Iran beticht Amerikaanse journalist van spionage

Een Amerikaanse journalist die al meer dan acht maanden vast zit in Iran, wordt beschuldigd van spionage en 'handelen tegen de nationale veiligheid'. Dat meldt zondag het persbureau Fars, dat dicht bij de hardliners in Iran staat.

Iraanse functionarissen hebben al eerder laten weten dat Jason Rezaian, die werkt voor de Washington Post, berecht zal worden door het Revolutionaire Hof, dat voornamelijk zaken behandelt waarin de nationale veiligheid in het geding is.

Rezaian werd op 22 juli in Teheran opgepakt, samen met zijn vrouw Yeganeh Salehi en twee fotojournalisten. Zij zijn allemaal inmiddels vrijgelaten, maar Rezaian niet. De journalist heeft de Iraanse en de Amerikaanse nationaliteit, maar Iran erkent geen dubbele nationaliteit en beschouwt hem als een Iraanse staatsburger.

Volgens Fars heeft Rezaian economische en industriele informatie over Iran vergaard en aan niet nader genoemde Amerikanen verkocht. Ook wordt hij gekoppeld aan Omid Memarian, een journalist van de Iraanse oppositie die in de Verenigde Staten woont.

"Het verkopen van Iraanse economische en industriele informatie in een tijd van sancties is te vergelijken met het verkopen van voedsel aan de vijand in oorlogstijd", stelt Fars. Iran is aan strenge sancties onderworpen wegens zijn omstreden atoomprogramma. Iraanse hardliners zeggen dat Rezaian toegang tot gevoelige informatie had via zijn contacten bij het bureau van de Iraanse president Hassan Rouhani, die als relatief gematigd te boek staat.