Duizenden vluchtelingen bereiken Slovenië

Duizenden vluchtelingen zijn in Slovenië aangekomen nadat Hongarije in de nacht van vrijdag op zaterdag de grens met Kroatië sloot. Zo'n 2700 mensen kwamen zaterdag aan. Meer vluchtelingen worden verwacht. Dat meldde de BBC zondag. Veel migranten proberen via Slovenië verder door Europa te reizen, vaak met Oostenrijk en Duitsland als beoogde eindbestemming.

Volgens een woordvoerster van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, zijn de meeste vluchtelingen afkomstig uit Syrië, Irak en Afghanistan.

Premier Miro Cerar liet zaterdag weten dat het leger wordt ingezet om de politie bij grenscontroles bij te staan. Hij meldde dat "Slovenië vluchtelingen accepteert zolang Oostenrijk en Duitsland hun grenzen openhouden." Hongarije besloot de grens met Kroatië te sluiten omdat volgens het land leiders van de Europese Unie verzuimen tot een plan te komen dat de stroom asielzoekers moet tegenhouden.

In september sloot Hongarije zijn grens met Servië al, een andere transitroute naar West-Europa. Via Slovenië, dat deel uitmaakt van de Schengenlanden, hebben de vluchtelingen volgens de regels vrij verkeer naar buurlanden als Oostenrijk.

Duizenden vluchtelingen bereiken Slovenië
Duizenden vluchtelingen bereiken Slovenië (Foto: ANP)