Olympische geschiedenis in het kort - 10

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

Rassenscheiding was in de VS van 1936 nogal een issue en dat gold ook voor olympische legende Jesse Owens. De zwarte atleet werd een ware held op de Spelen van dat jaar in Berlijn, maar bij thuiskomst bleek dat helden ook met tegenstrijdigheden te maken hadden. Vanwege zijn huidskleur moest hij met een goederenlift naar boven in een hotel in New York. Wat daar boven dan was? Een receptie gevolgd door een grote parade door de stad ter ere van de olympisch kampioenen, inclusief Owens..

Volksliederen duren tijdens een olympische medailleuitreiking officieel maximaal één minuut. Voor Uruguay is dit wel jammer, want zij hebben een volkslied dat ruim zes minuten duurt. Het goede nieuws is dan weer dat Uruguyaanse gouden medailles op de Spelen vrij zeldzaam zijn.

Het huidige olympische zwemmen wordt gedaan in nauwkeurig gemeten zwembaden van 50 meter. De 200 meter wordt dus in vier baantjes afgelegd. Vroeger deed men niet zo moeilijk: op de eerste moderne Spelen in 1896 werden de deelnemers in een bootje de zee op gezet, waarna men de benodigde afstand eerst per boot aflegde. Vanaf daar moesten de zwemmers dan weer naar de kust zwemmen.

Turnster Nadia Comaneci schreef geschiedenis met haar oefening op de brug met ongelijke leggers in Montreal in 1976. De pas 14-jarige Roemeense scoorde een perfecte 10, een uniek moment in de turngeschiedenis (Bron: YouTube)

Zwemlegende Dawn Fraser werd er tijdens de Spelen van 1964 in Tokyo - waar ze de 100 meter vrij voor de derde keer op rij won - van beschuldigd een olympische vlag gestolen te hebben. Niet zomaar één, want ze zou een sloot over zijn gezwommen om een vlag te stelen van het paleis van keizer Hirohito. Het leverde een groot schandaal op, maar de Japanse autoriteiten konden opvallend genoeg de humor er wel van inzien: Fraser kreeg de vlag als souvenir meer naar huis. De Australische zwembond kende minder lolbroeken in het bestuur, want die schorsten haar voor tien jaar. Vlak voor de Spelen van 1968 gingen ze toch overstag en mocht Fraser weer in actie komen, maar het was al te laat om zich voor te bereiden. Zelf heeft ze het hele verhaal overigens altijd ontkend.

In 1936 zouden naast de Spelen in het Berlijn van Nazi-Duitsland 'alternatieve' Spelen gehouden worden in Barcelona, georganiseerd door de linkse regering aldaar. Een dag voor het geplande begin brak echter de burgeroorlog uit en dus ging het feest niet door.

Skiër Kjetil Andre Aamodt kende vele gloriejaren en een fantastische carrière, maar richting de Spelen van Turijn in 2006 was die tijd wel zo'n beetje voorbij. Hij deed zo nu en dan nog voorin mee, maar winnen had hij al drie jaar niet gedaan. Tot de super-G in Turijn, want daar was hij weer. Met een fenomenale run sloot hij zijn loopbaan - op twee World Cup-wedstrijden na - af met olympisch goud, na 1992 en 2002 zijn derde op zijn geliefde super-G (Bron: YouTube)

De Spelen van 1900 in Parijs kenden onder meer ver- en hoogspringen voor paarden. Deelnemers mochten zich met meer dan één paar inschrijven en zo kon het gebeuren dat de Italiaan Gian Giorgio Trissino bijna de enige olympiër ooit werd die op één onderdeel meerdere medailles tegelijkertijd won. Paard Oreste sprong met Trissino op de rug over 1,85 meter en naar het gedeeld goud, met Mélepo (1,70 meter) werd Trissino vierde. Constant van Langhendonck uit België won met Extra-Dry het goud bij het paardenverspringen. De 6,10 meter zou bij de mensen overigens geen enkel indrukwekkend resultaat op hebben geleverd: acht van de twaalf mensen sprongen ruim verder dan Extra-Dry.

Het schermen op de Spelen van 1924 in Antwerpen leverde twee duels 'voor het eggie' op. Het Hongaarse jurylid Gyorgy Kovacs schermde vier maanden na de Spelen tegen de Italiaan Oreste Puliti, winnaar van het teamgoud, vanwege aantijgingen aan het adres van Puliti. Giorgio Santelli nam het namens zijn 60-jarige vader - coach van het Hongaarse team - op tegen Aldolfo Contronei, van wie niet bekend is of het een schermjournalist of de captain van het Italiaanse floretteam was. Santelli won overigens binnen twee minuten.