Nederland moet van VN Zwarte Piet aanpassen

Het is definitief gebeurd met Zwarte Piet. De Verenigde Naties (VN) eisen namelijk dat het uiterlijk van de kindervriend wordt aangepast. Dit meldt RTL naar aanleiding van een rapport van de VN.

Volgens de VN is Zwarte Piet zeer discriminerend. Dit omdat Piet kenmerken vertoont die verwijzen naar ons slavernijverleden. Als optie biedt de VN aan om verschillende Pieten in te zetten.

"In aanmerking genomen dat zelfs een diepgewortelde culturele traditie geen praktijken en stereotypen van discriminatie rechtvaardigt, beveelt de commissie aan dat de overheid zich actief bemoeit met het beëindigen van die kenmerken van het karakter van Zwarte Piet waaruit negatieve stereotypen spreken en die door veel mensen van Afrikaanse afkomst worden ervaren als een overblijfsel van slavernij", tekent RTL Nieuws op uit bovenstaand rapport.

Verder stelt de commissie dat 'de overheid op zoek gaat naar een redelijk evenwicht, zoals een ander uiterlijk van Zwarte Piet, en het respect verzekert voor de menselijke waardigheid en de mensenrechten van alle inwoners. De commissie beveelt ook aan dat de overheid non-discriminatie nastreeft bij het gebruikmaken van de vrijheid van meningsuiting en vereniging, en dat aanvallen op tegenstanders daadwerkelijk worden onderzocht en indien nodig strafrechtelijk vervolgd'.