FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 april 2015

Nigel De Jong helpt AC Milan aan een punt

 AC Milan is er niet in geslaagd om Sampdoria in San Siro opzij te zetten. De thuisploeg moest genoegen nemen met een een punt (1-1). In de strijd om een Europees ticket moet Milan bij de eerste vijf eindigen, terwijl ook Sampdoria (zesde) de punten hard nodig heeft. Vooraf hadden de bezoekers zeven punten voorsprong op de Rossoneri, die na 29 competitieduels slechts achtste staan in de Serie A.

Milan verscheen in San Siro met onder meer Marco van Ginkel en Nigel de Jong aan de aftrap. Eerstgenoemde kreeg na een kwartier spelen twee aardige schietkansen, waarvan er één werd gepareerd door keeper Emiliano Viviano. Ondertussen kon Sampdoria alleen voor gevaar zorgen vanuit de tegenaanval.

Op slag van rust kreeg ook Jérémy Ménez een mogelijkheid om te scoren, maar zijn schot ging over het doel. Beide teams gingen daardoor zonder doelpunten de pauze in. Na rust kwam de eerste dreiging uit een vrije trap van Samuel Eto'o. De aanvaller kreeg de bal via Angelo Palombo bij Eder. Zijn poging werd nog net tot hoekschop verwerkt door keeper Diego Lopez.

Na bijna een uur voetballen was het wel raak, en opnieuw lag Eto'o aan de basis van het gevaar. Hij speelde de bal tussen de benen van Philippe Mexes naar Roberto Soriano. De middenvelder liet Lopez vervolgens kansloos: 0-1.

AC Milan moest nog nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker, en die ontstond bijna na 74 minuten toen Mexes een kopbal net voor de lijn zag worden weggehaald. Uit de hoekschop die volgde, werd het alsnog 1-1. Nigel de Jong maakte een omhaal die Viviano leek te pakken, totdat Duncan de bal van richting veranderde en zo zijn eigen doelman passeerde.

De ploeg van Filippo Inzaghi kwam in de slotfase ook heel dicht bij de winnende goal, maar het schot van Suso raakte slechts de paal. Milan schiet met een gelijkspel niets op. Het blijft voorlopig achtste in de Serie A.

De omhaal van Nigel de Jong wordt gepromoveerd tot eigen doelpunt. (Bron: Youtube)

[MotoGP] Marquez zegeviert in Amerikaanse GP

Marc Marquez heeft zijn eerste zege van het seizoen in de MotoGP binnen. De wereldkampioen uit Spanje was zondag in Austin duidelijk de beste op zijn Honda. Hij vertrok ook al van pole position voor de Grote Prijs van de Amerika's.

De Italianen Andrea Dovizioso (Ducati) en Valentino Rossi (Yamaha) bleven het best in het spoor van Marquez, maar hun achterstand was meer dan twee respectievelijk drie seconden. Rossi behield de leiding in de WK-stand.

Van der Breggen pak slotrit Energiewacht Tour

Anna van der Breggen heeft zondag de overwinning gepakt in de slotrit van de Energiewacht Tour. De wielrenster van Rabo-Liv, die ook al de proloog had gewonnen, kwam na een etappe van 105 kilometer op het Duitse Waddeneiland Borkum solo over de meet. De Belgisch kampioene Jolien D'Hoore sprintte achter de Overijsselse naar de tweede plek, net voor Kirsten Wild.

De Duitse Lisa Brennauer kwam als vierde over de finish en dat was voldoende om de eindzege in de etappewedstrijd veilig te stellen. Zij had zaterdag na de derde etappe de leiding overgenomen van haar Italiaanse ploeggenote Barbara Guarischi. Wild won die etappe.

Docenten UvA: demonstranten niet allemaal vieze krakers

Een groep docenten en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat maandag demonstreren voor meer democratie op de UvA. De deelnemers worden opgeroepen allemaal in nette kleding te komen betogen en de hoogleraren komen waarschijnlijk in toga.

"We doen dat om te laten zien dat de mensen die verandering willen op de universiteit echt niet allemaal 'vieze krakers' zijn, zoals op sociale media wel is gesuggereerd", zegt Dan Hassler van de docenten-actiegroep Rethink UvA.

De politie maakte zaterdagochtend een einde aan de wekenlange bezetting van het Maagdenhuis, waar het bestuur van de universiteit zetelt. In sommige studentenkringen was al sinds enige tijd bezorgdheid dat de bezetting was 'gekaapt' door de kraakscene. Hierdoor kwam de boodschap in het geding, werd het imago van de stiudentenprotesten geschaad en het bestuur in de kaart gespeeld, klonk het.

"Laten we de wereld tonen hoe een beschaafde en vastberaden academische gemeenschap eruit ziet", aldus Rethink UvA via Twitter. De betoging begint om 15.00 uur bij het REC-gebouw (Roeterseilandcampus). Hassler verwacht veel belangstelling van zowel docenten als studenten.

Docenten UvA plannen ludieke demonstratie
Docenten UvA: demonstranten niet allemaal vieze krakers (foto: ANP)

Opponenten fel op Hillary Clinton

Een aantal Republikeinse coryfeeën, die zelf ook een gooi naar het Amerikaanse presidentschap willen doen, heeft zondag fel gereageerd op de kandidatuur van Democraat Hillary Clinton.

Senator Ted Cruz meldt via Twitter: Hillary Clinton staat voor het mislukte beleid uit het verleden. Senator Rand Paul twittert: "Versla de Washington Machine, stem er niet op! Vrijheid, niet Hillary!"

Oud-gouverneur Jeb Bush, die zich nog niet heeft opgeworpen maar dat naar verwachting wel zal doen, komt met een petitie tegen Hillary. "Wij moeten het beter doen dan Hillary. Als je haar per se wilt stoppen, voeg je naam dan toe", twittert hij.

Oud-senator Rick Santorum, van wie verwacht wordt dat ook hij zich als kandidaat zal melden, laat via Twitter weten: "Ik ken Hillary Clinton. Ik heb met Hillary Clinton gewerkt. Ze heeft niet de juiste visie om Amerika te leiden."

Iran beticht Amerikaanse journalist van spionage

Een Amerikaanse journalist die al meer dan acht maanden vast zit in Iran, wordt beschuldigd van spionage en 'handelen tegen de nationale veiligheid'. Dat meldt zondag het persbureau Fars, dat dicht bij de hardliners in Iran staat.

Iraanse functionarissen hebben al eerder laten weten dat Jason Rezaian, die werkt voor de Washington Post, berecht zal worden door het Revolutionaire Hof, dat voornamelijk zaken behandelt waarin de nationale veiligheid in het geding is.

Rezaian werd op 22 juli in Teheran opgepakt, samen met zijn vrouw Yeganeh Salehi en twee fotojournalisten. Zij zijn allemaal inmiddels vrijgelaten, maar Rezaian niet. De journalist heeft de Iraanse en de Amerikaanse nationaliteit, maar Iran erkent geen dubbele nationaliteit en beschouwt hem als een Iraanse staatsburger.

Volgens Fars heeft Rezaian economische en industriele informatie over Iran vergaard en aan niet nader genoemde Amerikanen verkocht. Ook wordt hij gekoppeld aan Omid Memarian, een journalist van de Iraanse oppositie die in de Verenigde Staten woont.

"Het verkopen van Iraanse economische en industriele informatie in een tijd van sancties is te vergelijken met het verkopen van voedsel aan de vijand in oorlogstijd", stelt Fars. Iran is aan strenge sancties onderworpen wegens zijn omstreden atoomprogramma. Iraanse hardliners zeggen dat Rezaian toegang tot gevoelige informatie had via zijn contacten bij het bureau van de Iraanse president Hassan Rouhani, die als relatief gematigd te boek staat.

Hillary Clinton kandidaat presidentsverkiezingen 2016

Hillary Clinton stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2016. Dat blijkt uit een e-mail van haar naaste medewerker waar verschillende media, waaronder The New York Times, uit citeren. Assistent John Podesta schrijft in de mail dat Clinton haar campagne volgende maand officieel start.

Amerikaanse media meldden vrijdag al dat Clinton zondag haar kandidatuur zou aankondigen. De Amerikaanse president Barack Obama sprak zaterdag zijn steun voor haar uit. Obama zei tijdens een persconferentie in Panama dat hij ervan overtuigd is dat ze "een voortreffelijke president" zal zijn.

Het is de tweede keer dat de voormalige first lady een gooi doet naar het presidentschap. In 2008 werd ze in de voorverkiezingen uitgeschakeld door Barack Obama.

Hillary Clinton in race voor presidentschap
Hillary Clinton kandidaat presidentsverkiezingen 2016 (Foto: ANP)

Vliegtuig Germanwings ontruimd om bommelding

Een vliegtuig van Germanwings is zondag op het vliegveld van Keulen ontruimd wegens een bommelding. Het toestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij was al aan het taxiën toen de piloot een melding kreeg vanuit de verkeerstoren. Dat heeft Germanwings bekendgemaakt.

De bommelding kwam binnen bij de Duitse politie. Het is nog niet duidelijk of er daadwerkelijk een explosief in het vliegtuig zit. Het toestel wordt nu onderzocht.

De passagiers wisten het toestel snel te verlaten, meldt de luchtvaartmaatschappij. Eind maart crashte een vliegtuig van de Duitse prijsvechter in de Franse Alpen. De copiloot had het vliegtuig expres laten neerstorten.

Cruijff: "Het moet bij Ajax niet escaleren"

Johan Cruijff gaat maandag contact zoeken met de clubleiding van Ajax om de toekomst van de club te bespreken. Volgens het clubicoon is het 'tijd voor de volgende stap'.

Cruijff is zondag teruggekeerd van een reis met oud-Barcelona en de Cruyff Foundation naar Tanzania. "Binnenkort kom ik naar Amsterdam en vanaf morgen zal ik contact hebben met de mensen binnen Ajax", vertelt hij aan Voetbal International. "Er is heel veel ten goede veranderd de laatste jaren."

"Dankzij de landstitels van het eerste elftal is de club weer succesvol en gezond geworden, bovendien wordt er uitstekend werk verricht in de jeugdopleiding. De volgende stap is dat die organisaties steeds meer in elkaar gaan overvloeien."

Eerder deze week schreef VI dat hoofd jeugdopleiding Wim Jonk sinds eind vorige maand niet meer bij de wekelijkse vergadering met directeur Marc Overmars, assistent-coach Dennis Bergkamp en hoofdtrainer Frank de Boer is. De visie van Jonk zou te veel verschillen met die van het technische hart van de club.

Cruijff begrijpt wel dat dat nieuws juist nu naar buiten is gekomen. "Dat gebeurt vaker als een topclub een jaar geen kampioen wordt. We hebben hier te maken met verstandige jongens met enorm veel voetbalkennis. Nu gaat het om de bereidheid naar elkaar te luisteren en de juiste vervolgkoers te bepalen."

"Het is niet de bedoeling dat dit gaat escaleren. En daar ben ik ook niet bang voor", besluit de voormalige sterspeler van de Amsterdammers.

Stevens pakt strohalm met Stuttgart

VfB Stuttgart heeft zondagavond belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie. In eigen huis won het elftal van Huub Stevens met 3-2 van Werder Bremen.

Terwijl de bezoekers uit Bremen het beste begonnen zondagavond, waren het de manschappen van Stevens die na een kwartier een feestje konden vieren. Nadat Sternberg de bal niet goed kon opruimen, was het Gentner die de bal op de slof nam: 1-0. Beide teams toonden veel passie en strijd; kwalitatief niet altijd even goed, maar vermakelijk om naar te kijken.

Werder zocht zo nu en dan de aanval, maar liep zich meer dan eens stuk op de verdedigende stellingen van Stuttgart. De eindpassing ontbrak alle nauwkeurigheid, waardoor het elftal van Stevens gevaarlijke tegenaanvallen kon opzetten.

De gasten gooiden direct na rust de schroom van zich af. Het was dan ook niet verrassend dat Selke Werder Bremen vijf minuten na de thee de gelijkmaker binnen kon schieten na een foutje in de verdediging van VfB Stuttgart: 1-1. Stevens kon weer helemaal opnieuw beginnen aan zijn missie.

Het elftal uit Bremen begon steeds beter te voetballen en kon via Kroos, Junuzovic en Selke de ruimtes vinden. Toch was het Stuttgart die vanuit het niets weer op voorsprong kwam. Na een foutje van Werder-keeper Wolf, kon Harnik het leder oppikken, waarna hij aflegde op Ginczek: 2-1. In de slotfase leek Verstergaard een puntje binnen te slepen en het lot van Stuttgart te beslechten: 2-2.

De gastheren leken hier niet genoegen mee te nemen en pakten in de laatste minuten de laatste strohalm in de strijd tegen degradatie. Op aangeven van Serey kon Ginczek zijn tweede goal maken en de drie punten veilig stellen: 3-2.

Darter Lewis bekroont superweekend met tweede zege

Darter Adrian Lewis heeft een superweekend afgesloten met winst in Player Championship 5. Vrijdag wist hij ook al een Player Championship te winnen en zaterdag verloor hij de finale van Michael van Gerwen. Vandaag wist hij de winst door in de finale te winnen van Brendan Dolan, het werd 6-5.

Lewis won in de eerste ronden van Dave Ladley en Mick Todd. In de derde ronde was Jackpot met 6-4 te sterk voor Raymond van Barneveld. Daarna volgende nog zeges op Cristo Reyes en Robert Thornton. In de halve finale was hij met 6-4 te sterk voor Keegan Brown, die in de vierde ronde te sterk was voor Van Gerwen (6-4).

Dolan won op weg naar de finale van Luke Woodhouse, Andy Jenkins, Dean Winstanley, Gerwyn Price, Gary Anderson en Simon Whitlock. De Noord-Ier kwam echter een leg tekort om de finale te winnen.

Naast Van Gerwen werden ook Jelle Klaasen en Benito van de Pas in de achtste finales uitgeschakeld. Klaasen verloor met 6-5 van Anderson en Van de Pas moest met dezelfde cijfers zijn meerdere erkennen in Jamie Lewis. Van de Pas gooide in de tweede ronde tegen Max Hopp wel een negendarter. Vincent van der Voort, Christian Kist en Jeffrey de Zwaan werd net als Barney in de derde ronde uitgeschakeld.

Lewis verzamelde dit weekend 25.000 Britse pond (34.500 euro). De volgende Player Championships worden gespeeld op 1, 2 en 3 mei in Coventry. Aan deze vloertoernooien doen 128 darters met een tourkaart mee. Ieder toernooi heeft een prijzenpot van 60.000 pond (82.300 euro), waarvan 10.000 pond (13.800 euro) voor de winnaar. 

Uitslagen Player Championship 5 

Achtste finale
Keegan Brown 6-5 Michael van Gerwen
Ricky Evans 6-4 Devon Petersen
Robert Thornton 6-1 Steve Hine
Adrian Lewis 6-4 Cristo Reyes
Gary Anderson 6-5 Jelle Klaasen
Brendan Dolan 6-4 Gerwyn Price
Simon Whitlock 6-0 Mervyn King
Jamie Lewis 6-5 Benito van de Pas

Kwartfinale
Keegan Brown 6-2 Ricky Evans
Adrian Lewis 6-4 Robert Thornton
Brendan Dolan 6-2 Gary Anderson
Simon Whitlock 6-1 Jamie Lewis

Halve finale
Adrian Lewis 6-3 Keegan Brown
Brendan Dolan 6-4 Simon Whitlock

Finale
Adrian Lewis 6-5 Brendan Dolan

Alle uitslagen zijn te vinden op de site van de PDC.

Rutten: "Spitsen gaven niet thuis"

Feyenoord-manager Fred Rutten zag dat zijn ploeg het dit weekend erg lastig had tegen Willem II. De bespeler van De Kuip moest uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel.

De oefenmeester die na dit seizoen vertrekt, vond het een logisch resultaat. "De 2-2 is een terechte uitslag. De combinatie van vechten en voetballen maakt Feyenoord dit seizoen tot een sterke ploeg. Alleen als we vol spirit en adrenaline spelen, kunnen we echt presteren”, vertelde Rutten tegenover de camera’s van FOX Sports.

Voorin zag de Wijchenaar dat zijn elftal maar weinig te vertellen had, waardoor zijn team onmachtig leek. Rutten: "Onze spitsen gaven in de eerste helft niet thuis, we speelden bijna met acht man.”

Ook achterin had de keuzeheer gezien dat zondagmiddag niet altijd alles even soepel verliep. "Bij het tweede doelpunt van Willem II verslikte Terence Kongolo zich. Daar heb ik geen problemen mee, dat kan een keer gebeuren bij een jonge speler. Als hij er maar van leert”, aldus de Feyenoord-trainer.

De puntendeling met de Tilburgers zorgt ervoor dat Rutten de tweede plaats uit het hoofd kan zetten en die hoogstwaarschijnlijk zal moeten laten aan Ajax.

Rand Paul valt Hillary Clinton alvast aan

Hillary Clinton heeft haar kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap nog niet eens formeel aangekondigd, maar de Republikeinse kandidaat Rand Paul heeft zondag de aanval op haar vast geopend.

Tijdens een interview met CNN herhaalde Paul de kritiek op de manier waarop Clinton als minister van Buitenlandse Zaken reageerde op de aanval op de Amerikaanse ambassade in de Libische stad Benghazi. "Is ze er voor het telefoontje om drie uur 's nachts?", refereerde hij aan de presidentiële rol als opperste bevelhebber.

Hij stelde ook vraagtekens bij het feit dat Clinton contributies aanvaardt uit landen als Saudi-Arabië, waar vrouwen duidelijk minder rechten hebben dan mannen. Volgens Paul maakt dat het moeilijk om haar boodschap over mensenrechten als oprecht te zien.

Rand Paul is de zoon van Ron Paul, die verschillende malen een gooi deed naar het presidentschap. Hillary Clinton, die in 2008 de nominatie van Barack Obama verloor, maakt naar verwachting later op zondag haar kandidatuur voor de Democratische Partij bekend.

Rand Paul opent alvast aanval op Clinton
Rand Paul valt Hillary Clinton alvast aan (Foto: ANP)

Duitse deelstaat Saksen waarschuwt Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft een waarschuwing gekregen van premier Stanislaw Tillich van de Duitse deelstaat Saksen. De PVV-voorman houdt maandag in Dresden een toespraak tijdens een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida. Tillich liet de Nederlandse politicus zondag weten dat xenofobe of racistische uitspraken niet worden geduld.

De deelstaatpremier benadrukte dat de grote meerderheid van de inwoners van Saksen tolerant tegenover buitenlanders staat.

Naar verwachting komen maandag zo'n 30.000 Pegida-aanhangers naar Dresden. Daarnaast hebben verschillende groeperingen aangekondigd een tegendemonstratie te houden.

Premier Saksen waarschuwt Wilders
Duitse deelstaat Saksen waarschuwt Wilders (Foto: ANP)

United te sterk voor City in Manchester-derby

Manchester United heeft in eigen huis de derde plaats met succes verstevigd. In de weergaloze 169ste Manchester-derby werd aartsrivaal City opzij gezet: 4-2.

In een wervelend begin van City werd United helemaal ondersteboven gespeeld. De bezoekers misten al vroeg via Navas (redding David De Gea), maar kwamen die teleurstelling een paar minuten later te boven. James Milner stuurde David Silva knap naar de achterlijn, waarna de Spanjaard alleen nog maar breed hoefde te leggen op Sergio Agüero. De Argentijn faalde niet en liep eenvoudig de 0-1 over de doellijn.

De gelijkmaker van Ashley Young kwam dan ook volledig uit de lucht vallen. Toch was een perfecte voorzet van Ander Herrera op Young voldoende voor de 1-1. De rechtsbuiten kreeg de bal uiteindelijk uit de kluts voor zijn voeten en scoorde van dichtbij.

Na de 1-1 bleef City de bovenliggende partij, maar wist het dat overwicht niet langer om te zetten kansen. United toonde zich wat dat betreft effectiever. In de 27ste minuut benutte Marouane Fellaini de tweede kans voor United door met zijn krullenbol tegen de prachtige voorzet van Young aan te lopen: 2-1. Het bleek het kantelpunt in de wedstrijd.

De thuisploeg kreeg namelijk toen pas het initiatief in handen. City kon alleen nog maar achteruit en mocht nog van geluk spreken dat het met elf man de rust haalde. Vincent Kompany ontsnapte aan rood na een doodschop op Daley Blind, die de onbesuisde tackel wonderwel zonder blessure overleefde.

Na rust stormde de wedstrijd onverminderd door. Op wilskracht bleef United de betere ploeg. Daarbij had het de wedstrijd al snel op slot kunnen gooien (kansen Michael Carrick en Young), maar duurde het tot minuut 67 voordat Juan Mata de wedstrijd - weliswaar vanuit buitenspelpositie - besliste. De Spanjaard werd vrijgespeeld door Blind en Wayne Rooney en rondde van dichtbij af. Chris Smalling maakte ten slotte aan alle twijfels een eind door met het hoofd de 4-1 raak te koppen. Voor de statistieken maakte Agüero in de slotfase nog 4-2.

Daardoor zijn het de United-fans die morgen hun City-collega's mogen pesten bij de koffieautomaat. Maar niet alleen de eer stond op het spel: United heeft nu vier punten meer dan City en zet een enorme stap richting de derde plaats. City moet nog oppassen dat het niet verder zakt op de ranglijst.

Mata schiet de 3-1 binnen. (PRO SHOTS/Actionimages/Reuters)
Mata schiet de 3-1 binnen. (PRO SHOTS/Actionimages/Reuters)

Degenkolb ziet weer droom uitkomen

John Degenkolb liet ook zondag zien dat hij, meer nog dan een sprinter, een specialist is geworden voor de voorjaarsklassiekers. Zijn zege eerder dit jaar in Milaan-Sanremo was nog toe te schrijven aan zijn kwaliteiten als snelle finisher. In Parijs-Roubaix toonde de Duitser van de vanuit Nederland geleide wielerploeg Giant-Alpecin zich ook nog een volleerd tacticus. Zijn sprong richting koplopers in de slotfase kwam op exact het juiste moment. Beste Nederlander was Lars Boom: vierde.

Degenkolb had de omstandigheden mee. Het was droog weer in 'de Hel' waar een grote groep renners zich voor de finale meldde. "Ik moest voorkomen dat ik in eenzelfde situatie als vorig jaar zou komen en heb zelf het initiatief genomen", verklaarde hij zijn jump vanuit de groep favorieten naar de koplopers Greg van Avermaet en Yves Lampaert, twee Belgen die zo'n 12 kilometer voor de wielerbaan van Roubaix de aanval hadden gezocht.

Vorig jaar reed hij ook met een groep richting Roubaix, Niki Terpstra ontsnapte en iedereen keek naar Degenkolb en zijn ploeggenoot Bert de Backer, maar de assistent van de snelle Duitser had al te veel gaten dicht moeten rijden. Terpstra won, Degenkolb sprintte achter de Nederlander naar de tweede plaats. Meteen wist hij ook dat het een voorbode was voor meer.

Zondag leek lang een grote groep met favorieten op weg naar de wielerbaan van Roubaix. Van de vooraf genoemde namen ontbrak daarin feitelijk alleen de Brit Geraint Thomas die twee keer was gevallen. Nadat een vroege vluchtgroep was ingelopen probeerde de ene na de andere renner de aanval te zoeken. De Belg Jurgen Roelandts reed enige tijd alleen voorop. Boom en Terpstra probeerden tevergeefs weg te rijden uit de groep. Dat lukte Van Avermaet en Lampaert, ploeggenoot van Terpstra, wel. Zij kregen verrassend Degenkolb met aanvankelijk hulp van De Backer achter zich aan. De 26-jarige krachtpatser dichtte het gat en zag in de slotfase eerst de Tsjech Zdenek Stybar en kort voor het oprijden van het Vélodrome een select groepje met Boom aansluiten.

De sprint was uiteraard voor Degenkolb, voor Stybar en Van Avermaet. De Duitser trof op het middenterrein vrouw Laura en zoontje Leo-Robert en kon zijn geluk niet op. "Ik ben trots. Milaan-Sanremo was een droom die uitkwam, deze winst net zo. Het is heel lang geleden dat iemand dat in één jaar gelukt is." De laatste die beide toch bepaald niet vergelijkbare klassiekers in één jaar won was de Ier Sean Kelly, in 1986.

Degenkolb wint Parijs-Roubaix
Degenkolb wint Parijs-Roubaix (Foto: ANP)

Uitslag ADO Den Haag - FC Utrecht

ADO Den Haag mag zich voorzichtig opmaken voor weer een jaartje Eredivisie. De club met het groen-gele tenue won zondag een matig duel met FC Utrecht (2-0).

ADO Den Haag

2 - 0

FC Utrecht

 73' Alberg
 85' Kastaneer
   
 
 Gele kaart: Kamphuis, (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10102
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Bakker (Hevel/89)
Alberg
Kristensen
Iakovenko (Kastaneer/ 85)
Kramer
v.Duinen (Eduardo/71)
  Ruiter
v.d.Maarel
Markiet (Heerings/62)
Letschert
Hardeveld
Janssen
Ayoub (Kallon/83)
Diemers
Rubin
Haller
Peterson (Verbeek/62)

Jochie (10) vermoordt kleuter

De 10-jarige L.T. was apetrots op zijn eerste moord. Hij schepte er zelfs over op tegen zijn vriendjes. Wel vroeg hij aan zijn matties of ze hem niet wilden verraden. Het lijdend voorwerp, Lee Allan Bonneau, was pas zes jaar oud.

Het gebeurde allemaal bij de ingang van een bingohal in het Canadese Saskatchewan. De peuter ontving een aantal klappen met een stok, werd vervolgens in het water geduwd en kreeg nog een flinke steen op zijn hoofd gegooid door de gedragsgestoorde L.T.

In de eerste instantie kwam L.T. met een verhaal dat een oudere jongen Lee vermoord zou hebben, maar bijt- en bloedsporen wezen uit dat het 10-jarige jochie zeer waarschijnlijk de dader zou zijn.

L.T. hoort naar eigen zeggen allerlei stemmen in zijn hoofd. Zijn vriendjes had hij gevraagd om niets te zeggen, omdat hij bang zou zijn om de gevangenis in te gaan. Wat dat betreft is er goed nieuws voor L.; tot een leeftijd van twaalf jaar kan je in Canada niet vervolgd worden voor criminele daden.

Het 6-jarige slachtoffer zat bij een pleeggezin. Hij was uit huis geplaatst vanwege de vrees voor huiselijk geweld. Bovendien heeft zijn biologische moeder laten weten suïcidaal te zijn.

Boom balend naast het podium

Lars Boom boekte vandaag zijn beste resultaat tot nu toe in de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Maar de vierde plaats gaf kort na de wedstrijd nog niet heel veel voldoening. ,,Net naast het podium'', verzuchtte de renner van Astana bij de NOS. Boom maakte een sterke indruk en reed in de slotfase met een groepje naar de drie koplopers, onder wie latere winnaar John Degenkolb, toe.

"Maar het goede gevoel heb ik zeker niet de hele dag gehad", keek hij terug. "Met name op de eerste kasseistroken had ik moeite om naar voren te komen. Ik heb nogal wat kracht moeten verspillen. Ook in de slotfase hebben we heel lang moeten achtervolgen om uiteindelijk net voor de wielerbaan aan te sluiten. Dan kom je in het wiel van Degenkolb die net een paar kilometer iets rustiger aan heeft kunnen doen. Tegen hem sprinten is sowieso lastig."

'Moslims en christenen moeten gesteriliseerd worden'

Een hoge pief van een Indiase politieke partij is van mening dat christenen en moslims gesteriliseerd zouden moeten worden. Die fokken namelijk als konijnen en vormen zo langzamerhand een bedreiging voor de hindoes.

"De moslim- en christengemeenschappen groeien en groeien maar", aldus Sadhvi Deva Thakur. "Om dit te beteugelen zou de regering de noodklok moeten luiden en ervoor te zorgen dat moslims en christenen gedwongen sterilisatie zouden moeten ondergaan, zodat hun aantal weer terugloopt."

Het toonbeeld van tolerantie roept tevens hindoes op om wat vaker van bil te gaan zonder beschermmiddelen. Dit om ervoor te zorgen dat deze gemeenschap een grotere stempel kan drukken op de wereld, meent Sadhvi zonder een spoortje cynisme.

Maar dat is nog niet genoeg. Ook zouden er namelijk beelden van goden en godinnen moeten worden neergezet in kerken en moskeeën.

De Akhil Bharatiya Hindu Mahasabha is een marginale politieke partij in India. Prominenten van de partij zijn in het verleden betrokken geweest bij de moord op Ghandi.

Plek twee voor Lazio Roma, blessure De Vrij

Lazio Roma heeft zondagmiddag goede zaken gedaan door met 4-0 te winnen van Empoli. Door de overwinning klom het naar de tweede plek in de Serie A.

Al na vier minuten voetballen was het raak voor de Romeinse club. Een dieptepass van Cavanda kon Mauri vinden, waarna de spits geen enkele moeite had de arme goalie van Empoli te passeren: 1-0. Het spel van Lazio werd gekenmerkt door aanvallend voetbal via de vleugels, waarbij met name Candreva en Cavanda werden gezocht.

Na ruim een halfuur was het Klose die op een voorzet van Cavanda de Italiaanse topclub in een zetel bracht: 2-0. De bezoekers leken aangeslagen en geen moment in staat iets te kunnen doen aan de achterstand. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Candreva in de 43e minuut op aangeven van Biglia de volgende treffer kon laten optekenen: 3-0. Even daarvoor had De Vrij zich laten vervangen door Novaretti.

Toen de theepauze voorbij was leek Lazio klaar te zijn en liet het de teugels een beetje vieren. Empoli begon vervolgens brutaal de aanval te zoeken, maar kon het doelman Berisha nauwelijks moeilijk maken. In de 53e minuut kon Klose de bal ontfutselen van centrale verdediger Tonelli, waarna hij Anderson in stelling bracht: 4-0.

In het laatste half uur van de pot, pakte Novaretti nog een rode kaart na zijn tweede gele prent. Het zou voor de eindstand in Rome weinig meer uitmaken, waardoor Lazio door het gelijke spel van AS Roma tegen Torino, plek twee overnam.

Blunder Green brengt Chelsea winst

Chelsea heeft zondagmiddag met veel pijn en moeite de derby gewonnen van Queens Park Reangers. Op bezoek bij QPR, won het elftal van José Mourinho met 0-1.

De beginfase van de wedstrijd werd gekenmerkt door fouten aan beide kanten. Vooral The Blues vielen op met voorzichtig spel, wat onbedoeld zorgde voor de onzorgvuldigheid. Met lange ballen werd geprobeerd om het hoofd van reus Matic te vinden, om zo de strijd op het overvolle middenveld te winnen.

Voorin verloor Drogba bijna alle kopduels van een uitblinkende Caulker, die de Ivoriaan niet in de wedstrijd liet komen. Daardoor had QPR-doelman Green feitelijk niks te doen. Aan de andere kant moest Courtois twee keer ingrijpen bij pogingen van Austin.

Gedurende de tweede helft was de thuisclub ook niet de mindere van de aanstaande landskampioen. Het leek dan ook lange tijd af te stevenen op een puntje en hoopte stiekem zelfs op meer. Barton was aan de kant van Queens Park Rangers de uitblinker, maar kon zijn ploeg niet een voorsprong bieden.

Nadat keeper Green slecht had uitgetrapt namens QPR, was het Spanjaard Fàbregas die daar dankbaar gebruik van maakte. Alleen voor de blunderende sluitpost, bleef de middenvelder koelbloedig: 0-1. Het bleek de enige treffer in een zeer matig optreden van de Londense grootmacht.

Uitslagen Eredivisie 12/04/2015

FC Groningen en FC Twente doen weer volop mee in de strijd om een mogelijk ticket voor de play-offs voor Europees voetbal. Twente, dat deze week voor de tweede keer drie punten aftrek kreeg, won met 1-3 van laagvlieger Go Ahead Eagles en haakt met 37 punten aan bij een groepje van drie ploegen dat op 39 punten staat. Tot die drie behoren FC Groningen en Cambuur Leeuwarden. Bekerfinalist Groningen klopte op eigen veld Cambuur met 3-2. De derde ploeg is Willem II dat eerder vandaag Feyenoord op een gelijkspel hield.

Go Ahead Eagles

1 - 3

FC Twente

23' Verhoek   28' Ziyech (pen)
38' Tapia
51' Tapia
 
Gele kaart: Nieuwpoort (Go Ahead Eagles), Andersen (FC Twente)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.703
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Nieuwpoort
Vriends (Amevor/81)
Van der Linden
Wijnaldum
Van Ooijen (Plet/62)
Overgoor
Turuc
Verhoek (Reimerink/78)
Kolder
De Sa
  Marsman
Martina
Bjelland
Andersen
Koppers
Tapia
Ziyech (Gutiérrez/60)
Mokotjo
Ould-Chikh (Castaignos/71)
Børven (Ebecilio/90+1)
Mokhtar

FC Groningen

3 - 2

sc Cambuur Leeuwarden

1' Chery
56' Tibbling
82' Van der Velden
  6' Rosheuvel
28' Botteghin (e.d.)
 
Gele kaart: Dijkstra (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.821
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Kappelhof
Botteghin
Lindgren
Burnet (Hateboer/53)
Mahi (Bacuna/90+1)
Tibbling
Kieftenbeld
Rusnák
Chery
De Leeuw (Van der Velden/57)
  Nienhuis
Droste (Mac Intosh/46)
Reijnen
Dijkstra (Pereira/80)
Bijker
Bakker (De Ridder/46)
El Makrini
Van de Streek
Narsingh
Ogbeche
Rosheuvel

Roda JC speelt frustraties van zich af

Roda JC heeft de frustraties van de laatste weken in de Jupiler League flink van zich af gespeeld. De formatie vond zondag in Helmond Sport een gewillig slachtoffer om weer wat vertrouwen op te doen: 7-0.

Het uit de eredivisie gedegradeerde Roda nam begin deze week na de afstraffing tegen Sparta (6-0) afscheid van coach René Trost. Diens vervangers Rick Plum en Regillio Vrede kregen de ploeg blijkbaar direct weer aan de praat.

Roda leidde al bij rust met 4-0, door twee doelpunten van Mitchel Paulissen en één van Bart Biemans en Tom van Hyfte. In de tweede helft voerden Danny Schreurs, Frank Demouge en opnieuw Paulissen de score verder op.

N.E.C. heeft ook de 17e thuiswedstrijd van dit seizoen gewonnen. De kampioen van de eerste divisie versloeg De Graafschap zondag in een vlakke streekderby met 2-0. Sjoerd Ars scoorde na een half uur de 1-0 en Anthony Limbombe maakte een half uur later de 2-0. 

Degenkolb de beste in Parijs-Roubaix

De Duitser John Degenkolb heeft zondag de wielerklassieker Parijs-Roubaix gewonnen. De renner van Giant-Alpecin versloeg in de sprint van een kopgroep van zeven de Tsjech Zdenek Stybar en de Belg Greg van Avermaet. De Nederlander Lars Boom werd vierde. Degenkolb won eerder dit jaar ook al Milaan-Sanremo.

Lang leek een grote groep met favorieten op weg naar de wielerbaan van Roubaix. Van de vooraf genoemde namen ontbrak daarin feitelijk alleen de Brit Geraint Thomas die twee keer was gevallen. Nadat een vroege vluchtgroep was ingelopen probeerde de een na de andere renner de aanval te zoeken. De Belg Jurgen Roelandts reed enige tijd alleen voorop. Boom en Niki Terpstra, de winnaar van vorig jaar, probeerden tevergeefs weg te rijden uit de groep. Dat lukte Van Avermaet en zijn landgenoot Yves Lampaert, ploeggenoot van Terpstra, wel. Zij kregen verrassend Degenkolb en diens Belgische ploeggenoot Bert de Backer achter zich aan. Degenkolb reed alleen het gat dicht en zag in de slotfase eerst Stybar en later een groepje met Boom aansluiten.

Op het Velodrome van Roubaix maakte Degenkolb het zoals verwacht af, waarmee hij de van oorsprong Nederlandse ploeg Giant-Alpecin de tweede klassiekerzege van dit jaar bezorgde.

Sportvliegtuig neergestort op Duitse snelweg

Op de Duitse snelweg A28 is zondagmiddag een sportvliegtuig neergestort. Zeker één inzittende kwam daardoor om het leven, drie anderen raakten zwaargewond.

Het toestel was volgens de politie opgestegen van de luchthaven Oldenburg-Hatten, ten westen van Bremen en 100 kilometer vanaf de Nederlandse grens. Door nog onbekende oorzaak is het kort daarna verongelukt. Het kwam vlak naast de vangrail terecht. Een afrit van de snelweg moest wegens ontploffingsgevaar worden afgesloten.

Sportvliegtuig neergestort op Duitse snelweg
Sportvliegtuig neergestort op Duitse snelweg (Foto: ANP)

Hond valt 89-jarige vrouw aan

Een vrouw van 89 is zondagochtend in een park in Amersfoort door een hond in haar arm gebeten. Zij liep een flinke wond aan haar arm op, meldde de politie.

De bejaarde liep op een pad in Park Randenbroek. Toen ze een jonge vrouw passeerde die daar met een soort bullterriër liep, werd ze door het dier gebeten en kwam ze ten val.

De vrouw werd door het baasje en een hardloopster overeind geholpen. Thuis ontdekte ze de ernst van de wond. De politie is op zoek naar de eigenaresse van de bijtende viervoeter.

Turkije is boos op de paus

Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken heeft zondag de diplomatieke vertegenwoordiger van het Vaticaan ontboden om zijn ongenoegen kenbaar te maken over uitspraken van paus Franciscus. De rooms-katholieke kerkvorst noemde eerder zondag de moord op 1,5 miljoen Armeniërs door de Ottomaanse Turken honderd jaar geleden 'de eerste genocide van de twintigste eeuw'.

Turkije weigert te erkennen dat het om volkenmoord ging. Het stelt dat er veel minder doden vielen en dat de doden slachtoffers waren van burgeroorlog en onrust.

De Turkse ambassade bij de Heilige Stoel in Rome blies eerder zondag al een geplande persconferentie af, vermoedelijk nadat duidelijk was geworden dat de paus het 'g-woord' zou uitspreken.

Verschillende Europese landen erkennen wel dat sprake was van genocide, maar Italië en de Verenigde Staten vermijden het gebruik van die term, met het oog op het belang van Turkije als bondgenoot.

Haase en De Bakker missen hoofdtoernooi Monte Carlo

Tennissers Robin Haase en Thiemo de Bakker hebben zich zondag niet kunnen plaatsen voor het hoofdschema van het masterstoernooi in Monte Carlo. De twee Nederlandse spelers verloren beiden in de laatste kwalificatieronde.

Haase ging met 6-4 en 7-5 onderuit tegen de als vierde geplaatste Spanjaard Albert Ramos. De als achtste gerangschikte Hagenaar kreeg tien breekpunten, maar slaagde er niet in deze te benutten. De Bakker ging met 6-1 en 6-2 onderuit tegen de Fransman Benoit Paire.

Uitslag Willem II - Feyenoord

Feyenoord heeft voor de tweede keer dit seizoen niet kunnen winnen van Willem II. De Rotterdamse ploeg bleef zondag in Tilburg steken op 2-2. In september vorig jaar verloor de formatie van trainer Fred Rutten met 1-2 in De Kuip van de Brabanders.

Willem II

2 - 2

Feyenoord

 37' Heerkens
 74' Andrade
   30' Manu
 82' Kazim-Richards
 
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.400
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
Heerkens
Peters
Dijks
Haemhouts
Messaoud
S.Wuytens
Ondaan (Vicento/73)
Armenteros (Braber/84)
Sahar (Andrade/ 61)
  Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Kongolo (Toornstra/79)
Nelom
El Ahmadi
Immers
Clasie
Achahbar (Boëtius/68)
Kazim-Richards
Manu

Brug en bus veroorzaken files naar Keukenhof

Het verkeer op de provinciale weg N207 richting de Keukenhof heeft zondag te maken gehad met flinke vertraging, meldde de VerkeersInformatieDienst.

Eerst ging kort voor 10.00 uur de brug over de Ringvaart na het open gaan niet meer dicht. Toen dat probleem voorbij was, raakte de N207 gestremd door een touringcar die op de weg probeerde te draaien, maar dwars over de weg vast kwam te staan. Verkeer kon omrijden via de A44 en de N208, maar de vertraging liep al snel op tot meer dan een half uur. Er moest een zwaar bergingsvoertuig aan te pas komen om de bus weer op gang te helpen.

Vorige maand neergestoken 96-jarige overleden

De 96-jarige Amsterdamse vrouw die vorige maand werd neergestoken op straat, is overleden. Dat bevestigde de politie zondag. Sectie op haar lichaam moet uitwijzen of er een verband is tussen de aanval vorige maand en haar dood.

De vrouw werd aangevallen toen ze achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse Pijp. De man, een 24-jarige uit Arnhem, stak haar meerdere malen onder in haar buik en sloeg haar enkele keren. Het slachtoffer wist naar haar woning te vluchten en belde daar de politie. Een uur na de steekpartij meldde de man zich bij agenten op de Dam. Hij had een mes bij zich.

AT5 meldde zondag dat de vrouw, oma Toni, twee weken geleden van de intensive care af mocht, maar dat haar situatie de laatste dagen toch weer verslechterde.

Nieuw seizoen Game of Thrones deels gelekt

Het zat eraan te komen, en het is nu dan toch gebeurd: het vijfde seizoen van de populaire serie Game of Thrones is gelekt. 

Wel betreft het enkel de eerste vier afleveringen, maar nog steeds blijken de maatregelen die HBO genomen had om dit te voorkomen, niet gewerkt te hebben. Zo worden alle afleveringen van het vijfde seizoen, dat vannacht om 3:00 Nederlandse tijd zijn première zal beleven, elke week op hetzelfde tijdstip wereldwijd uitgezonden. Zo wilde HBO voorkomen dat Amerikaanse gebruikers van hun dienst de show al konden gaan downloaden voordat het was uitgezonden in de VS.

Het betreft matige kwaliteit beelden, met een welbekend watermerk door het scherm. De PopcornTime-versies van de eerste twee afleveringen zijn overigens wel van goede kwaliteit. Het is de vraag hoe lang HBO zal toestaan dat de afleveringen zich op het internet bevinden voor hun officiele première. Game of Thrones is wereldwijd de meest gedownloade serie allertijden.

Teleurgestelde Verstappen: genoten van acties

Max Verstappen genoot zondag van zijn inhaalacties tijdens de race bij de Grote Prijs van China, maar baalde dat hij de wedstrijd na pech met zijn bolide voortijdig moest verlaten. "Mijn actie op Ericsson was wel erg mooi", zei de Nederlandse autocoureur van Toro Rosso na afloop op het circuit van Shanghai. "Ik heb van al mijn inhaalacties genoten. Maar het is erg teleurstellend dat ik moest stoppen."

Verstappen startte zondag vanaf de dertiende plek, maar maakte indruk met zijn inhaalacties. Hij passeerde op knappe wijze de Zweed Marcus Ericsson, de Braziliaan Felipe Nasr en de Mexicaan Sergio Perez. Verstappen reed op de achtste plaats toen hij drie ronden voor het einde met motorpech uitviel.

Kamp Westerbork herdenkt 70 jaar bevrijding

Herinneringscentrum Kamp Westerbork herdenkt zondag dat het voormalige doorgangskamp zeventig jaar geleden is bevrijd. Canadese troepen namen op 12 april 1945 het kamp in, waarmee definitief een einde kwam aan de Jodenvervolging in Nederland.

Maar de bevrijding betekende volgens het herinneringscentrum ook "het begin van het wachten op bericht van de 107.000 mannen, vrouwen en kinderen die de jaren ervoor waren afgevoerd''. Slechts 5000 van hen overleefden de vernietigingskampen in Oost-Europa.

De herdenking begint met een stille tocht naar twee originele goederenwagons, die in de oorlogsjaren zeer waarschijnlijk zijn gebruikt voor de deportaties. De wagons zijn vorig jaar aangekocht en nu gerestaureerd. Ze staan op een nieuw aangelegd spoor bij de zogeheten Rampe, de plek waar de treinen indertijd naar het oosten vertrokken.

De wagons maken deel uit van het plan om zichtbaarder maken hoe het kamp er vroeger uitzag. Zo is vorig jaar ook een originele woonbarak teruggeplaatst en is de woning van de voormalige kampcommandant voorzien van een grote glazen overkapping om die voor de toekomst te behouden.

Kamp Westerbork (Foto: Het Doorvoerkamp Naar de Dood)
Kamp Westerbork (Foto: Het Doorvoerkamp Naar de Dood)

Sociale diensten vragen gegevens op bij Marktplaats

Gemeenten en sociale diensten kloppen steeds vaker aan bij Marktplaats voor gegevens over adverteerders. Gemiddeld twintig keer per maand moet de advertentiesite deze informatie verstrekken. Dat meldt het tv-programma De Monitor van KRO-NCRV dat hieraan zondagavond aandacht besteedt.

Marktplaats willigt de verzoeken van de gemeenten en sociale dienst alleen in als ze dat wettelijk verplicht is. Het gaat dan alleen om de advertentiegeschiedenis van een verkoper en niet om gegevens over of iets ook echt verkocht is, bevestigde een woordvoerder van de site. Twee jaar geleden gebeurde dat nog gemiddeld vijftien keer per maand.

Hamilton en Rosberg ruziën opnieuw in China

Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg lagen na afloop van de GP van China weer met elkaar in de clinch. Rosberg beschuldigde Hamilton ervan hem tijdens de race op het circuit van Shanghai te hebben gehinderd. "Hij heeft mijn race onnodig negatief beïnvloed", klaagde de Duitser na afloop.

Hamilton zou om zijn banden te sparen langzaam te hebben gereden op stukken waar Rosberg juist snelheid kon maken. Rosberg kwam hierdoor meer onder druk van Sebastian Vettel, de nummer drie, te staan. Hamilton weerlegde de kritiek van zijn ploeggenoot. "Het is niet mijn opdracht om mij druk te maken over de race van Nico. Mijn opdracht is om de auto onder controle te houden en om de auto zo snel mogelijk naar de finish te brengen. Dat heb ik gedaan", zei de winnaar.

Rosberg reageerde verbaasd op de reactie van Hamilton. "Het is interessant voor mij om te horen dat je aan jezelf heb gedacht, Lewis", aldus de Duitser. "Ik baal hiervan want we hebben alles juist voor de race nog doorgesproken."

Ethiopiër Kuma wint marathon Rotterdam, Nederlandse titel voor Nageeye

Abera Kuma heeft zondag de 35e editie van de marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven. De 24-jarige Ethiopiër liep de 42,195 kilometer door de Maasstad in 2 uur, 6 minuten en 46 seconden officieus. Die tijd lag ver boven het parcoursrecord uit 2009 van 2.04.27.

Kuma gold vooraf als een van de favorieten voor de zege. Hij eindigde vorig jaar als derde in Berlijn. De frêle atleet versnelde na 40 kilometer en loste toen zijn laatste twee concurrenten, de Kenianen Mark Kiptoo en Bernard Koech.

Het tempo in de marathon lag lang op schema van een nieuwe recordtijd in Rotterdam, maar in de laatste 10 kilometer van de wedstrijd kelderde de snelheid.

Abdi Nageeye was met 2.12,31 de beste Nederlander en werd naarmee nationaal kampioen. De tijd was echter niet snel genoeg voor een startbewijs voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Daarvoor had hij onder de 2.11.00 moeten lopen. In het algemeen klassement eindigde Nageeye als negende.

Michel Butter liep een sterke marathon achter Nageeye. Hij kwam als tweede Nederlander over de streep in een tijd van 2.14.01. 

Abera Kuma wint zijn eerste marathon. (PRO SHOTS/Jan Kok)
Abera Kuma wint zijn eerste marathon. (PRO SHOTS/Jan Kok)

Dinsdag mooi, maar woensdag echt lekker weer

Maandag wordt het nog een beetje fris, dinsdag komt de zon er al vaker doorheen en woensdag moet het echt mooi weer worden. Misschien wordt het in het zuidoosten zelfs wel 25 graden. Dat voorspelt Weeronline.nl zondag.

Dinsdag kan het de eerste officiële warme dag van 2015 worden. Dat is het geval als het in De Bilt meer dan 20 graden wordt. Afgelopen vrijdag, ook al een mooie dag, lukte dat net niet.

Mocht het dinsdag weer niet lukken, dan gaat het woensdag zeker gebeuren volgens Weeronline. In De Bilt wordt een middagtemperatuur van 22 graden verwacht en in het zuidoosten loopt de temperatuur nog iets hoger op. Ook na woensdag blijft het rustig en overwegend droog voorjaarsweer, maar wel iets minder warm.

De eerste officiële warme dag viel vorig jaar overigens een stuk vroeger, namelijk al op 20 maart.

Dinsdag mooi, maar woensdag echt lekker weer
Dinsdag mooi, maar woensdag echt lekker weer (Foto: ANP)

Marijke Helwegen promoot vis

Marijke Helwegen heeft een nieuwe klus: vis promoten. In opdracht van het Visbureau maakt ze filmpjes die binnenkort op YouTube te zien zijn. Een ruwe versie van het eerste filmpje werd zondag bij Business Class getoond.

Helwegen is een samenwerking aangegaan met het Nederlands Visbureau. Ze is binnenkort te zien in drie video's die op YouTube en social media worden geplaatst. Ook komt er een poster, bedoeld voor viswinkels en viskramen. Marijke promoot de schol, de meest gevangen vis van ons land. De bedoeling van de campagne is om mensen meer schol te laten eten.

De filmpjes zijn educatief van opzet, vertelt Marijke. De eerste video is opgenomen in een visfabriek in Urk. Te zien is hoe Marijke op geheel eigen wijze de fabriek betreedt en kijkt hoe de schollen verwerkt worden. Als ze koketteert met haar uiterlijk, mompelt de Urker visser dat hij toch liever 'een scholletje eet, want die is tenminste puur natuur'.

Marijke was vorige week nog te zien in de Passion, het muzikale spektakel over het lijdensverhaal van Jezus.

Paus spreekt over Armeense genocide

Paus Franciscus heeft de Armeense genocide "de eerste genocide van de 20e eeuw" genoemd. Dat meldde de Britse krant The Guardian zondag. De kerkvorst deed dat bijna twee weken voor dat wordt herdacht dat de slachting honderd jaar geleden plaatsvond.

De uitspraak van de paus is politiek geladen. Turkije en Armenië hebben een eeuw na dato nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog genocide (volkerenmoord) is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen. Vaststaat dat honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen door geweld, honger en deportaties naar de woestijn. Sommige historici spreken van anderhalf miljoen slachtoffers.

Turkije ontkent dat er een genocide heeft plaatsgevonden. Volgens dat land is het aantal slachtoffers overdreven en ging het om oorlogsslachtoffers.

Paus spreekt over Armeense genocide
Paus spreekt over Armeense genocide (Foto: ANP)

Duitse (65) zwanger van vierling

Een 65-jarige Duitse is zwanger van een vierling. Dat meldden Duitse media zondag. Als de bevalling, die binnen enkele weken wordt verwacht, goed verloopt wordt de vrouw de oudste moeder van een vierling ter wereld.

Volgens het artikel verloopt de zwangerschap tot nu toe voorspoedig en voelt het "medische wonder" Annegret zich goed. De vrouw, die werkzaam is in het onderwijs en dit jaar met pensioen gaat, heeft al dertien kinderen.

De zwangerschap is op kunstmatige manier tot stand gekomen. De vrouw heeft zich in het buitenland laten bevruchten.

Peter Parker blijft Spider-Man

In de volgende film waarin het personage Spider-Man te zien zal zijn, zal hij de naam Peter Parker dragen. Dat bevestigde de hoofdverantwoordelijke van Marvel, Kevin Feige, aan Variety.

Door het opnieuw introduceren van het personage onstond het gerucht dat er misschien gebruik gemaakt zou gaan worden van een ander soort Spider-Man vanuit de comics. Dat blijkt dus niet het geval te zijn en daarmee houdt Marvel zich dus vast aan de traditionele tijdlijn van Peter Parker. 

Wel is bevestigd dat de eerste film, waarin Spider-Man te zien zal zijn (waarschijnlijk Captain America: Civil War) hij niet echt opnieuw geintroduceerd zal worden. Er zal dus niet wederom het verhaal achter het personage verteld worden, zoals al twee keer eerder is gedaan. Er is tot op heden nog geen acteur gecast voor de rol.

De Boer over Gudelj: "Praten ook over Vejinovic en Pröpper"

Ajax eindigt het seizoen zo goed als zeker op de tweede plaats. Trainer Frank de Boer is van mening dat er momenteel niet meer in zit en snakt naar het einde.

Het is voor de Amsterdammers met het oog op de Champions League van belang dat plaats twee veilig wordt gesteld. "Daar moeten we in de laatste vier wedstrijden voor zorgen. Of ik snak naar het einde van het seizoen? Ach, van mij hoeft de competitie geen tien wedstrijden meer te duren", zei De Boer na afloop van de 0-2 zege op Heracles Almelo tegen FOX Sports.

Het was een slechte wedstrijd, zag ook De Boer. "Dat is niet genoeg voor Ajax. We speelden op kunstgras, dat moet normaal een voordeel zijn. Maar we leden zo veel balverlies dat we ons zelf uit de wedstrijd speelden."

De regerend landskampioen van Nederland werd onlangs in verband gebracht met een transfer van AZ-middenvelder Nemanja Gudelj. Waar AZ-trainer John van den Brom zaterdag nadrukkelijk meldde dat Ajax zich officieel heeft gemeld, houdt De Boer de spanning er nog even in.

"We praten op de club ook over Marko Vejinovic en Davy Pröpper. We hebben volgend seizoen een brede selectie nodig. Dat is de les die we dit seizoen geleerd hebben", aldus De Boer, die graag ziet dat een  eventuele aankoop direct mee kan strijden voor een basisplaats.

Play-offs uit zicht voor Miami Heat

Miami Heat is zo goed als uitgeschakeld voor een plek in de play-offs van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De kampioen van 2006, 2012 en 2013 verloor zaterdag (lokale tijd) met 107-104 van Toronto Raptors. Het team, dat sterspeler LeBron James vorig seizoen kwijt raakte, zakte naar de tiende plek in de stand. Alleen als de Heat de laatste twee wedstrijden winnen en Brooklyn Nets en Boston Celtics hun laatste drie duels verliezen, kunnen de Heat de play-offs nog halen.

Dwyane Wade was met dertig punten op dreef voor de Heat, maar hij kon zijn ploeg hiermee niet naar de zege leiden. "Maar we hoeven ons nergens voor te schamen. We hebben er alles aan gedaan om te winnen." DeMar DeRozan en Lou Williams maakten samen 53 punten en hadden een belangrijk aandeel in de winst van de Raptors.

Overige uitslagen
Orlando Magic - New York Knicks 79-80
Chicago Bulls - Philadelphia 76ers 114-107
Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies 94-86
Portland Trail Blazers - Utah Jazz 105-111
Golden State Warriors - Minnesota Timberwolves 110-101

Peiling: GroenLinks krijgt er één zetel bij

GroenLinks en SP hebben in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond elk een zetel gewonnen. GroenLinks komt daarmee uit op tien zetels, het niveau van 2010. De partij werd bij de verkiezingen in 2012 nog meer dan gehalveerd en zit nu met vier zetels in de Kamer. De SP stijgt naar 23 zetels en staat daarmee op de tweede plaats.

De winst gaat ten koste van de regeringspartijen VVD en PvdA. Die leveren elk een zetel in en komen uit op respectievelijk 25 en 13 zetels, blijkt uit de peiling.

Spieth behoudt de leiding bij Masters

De Amerikaanse golfer Jordan Spieth heeft ook na de derde ronde van de Masters in het Amerikaanse Augusta zijn leidende positie vastgehouden. De 21-jarige Spieth ging zaterdag (lokale tijd) rond in 70 slagen. Hij bracht zijn totaal op 200 slagen en dat is een record voor het toernooi na 54 holes.

Spieth gaat de laatste ronde in met een voorsprong van vier slagen op Justin Rose. De Engelsman leverde een scorekaart in van 67 slagen en nam daardoor de tweede plek over. De Amerikaan Phil Mickelson had eveneens 67 slagen nodig en staat nu derde met 205 slagen.

De Amerikaan Tiger Woods maakte een behoorlijk sprong in het klassement. Na een ronde van 68 steeg hij van de gedeelde negentiende naar de vijfde plek.

Vriendin Emile Ratelband overleden

De vriendin van Emile Ratelband, Gitta de Wit, is dit weekend in haar slaap overleden aan een hartstilstand. Dat meldt de site BekendeBuren.nl. De entertainer was op een festival in Noorwegen toen hij het nieuws hoorde over Gitta.

De site schrijft dat Emile er kapot van is. "Het is niet te bevatten. Eindelijk had ook zij het geluk gevonden en wordt ze volkomen onverwacht uit het leven gerukt. Ze was op visite geweest bij vriendinnen in Den Bosch en toen naar haar huis gereden in het Belgische Brasschaat. Ik ben kapot van verdriet, want ik heb echt een maatje voor het leven verloren."

De twee waren onlangs nog te zien in het programma Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS op RTL 4. Daar was te zien hoe Gitta tijdelijk bij oud-voetballer Glenn Helder ging wonen, terwijl Emile Glenns vriendin over de vloer kreeg.

Zakenvrouw Gitta, eigenaar van uitzendbureau Tempo op de Antillen, is 45 jaar geworden.

Uitslag Grand Prix van China

Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van China gewonnen. Zijn overwinning kwam geen moment in gevaar, daar hij de hele race, al dan niet virtueel, aan de leiding reed. Nico Rosberg en Sebastian Vettel completeren het podium. Max Verstappen viel vlak voor het einde van de race uit.

Met de start gebeurde er vooraan weinig, maar Verstappen maakte drie plaatsen goed terwijl Daniel Ricciardo een hele slechte start had. Na de eerste ronde lag Verstappen elfde en wist Kimi Raikkonen zich op te werken naar de vierde plaats. Carlos Sainz had een kleine spin maar kon door.

In het vervolg waren er enkele gevechten op de baan. De beide Lotussen kwamen voorbij aan de Saubers en Verstappen kwam ook met de nodige moeite Marcus Ericsson voorbij. Nico Hulkenberg viel even later als eerste uit. Even later was de Renaultmotor van Daniil Kvyat er ook klaar mee. Na de eerste stops kwam Verstappen achter Felipe Nasr terecht, die hij in ronde 21 inhaalde voor plaats 9. Pastor Maldonado had intussen ook al een paar mooie acties geplaatst.

Er gebeurde weinig op de baan, maar er was wat actie toen de auto van Sainz stuk leek. Hij miste een versnelling, maar opeens ging deze weer en reed hij prompt zijn snelste rondje vande dag. Maldonado miste vervolgens bij zijn tweede stop de ingang van de pitstraat en zo won Verstappen een plekje. Maldonado besloot even later nog maar eens te spinnenen vervolgens haalde Verstappen Sergio Perez in voor plaats 8.

Tegen het eind van de race had Maldonado nog wat moeite met Jenson Button inhalen. Het lukte hem uiteindelijk wel, maar vervolgens besloot Button de Venezolaan van de baan af te rijden. Max Verstappens auto ging drie ronden voor het einde stuk. Daardoor werd de race uitgereden achter de safety car. Voorin was er de hele race niets veranderd en zo konden de Mercedessen 43 punten in het kampioenscap bijschrijven.

Pos Coureur Team Ronden Verschil  Punten
1 L. Hamilton Mercedes 56 1:39:42.008 25 
2 N. Rosberg Mercedes 56 +0:00.714 18 
3 S. Vettel Ferrari 56 +0:02.988 15 
4 K. Räikkönen Ferrari 56 +0:03.835 12 
5 F. Massa Williams 56 +0:08.544 10 
6 V. Bottas Williams 56 +0:09.885
7 R. Grosjean Lotus 56 +0:19.008
8 F. Nasr Sauber 56 +0:22.625
9 D. Ricciardo Red Bull 56 +0:32.117
10 M. Ericsson Sauber 55 +1 Rnd.
11 S. Perez Force India 55 +1 Rnd.  
12 F. Alonso McLaren 55 +1 Rnd.  
13 J. Button McLaren 55 +1 Rnd.  
14 C. Sainz Toro Rosso 55 +1 Rnd.  
15 W. Stevens Manor-Marussia 54 +2 Rnd.  
16 R. Merhi Manor-Marussia 54 +2 Rnd.  
17 M. Verstappen Toro Rosso 52 +4 Rnd.  
DNF P. Maldonado Lotus 49 +7 Rnd.  
DNF D. Kvyat Manor-Marussia 15 +41 Rnd.  
DNF N. Hulkenberg Force India 9 +47 Rnd.  

Greenpeace smeert hem wegens slechtweer van boorplatform

Actievoerders van Greenpeace zijn zaterdag van Shells boorplatform Polar Pioneer gegaan. Dat heeft Greenpeace in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt. Vanwege het slechte weer op zee hebben de activisten hun actie beëindigd.

De zes demonstranten klommen maandag aan boord van het platform om te protesteren tegen boringen in het Noordpoolgebied. Ze zijn bang dat het boren misgaat en er een olielek ontstaat in het gebied. Het platform wordt momenteel van Azië naar Alaska versleept. Shell wil vanaf het platform begin juni boren in het Noordpoolgebied. Met video's, tweets en interviews wilden de activisten afgelopen dagen 'aan de wereld laten zien wat Shell van plan is'.

De oliemaatschappij diende woensdag bij een rechtbank in Alaska een klacht in en wilde dat de zes zo snel mogelijk van de Polar Pioneer werden gehaald. De rechter wilde daar nog niet meteen over beslissen.

President Ecuador op Twitter: 'Heil Hitler'

De president van Ecuador, Rafael Correa, gaf een opmerkelijk antwoord op een tweet waarin hij werd afgeschilderd als een fascist door politieke tegenstanders. "Heil Hitler!" was de spottende boodschap die hij via Twitter de wereld instuurde.

De tweespalt op de berichtendienst begon met een toespraak van de vroegere president van Ecuador, Osvaldo Hurtado, die Correa daarin afschilderde als een "typische fascist". Toen een Panamese politicus deze uitspraak via Twitter verder verspreidde, kwam Correa in actie en gaf hij zijn korte antwoord, aldus Amerikaanse media zondag.

President Ecuador op Twitter:'Heil Hitler'
President Ecuador op Twitter:'SIEG! Hoi! ' (Foto: ANP)

Asteroïde vernoemd naar Malala

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft een asteroïde vernoemd naar de Pakistaanse kinderrechten-activiste en Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai. Dat meldden Amerikaanse media zondag.

Het gaat om een hemellichaam van ongeveer 3 kilometer doorsnee dat elke vijfeneenhalf jaar een baan om de zon maakt. De asteroïde heet nu officieel 316201 Malala.

De 17-jarige Malala werd in 2012 wereldnieuws toen een aanslag op haar leven werd gepleegd door de Taliban. Ze werd beschoten in een schoolbus en door kogels geraakt in haar hoofd en hals. Ze werd behandeld in Groot-Brittannië en overleefde de aanslag. Ze kreeg in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede.

Astroïde vernoemd naar Malala
Astroïde vernoemd naar Malala (Foto: ANP)

Elephone G2, budget Chinaphone met Lollipop

Voor ongeveer 100 dollar is deze telefoon te bestellen op diverse webwinkels in China. Voor deze prijs krijg je een telefoon met prima specificaties en 4G-ondersteuning. Interessant hieraan is ook Lollipop dat al gelijk geïnstalleerd is met in de toekomst de mogelijkheid tot het installeren van Cyanogen Mod, MIUI en LEWA. Tokko1 heeft al een review-model in huis en zal in deze korte preview zijn eerste bevinden delen. Wil je dat hij bepaalde zaken test, dan kun je dit achterlaten in de reacties en dan zal hij dit meenemen in de uitgebreide review die ergens in de komende weken zal verschijnen.

Win Mortal Kombat X

Mortal Kombat X is de nieuwe game in de legendarische franchise die bloedvergieten niet schuwt. De game combineert een filmische presentatie met nieuwe gameplay, terwijl bekende en nieuwe personages van de aarde vechten tegen de Outworld die een nieuwe invasie voorbereiden. Naast singleplayer en multiplayer biedt de game een nieuwe ervaring met Factions, een modus die spelers in een voortdurende online strijd brengt, waar elk gevecht telt in een wereldwijde wereldwijde machtsstrijd. Spelers krijgen met Mortal Kombat X voor de eerste keer de mogelijkheid te kiezen uit drie variaties per personage, wat impact heeft op zowel strategie als vechtstijl. En natuurlijk zijn de beruchte fatalities weer van de partij.

FOK! mag een exemplaar per platform vergeven. Wat moet je doen? Antwoord geven op de volgende vraag:

Wie is de moeder van het personage Cassie Cage?

Voor PlayStation 4 kun je het antwoord hier geven. Mensen met een Xbox One kunnen hier een gokje wagen en voor pc kun je hier je antwoord kwijt. Meedoen kan tot en met 14 april. De winnaars krijgen ook persoonlijk bericht en vrij snel daarna Mortal Kombat X door de brievenbus.

Amerikaanse tennisfinale in Houston

Het tennistoernooi in Houston krijgt een Amerikaanse finale tussen Jack Sock en Sam Querrey. De 22-jarige Sock bereikte voor het eerst een eindstrijd van een ATP-toernooi. Hij was met 7-6 (3) en 6-3 te sterk voor Kevin Anderson uit Zuid-Afrika, de nummer drie van de plaatsingslijst.

Querrey schakelde in de andere halve finale de Spanjaard Fernando Verdasco uit. De als achtste geplaatste Querrey won met 7-5, 2-6 en 6-4 van de als zesde gerangschikte Verdasco.

Sigthórsson denkt aan vertrek bij Ajax

Kolbeinn Sigthórsson staat open voor een vertrek bij Ajax. "ls er een mooie club komt, dan wil ik daar over nadenken", zei hij zaterdagavond na de zege van zijn club op Heracles Almelo (2-0).

Sigthórsson tekende voor het eerste doelpunt van Ajax. Hij mocht beginnen omdat Arkadiusz Milik nog niet is hersteld van een knieblessure. De IJslander is bezig met zijn vierde seizoen bij Ajax maar kon mede door blessures nooit echt overtuigen.

Trainer Frank de Boer liet na de ruim uitgevallen zege van zijn ploeg doorschemeren dat Ajax op zoek is naar een nieuwe spits die moet gaan concurreren met Milik en Richairo Zivkovic.

Sigthórsson in actie tegen Heracles Almelo gisterenavond. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Sigthórsson in actie tegen Heracles Almelo gisterenavond. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Maaskant: we hadden 10-0 voor moeten staan

Hij sloeg zijn hand kapot op de dug-out toen FC Dordrecht ruim 20 minuten voor tijd gelijkmaakte. Ook na afloop kookte NAC-trainer Robert Maaskant nog van woede over het zijns inziens volledig onnodige 2-2-gelijkspel na een 2-0 voorsprong bij rust. "Ik denk dat we met 10-0 voor hadden moeten staan. We komen in de tweede helft naar buiten met een iets mindere instelling. Maar ook dan moet je het nog heel makkelijk afmaken", mopperde Maaskant bij FOX Sports.

Hij had zich verwonderd over het grote aantal kansen dat zijn ploeg kreeg en meestal miste. "Een groter klassenverschil in de eredivisie heb ik dit jaar niet gezien. Waar moet je je zorgen over maken als je de ene na de andere kans creëert? Ook in de tweede helft kregen we kansen, ook in de laatste vijf minuten. Maar als je niet scoort houdt het wel een keer op."

Robert Maaskant sloopte uit frustratie de dugout (Pro Shots/Erwin Spek)
Robert Maaskant sloopte uit frustratie de dugout (Pro Shots/Erwin Spek)

Megavechtpartij Zeeland: 75 Duitsers vast

Grote onrust in het centrum van de Zeeuws badplaats Renesse: zeker 75 Duitsers zijn daar vannacht opgepakt. Dat gebeurde nadat er een massale vechtpartij was uitgebroken. De Duitsers begonnen te vechten in het centrum van Renesse en keerden zich daarna tegen de politie.

Bij de gevechten raakten minstens twee agenten gewond. Eén agent werd met een bierpul op het hoofd geslagen. Beide agenten zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Getuigen
De vechtpartij ontstond nadat de politie iemand vanwege mishandeling wilde aanhouden. Vervolgens keerde de groep Duitsers zich tegen de politie. De verdachten zijn met een bus naar een gevangenis in Breda gebracht en zitten daar voorlopig vast. Getuigen worden opgeroepen om zich te melden bij de politie. Die is in het bijzonder op zoek naar videobeelden van de vechtpartij.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Duitsers zijn betrokken bij een vechtpartij in Zeeland. Afgelopen woensdag ontstond er ruzie tussen jongeren uit Wolphaartsdijk en enkele Duitse jongeren die op een camping verblijven. Een 48-jarige man uit Keulen werd aangehouden voor de mishandeling van een 11-jarige jongen uit Wolphaartsdijk.

Rapper Nelly opgepakt voor drugsbezit

Rapper Nelly, in de Verenigde Staten ook bekend als reality-tv-ster, is zaterdag in Tennessee gearresteerd vanwege drugsbezit. Na betaling van een borgsom mocht hij de gevangenis verlaten, maar hij kan een aanklacht tegemoet zien.

Cornell Haynes, zoals Nelly in het echt heet, werd zaterdagochtend samen met anderen aangehouden. De politie liet een busje stoppen omdat een verplichte belastingsticker niet op het voertuig zat. Op dat moment roken de agenten een wietlucht.

De bus met in totaal zes inzittenden werd onderzocht. De politie vond meth, een beperkte hoeveelheid marihuana en bijbehorend gerei. Ook troffen de agenten diverse handgeweren aan. De 40-jarige rapper en één andere passagier zijn gearresteerd en naar de gevangenis gebracht. Ze worden respectievelijk voor drugsbezit en wapenbezit aangeklaagd. Na betaling van 10.000 werd de rapper op borgtocht vrijgelaten.

IS-video toont volledig verwoeste stad Nimrud

Terreurbeweging IS (Islamitische Staat) heeft zaterdag een video op internet gezet waarop te zien is dat strijders de ruïnestad Nimrud in Irak volledig zouden hebben verwoest. In het filmpje slaan IS-militanten beelden aan stukken en blazen ze vervolgens met explosieven de stad op.

IS liet in maart al zien dat strijders beelden en een Assyrisch paleis in Nimrud met een bulldozer te lijf gingen, maar het was tot nu toe nog niet duidelijk hoe groot de totale schade was. De stad lijkt nu met de grond gelijk te zijn gemaakt.

Op de beelden, waarvan onduidelijk is wanneer ze zijn gemaakt, is te zien hoe IS-aanhangers met grote hamers op beelden inslaan. Daarna is er een grote explosie te zien, met een paddenstoelwolk boven Nimrud tot gevolg. ,,Wanneer we in een land alle tekenen van afgoderij kunnen verwijderen, zullen we dat doen", zegt een strijder aan het eind in de camera.

Nimrud was de oude hoofdstad van het Assyrische Rijk en ligt op 30 kilometer ten zuidoosten van Mosul. De ruïnes in de stad waren een van de belangrijkste archeologische plekken in Irak.

Terreurbeweging IS ziet veel historisch materiaal in Irak en Syrië als afgoderij en beledigend. Voor Nimrud moesten onder meer een museum in Mosul en de stad Hatra het ontgelden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.