Japan zorgt bijna voor stunt op waterpolotoernooi

Dat de verschillen in het waterpolo enorm klein zijn - vooral op de Olympische Spelen - bleek gisteren maar weer op de eerste dag van het mannentoernooi. Moest aan het begin van de dag wereldkampioen Servië nog genoegen nemen met een gelijkspel tegen Hongarije, ontliep Griekenland in de slotminuten van de wedstrijd een pijnlijke nederlaag tegen Japan.

Voor Servië geldt alles minder dan goud al als een teleurstelling. De grootste concurrenten van de ploeg zijn vicewereldkampioen Kroatië en Griekenland. De match tegen Hongarije mocht dan ook weinig problemen opleveren, maar niets was minder waar: de Hongaren namen meteen het initiatief en bouwden zelfs een flinke voorsprong op van drie punten. De Serven wisten zich in de laatste periode sterk terug te knokken, maar kwamen uiteindelijk niet verder dan 13-13.

Later op de dag mocht Griekenland aantreden tegen één van de zwakste landen van het toernooi: Japan. De Grieken waren duidelijk de betere ploeg, maar lieten in de verdediging meerdere keren grote gaten vallen, waar Japan dankbaar gebruik van maakte. De ploegen bleven hierdoor redlijk gewaagd aan elkaar. Met nog enkele minuten te gaan leek het er op dat Japan niet met lege handen naar huis ging: het stond 7-6 en met nog anderhalve minuut te spelen moest Griekeland optimaal gebruik maken van de twee laatste aanvallen, en met succes. Tot twee keer toe wist een Griekse speler uit te breken en was de Japanse doelman kansloos.