BMX'er Kimmann na zware val toch door

BMX'er Niek Kimmann is in zijn kwartfinale op de Olympische Spelen hard onderuit gegaan. De Nederlandse vicewereldkampioen zag wereldkampioen Joris Daudet vallen, maar ging zelf ook loeihard tegen de vlakte. Zijn wiel brak daarbij af, waardoor hij lopend over de finish kwam. 

Kimmann viel in de tweede van drie heats in zijn kwartfinale. Theoretisch kan hij nog door naar de halve finale, maar het wordt erg lastig, nadat hij in de eerste heat al 'slechts' als vierde eindigde. Jelle van Gorkom deed het in dezelfde kwartfinale twee keer uitstekend, won twee keer en lijkt goed op weg naar een plek in de halve eindstrijd. 

De derde Nederlander, Twan van Gendt, ging in zijn eerste heat eveneens hard onderuit. Doordat de Fransman Amidou Mir en de Ecuadoriaan Alfredo Campo de finish niet haalde kon Van Gendt toch nog als zesde over de finish hobbelen. In de tweede heat nam hij revanche, ondanks problemen met de schoenplaatjes die in zijn trappers moeten klikken. Hij reed ijzersterk en kwam als tweede over de streep, waardoor hij toch weer een prima kans heeft om de halve finales te halen. 

Van Gorkom op kop in de kwartfinales, met achter hem onder meer Kimmann (PROSHOTS/Action Images)
Van Gorkom op kop in de kwartfinales, met achter hem onder meer Kimmann (PROSHOTS/Action Images)

Update 19.32 uur

Kimmann heeft het toch nog voor elkaar gekregen: na een bloedstollende derde en laatste run kwam hij als derde over de streep, wat exact genoeg was om als vierde en laatste naar de halve finales te mogen. Dat had hij wel deels te danken aan een val van de Braziliaan Renato Rezende in de laatste bocht. Van Gorkom werd vierde in de derde run en gaat samen met Kimmann naar de halve finales.

Van Gendt moet zijn plekje in de halve eindstrijd over enkele minuten veiligstellen.

Update 19.47 uur

Ook Van Gendt heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales. In zijn derde en laatste heat hoefde hij alleen de Australische topper Sam Willoughby voor zich te dulden, wat ruim voldoende was voor een plek bij de laatste zestien. 

De halve finales, met dus alle drie Nederlanders, worden vrijdag gereden, net als die bij de vrouwen. Ook de finales van zowel de mannen als de vrouwen staan voor vrijdag op het programma, waar de actie om 18.30 uur Nederlandse tijd begint.