FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 oktober 2015

Darter Huybrechts wint in Sindelfingen, Klaasen strandt in kwartfinale

Kim Huybrechts heeft de European Darts Grand Prix op zijn naam geschreven. De Belg won het negende en laatste toernooi van de Euro Tour door in de finale Peter Wright met 6-5 te verslaan. De Belg haalde eerder dit jaar ook de finale van een toernooi in de Euro Tour, toen verloor hij. Jelle Klaasen redde het niet. Hij werd in de kwartfinale uitgeschakeld. 

Het was een zeer gelijk opgaande finale tussen Huybrechts en Wright. Beide darters hadden een gemiddelde van 99, maar de checkoutpercentage van de Belg was een stuk beter dan dat van Wright. Huybrechts won een ronde eerder nog van James Wade (6-4), die in de kwartfinales te sterk was voor Klaasen (6-4). De Belg mag 25.000 Britse pond (34.000 euro) bijschrijven. Wright moet het doen met 10.000 pond (13.600 euro). 

De Euro Tour kende dit jaar negen toernooien. Michael van Gerwen won er vijf, Michael Smith was twee keer de beste en naast Huybrechts won ook Robert Thornton een toernooi op de Euro Tour. De darters komen volgende week weer in actie. In Coventry is de afsluiting van het vloertoernooienseizoen met Player Championships 19 en 20. 

Uitslagen European Darts Grand Prix 

Kwartfinales
James Wade 6-4 Jelle Klaasen
Kim Huybrechts 6-5 Michael Smith
Peter Wright 6-5 Ian White
Joe Cullen 4-6 Mensur Suljovic

Halve finales
James Wade 4-6 Kim Huybrechts
Peter Wright 6-5 Mensur Suljovic

Finale
Kim Huybrechts 6-5 Peter Wright

Van der Mark sluit Superbikeseizoen goed af

Michael van der Mark heeft het wereldkampioenschap Superbike goed afgesloten. De 22-jarige Rotterdamse motorcoureur eindigde zondagavond in de laatste twee races van het seizoen, gereden bij kunstlicht op het circuit van Losail in Qatar, op zijn Honda als vijfde en vierde. In de eindrangschikking bleef hij zevende.

Jordy Torres won de eerste wedstrijd vóór de Britten Jonathan Rea, al geruime tijd zeker van de titel, en Tom Sykes. Het was de eerste zege voor de Spanjaard in het WK 2015. Zijn voorsprong op Rea was minder dan een seconde. De tweede race was een prooi voor Leon Haslam, evenals Torres rijdend op een Aprilia. De Brit werd een fractie van een seconde eerder afgevlagd dan zijn landgenoten Chaz Davies en Sykes. Rea viel al vroeg uit.

Van der Mark sluit Superbikeseizoen goed af
Van der Mark sluit Superbikeseizoen goed af (Foto: ANP)

Rugbyer Visser voelt zich beroofd

Tim Visser moest zondag vanaf de tribune knarsetandend toezien hoe Schotland door een dubieuze penalty werd uitgeschakeld op het WK rugby. "De scheids geeft een heel rare penalty weg. De hele wedstrijd gebruikte hij de video-referee, maar aan het einde doet hij dat niet met een cruciale penalty", baalde de Nederlandse Schot tegenover de NOS.

Visser zat niet bij de selectie voor de kwartfinale tegen Australië, die verloren ging met 35-34 door de bekritiseerde strafschop in de laatste minuut. "Volgens mij had hij zelf ook wel door dat het geen topbeslissing was. Ik heb nog nooit een scheids van het veld af heb zien rennen na de wedstrijd, normaal gezien wordt hij geëerd. In de herhaling kon je zien dat het onze speler niet was die de bal aanraakte, het was een dubieuze beslissing. Wij staan nu met lege handen en voelen ons toch wel beroofd. We hadden kunnen winnen vandaag."

Rugbyer Visser voelt zich beroofd
Rugbyer Visser voelt zich beroofd (Foto: ANP)

Beckenbauer ontkent fraude bij WK 2006

Franz Beckenbauer ontkent dat er stemmen zijn gekocht om het WK voetbal van 2006 naar Duitsland te halen. Beckenbauer, de voorzitter van de organisatie achter het toernooi, reageerde zondag op beschuldigingen van Der Spiegel. Dat blad schreef vrijdag dat Duitsland het WK kocht met zwart geld.

"Ik heb nooit geld gegeven aan wie dan ook om te zorgen dat Duitsland het WK in 2006 zou krijgen. Ik ben er zeker van dat geen enkel lid uit het organiserend comité zoiets heeft gedaan", verklaarde Beckenbauer.

Der Spiegel schreef dat de organisatie zo'n 6,7 miljoen euro zou hebben gehad, afkomstig uit een deal met de toenmalige Adidas-topman Robert Louis Dreyfus. Het comité zou met dat geld vier Aziatische FIFA-leden hebben betaald in ruil voor hun stem in 2000. Het blad zei dat Beckenbauer wel moest weten van de omkoopzaak.

Beckenbauer ontkent fraude bij WK 2006
Beckenbauer ontkent fraude bij WK 2006 (Foto: ANP)

Franse volleyballers Europees kampioen

Frankrijk heeft zondag het EK volleybal gewonnen. De mannen van coach Laurent Tillie versloegen in de finale de verrassing van het toernooi, Slovenië. Het werd 3-0 (25-19 29-27 29-27). Voor Frankrijk is het de eerste Europese titel.

In de eerste set liet Frankrijk duidelijk merken dat het zich niet zou laten verrassen door de ploeg die schitterde tegen wereldkampioen Polen en de nummer 2 van Europa, Italië. Slovenië toonde echter dat het land niet zomaar die twee topploegen had verslagen, rechtte de rug en leek de stand in de tweede set recht te trekken.

De Fransen maakten echter een sterke comeback in de slotfase van die set, werkten liefst vijf setpunten weg en sloegen zelf wel toe op het tweede setpunt. Antonin Rouzier zorgde met een ace voor een 2-0-voorsprong. Ook de derde set verliep uitermate spannend, maar opnieuw trok Frankrijk aan het langste eind. Earvin Ngapeth besliste de wedstrijd met een achterwaartse smash.

Outsider

Frankrijk gold al voorhand als een outsider voor de titel en eindigde als eerste in de poulefase na winst op Kroatië, Estland en Italië. In de kwartfinale werd ook Servië geklopt, in de halve finale werd na een bizarre comeback ook Bulgarije voor eigen publiek verslagen. Slovenië gold niet eens als een outsider, maar pakte desondanks het zilver. Na een derde plek in de poule, waarin twee keer werd verloren, versloegen de mannen van coach Andrea Giani Nederland, Polen en Italië.

Giani is overigens een bekende in Nederland. De Italiaan sloeg in de olympische finale van 1996 buiten de antenne om in de vijfde set, waardoor Oranje de titel pakte.

Franse volleyballers Europees kampioen
Franse volleyballers Europees kampioen (Foto: ANP)

Winst voor Zwitserse anti-immigratiepartij

De rechtse Zwitserse Volkspartij SVP heeft zondag een grote overwinning behaald in de parlementsverkiezingen. De partij, die al de grootste was in het parlement, haalde met 28 procent van de stemmen in totaal 65 zetels. Het Zwitserse parlement telt 200 leden.

Politieke commentatoren spreken van een 'ruk naar rechts'.

De partij heeft immigratie als belangrijkste thema. Volgens SVP-leider Toni Brunner heeft het Zwitserse volk een duidelijke boodschap uitgebracht. "Het volk is bezorgd over massa-immigratie naar Europa".

Winst voor Zwitserse anti-immigratiepartij
Winst voor Zwitserse anti-immigratiepartij (Foto: ANP)

Neergestoken Duitse politica wint

De neergestoken Duitse politica Henriette Reker heeft zondag met een absolute meerderheid de burgemeestersverkiezingen in de Duitse stad Keulen gewonnen. Reker kreeg 52,7 procent van de stemmen.

De 58-jarige politica werd zaterdag aangevallen en raakte ernstig gewond. Ze deed als onafhankelijk kandidate mee aan de burgemeestersverkiezingen.

Zaterdag onderging Reker een spoedoperatie. De Duitse politie arresteerde een 44-jarige man. Hij zou het niet eens zijn met het vluchtelingenbeleid in Duitsland.

Neergestoken Duitse politica wint
Neergestoken Duitse politica wint (Foto: ANP)

Dark Souls III-classes in actie

Op YouTube zijn beelden verschenen uit de network stress test van Dark Souls III. In het filmpje zijn vier classes te bewonderen: Wandering Knight, Northern Warrior, Herald of White en Academy Assassin.

Het is niet duidelijk of dit alle speelbare classes zijn in Dark Souls III wanneer de game af is. Hoewel de titel van het filmpje "all revealed characters" luidt, staat in de beschrijving dat het gaat om 'gameplay van alle speelbare personages in de demo'.

Iedere class heeft zijn eigen karakteristieken, zoals snelheid, speciale aanvallen en beginwapen. Bekijk de vier classes hieronder in actie.

Lamar Odom nog steeds op intensive care

Het gaat naar verluidt iets beter met Lamar Odom, maar volgens People ligt de voormalige basketballer nog wel op de intensive care. Lamar is inmiddels wel uit zijn coma ontwaakt. Verder weet een bron te melden dat zijn ex Khloé Kardashian geen seconde van zijn zijde is geweken.

"Zodra Lamar zijn ogen open doet, pakt Khloé zijn hand vast. Zelf slaapt ze op een strecher die naast het bed van Lamar is gezet", laat de anonieme bron aan de website weten.

Lamar werd afgelopen week bewusteloos aangetroffen in een bordeel in Nevada. Een combinatie van cocaïne en viagra-achtige middelen zouden hem in de problemen hebben gebracht. Aanvankelijk leek de 35-jarige Amerikaan het niet te gaan redden, maar inmiddels zijn de vooruitzichten een stuk beter.

Lamar Odom nog steeds op intensive care
Lamar Odom nog steeds op intensive care (Foto: BuzzE)

FOK! sportfoto-onderschrift week 42

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Cinemaniak met het volgende onderschrift: "Yoenis Cespedes onder schot gehouden, nadat hij het tweede honk had gestolen."

Vladimir Putin en Bernie Ecclestone hebben zo te zien een bijzonder goed gesprek op de tribune bij de Grand Prix van Rusland in Sochi, waar zouden beide heren het over hebben? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Vladimir Putin en Bernie Ecclestone hebben zo te zien een bijzonder goed gesprek op de tribune bij de Grand Prix van Rusland in Sochi, waar zouden beide heren het over hebben? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

PlayStation 4 krijgt volgende week prijsverlaging

Na verschillende prijsverlagingen van de PlayStation 4 in onder andere Japan en de Verenigde Staten, lijkt het erop dat ook wij eindelijk aan de beurt zijn. In diverse reclamefolders en webshops is een nieuwe prijs voor de console verschenen die vanaf 21 oktober een feit is: €349.

De officiële adviesprijs van PlayStation 4 zit al sinds de lancering van twee jaar geleden op 399 euro. Vorige maand werd een prijsdaling in Japan al aangekondigd, en eerder deze maand was Noord-Amerika aan de beurt. Nu lijkt de gameconsole van Sony ook in Nederland een nieuwe officiële adviesprijs van 349 euro te krijgen, getuige enkele reclamefolders en bijvoorbeeld de webshop van Bol.com.

Sony heeft zelf nog niets officieel aangekondigd en hoewel reclamefolders en webshops her en der nog reppen over een actieprijs, lijkt alles te wijzen op een blijvende prijsverlaging. Zelfs Phil Spencer, de topman van Microsofts Xbox-divisie, voorspelde een prijsverlaging van PlayStation 4.

Nieuwe adviesprijs PlayStation 4 op 349 euro
Nieuwe adviesprijs PlayStation 4 op 349 euro

Opnames War for the Planet of the Apes gestart

De opnames voor de derde film uit de Planet of the Apes-filmreeks zijn gestart. Dat bevestigde regisseur Matt Reeves via Twitter.

Hij plaatste een foto vanaf de set op de sociale media. Ook maakte hij direct bekend dat Michael Giacchino opnieuw de muziek zal verzorgen voor de film. Eerder werd al bevestigd dat ondermeer Andy Serkis terug zal zijn als Caesar en dat Woody Harrelson ook een rol zal gaan spelen. Het script is van de hand van Mark Bomback, bekend van The Wolverine en van het vorige deel Dawn of the Planet of the Apes.

De toekomstige trilogie behaalde al veel succes. Dawn werd een van de succesvolste films van 2014 en bij elkaar brachten de films al meer dan 1 miljard dollar op. Op 13 juli 2017 moet de film in de bioscoop gaan draaien.

Opnames War of the Planet of the Apes gestart (Foto: Twitter)Opnames War for the Planet of the Apes gestart (Foto: Twitter)

Tienduizenden nieuwe orgaandonoren

Tijdens de donorweek hebben bijna 24.000 Nederlanders zich laten registreren als orgaandonor. Bijna 4000 mensen hebben de afgelopen week juist laten vastleggen dat ze geen organen willen afstaan of dat anderen er na hun dood over mogen beslissen. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar, aldus de organisatoren van de campagne zondag.

De campagne om donoren te werven, loopt nog een paar weken. Tot eind november geven waarschijnlijk nog enkele tienduizenden mensen door of ze donor willen worden.

Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting hebben in totaal 5,8 miljoen Nederlanders hun keuze doorgegeven. Van hen zijn 3,6 miljoen mensen (60 procent) bereid te doneren. Iets meer dan een kwart wil dat niet, de rest laat het aan anderen over, zoals familieleden. Ongeveer duizend mensen wachten op een donororgaan. De meesten van hen hebben een nieuwe nier nodig. Een nieuw hart is het moeilijkst om voor iemand te vinden.

Tienduizenden nieuwe orgaandonoren
Tienduizenden nieuwe orgaandonoren (Foto: ANP)

'Onbekende' darters Oosterhuis en Van der Horst naar Grand Slam of Darts

Darters Mark Oosterhuis en Michel van der Horst hebben zich geplaatst voor de Grand Slam of Darts. Beide heren plaatsen zich via de BDO Qualifier voor spelers van het Europese vasteland in Veldhoven. 167 spelers deden mee voor twee tickets voor het toernooi met darters van de PDC en BDO. 

Oosterhuis versloeg in zijn finale Tony Martinez met 5-3 en Michel van der Horst won van Niels-Jan Stuiver met 5-1. Oosterhuis is een onbekende in het internationale circuit. Hij haalde dit jaar wel de finale van de Luxemburg Open, maar dat was het enige toernooi waar hij aan mee deed. Van der Horst debuteerde vorig jaar op Lakeside, maar hij werd wel in de eerste ronde uitgeschakeld. 

De Grand Slam of Darts wordt van 7 tot en met 15 november gespeeld in Wolverhampton. Er doen 32 darters aan mee, waarvan 24 van de PDC en acht van de BDO. Namens Nederland zijn naast Oosterhuis en Van der Horst ook Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld al zeker van deelname. Volgende week is de deelnemerslijst compleet als de PDC ook zijn kwalificatietoernooi heeft gespeeld. 

De BDO stuurt wereldkampioen Scott Mitchell, runner-up Martin Adams, World Masters-kampioen van 2014 Martin Phillips en World Trophy-winnaar Geert de Vos. Daarnaast plaatsen Larry Butler en Andy Fordham zich via de qualifier voor iedereen behalve darters van het Europese vasteland. Oosterhuis en Van der Horst zijn dus de laatste BDO-darters die zich hebben geplaatst. 

Uitslagen BDO Qualifier Grand Slam of Darts - Laatste zestien
Kay Smeets 1-5 Henri Klein 
Darkus Labanauskas 1-5 Tony Martinez 
Justin Massy 1-5 Willem Mandigers 
Mark Oosterhuis 5-4 Dennie Bos 
Salmon Renyaan 4-5 Niels-­Jan Stuiver
Matthew Medhurst 2-5 Wesley Harms 
Brian Raman 2-5 Michel van der Horst
Richard Veenstra 4-5 Danny Noppert 

Kwartfinales
Henri Klein 3-5 Tony Martinez
Willem Mandigers 3-5 Mark Oosterhuis 
Niels­-Jan Stuiver 5-2 Wesley Harms 
Michel van der Horst 5-3 Danny Noppert 

Halve finales
Tony Martinez 3-5 Mark Oosterhuis 
Niels­-Jan Stuiver 1-5 Michel van der Horst 

Alle uitslagen zijn hier terug te vinden. 

Ligtlee pakt ook goud op keirin

Elis Ligtlee heeft zondag bij de EK baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen nog een vierde medaille aan haar totaal toegevoegd. De sprintster uit Eerbeek pakte het goud op het olympische onderdeel keirin. Ligtlee won vrijdag al de sprint. Samen met Laurine van Riessen pakte ze ook nog brons op de teamsprint, terwijl ze op de niet-olympische 500 meter tijdrit het zilver greep.

In de keirinfinale hield Ligtlee in de sprint de Française Virginie Cueff en de Russische Ekaterina Gnidenko achter zich. "Mooi ook voor de medaillespiegel", lachte ze. De winst op de slotdag had ze niet meer zien aankomen. "Ik dacht vanochtend: poeh, ik zie wel wat het wordt. Maar het ging heel goed, hoewel ik nog werd aangetikt door de Duitse Kristina Vogel."

Het betekende de negende medaille voor Nederland: vijf gouden, twee zilveren en twee bronzen.

Ligtlee pakt ook goud op keirin
Ligtlee pakt ook goud op keirin (Foto: ANP)

Van Persie pakt de punten voor Fenerbahçe

Robin van Persie heeft zijn kans bij Fenerbahçe optimaal benut. De Nederlander is lang niet altijd eerste keus bij de Turkse club, maar bekroonde zijn plek in het basiselftal met de beslissende treffer in de wedstrijd bij Kayserispor: 0-1.

Na ongeveer een half uur spelen schoot Van Persie een vrije trap keurig in de rechterhoek, buiten bereik van keeper Kayacan Erdogan. De topclub uit Istanbul wist verder niet meer te scoren, ook niet toen de thuisclub met Diego Biseswar in de basis de laatste tien minuten met zijn tienen verder moest. Mustafa Akbas kreeg zijn tweede geel en moest inpakken.

Fenerbahçe, dat donderdag thuis tegen Ajax speelt in de Europa League, kwam door de zege in punten gelijk met rivaal Galatasaray. De club van Wesley Sneijder won zaterdag op eigen veld met 4-1 van Gençlerbirligi. Besiktas kan zondagavond nog over beide ploegen heen springen.

Van Persie pakt de punten voor Fenerbahçe
Van Persie pakt de punten voor Fenerbahçe (Foto: ANP)

Uitslag PEC Zwolle - Vitesse

Om 16.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen PEC Zwolle en Vitesse. Het werd een simpele zege voor de bezoekers, die met maar liefst 1-5 de sterkste waren. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

PEC Zwolle

1 - 5

Vitesse

 15' Lam    7' Baker
 21' Solanke (pen)
 44' Kazaisjvili
 52' Olijnyk (pen) 
 78' Rashica
 
 Gele kaart: Lam, Thomas, Sainsbury, (PEC Zwolle),
 Rode kaart: Bouy (50) (PEC Zwolle),
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.250
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
v.Polen
Sainsbury
Lam
v.Hintum
Dekker (Menig/26)
Marinus (Ehizibue/65)
Bouy
Becker (El Hasnaoui/60)
Veldwijk
Thomas
  Room
Diks
Kashia
v.d.Werff
Leerdam
Kazaisjvili (Pantic/74)
Baker
Nakamba
Rashica
Solanke (Dauda/78)
Olijnyk (Nathan/66)

Vier goals Wijnaldum tegen Norwich City

Na een dramatische start van het seizoen heeft Newcastle United zondag uitgehaald tegen Norwich City. Georginio Wijnaldum was de grote man. Hij scoorde vier keer in de met 6-2 gewonnen wedstrijd.

The Magpies wonnen in eigen huis met 5-2 van Norwich. Wijnaldum, deze zomer gehaald als grote aanwinst, betaalde het vertrouwen zondagmiddag meer dan terug. Na veertien minuten spelen opende de Oranje-international de score, op aangeven van Moussa Sissoko. Zes minuten later kwamen de bezoekers op gelijke hoogte via spits Mbokani. Wijnaldum, die heerlijk op dreef was, schoot Newcastle zes minuten later alweer op voorsprong: 2-1.

Toen Ayoze Pérez na ruim een half uur spelen zelfs de 3-1 maakte, leek het niet meer mis te kunnen gaan voor de ploeg van trainer Steve McClaren. Een minuut daarna was het echter Nathan Redmond die voor de 3-2 tekende. De spanning keerde helemaal terug, toen dat tevens de ruststand bleek. Na de theepauze was het echter Newcastle dat de klok sloeg en vernietigend uithaalde.

Aleksandar Mitrović schoot met scherp de 4-2 binnen. Op dat moment was het verzet van de bezoekers definitief gebroken. Het slotakkoord was aan Wijnaldum. De Nederlander maakte met nog 24 minuten op de klok een hattrick, terwijl hij vijf minuten voor tijd zelfs zijn vierde van de middag maakte: 6-2.

'ADE blijft nog 20 jaar aan de top'

De echte diehards maken zich zondagavond op voor een laatste nacht dansen, maar het conferentieprogramma van de twintigste editie van het Amsterdam Dance Event (ADE) is inmiddels ten einde. Het evenement is volgens de organisatie bijzonder succesvol verlopen en met een recordaantal van 365.000 feestgangers en ruim 5500 professionals was de jubileumeditie van het vijfdaagse festijn grootser dan ooit.

Met meer evenementen, meer locaties, meer danceliefhebbers en meer conferentiebezoekers heeft ADE zijn naam als grootste conferentie- en clubfestival voor elektronische muziek ter wereld dit jaar weer bevestigd. En directeur Richard Zijlma is niet van plan die voorsprong binnenkort op te geven. Wat hem betreft blijft het Amsterdamse danceplatform ook de komende twee decennia leidend in de internationale scene.

"We hebben ADE in twintig jaar stapje voor stapje uitgebreid en zullen altijd blijven ontwikkelen. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld voor het eerst ADE Beats, een programma rond hiphop, en ADE Sound Lab over de technologische evolutie van geluid. We zullen altijd zoeken naar vernieuwing en naar wat we nog kunnen toevoegen. Zo zijn we wereldwijd de belangrijkste ontmoetingsplek geworden voor professionals uit alle mogelijke hoeken van de sector. En die sector groeit nog steeds enorm. Dit keer hadden we conferentiebezoekers uit ongeveer negentig landen over de vloer. Ook het cultuurprogramma ADE Playground, met kunst, film en fotografie, is verder uitgebreid tot zo'n vijftig locaties door de hele stad. Ik heb niet het gevoel dat we daarin worden bedreigd door andere festivals."

Drugs
Het publieksprogramma van ADE trok de afgelopen dagen tienduizenden danceliefhebbers naar de talloze dancefeesten in Amsterdam. Zaterdagnacht was het drukste moment, waarop volgens de organisatie in totaal zo'n 180.000 mensen tegelijk aan het dansen waren. Het grootste evenement was het tweedaagse Amsterdam Music Festival in de ArenA, dat zowel op vrijdag als zaterdag was uitverkocht. De politie meldt dat op beide dagen in de stad ongeveer honderd mensen zijn aangehouden, voornamelijk vanwege het bezit van harddrugs.

In de strijd tegen overmatig drugsgebruik trok de ADE-organisatie dit jaar nauw op met de gemeente, politie en Jellinek. Met extra voorlichting werden de Nederlandse en internationale bezoekers gewezen op de gevaren van drank- en drugsmisbruik en hun eigen verantwoordelijkheid daarbij. De drugstestlocatie van Jellinek verplaatste voor de gelegenheid naar het centrum van de stad en bleef extra lang open.

Positief
Volgens verslavingsinstelling Jellinek bezochten tijdens ADE in totaal 183 mensen de testpost, onder wie 36 toeristen. "Boven verwachting." Bezoekers lieten vaak meerdere pillen testen en de wachttijd bedroeg op sommige momenten meer dan anderhalf uur. De reacties van bezoekers waren over het algemeen zeer positief, meldt Jellinek.

ADE-directeur Zijlma zegt er al jaren alles aan te doen om te zorgen dat het publiek goed is geïnformeerd over veilig uitgaan. Met filmpjes, twitterberichten en via de eigen festivalapp zijn de afgelopen dagen naar schatting zo'n 230.000 mensen bereikt met voorlichting. "Ik hoop altijd zó dat iedereen voorzichtig doet. Maar mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid, ik kan niet overal naast staan."

Van collega-organisatoren kreeg Zijlma dit jaar veel complimenten over de aanpak. "De mensen achter de grootste festivals zijn heel erg onder de indruk van de aanpak hier, dat we in samenwerking met de autoriteiten iedereen zo goed mogelijk voorlichten. Dat is in veel landen ondenkbaar."

'ADE blijft nog 20 jaar aan de top'
'ADE blijft nog 20 jaar aan de top' (Foto: BuzzE)

Kaarten nieuwe Star Wars-film in de verkoop

Star Wars-fans kunnen vanaf maandag kaartjes kopen voor de nieuwe bioscoopfilm Star Wars: The Force Awakens, dat meldt Walt Disney Nederland. The Force Awakens is het zevende deel in de Star Wars-serie en gaat verder waar Return of the Jedi in 1983 gebleven is.

De kaartverkoop start een dag voordat Lucasfilms, dat tegenwoordig onderdeel van Disney is, de langverwachte trailer van de science fictionfilm online zet. The Force Awakens is geregisseerd door J.J. Abrams en brengt een aantal oude bekenden terug in de Star Wars-serie, onder wie Harrison Ford.

Het zevende deel van de bekende filmserie sluit aan bij Return of the Jedi uit 1983 en niet bij het veel recentere Revenge of the Sith uit 2005. De drie meest recente Star Wars-film gaan namelijk over het verhaal vóór A New Hope uit 1977.

Star Wars: The Force Awakens verschijnt op 16 december in de bioscopen.

Kaarten nieuwe Star Wars-film in de verkoop
Kaarten nieuwe Star Wars-film in de verkoop (Foto: BuzzE)

WK Rugby - Penalty in slotminuut bezorgt Australië zege

Bernard Foley heeft in de slotminuut ervoor gezorgd dat Australië zich ternauwernood heeft geplaatst voor de halve finale van het WK rugby. Op Twickenham benutte de Australiër een penalty in de slotminuut en zorgde daarmee voor de 35-34 eindstand in de wedstrijd tegen Schotland, dat net niet kon stunten tegen de titelfavoriet.

Australië was vooraf de grote favoriet voor dit duel en liet dit al vroeg merken via een try van Adam Ashley-Cooper. Foley miste, zoals hij tijdens de wedstrijd vaker deed, de conversie en dat leidde eigenlijk een sterke fase in van Schotland. Na twintig minuten stonden de Schotten, die aantraden zonder Tim Visser, namelijk met 5-13 voor na een try van Peter Horne en acht gemaakte punten via de voet van Greig Laidlaw.

De Wallabies vonden wel makkelijker gaten in de defensie van Schotland en dat zorgde voor de aansluiting via tries van Drew Mitchell en Michael Hooper. Omdat Foley beide conversies miste en Laidlaw wel scherp was stonden de Schotten met 15-16 voor bij rust. Na de rust leek he helemaal mis te gaan voor Schotland, aangezien Maitand met geel naar de kant moest en Australië in die periode uit wist te lopen naar 25-19 na onder meer een tweede try van Mitchell. Ook Foley leek weer scherp te zijn met zijn voet en het einde leek nabij van Schotland.

Het was echter Foley die de Schotten weer terug in het duel bracht. Zijn kick werd geblockt door Finn Russel, die Tommy Seymour een try liet scoren. De marge werd echter een kwartier voor tijd weer hersteld na een sterke try van Tevita Kuridrani, die profiteerde van een fout bij de line-out van Schotland. Laidlaw bracht daarna het verschil weer binnen een try, maar het leek nog moeilijk te worden voor de Schotten.

Maar een regenbui en een fout van de Australiër James Slipper, die een waardeloze pass onderschept zag worden, zorgde voor een omwenteling in het duel. Mark Bennett onderschepte de bal en scoorde een try. Laidlaw benutte de conversie en vijf minuten voor tijd stond Schotland plots met 32-34 voor en leek een stunt in de maak.

Echter zorgde het lot en een discutabele beslissing van de scheidsrechter Joubert voor een andere uitkomst. Australië kreeg in de slotminuut een penalty en Foley miste dit keer niet en zorgde ervoor dat de Wallabies alsnog de halve finale konden bereiken. In die halve finale treft het Argentinië dat eerder vandaag won van Ierland. Hierdoor staat er voor het eerst in de historie van het WK geen Europees land in de halve finale.

Steun Merkel aan soepeler visumbeleid Turkije

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil zich inzetten voor een soepeler visumbeleid voor Turken die EU-landen in willen reizen. In ruil daarvoor verwacht ze dat Istanbul zijn vluchtelingenbeleid verstevigt.

Merkel zei zondag dat na gesprekken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Turkije is het belangrijkste doorreisland voor vluchtelingen en heeft zelf de meeste ontheemden binnen de grenzen. Om de stroom naar EU-landen in te dammen hoopt de EU een overeenkomst te kunnen sluiten met Turkije over een strenger beleid.

Merkel is in Turkije om die wens kracht bij te zetten. Turkije wil in ruil een soepeler visumbeleid en geld van de EU. Verder wil het land dat gesprekken over toetreding tot de EU worden versneld. Merkel zegde toe zich sterk te maken voor die eisen.

De bondskanselier sprak ook met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die vroeg haar onder andere om steun om de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van Turkije te versnellen. De president verklaarde zondag dat hij dat ook aan Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje had gevraagd.

Steun Merkel aan soepeler visumbeleid Turkije
Steun Merkel aan soepeler visumbeleid Turkije (Foto: ANP)

Ambulances staken weer

Ambulances rijden maandag, woensdag en vrijdag alleen voor spoedgevallen. Enkele uren lang gaan alle andere ritten niet door. De broeders en zusters staken opnieuw, omdat ze een betere cao willen. Vakbond FNV Zorg & Welzijn heeft de acties zondag aangekondigd.

Op alle drie de dagen zijn er acties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, het noorden van Noord-Holland en Kennemerland. Het zuiden van Gelderland is op maandag en woensdag aan de beurt, Flevoland op woensdag en vrijdag, de Gooi- en Vechtstreek alleen op woensdag.

De ambulancemedewerkers staakten afgelopen maandag en woensdag ook, evenals de woensdag daarvoor. Ambulancemedewerkers zitten al tien maanden zonder cao. Zij willen onder meer koopkrachtverbetering en betere arbeidsomstandigheden.

Ambulances staken weer
Ambulances staken weer (Foto: ANP)

Ongelooflijk geluk Zimbabwaanse voetbalsters

De Zimbabwaanse voetbalvrouwen mogen gerust tot de grootste geluksvogels gerekend worden van alle teams op de Olympische Spelen van Rio volgend jaar. Het kwalificatietraject van de Mighty Warriors begon in mei van dit jaar, toen over twee wedstrijden werd afgerekend met Zambia: na een 1-2 nederlaag in Zambia bleek 1-0 thuis nipt genoeg.

In juli leek het fout te gaan. Op 19 juli stond de eerste wedstrijd gepland van de tweestrijd met Ivoorkust. De Zimbabwaanse voetbalbond slaagde er echter niet in om tickets te bemachtigen voor een vlucht naar Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust en de plaats van handeling voor de uitwedstrijd. Tot in de hoogste regionen van de overheid werd gesmeekt om geld om de reis te bekostigen, tot het zelfs te laat was om een eigen vliegtuig te charteren. De Afrikaanse voetbalbond CAF schonk Ivoorkust een reglementaire 3-0 zege en meldde tevens dat de wedstrijd in Zimbabwe niet meer gespeeld zou worden: uit was de droom voor de Mighty Warriors

Hulp kwam echter uit onwaarschijnlijke hoek: twee dagen voor de return gespeeld zou worden maakte WK-ganger Ivoorkust bekend dat het zich terugtrok uit de kwalificatiereeks. Hierdoor was het toch Zimbabwe dat zonder zelfs maar één minuut te spelen - of te reizen - een plek in de vierde en laatste kwalificatieronde in de schoot geworpen kreeg.

Daar werd op 3 oktober in Kameroen met 2-1 verloren, ondanks een vroege goal van sterspeelster Rudo Neshamba. Voorafgaand aan de allesbeslissende return van zondag was diezelfde Neshamba vol hoop: "We hebben gewerkt om hun zwakheden uit te buiten en die van ons te verbannen. We hebben een 1-0 zege nodig en ik ben er vrij zeker van dat we dat gaan doen." Zondag moest het dan gebeuren in het Rufaro Stadion in hoofdstad Harare tegen het Kameroen dat vrijwel altijd tot de beste vier landen van Afrika behoort. Tot ieders verrassing - behalve die van de thuisploeg - gebeurde het ook: uitgerekend Neshamba scoorde al vroeg de 1-0 en de tegenstanders kwamen niet meer tot scoren. 

In plaats van thuiszitten omdat er geen vliegtickets betaald konden worden zullen de Zimbabwaanse dames volgend jaar aantreden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, een wereld van verschil. Ze worden daar namens Afrika overigens vergezeld door Zuid-Afrika of het vooral uit Braziliaanse speelsters bestaande Equatoriaal Guinea. Op het moment van schrijven wordt in Bata in Equatoriaal Guinea de return gespeeld tussen de twee, nadat het in Zuid-Afrika 0-0 bleef.

FOK!focus: filmclichés en andere verschijnselen

Tijd voor paniek, dames en heren. De cinema kan wel eens gaan verdwijnen. Waar er vroeger nog denigrerend naar de kwaliteit van series werd gekeken, blijkt de kwaliteit van series tegenwoordig cinema voorbij te streven. Dit zou tragisch zijn. Daarom wil ik de cinema over de gehele wereld een handje helpen. Dit heb ik gedaan door een lijst op te stellen met verschijnselen die ik niet meer wil zien in cinema. Op die manier kan de kwaliteit verbeterd worden. We beginnen met 30 punten. Binnenkort meer. Geen dank. Let’s go!

Uitslagen Eredivisie 18/10/2015

Feyenoord is weer medekoploper in de Eredivisie. De Rotterdammers deelden een mokerslag uit in Heerenveen. Bij rust stond het al 0-5 voor de bezoekers die in de tweede helft de thuisploeg nog twee goals gunden: 2-5. ADO Den Haag - De Graafschap eindigde in 1-1.

sc Heerenveen

2 - 5

Feyenoord

59' Veerman
81' Veerman
  7' Kuijt
16' Kramer
28' Gustafson
32' Kuijt
39' Kuijt
 
Gele kaart: St. Juste, Van den Berg, Veerman, Marzo, (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.350
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Van Anholt
St.Juste (Otigba/46)
Buijs (Cavlan/62)
Bijker
Van den Boomen (Marzo/46)
Van den Berg
Thern
Slagveer
Veerman
Larsson
  Vermeer
Nieuwkoop (Botteghin/72)
Van Beek
Van der Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Gustafson (Toornstra/83)
Vejinovic
Kuijt
Kramer (Kazim-Richards/60)
Elia

ADO Den Haag

1 - 1

De Graafschap

41' Havenaar   45' Zuiverloon (e.d.)
 
Gele kaart: Duplan, Havenaar, (ADO Den Haag), Smeets, Will, Cicek, (De Graafschap)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.512
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Zuiverloon
Wormgoor
Meijers
Malone
Bakker
Kristensen
Alberg (Marengo/73)
Schaken
Havenaar
Duplan
  Jurjus
Will
Lammers (Pröpper/52)
Van de Pavert
Cicek
Vida
Smeets
El Jebli (Driver/63)
Bannink
Quekel (Kabasele/69)
Peters

RTL4 haalt Rondkomen in Schilderswijk terug

RTL4 krijgt woensdagavond het realityprogramma Rondkomen in de Schilderswijk terug. In ruil daarvoor krijgt RTL5 het nieuwe programma Nederland in de auto, blijkt uit de weekmailing van RTL5.

De documentaireserie Rondkomen in de Schilderswijk begon vorig jaar bij RTL4 met 1,4 miljoen kijkers. Woensdag ging het tweede seizoen verder op RTL5, maar de eerste aflevering trok niet meer dan 411.000 kijkers. Het verlies van een miljoen kijkers is voor RTL reden om met onmiddellijke ingang het realityprogramma terug te halen naar vlaggenschip RTL4, licht Mediacourant toe.

Rondkomen in de Schilderwijk is een programma van Vorst Media, het bedrijf van Peter van der Vorst. De documentaireserie volgt het dagelijks leven van een aantal gezinnen rondom het Fakonahof in de Haagse Schilderswijk. Nederland in de auto, dat naar RTL5 verhuist, is een nieuw tv-programma met beelden vanuit auto's zodat de kijker alledaagse of vreemde verhalen van gewone mensen krijgt te zien. Naar de eerste aflevering van Nederland in de auto keken woensdagavond 915.000 kijkers.

Herhalingen van beide programma's zijn zondagavond te zien bij de RTL-zenders.

RTL4 haalt Rondkomen in Schilderswijk terug
RTL4 haalt Rondkomen in Schilderswijk terug (Foto: BuzzE)

Klaasen naar kwartfinales European Darts Grand Prix, Barney uitgeschakeld

Raymond van Barneveld heeft zondag in de achtste finales tijdens de European Darts Grand Prix in een hoogstaande partij het onderspit moeten delven tegen Joe Cullen: 2-6. Barney kwam tot een fantastische gemiddelde van liefst 111, maar won toch maar twee legs van de Engelsman, die 110 gemiddeld produceerde.

De 48-jarige Hagenaar liet het liggen op de dubbels. Van Barneveld gooide slechts 28.5 procent raak, waar Cullen 55 procent van zijn dubbels erin gooide. Cullen stuit in de volgende ronde op Mensur Suljovic met 6-5 te sterk was voor Mervyn King. Suljovic schakelde zaterdag ook al Michael van Gerwen uit. 

Er staat zondagavond wel een Nederlander in de kwartfinale. Jelle Klaasen won met 6-4 van Robert Thornton. De Brabander kwam 4-2 voor en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Klaasen had wel een iets lager gemiddelde van The Thorn, 91 om 93,5. Vanavond speelt hij de kwartfinale tegen James Wade, die vanmiddag met 6-5 te sterk was voor Simon Whitlock. Ook de halve finales en finale worden vanavond gespeeld. 

Uitslagen achtste finales European Darts Grand Prix 

James Wade 6-5 Simon Whitlock
Robert Thornton 4-6 Jelle Klaasen
Kim Huybrechts 6-5 Steve Beaton
Michael Smith 6-3 Gerwyn Price
Peter Wright 6-2 Stephen Bunting
Ian White 6-3 Lee Evans
Raymond van Barneveld 2-6 Joe Cullen
Mensur Suljovic 6-5 Mervyn King

Kwartfinales - zondagavond

James Wade v Jelle Klaasen
Kim Huybrechts v Michael Smith
Peter Wright v Ian White
Joe Cullen v Mensur Suljovic

'Volkswagen schendt ook Europees recht'

Volkswagen heeft met de manipulatie van de uitstoot van zijn dieselwagens ook het Europees recht geschonden. Dat heeft de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt vrijdag aan zijn Europese collega's geschreven. De krant Bild am Sonntag heeft dat zondag onthuld. Een woordvoerder van de minister heeft het nieuws bevestigd.

De kans dat Volkswagen in de hele Europese Unie schadevergoedingen moet betalen is daardoor groot.

De brief van Dobrindt volgt op onderzoek van de Duitse controle-autoriteit KBA. Daaruit blijkt dat het softwareprogramma dat de autobouwer in bepaalde dieselvoertuigen installeerde, in strijd is met een artikel uit een EU-wet. Die verordening regelt onder meer de goedkeuring van auto's met betrekking tot hun uitstoot en de toegang tot onderhoudsinformatie.

'Volkswagen schendt ook Europees recht'
'Volkswagen schendt ook Europees recht' (Foto: ANP)

Nieuw nummer Justin Bieber met Selena Gomez

Justin Bieber heeft zijn fans verrast met de plotselinge release van het nieuwe nummer Strong, een samenwerking met zijn ex Selena Gomez. De tekst gaat over de wil om relatieproblemen op te lossen.

Justin Bieber staat al sinds begin september aan kop in de Nederlandse Single Top 100 en in Amerika staat hij voor het eerst bovenaan in de Billboard Hot 100 met zijn hit What Do You Mean.

Op 13 november komt zijn album Purpose uit, waarop de ster biddend met ontbloot bovenlijf prijkt. Skrillex, Ed Sheeran en Diplo schreven mee aan de nummers op Purpose.

Nieuw nummer Justin Bieber met Selena Gomez
Nieuw nummer Justin Bieber met Selena Gomez (Foto: BuzzE)

Man op gestolen fiets op A15

Een fietsendief heeft in de nacht van zaterdag op zondag de kortste route naar huis genomen: de snelweg. Hij werd betrapt op de vluchtstrook van de A15 bij Herveld, tussen Arnhem en Nijmegen. De man is gearresteerd.

De 35-jarige dief had de fiets zaterdag gestolen in Tiel. Hij woonde zelf in Nijmegen. Toen agenten hem vroegen wat hij deed, kwam hij met 'een onsamenhangend verhaal', aldus de politie zondag.

Man op gestolen fiets op A15
Man op gestolen fiets op A15 (Foto: ANP)

WK Rugby - Argentinië dompelt Ierland in rouw

Argentinië heeft voor de tweede keer in de historie de halve finales bereikt van het WK Rugby. In het Millennium Stadium in Cardiff waren de Pumas met 43-20 te sterk voor Ierland, dat voor de zesde keer bleef steken in de kwartfinales op het WK. 

De Argentijnen kwamen furieus uit de startblokken, want na dertien minuten stond er al een 17-0 stand op het bord, na tries van Matías Moroni en Juan Imhoff en de conversies en penalty van Nicolas Sanchez. Pas daarna wist Ierland van zich af te bijten, al was daar wel een Argentijnse gele kaart voor nodig. De Ieren kwamen terug via een knappe try van Luke Fitzgerald, waarna het bij rust 20-10 stond.

Direct na rust leek het duel te gaan kantelen na een snelle try van Jordi Murphy, wat de Ieren op drie punten van de Pumas bracht. Een penalty van Ian Madigan had de Ieren langszijn kunnen brengen, maar zijn kick ging niet tussen de palen. De winnaar van de afgelopen twee versies van de Six Nations kwam daarna niet meer dichterbij en door twee benutte penalties van Sanchez werd de stand op 26-20 in Argentijns voordeel gebracht.

Tien minuten voor tijd was het verzet van de Ieren gebroken, nadat Joaquin Tuculet de derde Argentijnse try scoorde. Sanchez bracht het verschil op dertien door de conversie te benutten en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Argentinië kon zelfs nog een keer scoren via Imhoff. Sanchez bracht daarna zin score in dit duel nog op 23 punten door de conversie en daarna een penalty te scoren.

In de halve finale treft Argentinië de winnaar van het duel tussen Australië en Schotland. Bij winst van de Wallabies zal er voor het eerst in de historie geen Europees land bij de laatste vier zitten op het WK. Gisteren wisten namelijk Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland al respectievelijk Wales en Frankrijk te verslaan.

'Nederland bespreekt mensenrechten met China'

Tijdens het komende staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan China en de daarmee deels samenvallende handelsmissie zal de mensenrechtenkwestie opnieuw aan de orde komen. Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zondag laten weten.

Amnesty International had de bewindslieden die naar China gaan opgeroepen de schendingen van de mensenrechten in China aan te kaarten. Verder moeten ze de vrijlating bepleiten van een aantal gevangen gezette mensenrechtenactivisten. Ook de koning moet het onderwerp aanroeren, zo laat Amnesty een Chinese activist zeggen.

Koenders wijst erop dat hij de mensenrechtensituatie in juni nog met zijn Chinese ambtgenoot heeft besproken tijdens zijn bezoek aan Peking. Ook is de kwestie aan de orde geweest tijdens een bezoek van een Chinese delegatie aan Nederland, begin deze maand.

Staatsbezoek en handelsmissie beginnen op 25 oktober.

'Nederland bespreekt mensenrechten met China'
'Nederland bespreekt mensenrechten met China' (Foto: ANP)

Air France houdt banenverlies in 2016 beperkt

Bij Air France verdwijnen volgend jaar minder dan duizend banen. Dat zei de topman van de Franse luchtvaartmaatschappij, Alexandre de Juniac, zondag op de Franse radio.

Daarmee blijft het banenverlies voorlopig beperkt tot minder dan een derde van de totale reorganisatie die onlangs voor de periode tot en met 2017 werd aangekondigd. Die zou ten koste gaan van 2900 arbeidsplaatsen bij de Franse partner van KLM. Die aankondiging lokte hevige protesten uit onder het personeel van Air France, waarna De Juniac vorige week al liet weten dat het banenverlies nog kan worden vermeden, als er een akkoord komt over versoberde arbeidsvoorwaarden.

De Juniac zei zondag dat er in 2016 geen sprake zal zijn van gedwongen ontslagen. Hij herhaalde dat de rest van de reorganisatie in 2017 kan worden voorkomen als de vakbonden meewerken.

Air France houdt banenverlies in 2016 beperkt
Air France houdt banenverlies in 2016 beperkt (Foto: ANP)

Man doodgeschoten op zombiefestival

Een zombiefestival in de VS is zaterdagavond (plaatselijke tijd) uitgedraaid op een echte horrorbeleving. Een onbekende schutter opende het vuur en schoot een man dood en verwondde er vier, aldus Amerikaanse media zondag. De vier gewonden liggen in het ziekenhuis, maar verkeren buiten levensgevaar.

De schietpartij vond plaats rond 23.45. Getuigen hoorden dat er 8 tot 10 schoten werden gelost. Het aanwezige publiek rende direct daarna alle richtingen op om zichzelf in veiligheid te brengen.

Het incident vond plaats tijdens het festival ZombiCon in de stad Fort Meyers in de staat Florida. Voor het evenement hadden de ongeveer 20.000 bezoekers zich uitgedost als zombies.

Naar de schutter wordt nog gezocht. Waarom deze het vuur plotseling opende is niet bekend.

'China investeert in Britse kerncentrale'

China krijgt een aanzienlijk belang in een nieuwe kerncentrale in Engeland. De miljardeninvestering die daarbij hoort, wordt naar verwachting in de komende dagen tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan het Verenigd Koninkrijk bekendgemaakt, meldden diverse media zondag.

Het Franse energieconcern EDF werkt momenteel aan de financiering voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in het Engelse Somerset. De totale kosten daarvan worden geschat op zo'n 24,5 miljard pond (ruim 33 miljard euro). Daarmee gaat het om de duurste kerncentrale ooit.

Een investering van China zou de daadwerkelijke uitvoering van het project aanzienlijk dichterbij brengen. EDF-topman Jean-Bernard Lévy bevestigde zondag dat er wordt onderhandeld met Chinese investeerders, maar hij wilde niet vooruitlopen op de ontwikkelingen rond het staatsbezoek van Xi dinsdag en woensdag.

'China investeert in Britse kerncentrale'
'China investeert in Britse kerncentrale' (Foto: ANP)

Fans kwaad om microtransacties in PayDay 2

Eerder deze week berichtten wij nog over de toevoeging van microtransacties in PayDay 2. Door een boor te kopen, kun je nu speciale skins vinden die jouw wapens beter maken. Uiteraard is de fanbase daar niet blij mee.

Op onder andere Reddit zijn er duizenden klaagzangen te vinden, de één directer dan de ander. Waar sommigen het enigszins sarcastisch aanpakken ('Let's change the title of this subreddit to Pay2Day'), zijn anderen iets directer met hun woede ('**** you Overkill'). Weer anderen, of wellicht dezelfde personen, proberen er nu voor te zorgen dat de game op Steam het label 'microtransacties' erbij krijgt en dat er negatieve reviews geplaatst worden.

De woede is ergens te begrijpen, aangezien ontwikkelaar Overkill jaren heeft gezegd dat er geen microtransacties zouden worden toegevoegd. Overkill heeft nog niet gereageerd op de kritiek.


Uitslag FC Twente - N.E.C. Nijmegen

FC Twente heeft dan eindelijk de tweede overwinning van het seizoen te pakken. De Tukkers verslaan N.E.C. Nijmegen met een minimaal verschil en de grootst mogelijke moeite in de eigen Grolsch Veste. Het werd 1-0. 

FC Twente

1 - 0

N.E.C. Nijmegen

 68' Bijen    
 
 Gele kaart: Rayhi (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24500
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ter Avest
Uvini
Bijen
Schilder (v.d.Lely/27)
Mokotjo
Ziyech
Gutiérrez (v.d.Heyden/65)
Olaitan (Agyepong/65)
Oosterwijk
Ede
  Kirsten
Kane (Lundholm/81)
v.Eijden
Golla
Woudenberg
Bikel
Ritzmaier (Rayhi/61)
Breinburg
Foor
Santos
Limbombe

Djokovic wint masterstoernooi Shanghai

Novak Djokovic heeft zondag zijn favorietenrol bij het masterstoernooi van Shanghai waargemaakt. De Servische nummer één van de wereld én plaatsingslijst was in de finale op het hardcourt in China in twee sets te sterk voor Jo-Wilfried Tsonga. Djokovic versloeg de als zestiende geplaatste Fransman met 6-2 en 6-4.

Djokovic boekte alweer zijn negende toernooizege van het jaar. Vijf daarvan behaalde hij in masterstoernooien. Hij won in Rome, Monte Carlo, Miami, Indian Wells en nu dus in Shanghai. De finales in Cincinnati en Montreal gingen verloren.

Djokovic wint masterstoernooi Shanghai
Djokovic wint masterstoernooi Shanghai (Foto: ANP)

Brand verpest verjaardagfeest Snoop Dogg

Tijdens het verjaardagsfeest van Snoop Dogg is brand uitgebroken. Iedereen werd geëvacueerd, waarmee er een vroegtijdig einde kwam aan het feest.

Snoop Dogg, die dinsdag 44 wordt , vierde zijn verjaardag vrijdagavond alvast in de Heat Ultra Lounge in Anaheim in Californië. Volgens een bron van TMZ vatte een decoratieve kroonluchter in de zaak vlam, omdat de halloweenversiering aan het plafond oververhit raakten. De zeshonderd gasten werden geëvacueerd, vlak voordat Snoop Dogg zijn opwachting op het podium zou maken.

Dankzij een sprinklerinstallatie viel de brandschade mee. Snoop Dogg wil later zijn verjaardag alsnog vieren.

Brand verpest verjaardagfeest Snoop Dogg
Brand verpest verjaardagfeest Snoop Dogg (Foto: BuzzE)

Opknappen Big Ben dure zaak

De Britse belastingbetaler zal diep in de buidel moeten tasten voor een opknapbeurt van de Big Ben, de wereldberoemde klok bij het parlementsgebouw in Londen. Volgens een rapport dat aan het parlement is overhandigd, is omgerekend bijna 40 miljoen euro nodig om de klok in een nieuw jasje te steken en om het karakteristieke geluid van de klokken te bewaren.

De Big Ben zou in dermate slechte staat zijn dat niet denkbeeldig is dat hij er op een dag spontaan mee ophoudt. Een grondige renovatie zal vier maanden gaan duren en de klok zal in die tijd moeten worden stilgezet. In dat geval wordt het de langste periode van stilstand in het 156-jarige bestaan van de torenklok, aldus Britse media zondag.

Opknappen Big Ben dure zaak
Opknappen Big Ben dure zaak (Foto: ANP)

Paus gaat eerste echtpaar heilig verklaren

Paus Franciscus verklaart zondag voor het eerst in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke kerk een echtpaar heilig. Het gaat om het Franse paar Louis and Zelie Martin. De twee leefden in de 19e eeuw en waren de ouders van de bekende Franse heilige Sint Theresia van Lisieux.

Het echtpaar Martin kreeg negen kinderen, van wie er vier op jonge leeftijd stierven. De vijf anderen, allen meisjes, werden non. De jongste van de vijf was Theresia (toen nog Thérèse) die op 24-jarige leeftijd in 1897 overleed aan tbc. Zij werd in 1925 heilig verklaard en wordt nog steeds op veel plaatsen geëerd voor haar simpele en spirituele leven.

Het echtpaar Martin wordt heilig verklaard vanwege zijn 'echtelijke en familiale spiritualiteit' aldus het Vaticaan. De ceremonie vindt plaats in de pauselijke kapel tijdens de bijeenkomst van bisschoppen en kardinalen die in het Vaticaan gaande is.

Paus gaat eerste echtpaar heilig verklaren
Paus gaat eerste echtpaar heilig verklaren (Foto: ANP)

Reeks arrestaties Istanbul bij actie tegen IS

In de Turkse miljoenenstad Istanbul zijn zondag circa vijftig mensen opgepakt, die worden verdacht van betrokkenheid bij de terreurgroep Islamitische Staat. Alle arrestanten zijn buitenlanders, aldus de Turkse krant Hürriyet.

De verdachten zijn aangehouden in het district Pendik in het Aziatische deel van Istanbul. Vroeg in de morgen viel de politie zeventien huizen binnen.

De Turkse autoriteiten denken dat IS of de extremistische PKK (Koerdische Arbeiderspartij) achter de bomaanslag een week geleden in de Turkse hoofdstad Ankara zat. Door die terreuractie kwamen 102 mensen om. Ook vielen er honderden gewonden.

Reeks arrestaties Istanbul bij actie tegen IS
Reeks arrestaties Istanbul bij actie tegen IS (Foto: ANP)

Syriërs fietsten over A67 naar Ter Apel

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie fietsers van de A67 bij Venlo geplukt, niet ver van de Duitse grens. Het waren Syrische vluchtelingen op de fiets over de vluchtstrook en zonder licht op weg naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, ruim 200 kilometer verderop.

Volgens een woordvoerster van de politie maakten ze daarbij gebruik van de navigatie op hun mobiele telefoon en volgden de kortste route.

Een automobilist waarschuwde de politie, die de Syriërs aanhield en uitlegde dat in Nederland niet op snelwegen gefietst mag worden. Het drietal werd onder politiebegeleiding van de snelweg afgeleid en overgedragen aan de Marechaussee.

Diezelfde nacht deed zich op diezelfde snelweg een dodelijk ongeval voor, waarbij een vrouw op de fiets bij Asten door twee vrachtwagens werd aangereden en om het leven kwam.

Syriërs fietsten over A67 naar Ter Apel
Syriërs fietsten over A67 naar Ter Apel (Foto: ANP)

Mollema boekt zege in Japan

Bauke Mollema heeft zondag zijn seizoen afgesloten met de winst van de Japan Cup, een eendaagse wielerwedstrijd. De Nederlander van Trek bleef in Utsunomiya onder anderen de Italiaan Diego Ulissi (tweede) en de Japanner Yukiya Arashiro (derde) voor. Floris Gerts, stagiair bij BMC, kwam net tekort voor het podium en eindigde als vierde.

Mollema stelde de zege pas veilig op de laatste klim van de dag. "Ik reageerde alleen maar op aanvallen van anderen tot de laatste klim", aldus Mollema. "Ik wist dat het waarschijnlijk op een sprint van een kleine groep uit zou lopen en daar heb ik al mijn energie voor gespaard. Gelukkig was ik sterk genoeg om het af te maken, omdat de andere jongens die mee zaten eigenlijk sneller zijn dan ik."

Mollema boekt zege in Japan
Mollema boekt zege in Japan (Foto: ANP)

Conservatieve partij favoriet in Zwitserland

De Zwitsers gaan zondag naar de stembus om tweehonderd leden voor de Nationalrat, te vergelijken met onze Tweede Kamer, te kiezen. Ook staan er 45 zetels voor de Standerat, de senaat, op het spel.

Volgens de peilingen heeft de nationaal-conservatieve SVP de beste papieren om de grootste partij te worden. In de Nationalrat zou de SVP kans maken op bijna een derde van de stemmen. Ook de rechts-liberale FDP stevent volgens de onderzoeksbureaus af op een goede score.

De SVP pleitte in de verkiezingscampagne onder meer voor het beperken van het aantal immigranten en een strenge aanpak van mensen die misbruik maken van voorzieningen voor asielzoekers.

Conservatieve partij favoriet in Zwitserland
Conservatieve partij favoriet in Zwitserland (Foto: ANP)

Domper en succes Nederlandse marathonlopers Amsterdam

De marathon van Amsterdam heeft voor de Nederlandse lopers gemengde gevoelens opgeleverd. Abdi Nageeye kwam na 2:10.24 uur over de streep en haalde daarmee de limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. Michel Butter en Khalid Choukoud haalden die limiet echter niet.

Nageeye liep vrijwel de hele marathon in een groepje achter de koplopers en leek erg lang op weg naar een tijd rond de 2:09.30 uur. Aan het einde moest hij op dat schema wat inleveren, maar toch kwam de geboren Somaliër ruimschoots binnen de olympische limiet over de streep. 

Butter en Choukoud liepen tientallen kilometers samen door de Amsterdamse straten en stevenden al die tijd af op een tijd rond de 2:10.30 uur. Na 35 kilometer verloor het duo plotseling flink wat tijd op dat schema en een kilometer voor de finish besloot Butter om er vandoor te gaan. Hij haalde alles eruit wat hij nog in zijn lichaam had, maar zag in de laatste 100 meter in het Olympisch Stadion dat het niet ging lukken: met een van pijn en teleurstelling vertrokken gezicht kwam Butter na 2:11.07 uur over de finish, zeven seconden te laat om naar Rio te mogen. Dat weerhield een vrijwilligster er niet van om nog wat zout in de wonden te strooien en de gedesillusioneerde Butter een handdoek aan te reiken met de tekst "Good luck in Rio!" erop. Choukoud kwam een kleine halve minuut na Butter over de streep.

De wedstrijd werd gewonnen door de Keniaan Bernard Kipyego in een persoonlijk record van 2:06.18 uur, waarmee hij zijn landgenoten Ezekiel Chebii en Mike Kigen af wist te troeven. 

Zweden treft Denemarken bij play-offs EK

Zondagmorgen werd er geloot voor de play-offs voor de Europese kampioenschappen voetbal 2016 in Frankrijk. Deze loting gaf een Scandinavische clash. Zweden en Denemarken werden aan elkaar gekoppeld voor een plek op het eindtoernooi. 

De overige wedstrijden zijn Oekraïne - Slovenië, Bosnië-Herzegovina - Ierland en Noorwegen - Hongarije. De winnaars van de play-offs voegen zich bij de twntig landen die zich al geplaatst hebben voor het EK. De play-offs worden tussen 12 en 17 november gespeeld.

Duitse politiebond wil grenshek

Topman Rainer Wendt van de Duitse politievakbond (DPolG) heeft de regering van bondskanselier Angela Merkel opgeroepen een muur aan de grens met Oostenrijk te plaatsen om vluchtelingen tegen te houden. Wendt zegt in de krant Welt am Sonntag dat de muur nodig is om grote sociale onrust en andere binnenlandse problemen te voorkomen.

Wendt rekent erop dat als Duitsland een muur plaatst, Oostenrijk dit voorbeeld zal volgen en een hekwerk aan de grens met Slovenië gaat neerzetten. "De binnenlandse orde is in gevaar", aldus Wendt. "Iemand moet aan de noodrem trekken. Alleen de bondskanselier kan dit."

In Slovenië kwamen zaterdag bijna drieduizend vluchtelingen aan, nadat Hongarije de grens met Kroatië had gesloten. Kroatië en Slovenië willen vluchtelingen door hun land laten reizen zolang Oostenrijk en Duitsland bereid blijven de migranten op te vangen.

Chef Duitse politievakbond wil muur aan grens
Chef Duitse politievakbond wil muur aan grens (Foto: ANP)

Misschien is El Ghazi wel de spits voor Ajax

In zijn maar voortdurende zoektocht naar de beste spits voor Ajax kwam trainer Frank de Boer tijdens het uitduel met Heracles Almelo uit bij Anwar El Ghazi. De aanvaller legde met een fraaie openingstreffer de basis voor een eenvoudige zege (0-2) en deed daarna een opvallende uitspraak "Misschien ben ik wel de spits voor Ajax."

Patrick Kluivert heeft zijn opvolgers bij Ajax met een flinke erfenis opgescheept. Wie er de laatste twee decennia ook de kans kreeg in het centrum van de aanval, zo goed als de maker van het enige doelpunt in de finale van de Champions League van 1995 werden ze niet. Zelfs de jonge Zlatan Ibrahimovic kon lang niet aan de enorme verwachtingen voldoen. Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez maakten voldoende treffers. Maar Kluivert was als centrumaanvaller toch een stuk completer.

De spits is de moeilijkste positie bij Ajax. Van hem worden niet alleen doelpunten gevraagd. Hij moet bijna alles kunnen. "Maar als ik even mag wennen, dan moet ik daar wel kunnen spelen", denkt El Ghazi. "Ik kan kaatsen, een bal vasthouden, weglopen en scoren. In de A-junioren was ik ook vaak spits. Dat ging me best aardig af."

Ronaldo

Viktor Fischer is gevaarlijker als linksbuiten en Davy Klaassen is meer een aanvallende middenvelder. Daarom mocht de twintigjarige El Ghazi in Almelo de positie van de geblesseerde Arek Milik innemen. "Over mijn doelpunt kan ik tevreden zijn", keek hij terug. "Die ene grote kans had ik nooit mogen missen. Mijn ploeggenoten plaagden me. Ik doe niet meer aan intikkertjes, zeggen ze."

El Ghazi debuteerde vorige week als rechtsbuiten voor Oranje. Toch is hij geen klassieke buitenspeler die langs de zijlaan raast, de achterlijn haalt en een voorzet geeft. Hij dribbelt vaak naar binnen, gaat dan voor een combinatie of komt soms met een verwoestend schot. Een beetje zoals zijn grote voorbeeld Cristiano Ronaldo, maar dan een paar niveautjes lager.

Moyenne

Met acht doelpunten in negen competitiewedstrijden haalt hij al wel het moyenne van een spits. "Dat is leuk", zegt hij. "Maar ik ben er niet mee bezig. Als we maar winnen. Ik heb nu ook genoten van de manier waarop we verdedigden. Kom daar maar eens doorheen."

Komende donderdag in de uitwedstrijd tegen Fenerbahçe is Milik waarschijnlijk weer beschikbaar. El Ghazi moet afwachten wat trainer De Boer dan beslist. "Als ik maar ergens voorin sta", lacht hij. "Zij hebben een goede ploeg maar als we zoals tegen Heracles spelen, dan kunnen we winnen. We gaan voor een zege."

'Zorgen over imago Nederland door PVV'

De grote populariteit van de PVV kan gevolgen hebben voor de handel van Nederland met het buitenland. "Als Nederland het imago krijgt dat het weinig met het buitenland te maken wil hebben en bang is voor andere culturele invloeden, dan is dat een zorgpunt", zei voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW Hans de Boer zondag in WNL op Zondag.

De Boer vreest dat hij straks op handelsmissie moet " met iemand die weinig voelt voor het buitenland", zei hij over mogelijk toekomstige regeringsdeelname van de PVV.

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond steeg de PVV deze week naar een recordhoogte van 37 zetels.

'Zorgen over imago Nederland door PVV'
'Zorgen over imago Nederland door PVV' (Foto: ANP)

Arrestaties na peutermisbruik India

Twee jongens zijn opgepakt op verdenking van het verkrachten van een meisje van 2,5 jaar. De krant Hindustan Times meldde zondag dat de jongens circa 17 jaar oud zijn en bekenden zijn van familieleden van het verkrachte meisje.

De jongens wonen in dezelfde wijk als hun slachtoffer. Het meisje werd vrijdagavond in de buurt van haar huis in het westen van New Delhi ontvoerd en verkracht. Twee uur na haar verdwijning werd ze verminkt gevonden achter een struik in een nabijgelegen jungle.

De Delhi Commissie voor Vrouwen (DCW) reageerde geschokt op het nieuws. Tegenover Indiase media zei directeur Swati Maliwal van DCW dat geweld tegen vrouwen in India "epidemische proporties" heeft aangenomen.

Jongens vast voor verkrachten Indiaas meisje
Jongens vast voor verkrachten Indiaas meisje (Foto: ANP)

PVV in peiling naar recordhoogte

De vluchtelingencrisis legt de PVV van Geert Wilders geen windeieren. De partij zou een recordaantal van 37 zetels (+22) halen als er nu verkiezingen zouden zijn, blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Onder hoger opgeleiden wint de PVV aan populariteit. Van hen zou 14 procent nu op de partij van Wilders stemmen, tegen 5 procent in juli. Van de laagopgeleiden zou 37 procent nu een stem op de PVV uitbrengen; dat was 21 procent.

Ook als het gaat om de politicus in wie kiezers het meeste vertrouwen hebben, gaat Wilders nu aan kop. Hij heeft premier Mark Rutte (VVD) ingehaald, die altijd veel hoger scoorde dan de PVV-leider.

PVV in peiling naar recordhoogte
PVV in peiling naar recordhoogte (Foto: ANP)

37 zetels pvv
37 zetels pvv

Dode en gewonde bij ontploffing op boot

Aan de Nieuwe Veerstal in Gouda is zondagochtend een ontploffing geweest op een plezierjacht, waarna brand ontstond. Een opvarende is overleden, de andere is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, meldt de veiligheidsregio Hollands Midden.

De twee opvarenden waren de eigenaren van de boot. Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekend.

Dode en gewonde bij ontploffing op boot
Dode en gewonde bij ontploffing op boot (Foto: ANP)

Duke Nukem 3D eindelijk naar Sega Mega Drive

Duke Nukem staat al langer bekend wegens de vertraagde releases, voornamelijk door Duke Nukem Forever. Een andere game in de serie kan er echter ook wat van, namelijk Duke Nukem 3D. Na 17 jaar komt de Sega Mega Drive-versie wereldwijd beschikbaar.

In 1998 lanceerde de game exclusief in Brazilië. Na 17 jaar heeft Piko Interactive de rechten van deze versie verkregen en de port wereldwijd beschikbaar gemaakt. De losse game kost je 39,99 dollar, de complete versie kost 54,99 dollar en komt met een doosje en handleiding. 

De port schijnt overigens erg slecht te zijn, maar voor de verzamelaars ongetwijfeld een interessante toevoeging.

Duke Nukem 3D Sega

Probleem met drinkwater noodopvang Apeldoorn

Bij de noodopvang voor vluchtelingen in Apeldoorn is sprake van een probleem met de aanvoer van drinkwater. Volgens de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is het een tijdelijke kwestie.

Er zou de afgelopen dagen meer water zijn verbruikt dan normaal, waardoor de watertank leeg is geraakt. Drinkwaterbedrijf Vitens is naar eigen zeggen bezig het probleem op te lossen.

Probleem met drinkwater noodopvang Apeldoorn
Probleem met drinkwater noodopvang Apeldoorn (Foto: ANP)

Van Gaal: "Depay dient respect te tonen voor de filosofie van het team"

Memphis Depay moet zich aanpassen aan de filosofie van Manchester United, zo waarschuwt manager Louis van Gaal de speler. Depay bleef zaterdag in de wedstrijd tegen Everton de hele wedstrijd op de bank. "Ik heb al eerder gezegd dat het probleem met jonge spelers is dat ze niet constant kunnen presteren. We zijn bereid Depay tijd te geven, maar hij dient wel respect te tonen voor de filosofie van het team", vertelde Van Gaal tegen Engelse media.

"Sommige spelers zijn gewoon niet in staat om aan te haken bij de filosofie van het team. Maar dat weet je niet van tevoren. Daar kom je in de loop der tijd achter. Je kan wel constateren dat een speler veel kwaliteiten bezit, maar als hij die niet in dienst van het team kan stellen wordt het moeilijk."

"Dat is ook gebeurd bij Angel Di Maria en Radamel Falcao. Geweldige spelers, maar die moesten wel passen bij onze filosofie. Of ik nog steeds in Memphis geloof? Natuurlijk." De aanvaller van Manchester United krijgt adviezen van de rechterhand van Van Gaal, Ryan Giggs. "Ryan kan Depay adviezen geven op dit moment. Ryan heeft Depay ook adviezen gegeven. Hij ondersteunt Depay en ik doe dat op mijn manier."

"Wij, van onze kant, tonen hetzelfde respect naar elke speler. Maar het is uiteindelijk de speler die verantwoordelijk is voor zijn eigen daden."

Duizenden vluchtelingen bereiken Slovenië

Duizenden vluchtelingen zijn in Slovenië aangekomen nadat Hongarije in de nacht van vrijdag op zaterdag de grens met Kroatië sloot. Zo'n 2700 mensen kwamen zaterdag aan. Meer vluchtelingen worden verwacht. Dat meldde de BBC zondag. Veel migranten proberen via Slovenië verder door Europa te reizen, vaak met Oostenrijk en Duitsland als beoogde eindbestemming.

Volgens een woordvoerster van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, zijn de meeste vluchtelingen afkomstig uit Syrië, Irak en Afghanistan.

Premier Miro Cerar liet zaterdag weten dat het leger wordt ingezet om de politie bij grenscontroles bij te staan. Hij meldde dat "Slovenië vluchtelingen accepteert zolang Oostenrijk en Duitsland hun grenzen openhouden." Hongarije besloot de grens met Kroatië te sluiten omdat volgens het land leiders van de Europese Unie verzuimen tot een plan te komen dat de stroom asielzoekers moet tegenhouden.

In september sloot Hongarije zijn grens met Servië al, een andere transitroute naar West-Europa. Via Slovenië, dat deel uitmaakt van de Schengenlanden, hebben de vluchtelingen volgens de regels vrij verkeer naar buurlanden als Oostenrijk.

Duizenden vluchtelingen bereiken Slovenië
Duizenden vluchtelingen bereiken Slovenië (Foto: ANP)

Scenarist James Bond-films overleden

De Britse scenarist Christopher Wood, die verantwoordelijk was voor twee van de bekendste James Bond-films, is op 79-jarige leeftijd overleden. Acteur Roger Moore, die 007 speelde in de twee films, maakte zijn verscheiden op Twitter bekend.

"Ik ben zeer bedroefd om te horen over de dood van Christopher", laat Moore weten. "Hij schreef twee van mijn beste." Wood was verantwoordelijk voor de scenario's van The Spy Who Loved Me uit 1977 en Moonraker uit 1979. De films werden mede wereldberoemd vanwege de legendarische schurk Jaws (gespeeld door acteur Richard Kiel) met zijn stalen gebit, die in beide titels een belangrijke rol had.

Behalve films schreef Wood ook romans. De schrijver studeerde economie en rechten aan Cambridge en vervulde zijn dienstplicht op Cyprus. Over deze tijd schreef Wood het boek Terrible Hard, Says Alice. Voor dit werk kreeg hij veel lof; critici stelden hem op één lijn met Ernest Hemingway en zijn A Farewell to Arms.

Confessions
Later raakte zijn literaire carrière wat in het slop en ging Wood erotische boeken schrijven onder de noemer Confessions. De eerste in de reeks, Confessions of a Window Cleaner, werd een groot succes en er volgden er nog tientallen, zoals Confessions of a Driving Instructor en Confessions from an Ice Cream Man en Confessions of a Baby Sitter. Hij schreef deze serie overigens onder het pseudoniem Timothy Lea.

Op filmgebied vormden de twee Bond-films wel het hoogtepunt in de carrière van Wood; daarnaast schreef hij nog een handvol andere titels. Het geheim van een goede 007-film noemde hij ooit in een interview 'alles hetzelfde doen als de vorige keer, maar dan anders'. RTL7 zendt zondag Moonraker uit; dinsdag volgt The Spy Who Loved Me.

Scenarist James Bond-films overleden
Scenarist James Bond-films overleden (Foto: BuzzE)

Auto beschoten in Kerkrade

In Kerkrade is zaterdagavond ron 22:30 uur een auto in de Meuserstraat beschoten. In de wagen zit een kogelgat. Er zijn volgens de politie geen gewonden. Na het incident werd de omgeving afgezet en is de politie een buurtonderzoek begonnen.

De politie is op zoek naar getuigen. Ze kon nog geen mededelingen doen over de toedracht van de schietpartij.

Auto beschoten in Kerkrade
Auto beschoten in Kerkrade (Foto: ANP)

Vluchtelingenopvang in Hamburg uitgebrand

In een noodopvang voor vluchtelingen in Hamburg zijn zaterdagavond veertien wooncontainers uitgebrand. Het gaat vermoedelijk om brandstichting, aldus een politiewoordvoerder zondag. Een jonge man uit Egypte is gearresteerd.

Waarschijnlijk zijn er meerdere daders betrokken. Over hun motief wil de politie nog niets kwijt. Niemand raakte gewond. De aanwezige vluchtelingen konden op tijd wegkomen.

Vluchtelingenopvang in Hamburg uitgebrand
Vluchtelingenopvang in Hamburg uitgebrand (Foto: ANP)

Bieber stopt verkeer om te skateboarden

Justin Bieber zag vrijdag in Beverly Hills de perfecte plek om te skateboarden voorbijkomen. De 21-jarige zanger sommeerde zijn chauffeur dan ook midden op de weg te stoppen zodat hij even plezier kon maken, weet X17.

Voordat Justin op zijn skateboard kon springen, moest hij wel even van schoenen wisselen. De popster verruilde zijn waardevolle Yeezy Boosts voor een paar oude Vans.

Bieber had maling aan het feit dat het eigenlijk verboden is om midden in de stad te skaten. Sterker nog, de rebelse Justin sprong over trappen en relingen heen vlak naast een politiebureau.

Na een paar trucjes gaf Justin de aanwezige fotografen een high five en stapte snel weer in de wachtende auto.

Bieber stopt verkeer om te skateboarden
Bieber stopt verkeer om te skateboarden (Foto: BuzzE)

A67 weer open na dodelijk ongeluk

De A67 tussen Asten en Liessel, in de rijrichting Venlo, is weer open voor verkeer. Dat meldde Rijkswaterstaat in de nacht van zaterdag op zondag.

De politie is klaar met het onderzoek naar het dodelijk ongeluk waarbij zaterdagavond rond elf uur een vrouw door een vrachtwagen werd aangereden. Het slachtoffer stierf ter plaatse. Volgens een woordvoerster van de politie had de vrouw een fiets bij zich. Het is niet bekend of ze op de snelweg fietste.

Ook is nog niet bekend gemaakt wat de identiteit van het slachtoffer is en hoe het ongeluk kon gebeuren.

A67 weer open na dodelijk ongeluk
A67 weer open na dodelijk ongeluk (Foto: ANP)

Uitslag MotoGP Grand Prix van Australië

Marc Marquez heeft de Grand Prix van Australië in de MotoGP gewonnen. Na een zinderende race op het circuit van Phillip Island was de Spanjaard in de slotfase de beste in een duel met landgenoot Jorge Lorenzo. 

Andrea Iannone kende vanaf plek twee een geweldige start en nam de leiding, voor Lorenzo en polesitter Marquez. De drie werden gevolgd door Dani Pedrosa, terwijl Valentino Rossi vanaf plek zeven voorbij ging aan Maverick Viñales. Al direct ontstond een hevig gevecht om de leiding tussen Lorenzo en Iannone, waarbij een ongelukkige meeuw het leven liet. Marquez mengde zich al snel in het duel en na enkele ronden moest Iannone het geweld laten gaan. Dat leverde Rossi de tweede plek op nadat hij in één ronde Pedrosa, Cal Crutchlow, Iannone en direct daarna ook Marquez inhaalde.

Kort daarop kon Iannone toch weer terugkomen, waarna hij zich een weg beukte naar de tweede plek voorbij Marquez en Rossi. De Italiaan moest het duo enkele ronden later toch weer laten gaan, maar weer wist hij zich drie ronden later terug te knokken. Lorenzo leek van de gevechten te profiteren en sloeg een gaatje, tot halverwege de race. Op dat moment liet Marquez de snelste raceronde noteren en plotseling was het gat naar Lorenzo nagenoeg volledig gedicht.

De Spanjaard nam een paar ronden de tijd en viel zijn landgenoot Lorenzo vervolgens met succes aan. Ook Iannone en Rossi zaten overigens nog altijd niet ver weg, want het gat naar Lorenzo was niet meer dan een seconde. Acht ronden voor het einde reed Iannone het gat naar Lorenzo dicht en was de race weer helemaal open: ook Marquez en Rossi sloten aan en dus kende de race een kopgroep van vier coureurs.

In de ronden die volgden vochten vooral Iannone en Rossi hevige duels uit om de derde plek, terwijl Lorenzo constant een minimale voorsprong wist vast te houden. Drie ronden voor het einde waren het juist Marquez en Rossi die strijd leverden en Iannone profiteerde optimaal door de tweede plek te pakken. Die moest hij niet veel later weer inleveren aan Marquez, die vervolgens het gat naar Lorenzo dicht reed. In een zinderende slotronde pakte Marquez zijn rivaal nog, terwijl Rossi een bijna zekere derde plek op het laatste moment nog af moest staan aan Iannone. Een ultieme poging in de slipstream van zijn landgenoot mocht niet meer baten voor Il Dottore

In het kampioenschap maakt Lorenzo weer eens zeven punten goed op zijn teamgenoot Rossi en met nog twee races te gaan en dertien punten verschil is de strijd om de wereldtitel volledig open. Over een week wordt de volgende race gereden en wel op het circuit van Sepang in Maleisië.

Krachtige tyfoon Koppu bereikt Filipijnen

Tyfoon Koppu heeft zondagmorgen plaatselijke tijd de Filipijnen bereikt. Koppu ging in Casiguran op het noordelijke eiland Luzon aan land en brengt krachtige winden en enorm veel regen met zich mee. Volgens de BBC zijn er windsnelheden gemeten tot 250 kilometer per uur.

De tyfoon beweegt zich langzaam over het land waardoor het eiland drie dagen te maken kan hebben met stortregens, overstromingen, hoge golven en mogelijk aardverschuivingen. Autoriteiten op de Filipijnen hebben vluchten geannuleerd en duizenden mensen in de kustgebieden opgeroepen hun huis te verlaten. Een paar duizend mensen in kwetsbare gebieden hebben al een veilig onderkomen gevonden.

Eerder waarschuwde president Benigno Aquino miljoenen mensen al voor een eventuele evacuatie. Aquino deed dat volgens de BBC voor het eerst sinds tyfoon Haiyan in 2013.

Krachtige tyfoon Koppu bereikt Filipijnen
Krachtige tyfoon Koppu bereikt Filipijnen (Foto: ANP)

Motorcoureur Iannone rijdt meeuw dood tijdens GP

Een opmerkelijk en ietwat pijnlijk beeld uit de Grand Prix van Australië in de MotoGP: Andrea Iannone was erg vroeg in de race verwikkeld in een hevig gevecht om de leiding, toen er plotseling een meeuw op het asfalt zat. Meeuwen komen wel vaker voor op het circuit van Phillip Island - de oceaan ligt op een flinke steenworp afstand - maar deze was wel erg ongelukkig. Het arme dier probeerde op te vliegen toen de meute coureurs in aantocht was, maar Iannone deelde een op het oog dodelijke kopstoot uit. Er zijn nog geen mededelingen gedaan over de toestand van de meeuw, maar veel beweging zat er niet meer in.

Update 7.50 uur

Na afloop van de race was te zien dat Iannone een flink gat in de kuip van zijn Ducati had en dus bleken de beelden enigszins vertekend: de Italiaan kopte de meeuw niet naar de eeuwige jachtvelden, maar reed het beestje dood.

FOK! Wat een weer: geen weer

Maar wel een weerbericht natuurlijk! Er valt weinig anders te melden dan de afgelopen dagen: afgelopen avond en nacht waren bewolkt en van tijd tot viel er wat regen. Deze trend zet zich ook vandaag door, de zon zal zich nauwelijks tot niet laten zien. Bij een zwakke wind uit het noordoosten blijft de temperatuur schommelen tussen de tien en de twaalf graden. Maandag draait de wind naar het oosten. De aanvoer van de warmere zeelucht zorgt ervoor dat de temperatuur voorlopig stabiel blijft. De rest van de week blijft het wisselvallig. 

Onderstaande fotos kreeg ik van een goede vriend uit Rotterdam. Op de bovenste foto staat Koningshavenbrug De Hef en op de onderste foto de Spoorweghavenbrug

Koningshavenbrug De Hef
Koningshavenbrug De Hef

Spoorweghavenbrug
Spoorweghavenbrug

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1922 werd de BBC (Britisch Broadcast Company) opgericht. De publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk is één van de oudste zendgemachtigden ter wereld. 

* In 2005 werd de eerste Big Brother Baby geboren in het Big Brother huis. Ook op FOK! was er veel te doen over Big Brother (en de baby). Wie er op terugzoekt zal voorlopig even wat te lezen hebben. 

*in 1914 vond de slag om De IJzer plaats. De Slag om de IJzer was een veldslag in de Eerste Wereldoorlog die begon op 18 oktober en eindigde op 31 oktober 1914.  

Uitslag Moto2 Grand Prix van Australië

De Grand Prix van Australië in de Moto2 is met grote overmacht gewonnen door Alex Rins. De Spanjaard was op het circuit van Phillip Island veruit de snelste en zijn zege kwam dan ook geen moment in gevaar. Wereldkampioen Johann Zarco kon weinig indruk maken.

Bij de start ging de leiding verrassend naar Axel Pons, die voor het eerst in zijn loopbaan vanaf de voorste rij mocht starten. Hij werd gevolgd door Sam Lowes en polesitter Rins, die vanaf de derde plek een ronde toekeek hoe het er voor hem aan toe zou gaan. Al direct na de eerste ronde pakte Rins de leiding, waarna hij snel een voorsprong begon op te bouwen op Lowes en Pons. Laatstgenoemde zag zijn mogelijk beste resultaat al snel wegvallen, nadat hij vanwege een valse start een drivethroughpenalty kreeg. 

Na zes ronden kwam Tom Lühti zich melden bij Lowes en het duurde niet lang voor de Zwitser de tweede plek overnam. Rins was ondertussen al gevlogen, terwijl achter Lowes een groot gat te zien was naar Jonas Folger, Lorenzo Baldassarri en de Belg Xavier Simeon. Negen ronden voor het einde maakte Lühti een domme fout, waardoor hij zonder enige druk van Lowes onderuit ging. Baldassari had de plek van Folger inmiddels overgenomen en lag dus virtueel op de derde plek.

In de slotfase bleef Rins maar verder wegrijden van Lowes, terwijl Baldassari niet dichterbij kwam. Folger moest met een lekke band ook zijn vierde plaats nog weggeven, terwijl Baldassari zijn eerste podium ooit pakte in de grands prix. Takaaki Nakagami werd vierde, voor Simeon, Luis Salom en kampioen Zarco.

Uitslag Moto3 Grand Prix van Australiè

Miguel Oliveira heeft op het circuit van Phillip Island de Grand Prix van Australië in de Moto3 gewonnen. De Portugees profiteerde optimaal van valpartijen van kampioenschapsleider Danny Kent en diens concurrent Enea Bastianini, waardoor Oliveira plotseling de enige overgebleven concurrent van Kent is.

Bij de start pakte Romano Fenati vanaf plek vijf de leiding, gevolgd door Oliveira, polesitter John McPhee, Efren Vazquez en de Belg Livio Loi. Kent moest vanwege een straf op plek zeven beginnen in plaats van de poleposition en viel nog wat plekken terug. Al heel snel zag Loi zijn uitstekende start tenietgedaan nadat hij veel plekken inleverde en na vijf ronden onderuit ging. Ondertussen ontstond langzaam een kopgroep van zo'n tien coureurs, waar McPhee een fout maakte en samen met twee anderen uitgeschakeld werd.

Brad Binder, Karol Hanika, Francesco Bagnaia, Jorge Navarro, Kent, Vazquez en Oliveira vormden vervolgens de kopgroep, maar ook daar ging het al snel mis: Bagnaia verremde zich en ging onderuit, waarbij hij het achterwiel van Kent aantikte. De Brit bleef overeind, maar viel wel ver terug. Het duurde echter niet lang voor Kent zich weer terug wist te vechten naar de kopgroep, waar de vanaf plek 26 vertrokken Bastianini inmiddels ook een plekje gevonden had.

Kent zou de wereldtitel pakken als hij minder dan zes punten verloor op Bastianini, maar dat was even buiten nog een crash gerekend. Met tien ronden te rijden probeerde Kent de leiding te pakken, maar daarbij sneedt hij leider Niccolo Antonelli af, waardoor beide rijders onderuit gingen. Bastianini kon de twee niet ontwijken en ging ook mee, met als gevolg dat zijn titeldroom definitief voorbij was. 

Plotseling had Oliveira nog kans op de titel en om dat in leven te houden moest hij op het podium eindigen. De nieuwe kopgroep bestond nog uit zes rijders nadat Binder en Jakub Kornfeil de aansluiting vonden. In de slotronde was Oliveira echter oppermachtig: hij sloeg een gaatje en werd niet meer teruggepakt. Vazquez kwam in de slipstream nog naar plek twee, voorbij Oliveira's teamgenoot Binder, die beiden rijden voor het Ajo Motorsport waar de Nederlander Bo Bendsneyder volgend jaar actief zal zijn.

Met de races in Maleisië en Valencia nog te gaan heeft Kent nu veertig punten voorsprong op Oliveira. Een plek in de top-6 (tien punten) of twee keer de top-11 zou voor Kent dus sowieso voldoende zijn voor de titel. Bastianini kan de achterstand op Kent niet meer inhalen.

IOC wil dopingtests weghalen bij sportbonden

Het internationaal olympisch comité IOC wil in de toekomst dopingtests onafhankelijk van sportbonden laten uitvoeren. Het wereldantidopingbureau WADA moet de verantwoordelijkheid krijgen voor alle wereldwijde tests, liet voorzitter Thomas Bach zaterdag na een vergadering in Lausanne weten.

"In het kader van de geloofwaardigheid van de sport en de bescherming van zuivere atleten zou dat een grote stap voorwaarts betekenen", zei Bach.

Tot dusverre wordt een deel van de dopingtests uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van sportbonden en organisatoren van sportwedstrijden.

IOC wil dopingtests weghalen bij sportbonden
IOC wil dopingtests weghalen bij sportbonden (Foto: ANP)

Een natte koude prutwinter

Een goede twintig jaar geleden hielp ik bij Vluchtelingenwerk. Het was de tijd dat heel veel Bosniërs naar ons land kwamen, op de loop gegaan voor de oorlog in hun land. Het waren in ons dorp meest jonge kerels, net klaar met hun opleiding. De meesten konden zich goed redden met Engels. We zetten in het dorp een aantal noodgebouwtjes neer met in iedere gebouwtje vier jongelui, ieder met hun eigen kamer. In het AZC zaten een aantal van hun landgenoten die nog niet het geluk hadden om het centrum te kunnen verlaten. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.