Kwalificatieformat Formule 1 blijft hetzelfde

Volgend jaar zal de kwalificatie in de Formule 1 niet gewijzigd worden, zo laat Red Bull-teambaas Christan Horner weten. De eerste twee wedstrijden van dit jaar werd er een nieuw systeem geïntroduceerd, waarbij elke sessie en afvalrace werd. Dit systeem verdween door de vele kritiek weer, maar de FIA stelde wel de voorwaarde dat er onderzoek werd gedaan naar een nieuw format voor de raceweekenden.

Zonder succes blijkt nu, want volgens Horner gaat er helemaal niks veranderen volgend jaar: "Er gaat niks veranderen op dat gebied. We hebben dit jaar iets nieuws geprobeerd met de kwalificatie, dat pakte niet goed uit. Het was toen de enige juiste beslissing om terug te gaan naar het oude systeem. Dat blijft nu zo."

De kwalificatie was een veel besproken probleem aan het begin van het seizoen. In de nieuwe opzet kregen coureurs een paar minuten om een goede ronde neer te zetten, waarna er een klok van 90 seconden ging lopen voor de op dat moment laagst geplaatste coureur. Zodra deze afliep, viel de laatste coureur af en ging er een nieuwe klok lopen.  Het nieuwe systeem kon vooral op veel kritiek rekenen, omdat het in plaats van meer actie juist minder actie bracht: de snelste ronde werd al vroeg in de sessie neergezet en de laatste minuten werd er niet meer gereden.