Doe ook aangifte tegen Zwarte Piet!

De temparaturen lopen komende week op naar dik 30 graden. Terwijl de mussen van het dak vallen en Nederland eindelijk van de zomer geniet, heeft een klein groepje mensen andere zorgen. Op 1 juli moeten Nederlanders massaal aangifte doen tegen Zwarte Piet, vinden tegenstanders van de kindervriend.

De kinderfeestverziekers vinden 1 juli een geschikte dag, zo meldt RTL Nieuws. Op 1 juli wordt namelijk de afschaffing van de slaverij in Nederland gevierd met het Keti Koti Festival. 'De figuur van Zwarte Piet is een stereotype, beledigende, discriminatoire en tot discriminatie aanzettende weergave van zwarte mensen', aldus de standaard aangiftetekst die op Facebook is gepubliceerd.

De beroepsklagers zeggen dat er op het Museumplein in Amsterdam een speciale mobiele politiepost aanwezig is om de aangiftes op te nemen. De politie laat aan Het Parool weten dat dat niet waar is. De politie is wel met een bus aanwezig vanwege het Keti Koti Festival.

Wat het verband is tussen je gezicht zwart schminken - iets dat in talloze culturen al eeuwenlang gebeurt - en de afschaffing van de slavernij is onbekend.