Energietarieven opnieuw omlaag

De energierekening van ruim de helft van de Nederlandse huishoudens gaat per 1 januari omlaag met gemiddeld rond de 50 euro op jaarbasis. Dat heeft vergelijkingswebsite Pricewise berekend na onderzoek bij leveranciers, inkopers en experts op de energiemarkt.

De energienota gaat er gunstiger uitzien door een daling van de variabele energietarieven. De variabele prijs daalt gemiddeld voor gas ruim 5 procent en voor elektriciteit tussen de 3 en 6 procent.

Het prijsvoordeel geldt voor alle consumenten met een energiecontract met variabele tarieven. Ongeveer 60 procent van alle Nederlandse huishoudens heeft zo'n contract.

Overstappen
In juli daalden de energierekening van deze huishoudens ook al door lagere variabele tarieven. Volgens de berekeningen van Pricewise ging het toen ook om een voordeel van zo'n 50 euro.

Huishoudens met een energiecontract met variabele tarieven blijven vaak hangen bij een leverancier. Toezichthouder ACM wees er eerder deze week op dat overstappen juist loont. Consumenten die dat nog nooit hebben gedaan en nu kiezen voor de goedkoopste aanbieder kunnen ruim 400 euro per jaar besparen.

Energietarieven opnieuw omlaag
Energietarieven opnieuw omlaag (Foto: ANP)