Kanye West zegt zowaar iets relatief slims

Racisme is onnozel en achterhaald, stelt Kanye West in een interview met het Franse Clique TV. Het is waarschijnlijk voor het eerst dat Kanye iets zegt dat niet compleet onnozel is.

"Racisme is een achterhaald concept. Het is een onnozel idee dat mensen oppikken in een poging te scheiden, vervreemden of wat dan ook aan te wijzen. Het is dom", zegt de rapper als het onderwerp ter sprake komt. Dat betekent niet dat racisme geen probleem is: "Het doet pijn als we dat woord horen", vertelt hij over het gebruik van het woord nigger door blanken. "We zijn een generatie die sterke herinneringen heeft aan de tijd dat we serieus werden achtergesteld." Wel is het relevant in welke context het woord wordt gebruikt: "Als je rapt is dat binnen een context. Net als dat je iemand in de boksring een klap geeft of daar buiten."

West hoopt dat jongere generaties opgroeien met minder gevoeligheid over gebruik van bepaalde termen en iconen. "Zij ervaren de negatieve effecten een stuk minder. Ik heb een missie om deze termen, deze stereotypes en het beeldwerk af te breken. Bij mijn Yeezus-tour heb ik bijvoorbeeld een vlag van de Geconfedereerde Staten op mijn jas. Wat als ik dit logo dat ooit tegen me werd gebruikt draag?" De rapper wil daarmee dat mensen meer naar de inhoud kijken. "Mensen raken gefixeerd op het beeld en hebben de neiging de vinger te wijzen zonder naar de intentie en inhoud te kijken."