikopters laten grote rotsen los in de waterweg om door erosie ontstane gaten te dichten.

Extra waterweg
De extra overlaat is ingesteld nadat de normale afvoer het begaf. Door de hevige regenval de laatste dagen steeg het waterniveau van Lake Oroville tot gevaarlijke hoogte. Zaterdag ontstond daardoor een zinkgat in het midden van de overlaat. De erosie zorgde ervoor dat grote stukken beton werden meegesleurd door het water en het gat bleef maar groeien. Ingenieurs besloten daarom een tweede (nood)overlaat te openen om al het water weg te voeren.

Voor het eerst in de geschiedenis van de dam werd er een extra waterweg geopend. Ook deze kon al snel de grote volumes water niet aan en erosie zorgde ervoor dat de waterweg op instorten stond. Het hoge water heeft ervoor gezorgd dat de maximale capaciteit van Lake Oroville is bereikt.

Het stuwmeer heeft een capaciteit van 4,3 kubieke kilometer en heeft een belangrijke functie in de watervoorziening van Californië. De Oroville Dam functioneert als een waterkrachtcentrale en als bescherming tegen overstromingen.

Evacuaties vanwege beschadigde dam Californië
Evacuaties vanwege beschadigde dam Californië (Foto: ANP)

Regering van Curaçao na zeven weken gevallen

De regering van Curaçao is zondag na ruim zeven weken gevallen. Dat heeft minister-president Hensley Koeiman zondagavond (lokale tijd) bevestigd.

Zondagmiddag zegden twee leden van Pueblo Soberano, de partij van de vermoordde politicus Helmin Wiels, hun steun aan Koeimans regering op waarmee de coalitie zijn meerderheid verloor. Daarop bood de premier het ontslag van zijn regering aan bij de gouverneur.

Volgens Koeiman zullen er op 28 april nieuwe verkiezingen worden gehouden. Op 5 oktober werden voor het laatst verkiezingen gehouden op Curaçao. Toen won de partij van Koeiman, MAN, met een verschil van iets meer dan 300 stemmen de verkiezingen van de MFK, de partij van oud-premier Gerrit Schotte.

Regering van Curaçao na zeven weken gevallen
Regering van Curaçao na zeven weken gevallen (Foto: ANP)

Noord-Korea: lancering nieuwe raket geslaagd

Noord-Korea heeft de lancering van een nieuw type ballistische raket voor de middellange afstand een succes genoemd. De lancering had zondag plaats, maar Noord-Koreaanse staatsmedia maakten er pas maandag (lokale tijd) melding van.

Het Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap schreef dat de Pukguksong-2 kan worden uitgerust met een kernkop.

De Noord-Koreaanse raketproef was de eerste sinds de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten in november. De lancering viel samen met een bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan Trump in Florida. Abe noemde de actie van Pyongyang "absoluut onaanvaardbaar". Trump liet weten "voor 100 procent achter Japan"te staan.

Noord-Korea: lancering nieuwe raket geslaagd
Noord-Korea: lancering nieuwe raket geslaagd (Foto: ANP)

Langdurige werkloosheid daalt na jaren weer

De langdurige werkloosheid is afgelopen jaar voor het eerst sinds 2009 gedaald. Zelfs onder de moeilijke groep 55-plussers daalde de langdurige werkloosheid, zij het met wat minder dan in jongere leeftijdscategorieën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

In 2016 zaten er nog 216.000 mensen langer dan een jaar thuis terwijl ze wel op zoek waren naar een baan en direct beschikbaar. Dit cijfer is exclusief de mensen die, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, geen vertrouwen meer hebben in het vinden van een baan en gestopt zijn met zoeken. Een jaar eerder waren er nog 259.000 mensen langdurig werkloos.

Voor de leeftijdsgroepen onder de 55 jaar was in 2015 al een kleine daling ingezet. Gemiddeld nam het aantal langdurig werklozen toen echter nog toe door de stijging onder 55-plussers.

Langdurige werkloosheid daalt na jaren weer
Langdurige werkloosheid daalt na jaren weer (Foto: ANP)

VS: spoedvergadering V-raad om Noord-Korea

De Verenigde Staten hebben samen met Japan en Zuid-Korea een spoedoverleg van de Veiligheidsraad van de VN aangevraagd. Dit naar aanleiding van de Noord-Koreaanse lancering van een middellangeafstandsraket. De vergadering zou volgens een Amerikaanse VN-afgezant ergens op maandag moeten plaatsvinden.

Noord-Korea noemde de lancering op zondag van een nieuw type ballistische raket voor de middellange afstand, een succes. Het Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap schreef dat de Pukguksong-2 kan worden uitgerust met een kernkop.

De Noord-Koreaanse raketproef was de eerste sinds de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten in november. De lancering viel samen met een bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan Trump in Florida. Abe noemde de actie van Pyongyang "absoluut onaanvaardbaar". Trump liet weten "voor 100 procent achter Japan"te staan.

VS wil spoedvergadering Veiligheidsraad
VS: spoedvergadering V-raad om Noord-Korea (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.