Kruijswijk: "Lastige dagen, goede uitgangspositie"

De zestiende etappe in de Giro d'Italia, die eerder vandaag werd verreden, was taai. Toch slaagde Steven Kruijswijk, drager van de leiderstrui, er in om de voorsprong op zijn concurrenten verder uit te bouwen. De wielrenner van Team Lotto-Jumbo werd tweede, waar hij zijn ploeg liever de dagzege had bezorgd.

In de straten van Andalo was Alejandro Valverde uiteindelijk een fractie sneller dan Kruijswijk. "Valverde is moeilijk te kloppen in de sprint, maar uiteindelijk moet ik tevreden zijn. Het was een zwaar gevecht om vandaag mee te doen. Niemand had verwacht dat deze korte etappe zo zwaar zou zijn", liet de wielrenner uit Noord-Brabant na afloop weten.

"Dit zijn lastige dagen. Je weet dat je vandaag vuurwerk kan verwachten. Ik wist dat het lastig zou gaan worden maar ik hield mijn concurrenten goed in de gaten. Het was een hele goede dag voor mij vandaag."

Het verschil tussen Kruijswijk en de nummer twee van het algemeen klassement, de Colombiaan Esteban Chavez, bedraagt nu drie minuten. "Het is een goede uitgangspositie", aldus de kopman van Team Lotto-Jumbo. "Ik moest de hele dag voorin meedoen en dat is gelukt. Zo lang ik de roze trui behoud ben ik tevreden. Die leiding sta ik voorlopig niet af."

De finish van de Giro d'Italia is komende zondag. Dan wordt de laatste etappe, van Cuneo naar Turijn, verreden. Tot die tijd staan er nog twee vlakke ritten, twee bergritten en een heuvelrit op het programma.